Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σε όλους. Εγκατέστησα το speedfan και βλέπω ότι 4 ανεμιστηράκια δεν δουλεύουν!

http://prntscr.com/ubf3ob

Είναι φυσιολογικό, ρε παιδιά; Τον υπολογιστή τον καθαρίζω τακτικά, πάντως, από σκόνη. Πώς μπορώ να ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα και πού εντοπίζεται; Δεν είμαι, γενικά, και πολύ εξοικειωμένος με το hardware. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Δημοσ.

Δεν έχεις ανοίξει το καπάκι να δεις τι παίζει?

Πάντως κατά πάσα πιθανότητα αυτά που «δεν δουλεύουν» είναι απλά "υποδοχές" για ανεμιστηράκια, που δεν έχουν συνδεδεμένο κανένα επάνω τους.

• Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Νυσταγμένος είπε

Δεν έχεις ανοίξει το καπάκι να δεις τι παίζει?

Πάντως κατά πάσα πιθανότητα αυτά που «δεν δουλεύουν» είναι απλά "υποδοχές" για ανεμιστηράκια, που δεν έχουν συνδεδεμένο κανένα επάνω τους.

Όταν το ανοίγω, εν ώρα λειτουργίας, υπάρχει ένα ανεμιστηράκι που δεν ξεκινά καθόλου να δουλεύει. Το ένα από τα δύο τα επάνω.

Δημοσ.

Φιλτατε, για να έχουμε καλύτερη εικόνα δώσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει reset το bios (πχ εμεινε απο μπαταρία η μητρική) η κάτι άλλο; Εαν είσαι σίγουρος οτι το ανεμιστήρι δούλευε πριν και τώρα όχι, υπάρχει πιθανότητα να χάλασε, υπάρχει πιθανότητα ΟΜΩΣ να χάλασε και η υποδοχή της μητρικής.

Αντίθετα, αν έχει γίνει κάποια τροποποίηση στο Bios, πιθανότατα έχει απενεργοποιηθεί ο ανεμιστήρας είτε έχει τεθεί να παρακολουθεί κάποια άλλη θερμοκρασία και να δουλεύει τότε.

• Like 2
Δημοσ.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν παρακολούθησα ποτέ τη λειτουργία των ανεμιστήρων στα 5 χρόνια που έχω το pc. Οπότε, δεν ξέρω αν ο ανεμιστήρας που δε δουλεύει τώρα, πότε δούλευε και αν. Θα πρέπει να μπω στο bios και να τσεκάρω από εκεί τον ανεμιστήρα;

Δημοσ.

και 5 χρόνια δεν έχει ανοιχτεί ούτε για φύσημα η μονάδα; Αν όχι καλό θα ήταν να ανοιχθεί.

Αναλόγως την μητρική,asus και gigabyte σου δίνουν τη δυνατότητα μέσω δικού τους προγράμματος να πειράζεις τους ανεμιστήρες χωρίς να μπεις στο bios.

• Like 1
Δημοσ.

Έχω έναν φυσητήρα και μια φορά τον χρόνο καθαρίζω τη σκόνη, αυτό μόνο. Δεν έδωσα ποτέ σημασία στους ανεμιστήρες, από τη στιγμή που το pc φαινόταν να λειτουργεί καλά. Η μητρική μου είναι η ASROCK B150M PRO4 . Δε βλέπω όμως στο σάιτ της να έχει τέτοιο πρόγραμμα.

Δημοσ.

εγώ απ ότι βλεπω πάντως έχει 3 θέσεις για ανεμιστήρες και η μια ειναι για τον επεξεργαστή κιόλας

1 x CPU Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)
- 2 x Chassis Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control)

Η μια ειναι πάνω απο την υποδοχή της κάρτας γραφικών και η άλλη ανάμεσα απο τις θυρες sata.

Αν έχεις παραπάνω ανεμιστήρες, πιθανότατα τραβάνε ρεύμα απ ευθείας απο το τροφοδοτικό με αντάπτορα(με αυτό όμως δεν θα μπορούσες να δεις στροφές ακόμα και να λειτουργούσε)

Απο εκει και πέρα χωρίς δοκιμές δεν γίνεται κάτι, θα πρέπει να ανοίξεις τη μονάδα και να δεις.

Ο ανεμιστήρας που δεν λειτουργεί θα είναι συδεδεμενος σε κάποια απο τις 2 θέσεις αυτές. Βάλε τον ανεμιστήρα που λειτουργεί στη θέση εκείνη και δες αν γυρνάει ο ανεμιστήρας, αν ναι τότε έχει πρόβλημα ο σταματημενος. Αν όχι, μπορεί να υπάρχει ρύθμιση στο bios για το πότε ενεργοποιείται.

Πάντως δύσκολο να χαλάσει η υποδοχή του ανεμιστήρα.

Αν δεν έχεις τις γνώσεις η φοβάσαι να το δοκιμάσεις (ντροπή δεν είναι εννοείται) ρώτα κανένα φίλο αν ασχολείται να σε βοηθήσει. Αλλίως το βλέπουμε και απο εδώ βήμα βήμα.

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

Αν δεν έχεις τις γνώσεις η φοβάσαι να το δοκιμάσεις

Η αλήθεια είναι πως ισχύουν και τα δύο :) , αλλά θα το παλέψω λίγο. Υπάρχει κάποιος οδηγός να το τσεκάρω πρώτα από το bios, προτού πειράξω καλώδια;

Δημοσ.

Για το bios υπάρχει το manual της μητρικής.

Αν το έχεις δες απο εκει, αν οχι

https://www.asrock.com/mb/Intel/B150M Pro4/#Manual

Θα γράφει μέσα για chassis fan settings η κάτι αντίστοιχο. Με το άνοιγμα απλά θα έβλεπες που πάει το κάθε καλώδιο ώστε να είσαι σίγουρος για το που βρίσκεται συνδεδεμενος ο ανεμιστήρας. Αν ειναι απ ευθείας στο τροφοδοτικό αδίκως θα ταλαιπωρηθείς να τα ψάχνεις όλα τούτα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...