Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους!!!
Ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια με την Panasonic GX85, είχε ένα μικρό ατύχημα που δεν θα της επιτρέψει να ασχοληθεί ξανά με την φωτογραφία, δυστυχώς.
Η GX85 είναι μια Mirrorless με σύστημα M4/3, μπορούσε να τραβήξει ένα 4k Video αν χρειαζόταν και είχε και κάποια σταθεροποίηση.
Σε γενικές γραμμές ήμουν πολύ ευχαριστημένος με αυτή την κάμερα.

Η χρήση που κάνω στην κάμερα είναι αποκλειστικά φωτογραφίες ( street, φύση, ζώα και ταξίδια.).
Ο προβληματισμός μου λοιπόν, πηγαίνοντας στην επόμενη φωτ. μηχανή είναι ο εξής:

Έχοντας ένα budget από 500-600€, είναι προτιμότερο να κάνω μετάβαση σε κάποια DSLR ή Mirrorless σε APS-C σύστημα
Ή
Να παραμείνω σε M4/3 Mirroless (πχ Olympus m10 iii?) έχοντας ήδη 2 φακούς (12-32 κ 40-150).

Θα έχω πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις παραπάνω τύπου φωτογραφίες που ανέφερα σε APS-C (συν ίσως κάποιες αστροφωτογραφίες που θα ήθελα μελλοντικά να δοκιμάσω)?

Αν έχετε κάποια πρόταση ή ιδέα θα με βοηθούσε πολύ. Δεν θα πάω σε βιαστική αγορά, με ενδιαφέρει να βρώ κατι καλό που θα βγάζω καλές φωτογραφίες τα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστώ πολύ!!!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, minas4u είπε

Καλησπέρα σε όλους!!!
Ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια με την Panasonic GX85, είχε ένα μικρό ατύχημα που δεν θα της επιτρέψει να ασχοληθεί ξανά με την φωτογραφία, δυστυχώς.
Η GX85 είναι μια Mirrorless με σύστημα M4/3, μπορούσε να τραβήξει ένα 4k Video αν χρειαζόταν και είχε και κάποια σταθεροποίηση.

Η χρήση που κάνω στην κάμερα είναι αποκλειστικά φωτογραφίες ( street, φύση, ζώα και ταξίδια.).

Έχοντας ένα budget από 500-600€, είναι προτιμότερο να κάνω μετάβαση σε κάποια DSLR ή Mirrorless σε APS-C σύστημα
Ή
Να παραμείνω σε M4/3 Mirroless (πχ Olympus m10 iii?) έχοντας ήδη 2 φακούς (12-32 κ 40-150).

Θα έχω πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις παραπάνω τύπου φωτογραφίες που ανέφερα σε APS-C (συν ίσως κάποιες αστροφωτογραφίες που θα ήθελα μελλοντικά να δοκιμάσω)?

Αν έχετε κάποια πρόταση ή ιδέα θα με βοηθούσε πολύ. Δεν θα πάω σε βιαστική αγορά, με ενδιαφέρει να βρώ κατι καλό που θα βγάζω καλές φωτογραφίες τα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστώ πολύ!!!

Καλησπέρα σας , έχοντας ήδη δύο φακούς στα χέρια σας με τους οποίους δούλεψα στο παρελθόν , ο μικρός είναι καλύτερος , θα έλεγα πως η εύρεση ενός σώματος m4/3 είναι η ορθολογιστική προσέγγιση . Θα συμπληρωνα με τον πολύ καλό Sigma 19 f 2.8 dn , όπου θα είχα πλέον ένα πολύ καλό σετ . 

