Προς το περιεχόμενο

Η 2η γενιά της τεχνολογίας Neuralink του Elon Musk δοκιμάστηκε σε εγκέφαλο γουρουνιού

trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βαρήκοος shy GIF

43 λεπτά πριν, Krepalidis είπε

Ωτορινολαρυγγολόγος, ακουολόγος, λογοθεραπευτής;

Πάντως αρκετοί παιδίατροι σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία (ακόμη κι ωρυκάδες!) αγνοούν πλήρως την ύπαρξη βαρηκοΐας πέραν την κλασσικής (εξωτερικά όργανα, τύμπανο κυρίως) όπως νευροαισθητήρια. Σε βαθμό να καθίστανται επικίνδυνοι για τις συμβουλές που δίνουν σε ανάλογα περιστατικά... (θα μιλήσει το παιδάκι μωρέ, κάποια αργούν να μιλήσουν και τα λένε στα 3+ έτη όλα μαζί).

Σε κάθε περίπτωση τα κοχλιακά εμφυτεύματα ιδίως στην σύγχρονη μορφή τους καταργούν την κώφωση εκ γενετής και την ύπαρξη ανθρώπων κωφάλαλων ή με υπολειμματική ακοή στα όρια της πρακτικής κώφωσης.

Άμεσα απαλύνουν κι εξαλείφουν το προβλημα της περιθωριοποίησης των κωφων ατόμων που επί χιλιετίες παρέμεναν στο κοινωνικό περιθώριο. Εμμέσως μάλιστα οδηγεί στην σταδιακή παρακμή της ανάγκης για νοηματική γλώσσα...

Το RnD του Musk μπορεί να βοηθήσει με εκατοντάδες, χιλιάδες τρόπους την ιατρική. Είναι όμως τόσο φιλόδοξη και πρωτοπόρα στους στόχους της η συσκευή αυτή που βαδίζει σε θολά νερά και γκρίζες ηθικές ζώνες ως προς το data mining των υπερβολικά προσωπικών δεδομένων που θα συγκεντρώνονται στους servers.

λίγο πολύ ένα 80-90% της ανθρωπότητας έχει μερική απώλεια ακοής 5-10db σε διάφορες συχνότητες που θεωρείται φυσιολογική.

για τα κοχλιακά συμφωνώ εν μέρη, τώρα έφτασαν στα 20 κάποιοι που γνωρίζω ότι έκαναν στα 2 χρόνια , αλλά δεν έχω ακόμη άποψη.

Το άμεσα όχι και τόσο , δώσε 10-40 χρόνια ακόμα , με υποχρεωτική εγκατάσταση κοχλιακού αρκετά καλύτερου από τα 64 νομίζω είναι αυτή την στιγμή τα ηλεκτρόδια ... ας φτάσει στα 1000 ή στα 40.000 για φυσικό ήχο.

Για το RnD του Musk , συμφωνώ , απλά δεν ξέρω αν θα είναι οικονομικά εφικτό να φτάσει παντού όπως το κινητό που επίσης βαδίζει σε θολά νερά και γκρίζες ηθικές ζώνες ως προς το data mining των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται στους servers.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, SchinasN είπε

Βαρήκοος shy GIF

λίγο πολύ ένα 80-90% της ανθρωπότητας έχει μερική απώλεια ακοής 5-10db σε διάφορες συχνότητες που θεωρείται φυσιολογική.

για τα κοχλιακά συμφωνώ εν μέρη, τώρα έφτασαν στα 20 κάποιοι που γνωρίζω ότι έκαναν στα 2 χρόνια , αλλά δεν έχω ακόμη άποψη.

Το άμεσα όχι και τόσο , δώσε 10-40 χρόνια ακόμα , με υποχρεωτική εγκατάσταση κοχλιακού αρκετά καλύτερου από τα 64 νομίζω είναι αυτή την στιγμή τα ηλεκτρόδια ... ας φτάσει στα 1000 ή στα 40.000 για φυσικό ήχο.

Για το RnD του Musk , συμφωνώ , απλά δεν ξέρω αν θα είναι οικονομικά εφικτό να φτάσει παντού όπως το κινητό που επίσης βαδίζει σε θολά νερά και γκρίζες ηθικές ζώνες ως προς το data mining των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται στους servers.

Λόγω του ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία αλλά το κόστος είναι μεγάλο για τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες, δυστυχώς η εμφύτευση είναι λίγο άπαξ... 

