Voodooman Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Οι 83 max σε gaming και εμένα δεν μου μοιάζουν υπερβολικοί. Το μόνο που θα σκεφτόμουν θα ήταν έναν έλεγχο ότι η ψύκτρα κάθεται καλά και έναν έλεγχο ότι τοποθετήθηκε σωστά η θερμοαγώγιμη. Το δεύτερο (πλέον) PC μου είναι χτισμένο σε noname midi κουτί της συμφοράς με έναν i7 3770k σε stock. Εκεί μέσα υπάρχουν μόνο δύο ανεμιστήρες, αυτός της CPU (Xigmatek Gaia, στα ίδια κυβικά με την Hyper 212) και του τροφοδοτικού, ακόμη και η GPU είναι fanless. Σε θερμοκρασία δωματίου 30 βαθμούς φτάνει max 52 βαθμούς σε browsing και απλές δουλειές. Ο ίδιος επεξεργαστής στο gaming PC με την 5700XT (τρεις ανεμιστήρες), σε κουτί coolermaster NR600, έναν 12άρη ανεμιστήρα μπροστά και έναν 12άρη πίσω έφτανε σε gaming επίσης τους 70-80 με τον επεξεργαστή O/C στα 4.4. Δεν ασχολήθηκα να κάνω το κουτί αεροπλάνο με 4-5 ανεμιστήρες ακόμη, τί θα κέρδιζα, 4-5 βαθμούς; Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2020 από Voodooman
Black Demis Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Είχα το ίδιο θέμα και χειρότερο αλλά ήταν θέμα κάρτας όταν πήγα στην 1070 κάποια στηγμη καλής ποιότητας σταμάτησαν όλα (ουσιαστικά η ων 5700χτ ήταν τόσο ζεστή που ανέβαζε όλο το σύστημα θερμοκρασία έφτανα έως και 88 90 in game πλέον χωρίς καμία άλλη αλλαγή φτάνω max 72 κάποια spikes 78 αλλα πέφτουν άμεσα καθος ανεβάζει στροφές) Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2020 από Black Demis
Vagosman Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 15 ώρες πριν, xrist0s92 είπε Ωστόσο δεν υπάρχει διαφορά. Έβγαλα και το πλαϊνό καπάκι, τα ίδια.. Μπορεί να φτάσει μέχρι 83 βαθμούς που το θεωρώ υπερβολικό. Aν με το πλαινό καπάκι ανοικτό έχεις ίδιες θερμοκρασίες δεν φταίει το aiflow. Η ψύκτρα σου ειναι καυτή; Η εξαγωγή του αέρα επίσης; Αν οχι τότε ξαναδές την εφαρμογή της πάστας.
jimmy213 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Αρχικά θα πρότεινα να αγοράσεις άλλη θερμοαγώγιμη πάστα και να τοποθετηθεί σωστά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Arctic MX-2. Ο ανεμιστήρας πάνω στην ψύκτρα, πώς είναι τοποθετημένος; Σπρώχνει αέρα προς την ψύκτρα ή τον τραβάει και τον βγάζει πίσω; Θα πρέπει να σπρώχνει αέρα στην ψύκτρα. 1
xrist0s92 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 7 ώρες πριν, jimmy213 είπε Αρχικά θα πρότεινα να αγοράσεις άλλη θερμοαγώγιμη πάστα και να τοποθετηθεί σωστά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Arctic MX-2. Ο ανεμιστήρας πάνω στην ψύκτρα, πώς είναι τοποθετημένος; Σπρώχνει αέρα προς την ψύκτρα ή τον τραβάει και τον βγάζει πίσω; Θα πρέπει να σπρώχνει αέρα στην ψύκτρα. Όπως αγόρασα την ψύκτρα την έβαλα. Ο ανεμιστήρας με τα δοντάκια του κούμπωσαν πάνω στο μεταλλικό κομμάτι. 8 ώρες πριν, Vagosman είπε Aν με το πλαινό καπάκι ανοικτό έχεις ίδιες θερμοκρασίες δεν φταίει το aiflow. Η ψύκτρα σου ειναι καυτή; Η εξαγωγή του αέρα επίσης; Αν οχι τότε ξαναδές την εφαρμογή της πάστας. In game δεν έχω δει να καίει η ψύκτρα. Γενικά βγάζει ζεστό αέρα γύρω του το σύστημα. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά έχω την gigabyte gtx 970 itx (λόγω κακού κουτιού μέχρι 27cm gpu), σε 2k monitor. Ζορίζει αλλά περιμένω να ανακοινωθούν και οι νέες AMD. 10 ώρες πριν, Voodooman είπε Οι 83 max σε gaming και εμένα δεν μου μοιάζουν υπερβολικοί. Το μόνο που θα σκεφτόμουν θα ήταν έναν έλεγχο ότι η ψύκτρα κάθεται καλά και έναν έλεγχο ότι τοποθετήθηκε σωστά η θερμοαγώγιμη. Το δεύτερο (πλέον) PC μου είναι χτισμένο σε noname midi κουτί της συμφοράς με έναν i7 3770k σε stock. Εκεί μέσα υπάρχουν μόνο δύο ανεμιστήρες, αυτός της CPU (Xigmatek Gaia, στα ίδια κυβικά με την Hyper 212) και του τροφοδοτικού, ακόμη και η GPU είναι fanless. Σε θερμοκρασία δωματίου 30 βαθμούς φτάνει max 52 βαθμούς σε browsing και απλές δουλειές. Ο ίδιος επεξεργαστής στο gaming PC με την 5700XT (τρεις ανεμιστήρες), σε κουτί coolermaster NR600, έναν 12άρη ανεμιστήρα μπροστά και έναν 12άρη πίσω έφτανε σε gaming επίσης τους 70-80 με τον επεξεργαστή O/C στα 4.4. Δεν ασχολήθηκα να κάνω το κουτί αεροπλάνο με 4-5 ανεμιστήρες ακόμη, τί θα κέρδιζα, 4-5 βαθμούς; Είμαι σίγουρος ότι έχει μπει πολύ οκ η ψύκτρα, ωστόσο θα κάνω μια δοκιμή για την θερμοαγώγιμη. 15 ώρες πριν, elpenor είπε Το airflow που δημιουργείται από την κίνηση του θερμού αέρα προς τα πάνω είναι εντελώς ασήμαντο σε σχέση με το airflow από τα ανεμιστηράκια. Αν το πάνω ανεμιστηράκι βγάζει τότε ουσιαστικά μεταφέρει τον ζεστό αέρα της GPU στο CPU, και μην ξεχνάμε ότι η GPU είναι τα διπλά+ watt από το CPU. Για κάποιον που τον ενδιαφέρει να ψύξει το CPU και δεν ενδιαφέρεται για το υπόλοιπο σύστημα είναι σωστή πρακτική να βάλει το πάνω ανεμιστηράκι να βάζει, υπάρχουν πάρα πολλά video στο internet που το αποδεικνύουν. Η ζέστη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, το κουτί παίζει και αυτό κάποιον ρόλο. Πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι είναι κλειστό το PBO στο bios γιατί αν είναι ανοιχτό τότε είναι εντελώς φυσιολογικές οι θερμοκρασίες. Δοκίμασε να ξαναπεράσεις πάστα και να βιδώσεις σφιχτά την ψύκτρα. Αν τα δοκιμάσεις όλα μάλλον σου έχει τύχει κάποιο CPU που δεν κάνει καλή απαγωγή από το chip στο περίβλημα, έχω διαβάσει και άλλα περιστατικά, ιδίως ένα ήταν με ένα χρήστη που έβαλε άλλο 3600 στο ίδιο ακριβώς σύστημα με ίδιες ρυθμίσεις και είχε διαφορά 15 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι τραγικές οι θερμοκρασίες και το χειμώνα θα πέσουνε. Ευχαριστώ φίλε μου για την απάντηση. Δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμο άλλον 3600 για δοκιμή. Θα ελέγξω BIOS γιατί δε θυμάμαι αν έχω ανοίξει PBO. Με ρυθμίσεις, OC, τάσεις κλπ δεν παίζω γιατί δεν είμαι σχετικός αλλά θα ελέγξω για το PBO αν είχα κάνει κάτι στην αρχή. Το κουτί είναι κάτω λόγω 2 οθονών και μικρού γραφείου, δίπλα στο τοίχωμα του γραφείου. 1