Ορθολογιστική όπως είπα προσέγγιση , όχι καταναγκαστική . Για την Olympus omd em10 mark κάτι έχω ανάμικτα συναισθήματα και λέω πως για μένα δεν λειτούργησε . Είχε απ' όλα σχεδόν , δεν λέω . Το focus peaking της ήταν υποδεέστερο της Canon σε ακρίβεια και ευκολία χρήσης . Το EVF της δεν ήταν αυτό που περίμενα . Είχε διάρκεια μπαταρίας καλή , όχι σαν της Canon , το πιάσιμο της δεν ήταν από τα καλύτερα , πολλές φορές η μικρή επιφάνεια της μηχανής στο πίσω μέρος , λόγω μεγέθους φυσικά , δεν άφηνε χώρο ώστε τα χέρια να φτάσουν σε κάποια χειριστήρια με αποτέλεσμα αντί να πατάω κουμπιά να πατάω την μύτη μου , τα μάτια μου κλπ .

Δεν σας λέω να πάτε σε DSLR , θα έχει επιπτώσεις όπως άλλοι φακοί συν άλλα πολλά ακόμη . Αν μπορείτε να ζήσετε με ένα σώμα m4/3 , έχετε συνηθίσει τις λειτουργίες του τότε μια em10 mark ii μεταχειρισμένη νομίζω είναι καλή λύση .

Καλή επιτυχία , όχι δεν θα βγάλετε " καλύτερες " φωτογραφίες χάριν μεγέθους / κατηγορίας αισθητήρα . 

Η εικόνα είναι από την παλιά Olympus e - 420 με τον Zuiko Digital 40 - 150 f 3.5 - 4.5 .

IMG_20200824_205304_880.jpg

• Like 3
Δημοσ.

Προσωπικά χρησιμοποιώ μια mirrorless με παρόμοιο αισθητήρα (Lumix GM1) και παίρνω καλύτερα αποτελέσματα από μια Sony a5000. Συχνά δε και από μια Nikon D3300 που έχω. Νομίζω αφού έχεις τους φακούς ότι ο φυσικός αντικαταστάτης της μηχανής σου είναι είτε η Olympus OM-D M10 mark3 είτε η Panasonic GX9. Έχοντας σταθεροποίηση και focus peaking μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορους manual φακούς. Καμιά άλλη κάμερα (πλην Pentax) δεν προσφέρει σταθεροποίηση σε αυτό το budget.
Όσον αφορά όμως την αστροφωτογραφία, η Nikon βάζει χαλαρά κάτω την Panasonic. Αλλά για street και ταξίδια οι μικρές mirrorless m43 προφανώς είναι πιο κατάλληλες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχοντας χρόνια Nikon APSC kai Full Frame μπορώ να πώ με σιγουριά δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτή τη στιγμή έχω την GX9 ναυαρχίδα σε βίντεο καμία δεν την πιάνει μαζί βέβαια τις ακριβές GH5 G9 όλα τα άλλα είναι για φιλολογική συζήτηση. ΕΠίσης την EM10ii και EM5ii Η δεύτερη είναι απλώς κορυφαία επιλογή σε φωτογραφία για ταξίδια και δρόμο αφού το  μέθεθος, αδιαβροχοποίηση και το IBIS είναι κορυφαία, δεν ξέρω καμία NIKON να κάνει αυτά σε μικρή συσκευασία, Οσο αφορά άλλες μάρκες CANON SONY μπορεί να μικρήναν τα σώματα όμως το 4/3 παραμένει κορυφαίο σε φακούς με μικρό μέγεθος κάτι που καμία APSC FF δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω φυσικής ενώ σε μακρινά ζούμ απλώς δεν έχει αντίπαλο.   

Παράδειγμα φωτό από την Em5ii

https://flic.kr/p/2jACEKK

Επεξ/σία από PerisHellas
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, PerisHellas είπε

Εχοντας χρόνια Nikon APSC kai Full Frame μπορώ να πώ με σιγουριά δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτή τη στιγμή έχω την GX9 ναυαρχίδα σε βίντεο καμία δεν την πιάνει μαζί βέβαια τις ακριβές GH5 G9 όλα τα άλλα είναι για φιλολογική συζήτηση.

