Aggeluska Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2020 Καλησπέρα, εχω την αλλη βδομάδα μία συνέντευξη σε μεγάλη εταιρία (πολυεθνικη) για την θέση του τίτλου. Είναι η πρώτη μου συνέντευξη και δεν έχω ιδέα τι μπορει να με ρωτήσουν. Έχω στειλει το CV μου το οποίο περιέχει και το github profile μου, το οποίο έχει καποια προτζεκτ που εχω κανει σχολη. Αλλα τι να διαβασω πριν παω; π.χ να διαβασω βελτιστοποιησεις αλγοριθμων και πολυπλοκοτητες; να διαβασω κατι τετοιο; να κάτσω να λύσω μικρα αλγοριθμικα προβλήματα; να τα κάνω ολα αυτα που προειπα; πραγματικα δεν εχω ιδεα. Απο την μια σκεφτομαι οτι ειναι overkill για πρακτικη θεση επειδη ουσιαστικα για αυτο πας εκει, για να μαθεις, οποτε δεν παιζει να σ ζητησουν "παπαδες". Απο την αλλη σκεφτομαι οτι σιγουρα θα με δοκιμασουν σε κατι για να δουν οτι δεν ειμαι τουριστας. Έχει κανεις να μοιραστει την εμπειρια του; ευχαριστω
onelonelystar Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2020 Για συνέντευξη πας, όχι για τεστ. Το πολύ πολύ να σου δώσουν ένα project να υλοποιήσεις στο σπίτι σου, για να δουν αν μπορείς να κάνεις αυτά που λες. Προσπάθησε να φανείς όσο το δυνατόν πιο πρόθυμη για τη δουλειά και στο μεταξύ μπορείς να τους ρωτήσεις και εσύ ότι απορία έχεις σχετικά με τη θέση. Μη ψαρώνεις άμα έχουν υφάκι. Σκέψου εσύ πρώτα τι θα ήθελες από τη θέση που σε ενδιαφέρει ώστε να καλύψεις κάθε απορία σου.
Aggeluska Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2020 26 minutes ago, onelonelystar said: Για συνέντευξη πας, όχι για τεστ. Το πολύ πολύ να σου δώσουν ένα project να υλοποιήσεις στο σπίτι σου, για να δουν αν μπορείς να κάνεις αυτά που λες. Προσπάθησε να φανείς όσο το δυνατόν πιο πρόθυμη για τη δουλειά και στο μεταξύ μπορείς να τους ρωτήσεις και εσύ ότι απορία έχεις σχετικά με τη θέση. Μη ψαρώνεις άμα έχουν υφάκι. Σκέψου εσύ πρώτα τι θα ήθελες από τη θέση που σε ενδιαφέρει ώστε να καλύψεις κάθε απορία σου. ευχαριστώ για την απάντηση. Ο προβληματισμός μου βασικα προκύπτει απο το γεγονος οτι στο τηλ παιζει να μιλησαμε 20 λεπτα και αναλυσαμε πολλα πραγματα, οπως πχ τι κανω σχολη, τι προτζεκτ εχω κανει, με τι ασχολειται η εταιρια του κ αλλα πραγματα και στο τελος με καλεσαι να παω απο εκει. Οποτε απο αποψη "να με γνωρισει" δεν ξερω τι αλλο μπορει να ρωτησει. Οσο για το προτζεκτ που λες πολυ πιθανον να μου δωσει κατι. θα δειξει.
Ponous Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Συνήθως μια σοβαρή εταιρεία ψάχνει άτομα που μπορούν να βοηθήσουν. Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις λίγο τι κάνει η εταιρεία και τι χρησιμοποιούν. Το να μην ξέρεις αν το σωστό είναι το length ή το length() δεν θα τους πειράξει. Θα φανεί άσχημο όμως εάν σου πουν πως γράφουν όλα τους τα apps χρησιμοποιώντας τις Χ-Ψ τεχνολογίες κι εσύ να μην τις έχεις καν ακουστά. Συνήθως μια προγραμματιστική εταιρεία θα βάλει κάποιο τεστ αλλά δεν είναι όσο αγχωτικό όσο ακούγετε. Συνήθως ζητούν τα πρώτα βήματα που θα έκανε κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τα πρότζεκτ τους . Ας πούμε εάν η εταιρεία ασχολείται με προγραμματισμό mobile applications θα σου έβαζε κάποιο μικρό τεστ που να αφορά mobile development. Ή ίσως σου κάνουν διάφορες ερωτήσεις σε αυτό το θέμα για να δουν την αντίληψη σου και τις γνώσεις σου. Τώρα εάν σου βάλουν τεστ στα data structures & algorithms και σε θέλουν εκεί για web design σε wordpress πρέπει να είναι πολύ μαλ..... Το άλλο που θα μπορούσα να προβλέψω είναι να σου δώσουν ένα απλό πρόβλημα για να δουν πως γράφεις...