Έτσι και μπει το κοχλιακο δυστυχώς οι εταιρείες παρά τις υποσχέσεις δεν εγγυώνται συμβατότητα με το άγνωστο μέλλον αν και προσπαθούν τελευταία να επηρεάζουν τον κοχλία όσο γίνεται λιγότερο ώστε να είναι ας πούμε πιο δεκτικός σε μελλοντική αναβάθμιση/αλλαγή κοχλιακού, πράγμα αβέβαιο.

Λόγω κόστους 15-20.000€ για την επεμβαση δίνουν δεκαετή εγγύηση τουλ. στην Ελλαδα στο εμφύτευμα (κόστος αγνώστο σίγουρα αρκετές χιλιαδες συν εξειδικευμένο χειρουργό που αριθμούν μονοψήφιο αριθμό σε όλη την Ελλάδα) και τριετή εγγύηση στον επεξεργαστή κόστους κοντά στις 10.000 € αλλά απ' ότι έχω καταλάβει δεν πολυασχολουνται με πολύ παλιά μοντέλα κοχλιακων και οι καλύτεροι επεξεργαστές φωνής (τα εξωτερικά ακουστικά δηλαδή) συνεργάζονται το πολύ μέχρι 1-2 γενιές πιο παλιά κοχλιακά εμφυτεύματα.

Από την άλλη όλες ανταγωνίζονται για το ποια έχει τα καλύτερα, πιο μακρυά, πιο ευαίσθητα και πιο αβλαβή ηλεκτρόδια. Παράλληλα για το ανώτερο σύστημα επεξεργασίας σήματος και ηχων, κλπ κλπ. Πρακτικά αυστραλέζικη  Cochlear, ευρωπαϊκή (ελβετική;) Medel και αμερικανική AB κάνουν χρυσές δουλειές και φαίνεται να μπαίνουν κι άλλοι στο χώρο ολιγοπωλιου των κοχλιακων όπως η γαλλική (;) Auticon.

Δεν ξέρω τι διαφορές έχει ο ήχος ενός κοχλιακού τελευταίας γενιάς με τον φυσικό και πόσα χρειάζεται παραπάνω ηλεκτροδια για να τον προσεγγίσει στο 99%, σίγουρα πάντως οι εταιρείες διαφημίζουν τις επιδόσεις στην ανθρώπινη ομιλία και την διάκριση της σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Ίσως να είναι κι ανέφικτο πρακτικά τόσα πολλά ηλεκτρόδια να κατατρυπησουν τον κοχλία, ποσο θα κρατούσε μια τέτοια εγχείρηση;

Σε μουσική ήχους περιβάλλοντος, κλπ δεν αναφέρονται πάντως οι εταιρείες ιδιαίτερα στα διαφημιστικά τους γιατί προφανώς η τεχνολογία αλλά και οι επιδόσεις επαρκούν για μία επαρκή ανθρώπινη επικοινωνία κι όχι για να στηρίξουν ή εκπαιδεύσουν ένα μουσικό αυτί. Οπωσδήποτε άνθρωποι που είναι 20 ετών με κοχλιακή εμφυτευση 18 χρόνια πριν θα χρησιμοποιούν πρακτικά τεχνολογία 20-25 ετών όταν τα κοχλιακά ήταν στο ξεκίνημα τους.

Σε κάθε περίπτωση το εμφυτευμενο κοχλιακο εμφύτευμα και τα ηλεκτροδια είναι το ένα βασικό κομμάτι, το άλλο είναι η τεχνολογία επεξεργασίας και μετάδοσης του ήχου και η υποστήριξη αναβαθμισης μετά την εγκατάσταση και τελος το άλλο βασικό είναι το εξωτερικό ακουστικό(επεξεργαστής φωνής) και πόσο καλά ξεχωρίζει την χρήσιμη πληροφορία για τον παθόντα από τον θόρυβο και σε τι ποιότητα και καθαρότητα ήχου.

Ανεξαρτήτως του Musk, θεωρώ πως τα κοχλιακά θα εξελιχθούν ραγδαία κι ελπίζω να συμπιεστεί και το κόστος τους.

Επίσης εικάζω πως μετά την ακοή επόμενη αίσθηση που θα μπορέσουμε να προσομοιώσουμε είναι η όραση. Ίσως και να την βελτιώσουμε εκπαιδεύοντας το μυαλό μας να βλέπει υπέρυθρο και υπεριώδες φως όπως κάποια ζώα, όπως ερπετά, ψάρια, μαλάκια.

Επεξ/σία από Krepalidis
Ακοή, οραση
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 1 χρόνο αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...