Η πιο παλιά nikon full frame , σε σχέση με την gx9. Βλέπουμε βαθμολογία στο imaging. 

https://cameradecision.com/compare/Panasonic-Lumix-DC-GX9-vs-Nikon-D700

Nα πούμε και για σύγχρονη nikon full frame  ;

https://cameradecision.com/compare/Nikon-D780-vs-Panasonic-Lumix-DC-GX9

Επεξ/σία από Dr_73
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η πράξη είναι διαφορετική από την θεωρία γιατί είχα την D700 και παρόλο μία από τις καλυτερες FF δεν έπιανε την EM10ii ειδικά με το IBIS. Πρέπει και τελειώνω τη συζήτηση να δείς με ποιό φακό δουλεύεις το FF εάν εγώ που είχα τον 28-200 και τον 50 1.8 δεν έβγαζα το τέλειο αποτέλεσμα από την Νικον γιατί έπρεπε να ξοδεψω 1200 ευρώ για καλούς φακούς όταν με το 43 όλο το σύστημα με 5 φακούς δεν κόστισε τόσο. Αρα η κατάληξη μου είναι η εξής:

1.Ναι το FF είναι ποιό δυνατό σε ποιότητα εικόνας αρκεί να μπορέσεις να εκμεταλευτείς στο έπαρκο το σένσρορα με ακριβούς φακούς.. Εχεις δει πόσο κάνουν οι Sony φακοί??? 

2, Εχεις την μεγαλύτερη πληρότητα φακούς αφού είναι open system σε μικρά μεγέθη και κορυφαία ζουμ που απλά δεν υπάρχουν αλλού 12-100 F4 Olympus (24-200 F4) 

3. Το καλύτερο IBIS στον κόσμο είναι της OLYMPUS τελεία και παύλα μαζί με φακούς πετυχαίνεις 7 στόπ 

4. Αδιαβροχοποιήσησ που δεν παίζεται. Εγώ χρησιμοποιώ της μηχανές σε αναβάσεις και εκδρομές όπου το μέγεθος και οι συνθήκες είναι δύσκολες

Αυτά 

Δεν απάντησες όμως για το BINTEO γιατί για αυτό είπα ότι η GX9  είναι η καλύτερη, επίσης ούτε για τιμές όταν η GX9 δεν έχει ανταγωνισμό τη FF αλλά SOny crop που είναι στην ίδια τιμή συγκρίνουμε μήλα με μήλα 

Επεξ/σία από PerisHellas
  • Thanks 1
Δημοσ.

Οι ανάγκες σε κατευθύνουν σε μεγαλύτερο αισθητήρα, το λιγότερο APS-C. Θες να σου δείξω single exposure με ISO 3200 (τυπικό γι' αστροφωτογραφία) από Olympus E-M10 Mk.III; Θα κλάψεις. Εκεί το -εξαιρετικό κατά τ' άλλα- IBIS της Olympus δε θα σε βοηθήσει, μιας και πάνω στο τρίποδο... απλά το κλείνεις. Εφόσον έχεις τη δυνατότητα να πας σε κάτι καλύτερο (και σ' ενδιαφέρει η φωτογραφία) ΚΑΝΤΟ. 

@PerisHellas - πλέον η Canon έφερε 8 stop. :P

Δημοσ.
3 ώρες πριν, PerisHellas είπε

Εχοντας χρόνια Nikon APSC kai Full Frame μπορώ να πώ με σιγουριά δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτή τη στιγμή έχω την GX9 ναυαρχίδα σε βίντεο καμία δεν την πιάνει μαζί βέβαια τις ακριβές GH5 G9 όλα τα άλλα είναι για φιλολογική συζήτηση. ΕΠίσης την EM10ii και EM5ii Η δεύτερη είναι απλώς κορυφαία επιλογή σε φωτογραφία για ταξίδια και δρόμο αφού το  μέθεθος, αδιαβροχοποίηση και το IBIS είναι κορυφαία, δεν ξέρω καμία NIKON να κάνει αυτά σε μικρή συσκευασία, Οσο αφορά άλλες μάρκες CANON SONY μπορεί να μικρήναν τα σώματα όμως το 4/3 παραμένει κορυφαίο σε φακούς με μικρό μέγεθος κάτι που καμία APSC FF δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω φυσικής ενώ σε μακρινά ζούμ απλώς δεν έχει αντίπαλο.   