hp8 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, xrist0s92 είπε Το κουτί είναι κάτω λόγω 2 οθονών και μικρού γραφείου, δίπλα στο τοίχωμα του γραφείου. είμαι της γνώμης ότι την ζημιά την κάνει η συρταριερα των δίσκων Κόβει το air flow του κουτιού Το τροφοδοτικό αναρροφά από κάτω ? Πιθανόν να θέλει σήκωμα Πόσο μακρυά ειναι από τον τοίχο ? Αστου καμιά 15ρια πόντους και τράβα το γραφείο λίγο να βγαινει προς τα πανω ο αερας απο το πισω φαν Ετσι οπως φαινεται δεν εχεις αποσταση Πανω έχεις θέση για φαν ? Αν το πλαινο εχει θεση για φαν βαλε εναν να βγαζει εξω Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2020 από hp8
BlueAverage Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) σε πρώτη φάση βγάλε την συρταριέρα για τους δίσκους. Κάπου έχει βίδες. Τις βγάζεις και το τραβάς έξω. Τον δίσκο τον βάζεις με 2 βίδες από την ίδια πλευρά στην θήκη για τα dvd. Δεύτερον προσπάθησε να κάνεις ένα καλύτερο συμάζεμα στα καλώδια, και τρίτον μπες στο bios και ρύθμισε τις στροφές στους ανεμηστήρες. By default bios settings οι ανεμηστήρες δουλεύουν μόνιμα στο 40%. Ο μπροστά ανεμηστήρας να βάζει και ο πίσω να βγάζει. Στις ρυθμίσεις στιυς ανεμηστήρες έχει να ρυθμίσεις και τον ανεμηστήρα της ψυκτρας. Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2020 από BlueAverage
xrist0s92 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 11 λεπτά πριν, hp8 είπε είμαι της γνώμης ότι την ζημιά την κάνει η συρταριερα των δίσκων Κόβει το air flow του κουτιού Το τροφοδοτικό αναρροφά από κάτω ? Πιθανόν να θέλει σήκωμα Πόσο μακρυά ειναι από τον τοίχο ? Αστου καμιά 15ρια πόντους και τράβα το γραφείο λίγο να βγαινει προς τα πανω ο αερας απο το πισω φαν Ετσι οπως φαινεται δεν εχεις αποσταση Πανω έχεις θέση για φαν ? Αν το πλαινο εχει θεση για φαν βαλε εναν να βγαζει εξω Έχει χώρο και το γραφείο από τον τοίχο και το pc από το γραφείο απλά δε φαίνεται στην εικόνα. Το τροφοδοτικό ναι από κάτω τραβάει. Πάνω έχει έναν 140mm ο οποίος αν διάβασες το thread τον βάλαμε να βάζει αέρα αντί να βγάζει. Στο πλαϊνό ναι έχει θέση για ανεμιστήρα απλά δεν έχω βάλει. 5 λεπτά πριν, BlueAverage είπε σε πρώτη φάση βγάλε την συρταριέρα για τους δίσκους. Κάπου έχει βίδες. Τις βγάζεις και το τραβάς έξω. Τον δίσκο τον βάζεις με 2 βίδες από την ίδια πλευρά στην θήκη για τα dvd. Δεύτερον προσπάθησε να κάνεις ένα καλύτερο συμάζεμα στα καλώδια, και τρίτον μπες στο bios και ρύθμισε τις στροφές στους ανεμηστήρες. By default bios settings οι ανεμηστήρες δουλεύουν μόνιμα στο 40%. Ο μπροστά ανεμηστήρας να βάζει και ο πίσω να βγάζει. Δεν είμαι σίγουρος ότι βγαίνει αλλά θα το ψάξω. Έτσι ενδεχομένως να γλιτώσω την αγορά νέου κουτιού. Τα καλώδια μου τα έφτιαξε τώρα το service που το πήγα για άλλο λόγο, μου λέει δεν γίνεται καλύτερο και ότι μπορούσε να γίνει έγινε (πιθανολογώ λόγω παλιού κουτιού). Αυτό με το BIOS θα το κοιτάξω γιατί δεν είμαι σχετικός (απλός gamer είμαι σε stock ρυθμίσεις) και φοβάμαι να τα πειράζω. Αλλά φαντάζομαι να δώσω ένταση στον ανεμιστήρα δεν μπορεί να επηρεάσει κάτι. Ναι ο μπροστά και ο πάνω βάζουν, ο πίσω βγάζει.
BlueAverage Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, xrist0s92 είπε Έχει χώρο και το γραφείο από τον τοίχο και το pc από το γραφείο απλά δε φαίνεται στην εικόνα. Το τροφοδοτικό ναι από κάτω τραβάει. Πάνω έχει έναν 140mm ο οποίος αν διάβασες το thread τον βάλαμε να βάζει αέρα αντί να βγάζει. Στο πλαϊνό ναι έχει θέση για ανεμιστήρα απλά δεν έχω βάλει. Δεν είμαι σίγουρος ότι βγαίνει αλλά θα το ψάξω. Έτσι ενδεχομένως να γλιτώσω την αγορά νέου κουτιού. Τα καλώδια μου τα έφτιαξε τώρα το service που το πήγα για άλλο λόγο, μου λέει δεν γίνεται καλύτερο και ότι μπορούσε να γίνει έγινε (πιθανολογώ λόγω παλιού κουτιού). Αυτό με το BIOS θα το κοιτάξω γιατί δεν είμαι σχετικός (απλός gamer είμαι σε stock ρυθμίσεις) και φοβάμαι να τα πειράζω. Αλλά φαντάζομαι να δώσω ένταση στον ανεμιστήρα δεν μπορεί να επηρεάσει κάτι. Ναι ο μπροστά και ο πάνω βάζουν, ο πίσω βγάζει. μην φοβάσαι κάτι, με το bios.δεν κάνεις overclocking. Και εγώ msi x470 εχω. Όλες το ίδιο bios έχουν. Μπες bios, πάτα F7 και πήγαινε στην καρτέλα hardware monitor. Οτι βοήθεια θες πές μου.
xrist0s92 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 8 λεπτά πριν, BlueAverage είπε μην φοβάσαι κάτι, με το bios.δεν κάνεις overclocking. Και εγώ msi x470 εχω. Όλες το ίδιο bios έχουν. Μπες bios, πάτα F7 και πήγαινε στην καρτέλα hardware monitor. Οτι βοήθεια θες πές μου. Θα τσεκάρω αργότερα που θα έχω χρόνο αυτό και το pbo και αν είναι κάτι θα σε ρωτήσω. Ευχαριστώ πολύ!!
BlueAverage Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 και πήγαινε στο βιοσ και κλεισε το core boost. Αυτό δίνει πολύ ρε΄υμα στον επεξεργαστή και του ανεβάζει θερμοκρασίες. Το pbo αστο στο auto. 1
elpenor Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, BlueAverage είπε και πήγαινε στο βιοσ και κλεισε το core boost. Αυτό δίνει πολύ ρε΄υμα στον επεξεργαστή και του ανεβάζει θερμοκρασίες. Το pbo αστο στο auto. Αν κλείσει το core boost θα χάσει πάρα πολλές επιδόσεις, βασικά θα είναι σαν να έχει επεξεργαστή 2 γενιές παλαιότερο, χίλιες φορές να βάλει χαμηλότερα power limits αν και αυτό είναι επίσης τελευταία λύση. Το PBO στο auto σε 19/20 μητρικές σημαίνει disabled, αυτά είναι και τα guidelines της AMD (η οποία επίσης αναφέρει ότι ανοιχτό PBO σημαίνει ότι δεν ισχύει η εγγύηση), γιατί να μην κάνει disable να είναι 100% σίγουρος; 1 ώρα πριν, hp8 είπε είμαι της γνώμης ότι την ζημιά την κάνει η συρταριερα των δίσκων Κόβει το air flow του κουτιού Το τροφοδοτικό αναρροφά από κάτω ? Πιθανόν να θέλει σήκωμα Πόσο μακρυά ειναι από τον τοίχο ? Αστου καμιά 15ρια πόντους και τράβα το γραφείο λίγο να βγαινει προς τα πανω ο αερας απο το πισω φαν Ετσι οπως φαινεται δεν εχεις αποσταση Πανω έχεις θέση για φαν ? Αν το πλαινο εχει θεση για φαν βαλε εναν να βγαζει εξω Πολύ σημαντικό να έχεις καλό airflow και καλές αποστάσεις όπως αναφέρεις αλλά αφού ο