αλλά και πάλι ανάλογα με το στόχο έρχεται το αντίστοιχο πρόβλημα. Αν είναι να δουν πως γράφεις δε θα σου βάλουν τη διαφορά του length με το length() ας πούμε! Γενικά αν σε κάλεσαν σε συνέντευξη με βάση αυτά που είδαν στο github και στο βιογραφικό σου, δε νομίζω να θέλουν και κάτι πολύ διαφορετικό. Ας πούμε εάν πας για web development μην παραξενευτείς εάν σου ζητήσουν να φτιάξεις κάποιο control panel ή έστω μερικές λειτουργίες του. 10 ώρες πριν, Aggeluska είπε παιζει να μιλησαμε 20 λεπτα και αναλυσαμε πολλα πραγματα Δεν είναι καθόλου περίεργο μια εταιρεία να σε καλέσει σε 2 interviews. Άρα 1 τηλεφώνημα + 1 συνέντευξη λογικό ακούγεται. 10 ώρες πριν, onelonelystar είπε Σκέψου εσύ πρώτα τι θα ήθελες από τη θέση που σε ενδιαφέρει ώστε να καλύψεις κάθε απορία σου. Συμφωνώ απόλυτα εδώ. Αυτοί είναι που σε χρειάζονται στην τελική. ΥΓ. Όσο καλά και να προετοιμαστείς όμως πάντα θα υπάρχει κάτι. Μια φορά έμαθα τα βιογραφικά των interviewers μου απ' έξω κι αυτοί με κάλεσαν χωρίς καν να ανοίξουν το βιογραφικό μου. Με το που το άνοιξαν, είδαν πως ήμουν φοιτητής και υπέθεσαν πως δεν έχω τις γνώσεις να αντεπεξέλθω.
Aggeluska Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2020 6 hours ago, Ponous said: Συνήθως μια σοβαρή εταιρεία ψάχνει άτομα που μπορούν να βοηθήσουν. Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις λίγο τι κάνει η εταιρεία και τι χρησιμοποιούν. Το να μην ξέρεις αν το σωστό είναι το length ή το length() δεν θα τους πειράξει. Θα φανεί άσχημο όμως εάν σου πουν πως γράφουν όλα τους τα apps χρησιμοποιώντας τις Χ-Ψ τεχνολογίες κι εσύ να μην τις έχεις καν ακουστά. Συνήθως μια προγραμματιστική εταιρεία θα βάλει κάποιο τεστ αλλά δεν είναι όσο αγχωτικό όσο ακούγετε. Συνήθως ζητούν τα πρώτα βήματα που θα έκανε κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τα πρότζεκτ τους . Ας πούμε εάν η εταιρεία ασχολείται με προγραμματισμό mobile applications θα σου έβαζε κάποιο μικρό τεστ που να αφορά mobile development. Ή ίσως σου κάνουν διάφορες ερωτήσεις σε αυτό το θέμα για να δουν την αντίληψη σου και τις γνώσεις σου. Τώρα εάν σου βάλουν τεστ στα data structures & algorithms και σε θέλουν εκεί για web design σε wordpress πρέπει να είναι πολύ μαλ..... Το άλλο που θα μπορούσα να προβλέψω είναι να σου δώσουν ένα απλό πρόβλημα για να δουν πως γράφεις...αλλά και πάλι ανάλογα με το στόχο έρχεται το αντίστοιχο πρόβλημα. Αν είναι να δουν πως γράφεις δε θα σου βάλουν τη διαφορά του length με το length() ας πούμε! Γενικά αν σε κάλεσαν σε συνέντευξη με βάση αυτά που είδαν στο github και στο βιογραφικό σου, δε νομίζω να θέλουν και κάτι πολύ διαφορετικό. Ας πούμε εάν πας για web development μην παραξενευτείς εάν σου ζητήσουν να φτιάξεις κάποιο control panel ή έστω μερικές λειτουργίες του. Δεν είναι καθόλου περίεργο μια εταιρεία να σε καλέσει σε 2 interviews. Άρα 1 τηλεφώνημα + 1 συνέντευξη λογικό ακούγεται. Συμφωνώ απόλυτα εδώ. Αυτοί είναι που σε χρειάζονται στην τελική. ΥΓ. Όσο καλά και να προετοιμαστείς όμως πάντα θα υπάρχει κάτι. Μια φορά έμαθα τα βιογραφικά των interviewers μου απ' έξω κι αυτοί με κάλεσαν χωρίς καν να ανοίξουν το βιογραφικό μου. Με το που το άνοιξαν, είδαν πως ήμουν φοιτητής και υπέθεσαν πως δεν έχω τις γνώσεις να αντεπεξέλθω. ευχαριστω για την απαντηση. Γενικα παντα διαβαζω τι κανει μια εταιρια που θα παω για συνεντευξη και φτιαχνω και μερικες ερωτησεις στο κεφαλι μου για να τις ρωτησω. Ελπιζω ολα να πανε καλα. τι να πω.