Παράδειγμα φωτό από την Em5ii

https://flic.kr/p/2jACEKK

Να τις κάψουμε στον ασβέστη τις Nikon aps - c λέτε λοιπόν ....... 

2 ώρες πριν, Haldol είπε

Οι ανάγκες σε κατευθύνουν σε μεγαλύτερο αισθητήρα, το λιγότερο APS-C. Θες να σου δείξω single exposure με ISO 3200 (τυπικό γι' αστροφωτογραφία) από Olympus E-M10 Mk.III; Θα κλάψεις. Εκεί το -εξαιρετικό κατά τ' άλλα- IBIS της Olympus δε θα σε βοηθήσει, μιας και πάνω στο τρίποδο... απλά το κλείνεις. Εφόσον έχεις τη δυνατότητα να πας σε κάτι καλύτερο (και σ' ενδιαφέρει η φωτογραφία) ΚΑΝΤΟ. 

@PerisHellas - πλέον η Canon έφερε 8 stop. :P

Έτσι , σωστά ....... IBIS και τρίποδο μαζί ....... και ακόμη πιο σωστά ...... δεν μειώνει σε τίποτα την αξία μιας Olympus ...... 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Dr_73 είπε

Η πιο παλιά nikon full frame , σε σχέση με την gx9. Βλέπουμε βαθμολογία στο imaging. 

https://cameradecision.com/compare/Panasonic-Lumix-DC-GX9-vs-Nikon-D700

Nα πούμε και για σύγχρονη nikon full frame  ;

https://cameradecision.com/compare/Nikon-D780-vs-Panasonic-Lumix-DC-GX9

Νομίζω το cameradecision συγκρίνει specs, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το μέγεθος αισθητήρα. Δεν είδα να μετρά την πραγματική απόδοση του αισθητήρα. Είχα κάποτε και μια Nikon D3200, που το cameradecision της δίνει βαθμολογία imaging 59. Παρόλα αυτά, με την Lumix GM1, στην οποία δίνει 51, έπαιρνα συστηματικά καλύτερες φωτογραφίες.

ΕΠίσης την EM10ii και EM5ii Η δεύτερη είναι απλώς κορυφαία επιλογή σε φωτογραφία για ταξίδια και δρόμο αφού το  μέθεθος, αδιαβροχοποίηση και το IBIS είναι κορυφαία,

Για ταξίδια όμως, και ιδιαίτερα για αναμνηστικές φωτογραφίες που περιλαμβάνουν τοπίο και πορτραίτο μαζί, χρήσιμο είναι το flash. Που η Olympus OM-D Μ5 δεν έχει. Γνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν μικρά εξωτερικά flash για Olympus αλλά για μια all-around camera που την έχεις μαζί σου συνεχώς, το flash είναι σημαντικό.

2 ώρες πριν, Haldol είπε

Θες να σου δείξω single exposure με ISO 3200 (τυπικό γι' αστροφωτογραφία) από Olympus E-M10 Mk.III; Θα κλάψεις.

Ένα πράγμα που κι εγώ ποτέ δεν κατάλαβα είναι πως γίνεται η camera μου μ43 να μου δίνει καλύτερα αποτελέσματα από άλλες APSC σε χαμηλό φωτισμό (με παρόμοιους φακούς πάντα) όπως η Canon 750D, Sony a5000, Nikon D3200, και όταν την δοκίμασα σε αστροφωτογραφία έδειχνε τόσο χάλια. Tη σύγκρινα με Nikon D3300 και D7500. Οι δύο τελευταίες όχι μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αλλά πολύ ανώτερες από Panasonic.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Cntrl+X είπε

Νομίζω το cameradecision συγκρίνει specs, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το μέγεθος αισθητήρα. Δεν είδα να μετρά την πραγματική απόδοση του αισθητήρα. Είχα κάποτε και μια Nikon D3200, που το cameradecision της δίνει βαθμολογία imaging 59. Παρόλα αυτά, με την Lumix GM1, στην οποία δίνει 51, έπαιρνα συστηματικά καλύτερες φωτογραφίες.