OP έχει κάνει δοκιμές με ανοιχτό πορτάκι τότε το aiflow δεν είναι το πρόβλημα του. @xrist0s92 Κάτι που νομίζω ότι δεν έχει αναφερθεί είναι τα profile του CPU fan. Πολλοί για να έχουν αθόρυβο σύστημα αυξάνουν το ramp/step up time και βάζουν silent curve, ίσως να το έβαλες έτσι και εσύ στην αρχή ή ίσως η μητρική σου να έχει πολύ silent defaults. Η άποψη μου είναι να κάνεις αρκετές δοκιμές ξεκινώντας με πολύ επιθετικό curve (από 60% στους 35 να πηγαίνει στο 100% στους 60) και μετά να το μειώσεις ώστε να βρεις την σωστή ισορροπία θορύβου/θερμοκρασίας. Εγώ είχα φτιάξει το curve να είναι εντελώς silent το χειμώνα και μόλις ήρθαν οι ζέστες είδα τα 75άρια spikes στο CPU και έτρεχα να το αλλάξω, τώρα το μεγαλύτερο spike φτάνει τους 63 και ο θόρυβος δεν με ενδιαφέρει γιατί ο ανεμιστήρας του δωματίου ακούγεται παραπάνω. Οι απόψεις όλων για το ιδανικό setup σε ανεμιστήρες είναι σεβαστές αλλά η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι κάθε κουτί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει μία συνταγή για όλα, το positive pressure είναι πολύ καλό για να μην χρειάζεται να καθαρίζεις τακτικά την σκόνη αλλά οι καλύτερες θερμοκρασίες στα μισά+ κουτιά είναι με negative pressure setups. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναφέρει ο @hp8 ότι η πρόσοψη κόβει πολύ airflow είναι πάρα πολύ σημαντικό, εγώ δεν θα αγόραζα κουτί που δεν έχει τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνει με μαγνητικό μηχανισμό η πρόσοψη που υπάρχει για να μειώνει τον θόρυβο όπως και να έχει θέση για τους δίσκους στο κάτω μέρος δίπλα στο τροφοδοτικό για να μην κόβουν το airflow. Επεξ/σία 3 Σεπτεμβρίου 2020 από elpenor
Aris_ Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 κοψε το core boost, αν βρεις κανα "παλουκαρη" που να ξέρει να ασχοληθεί να στο κανει undervoltage μπας και κρατήσεις boost και το καλοκαιρι το καλύτερο κουτι να παρεις παλι τα ιδια θα είναι με ανοιχτο το πλαινο δεν υπάρχει θέμα airflow
xrist0s92 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 @elpenor @BlueAverage Η φάση είναι αυτή στις ταχύτητες μέσα στο bios. Θα δοκιμάσω λίγο να ανεβάσω την καμπύλη. Το CPU φαντάζομαι οκ είναι το ανεμιστηρακι της ψύκτρας, το μπροστινό ποιο είναι; @Aris_δυστυχως δεν έχω κάποιον αλλά ούτε θέλω να πειράξω ρεύματα. Καλύτερα να αλλάξω κουτί να τελειώνει αν δεν βγαίνει η συρταριερα
BlueAverage Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Ναι είναι χαμηλά οι στροφές. Φτιάξε μια καμπύλη πιό ψιλά τις στροφές. Τα ανεμηστηράκια τα άλλα θα τα βρεις στα system1 2 3 4. Τα ανεμηστηράκια σου θα τα βάλεις σε dc mode και όπως θα αυξομειώνεις στροφές θα δείς να μεταβάλλεται και το φώς τους. Ετσι θα καταλάβεις ποια είναι.Ολες τις δοκιμές με κλειστό κουτί και όχι ο πίσω ανεμηστήρας μπουκωμένος από το γραφείο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα