Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά

Δουλεύω σαν προγραμματιστής επαγγελματικά τα 4 τελευταία χρόνια. Ερασιτεχνικά μια 10 ετία.
Μου ζητήθηκε πριν λίγο καιρό να δημιουργήσω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και μια ιστοσελίδα για ΕΣΠΑ. Διάβασα ότι πρέπει να ακολουθεί κάποια πρότυπα για ΑΜΕΑ WCAG 2.0 AA. Έψαξα και βρήκα τα εργαλεία που γίνονται οι έλεγχοι όπως achecker, wave.webaim κ.α και διάβασα και το documentation W3.org

Τα προβλήματα μου είναι τα εξής που θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος συνάδελφος:

1. πως κάνουν ελέγχους οι ελεγκτές του ΕΣΠΑ; Αν διορθώσω τα known και likely errors στο achecker θα είμαι καλυμμένος; Πολλοί λένε ότι τα potential δεν λαμβάνονται υπόψη. Έχω δει πολλά Demo ελληνικών εταιριών που έχουν πολλά likely και potential errors και έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ.

2. Εφόσον ολοκληρώσω το project και τους ελέγχους θα πρέπει να δώσω κάποια screenshot κάθε σελίδας και βεβαιώσεις από τα εργαλεία ελεγχου. Πως δημιουργώ αυτές τις βεβαιώσεις;

3. Το website του ΕΣΠΑ espa.gr δεν περνάει κανένα τεστ και παρόλα αυτά διαφημίζει ότι είναι για ΑΜΕΑ.

4. Μπορώ να δημιουργήσω Bootstrap template με custom php και MySQL, διορθώνοντας τα errors. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να δουλέψω με ένα accessible template σε Wordpress;


Οποιαδήποτε άλλη βοήθεια δεκτή.
 

Ευχαριστώ πολύ για όλα 

 

Δημοσ.

ΟΙ ΑΜΕΑ προδιαγραφες εχουν αρκετα επιπεδα πηγαινοντας απο τα πιο ουσιαστικα στα λιγοτερο. Το επιπεδο ΑΑ σκεκεται αναμεσα στα πολυ βασικα και τις λεπτομερειες. Παρολα αυτα το πως υλοποιειται απο τον καθενα με τον τροπο που ειναι διατυπωμενες οι προδιαγραφες υπαρχει μαι μικρη ελευθερια. Επιπλεον ο καθενας υλοποιητης validator μπορει να μην εχει ενσωματωσει το συνολο των προδιαγραφων αλλα αυτες πυο θεωρει τις πιο σημαντικες. Και συ θα πεις τι θα κανω τωρα; θα καθισω να υλοποιησω ολες μονος μου; Πρακτικα αδυνατο. Ουτε μπορεις να παρεις ενα ενα τα εργαλεια ελεγχου και να κανεις τον ελεγχο για να δεις ποιο δεν θα βγαλει σφαλμα. Τα potential ειναι αυτο πυο λεμε Nice to have θα εξακολουθει δηλ καποιος με screen reader να μπορει να κανει δουλεια ακομη και με αυτα τα σφαλματα. Για να καταληξω και καπου ομως, αρκει να περναει η σελιδα σου ενα βασικο εργαλειο και οταν θα δωσεις πιστοποιηση ενυπογραφη απλα θα πεις οτι εγινε ο ελεγχος με το ταδε εργαλειο συνηθως ζητειται το achecker. Κανεις δεν θα μπορει να σου πει τιποτα. Οπως ειπα και πριν οι προδιαγραφες εινια ατελειωτες παντα θα υπαρχει κατι που θα μεινει εκτος το θεμα ειναι αν ενας ΑΜΕΑ μπορει να χειριστει το σαιτ σου με ενα βασικο screen reader.

  • Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

1. Οι ελεγκτές του ΕΣΠΑ κάνουν τους ελέγχους με τα ίδια εργαλεία που τους κάνεις κι εσύ. Λύνοντας τα σημαντικότερα ζητήματα (known problems) και προσέχοντας και τα likely problems με βάση το achecker είσαι καλυμμένος. Τα potential είναι μεν υπαρκτά αλλά κάποιες φορές δεν γίνεται να λυθούν - χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τόσο πολύ το accessibility ενός website.

2. Το achecker έχει και μια επιλογή για export των αποτελεσμάτων σε pdf. Αυτό μια χαρά θα είναι. Επίσης δεν χρειάζεται κάθε σελίδα, γιατί αν έχεις ένα site με 500 σελίδες... άστα βράστα! Τα αποτελέσματα της αρχικής σελίδας και ίσως μιας ακόμα τυχαίας σελίδας, αρκούν.

3. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας (προγραμματιστής) το accessibility. Κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι αν βάλει π.χ. κάποιο plugin για screen reader θα είναι οκ (και προφανώς έχει χάσει όλο το νόημα).

4. Το αν θέλεις να ανακαλύψεις τον τροχό για να βελτιώσεις τα skills σου ή αν θέλεις να ξεκινήσεις έχοντας λύσει κάποια βασικά θέματα ώστε να πας μερικά βήματα παρακάτω, είναι δικό σου θέμα. Προσωπικά συνήθως επιλέγω τη δεύτερη λύση (αν και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει το wordpress 😋 ).

Γενικότερα, θα πρότεινα στον καθένα να δει το WCAG ως μερικά πολύ χρήσιμα και λογικά guidelines για να κάνουμε τη ζωή όλων ευκολότερη. Το να έχεις π.χ. πορτοκαλί γραμματοσειρά σε λευκό φόντο αλλά παράλληλα να έχεις και ένα screenreader plugin για να λες ότι είσαι "φιλικός προς αμεα", δεν έχει νόημα. Γενικότερα είναι και θέμα ηθικών αξιών το να λαμβάνεις υπόψιν σου ειδικές ομάδες που μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο, το να σκέφτεσαι κάποια απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να μην αποκλείσεις κάποιον από το site σου (ένα ενδιαφέρον άρθρο προς αυτή την κατεύθυνση μπορείς να διαβάσεις εδώ).

Κάποιες εξαιρετικά χρήσιμες γενικές αρχές γύρω από το web design με γνώμονα το accessibility υπάρχουν κι εδώ: https://accessibility.blog.gov.uk/2016/09/02/dos-and-donts-on-designing-for-accessibility/

Πολλά απ' αυτά τα guidelines λένε πράγματα που θα 'πρεπε να θεωρούνται αυτονόητα (π.χ. ευδιάκριτα κουμπιά, κείμενα με καλή αντίθεση, φόρμες με αρκετό χώρο κλπ) αλλά παρ' ολ' αυτά δεν τα συναντούμε όσο συχνά θα έπρεπε στο διαδίκτυο.

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα χρειαστεί να δούμε και εμείς το ίδιο για πελάτη μας. Παλιά είχαμε κάνει μόνο με achecker και πέρασε κανονικά.

EDIT : Πάρε τηλέφωνο στο ΔΕΣΜ-ΟΣ της περιοχής να σου στείλουνε τι ακριβώς θέλουν.

Επεξ/σία από dhmm
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...