Για ταξίδια όμως, και ιδιαίτερα για αναμνηστικές φωτογραφίες που περιλαμβάνουν τοπίο και πορτραίτο μαζί, χρήσιμο είναι το flash. Που η Olympus OM-D Μ5 δεν έχει. Γνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν μικρά εξωτερικά flash για Olympus αλλά για μια all-around camera που την έχεις μαζί σου συνεχώς, το flash είναι σημαντικό.

Ένα πράγμα που κι εγώ ποτέ δεν κατάλαβα είναι πως γίνεται η camera μου μ43 να μου δίνει καλύτερα αποτελέσματα από άλλες APSC σε χαμηλό φωτισμό (με παρόμοιους φακούς πάντα) όπως η Canon 750D, Sony a5000, Nikon D3200, και όταν την δοκίμασα σε αστροφωτογραφία έδειχνε τόσο χάλια. Tη σύγκρινα με Nikon D3300 και D7500. Οι δύο τελευταίες όχι μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αλλά πολύ ανώτερες από Panasonic.

Πολύ σωστά όλα αυτά , αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται κάθε φορά να φτάνουμε στο σημείο να λέμε αυτό είναι , το βρήκαμε . Δηλαδή κάποτε που δεν υπήρχε ο m4/3 αισθητήρας δεν έβγαιναν καλές φωτογραφίες , τώρα βγαίνουν καλές . Κάποτε που δεν υπήρχε καν ψηφιακός αισθητήρας δεν έβγαιναν καλές , βγαίνουν από όταν εμφανίστηκε ο ψηφιακός αισθητήρας γενικά και κανείς δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν αυτή η στιγμή ήταν όταν είχε την CCD έκδοση , η την aps - c κλπ . 

Τι θα πει τελεία και παύλα ....... δεν χρησιμοποιούν σε όλο τον κόσμο , αποκλειστικώς και δια ροπάλου συστήματα m4/3 ........ και CX αισθητήρα χρησιμοποιώ ...... ε , και ....... και aps - c χρησιμοποιώ ........ και 4/3 χρησιμοποιώ ....... και m4/3 χρησιμοποιούσα ....... 

Επεξ/σία από babisskg
  • Thanks 1
Δημοσ.

είχα την D700

είχα τον 28-200

Ποιόν 28-200 είχες στην D700 ;;;;;;;;

Αρχίζει να ... έχει ενδιαφέρον !

Δημοσ.
Στις 29/8/2020 στις 7:13 ΜΜ, minas4u είπε

Καλησπέρα σε όλους!!!

Ή

Ευχαριστώ πολύ!!!

Αφου εισαι ευχαριστημενος δεν βλεπω τον λογο να αλλαξεις συστημα. Οι αναγκες του καθενος ειναι διαφορετικες. Εαν μετα απο τοσο καιρο δεν εχεις προβλημα μεινε στο συστημα.

Γιατι οχι μια νεα GX85?

Μια G85 ισως?

Και η σειρα OMD-EM της Olympus προσωπικα με βολευει και την συμπαθω πολυ.

Ριξε μια ματια και σε αυτα τα μεταχειρισμενα ισως. Μια OMD-EM1 mark II θα ηταν πολυ καλη επιλογη

https://www.srsmicrosystems.co.uk/used-refurbished/used-cameras/used-olympus-digital-cameras.html

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Αφου εισαι ευχαριστημενος δεν βλεπω τον λογο να αλλαξεις συστημα. Οι αναγκες του καθενος ειναι διαφορετικες. Εαν μετα απο τοσο καιρο δεν εχεις προβλημα μεινε στο συστημα.

Γιατι οχι μια νεα GX85?

Μια G85 ισως?

Και η σειρα OMD-EM της Olympus προσωπικα με βολευει και την συμπαθω πολυ.

Ριξε μια ματια και σε αυτα τα μεταχειρισμενα ισως. Μια OMD-EM1 mark II θα ηταν πολυ καλη επιλογη

https://www.srsmicrosystems.co.uk/used-refurbished/used-cameras/used-olympus-digital-cameras.html

Πολύ καλή επιλογή η em10 mark ii , το ότι δεν έκατσε σε μένα το γλυκό δεν σημαίνει τίποτε . Επιπλέον υπάρχει μια αγγελία για μια em5 mark ii , σκέτο σώμα , από κάποιον με τον οποίο έχω συνεργαστεί και είναι άψογος σε όλα του . Την ζητάει σε ενδιαφέρουσα τιμή . Είναι σχεδόν καινούργια . 

• Thanks 1
Δημοσ.

Φυσικά διάβασα τα σχόλια όλων σας και σας ευχαριστώ για τον χρόνο!!!!

Όπως καταλαβαίνω λοιπόν, η μετάβαση σε λίγο μεγαλύτερο αισθητήρα (APS-C) δεν θα θα είναι κάποια "αποκάλυψη" μπροστά στον m4/3.
Για μιά μικρή διαφορά η αλήθεια είναι πως δεν θα θυσίαζα την φορητότητα και άνεση που μου προσέφερε η GX85. 
Είχα την αίσθηση πως, σε landscape φωτογραφίες τουλάχιστον, "έχανα" εξαιτίας του μικρότερου 4/3. 

Ένα πράγμα που με απασχολεί επίσης, το οποίο αναφέρατε ήδη είναι η σταθεροποίηση. 
Όσες DSLR είδα δεν έδιναν όση σταθεροποίηση μπορούσε να δώσει μια m4/3. ( Θεωρητικά πάντα και μιλώντας για κάμερες που ανήκουν στην κατηγορία μέχρι 600€)
Σημαντικό θα πώ για εμένα, γιατί τραβάω φωτογραφίες με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ISO μπορώ και πολλές θα χρειαστεί να με σώσει. Όλον αυτό τον καιρό δεν αντιμετώπισα
σχεδόν καθόλου κουνημένες φωτογραφίες, έστω και αν τράβαγα στο χέρι με 1/4 ή και 1/2. Αν έβλεπα κάποια DSLR σε αυτά τα χρήματα, ποιά θα μπορούσε να μου το δώσει αυτό γιατι είναι κάτι που με ανησυχεί.

Για FF σύστημα, όσο και αν το ήθελα δεν βγάζω χρήματα από την φωτογραφία και δεν είναι κάτι που μπορώ να το υποστηρίξω- καταλαβαίνω πως και γιατί είναι ανώτερο, αλλά δυστυχώς ξεφεύγει για τα δικά μου δεδομένα. 

Ξεχνώντας λοιπόν το βίντεο και μιλώντας καθαρά για το κομμάτι της φωτογραφίας:
i) Canon M50
ii) Panasonic GX9
iii) Κάποια Olympus (m10,m5 κτλπ)
Αυτές μου έχουν τραβήξει πιο πολύ την προσοχή. H M50 είναι APS-C αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν θα μου δώσει παρόμοια σταθεροποίηση με GX85 ( ή GX9).
Η GX9 είναι μια ελαφριά αναβάθμιση όπως την βλέπω από GX85 ( Η υψηλότερη ανάλυση θα δώσει καλύτερη λεπτομέρεια σε landscape φωτογραφίες ή μόνο στο crop?)
Η όποια Olympus, συγκριτικά με τις Panasonic έχουν καλύτερη απόδοση γενικά? ( δεν είχα ποτέ Olympus, δεν με τρομάζει να την δοκιμάσω απλά θα κερδίσω σε οποιοδήποτε κομμάτι συγκριτικα με Panasonic?(χρώμα, δυναμικό εύρος κτλπ?) ).
Μικρές διαφορές, θα μου πείτε, που ίσως να μην παίξουν και πολύ ρόλο στην χρήση που θα κάνω αλλά οκ, να μαθαίνουμε κιόλας!! :)

Το cameradecision μου φάνηκε πως κάνει μια απλή σύγκριση χαρακτηριστικών που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα σε καμία περίπτωση, οπότε στην αναζήτηση μου χρησιμοποίησα πιο πολύ το dpreview.
Για Mirrorless είδα πιο πολύ, μιας και προς τα εκεί ήμουν, αλλά αν υπάρχει και DSLR που θα μου δώσει μια ωραία εμπειρία χρήσης και αποτελέσματα σε παρόμοια λογική, σίγουρα μου κάνει!!

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, minas4u είπε

Όλον αυτό τον καιρό δεν αντιμετώπισα
σχεδόν καθόλου κουνημένες φωτογραφίες, έστω και αν τράβαγα στο χέρι με 1/4 ή και 1/2. Αν έβλεπα κάποια DSLR σε αυτά τα χρήματα, ποιά θα μπορούσε να μου το δώσει αυτό γιατι είναι κάτι που με ανησυχεί.

Οποιαδήποτε Pentax, ακόμα και οι entry level. Πρακτικά, βρίσκεις πλέον από Pentax K-70 και πάνω. Είναι λίγο πιο πάνω από το budget που βάζεις πάντως αλλά κάποια στιγμή το χειμώνα είχε πέσει για μερικούς μήνες στα 549 ευρώ μαζί με kit φακό. Και σου δίνει και άλλα πράγματα (weather sealing) που τα βρίσκεις μόνο σε πολύ ακριβότερες μηχανές του ανταγωνισμού. Δε θα στη συνιστούσα όμως αν είναι σημαντικό για σένα το βίντεο ή αγαπάς τη φωτογραφία που απαιτεί σύστημα εστίασης ικανό να παρακολουθεί αξιόπιστα κινούμενους στόχους. Δεν είναι κακό, απλά ο ανταγωνισμός έχει καλύτερες λύσεις.

Η Canon M50 είναι πολύ καλή μηχανή. Δεν έχει σύστημα σταθεροποίησης στον αισθητήρα. Ένα μάλλον ενοχλητικό μειονέκτημα των Panasonic GX9 και Canon M50 έναντι της Olympus OM-D M10 III είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Η διαφορά των 20mpixels σε σχέση με τα 16mpixels είναι υπαρκτή μεν αλλά μόνο υπό ιδιαίτερες συνθήκες θα δεις διαφορά στην ποιότητα εικόνας. Εμπειρικά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο κροπαρίσματος από τα 16mpixels.

Olympus vs Panasonic στην ποιότητα εικόνας; Μάλλον όχι σε επίπεδο αισθητήρα, υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές στην JPEG engine. Η Panasonic έχει πολύ ελκυστικά χρώματα και μάλλον κάπως κορεσμένα σε σχέση με Olympus που είναι κάπως φυσικότερα. Αν έχεις φακούς Panasonic, ίσως να προτιμήσεις Panasonic. Π.χ. ο δικός μου 12-60mm έχω διαβάσει ότι σε Olympus δε μπορεί να χρησιμοποιήσει το O.I.S. της Panasonic και βασίζεται μόνο στο IBIS της Olympus. Άρα μάλλον δε θα έχεις ίδιου επιπέδου σταθεροποίηση όπως αν τον βάλεις σε Panasonic όπου αθροίζεται η σταθεροποίηση του φακού και του σώματος. Πιθανότανα να ισχύουν και αντίστροφα τέτοιου τύπου ασυμβατότητες.

Τώρα, πόσο πολύ μπορείς να κροπάρεις από τα 16mpixels;

Ας δούμε. Κάπως έτσι είναι το πλήρες κάδρο:

Trithemis annulata f - Parko Tritsi5 (2020 Aug).png

Το αποπάνω σε crop 1499x1499 pixels (φακός 12-60 f3.5-5.6):

Trithemis annulata crop.jpg

Μια άλλη cropαρισμένη εικόνα στα 1632x1198 pixels, με τον φακό 7artisans 60mm macro (δεν πρόλαβα να τον δοκιμάσω καλά ακόμα: έχασα τον φορτιστή της μηχανής 😢 )

Trithemis annulata m - Parko Tritsi2 (2020 Aug) crop.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...