denz Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 2/9/2020 στις 3:28 ΜΜ, Aggeluska είπε Καλησπέρα, εχω την αλλη βδομάδα μία συνέντευξη σε μεγάλη εταιρία (πολυεθνικη) για την θέση του τίτλου. Είναι η πρώτη μου συνέντευξη και δεν έχω ιδέα τι μπορει να με ρωτήσουν. Έχω στειλει το CV μου το οποίο περιέχει και το github profile μου, το οποίο έχει καποια προτζεκτ που εχω κανει σχολη. Αλλα τι να διαβασω πριν παω; π.χ να διαβασω βελτιστοποιησεις αλγοριθμων και πολυπλοκοτητες; να διαβασω κατι τετοιο; να κάτσω να λύσω μικρα αλγοριθμικα προβλήματα; να τα κάνω ολα αυτα που προειπα; πραγματικα δεν εχω ιδεα. Απο την μια σκεφτομαι οτι ειναι overkill για πρακτικη θεση επειδη ουσιαστικα για αυτο πας εκει, για να μαθεις, οποτε δεν παιζει να σ ζητησουν "παπαδες". Απο την αλλη σκεφτομαι οτι σιγουρα θα με δοκιμασουν σε κατι για να δουν οτι δεν ειμαι τουριστας. Έχει κανεις να μοιραστει την εμπειρια του; ευχαριστω Δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρή εταιρεία που δεν θα βάλει κάποιου είδους τεστ. Από το να γράψεις έναν μικρό αλγόριθμο έως ερωτήσεις θεωρητικού περιεχομένου σε αυτό το επίπεδο. Εμπειρίες να μοιραστώ έχω πολλές από αιτήσεις μου ως Junior. Δεν κατάφερα να βρω καθαρά δουλειά πάνω σε Java, γιατί 1) Ζητάνε να έχεις εμπειρία στο Spring Framework (αδιανόητο για Junior να έχει επαφή με productivity web frameworks) 2) Μου έβαλαν τεστ σε Java και JS ενώ τους είχα πει ότι δεν έχω ακόμα επαφή με Javascript. Ολοκλήρωσα το κομμάτι της Java και το άλλο της JS δεν προλάβαινα να διαβάσω ολοκληρώσω οπότε... 3) Η ίδια εταιρεία μετά από κάποιους μήνες είδε project μου που είχα ολοκληρώσει στην σχολή (desktop app με web api calls). Με κάλεσαν για συνέντευξη από κοντά και μου είπαν ότι θα μου βάλουν web project το οποίο τελικά δεν μου έστειλαν ποτέ. 4) Έκανα τεστς μαθηματικών/στατιστικής/προσωπικότητας, χωρίς να μάθω το αποτέλεσμα με καλούν από κοντά και γράφω 2ωρο τεστ + 1on1 με τον team leader ο οποίος μου έβαλε να λύσω έξτρα 2 ψαγμένους αλγόριθμους που δεν κατάφερα. Τελικά πήραν Mids, αν και ζητούσαν juniors. 5) Έχω πάει για συνέντευξη και λίγο πριν τελειώσουμε μου λένε γράψε και ένα μισάωρο τεστ (δεν με είχαν ενημερώσει ότι θα έγραφα). Τελικά ολοκλήρωσα το κομμάτι της Java αλλά είχε και πάλι Javascript οπότε ξανά άκυρο. Μάλιστα εκεί μου είπαν ότι για να δουλέψω ως προγραμματιστής πρέπει να "το έχω". Btw, δουλεύω ως προγραμματιστής ήδη και γελάω με κάτι τέτοιους, που νομίζουν ότι πρέπει να ξέρεις τα πάντα για να πάρεις τα ψίχουλα τους. 6) Έχω ολοκληρώσει ένα Java CRUD project με ταυτόχρονη δημιουργία ΒΔ / πινάκων σε RDBMS(MySQL) . Είχα deadline να το παραδώσω μέσα σε 8 ώρες από τη στιγμή που το έστειλαν το οποίο και ολοκλήρωσα. Τελικά μου είπαν χαζές δικαιολογίες και δεν μου έδωσαν ποτέ απάντηση. ...Credits για free outsourcing 7) Έχω γράψει 2 φορές αλγοριθμικά τεστ με data structures (σε διαφορετικές εταιρείες) και ενώ τα έβγαλα με επιτυχία μου είπαν ότι η λύση μου παρόλο που ήταν σωστή δεν τους άρεσε! Πάντα βάζω σχόλια με καθαρό κώδικα σε μεθόδους που καταλαβαίνεις πολύ εύκολα τι κάνουν. Το αστείο είναι ότι όταν τους ζήτησα να μου στείλουν ενδεικτική λύση, μου έστειλαν λύση τύπου μια Main κλάση που τα έκανε όλα εκεί μέσα, λες και γράφουμε C πριν 20 χρόνια. Γέλασα και δεν ξανασχολήθηκα. ΥΓ: Εκτός από 2 κ 3 όλες οι άλλες περιπτώσεις ήταν σε διαφορετικές εταιρείες. Γενικά η φάση στην Java δεν είναι καλή και δεν την προτείνω για Ελλάδα. Πλέον δουλεύω full-stack με άλλες τεχνολογίες σε μια εταιρεία πιο χαλαρή και γεμίζω το github μου με projects που κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο. Επεξ/σία 20 Σεπτεμβρίου 2020 από denz
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα