Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Να σου πω την αλήθεια δεν πολυκατάλαβα τι θες να πεις μια και - εγώ τουλάχιστον - δεν πιάνω κουβέντα με ουράνια τόξα.

Πάντως τα έχουμε ξαναπεί, ο συμψηφισμός της εγγύησης με μισθώματα όχι μόνο είναι παράνομος (τον απαγορεύει η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτηρίων), αλλά και επειδή ακυρώνει τον λόγο ύπαρξης της εγγύησης, η εγγύηση υπάρχει για εξασφάλιση του εκμισθωτή ως προς την τήρηση των όρων της μίσθωσης. Ο έλεγχος του μισθίου δεν έχει κανένα νόημα αν γίνει 2 μήνες πριν την παράδοση, όπως επίσης και ο έλεγχος αν είναι εξοφλημένοι όλοι οι λογαριασμοί.

Ναι, εφόσον έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης και δεν έχει παρέλθει η τριετία ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα κάθε έτος να επιβάλλει αύξηση ίση με το 75% του δείκτη τιμών καταναλωτή του τελευταίου 12μηνου. Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι πολύ χαμηλά, συνήθως κάτω από 1%, οπότε η αύξηση που μπορεί να επιβάλλει είναι σχετικά ασήμαντη.

Μετά το πέρας της τριετίας μπορεί να ζητήσει όσα θέλει.

Τότε αν το σπίτι παραδοθεί χωρίς ζημιές, πως θα επιστραφεί η εγγύηση 1-2 μηνιάτικων που δόθηκαν εξαρχής;

Θα πληρώσει ο ενοικιαστής κανονικά τους 1-2 τελευταίους μήνες και θα του πληρώσει ο ιδιοκτήτης την εγγύηση;

• Απαντ. 75
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλημέρα από Μυτιλήνη, εργάζομαι σε μεσιτικό γραφείο και πράγματι  στα παλιότερα τυποποιημένα μισθωτήρια, στην παράγραφο Εγγύηση αναγραφόταν πως το ποσό της εγγύησης δεν συμψηφίζεται με ενοίκια, πλέον τα συμβόλαια γίνονται ηλεκτρονικά και αν υπάρχει τέτοιος όρος θα πρέπει να αναγράφεται  εκεί. Παρόλα αυτά ήταν και είναι συνηθισμένο στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθωτής να μένει μέσα στο ποσό της εγγύησης τον τελευταίο μήνα.

Διάβασα στα πρώτα σχόλια πως ο φίλος μας μένει μέσα 6 χρόνια και πως το αρχικό του συμβόλαιο ήταν 2. Είναι σίγουρος ότι έχει ακόμη συμβόλαιο, κανονικά σε κάθε ανανέωση συμβολαίου θα έπρεπε να έμπαινε στην εφαρμογή του taxis και να έκανε αποδοχή το συμβόλαιο που ανανέωνε-δήλωνε ο εκμισθωτής του

Δημοσ.
6 ώρες πριν, AntiCambeR είπε

Τότε αν το σπίτι παραδοθεί χωρίς ζημιές, πως θα επιστραφεί η εγγύηση 1-2 μηνιάτικων που δόθηκαν εξαρχής;

Θα πληρώσει ο ενοικιαστής κανονικά τους 1-2 τελευταίους μήνες και θα του πληρώσει ο ιδιοκτήτης την εγγύηση;

Όπως ακριβώς το περιέγραψες, με τη διαφορά πως η εγγύηση - όπως έγραψα και παραπάνω - δεν αφορά μόνο ζημιές στο σπίτι, αφορά γενικότερα την τήρηση των όρων της μίσθωσης.

Εκτός βέβαια αν πρόκειται για κάποια πολύ σπάνια περίπτωση που στο μισθωτήριο προβλέπεται κάτι άλλο.

4 ώρες πριν, lolmoms είπε

Καλημέρα από Μυτιλήνη, εργάζομαι σε μεσιτικό γραφείο και πράγματι  στα παλιότερα τυποποιημένα μισθωτήρια, στην παράγραφο Εγγύηση αναγραφόταν πως το ποσό της εγγύησης δεν συμψηφίζεται με ενοίκια, πλέον τα συμβόλαια γίνονται ηλεκτρονικά και αν υπάρχει τέτοιος όρος θα πρέπει να αναγράφεται  εκεί. Παρόλα αυτά ήταν και είναι συνηθισμένο στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθωτής να μένει μέσα στο ποσό της εγγύησης τον τελευταίο μήνα.

Φίλε αυτό που γίνεται στο taxis δεν είναι μισθωτήριο, είναι η δήλωση της μίσθωσης στην εφορία, δεν έχει καταργηθεί η σύνταξη του χειρόγραφου συμφωνητικού όπως πολλοί νομίζετε.  Δες τι λέει για το θέμα η ίδια η ΓΓΠΣ:

"1. Ε Καταργήθηκε η σύνταξη Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης;

Α Σε καμία περίπτωση. Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, υποβάλλεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους και για το λόγο αυτό δεχόμαστε τόσο έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες. Η δήλωση αυτή δεν καθορίζει τις σχέσεις των συμβαλλομένων μερών (εκμισθωτή και μισθωτή). Οι σχέσεις αυτές ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Αστικό Κώδικα."

4 ώρες πριν, lolmoms είπε

Διάβασα στα πρώτα σχόλια πως ο φίλος μας μένει μέσα 6 χρόνια και πως το αρχικό του συμβόλαιο ήταν 2. Είναι σίγουρος ότι έχει ακόμη συμβόλαιο, κανονικά σε κάθε ανανέωση συμβολαίου θα έπρεπε να έμπαινε στην εφαρμογή του taxis και να έκανε αποδοχή το συμβόλαιο που ανανέωνε-δήλωνε ο εκμισθωτής του

Το αν έχει ή όχι συμβόλαιο σε ισχύ δεν έχει και πολύ σχέση με το τι έχει δηλωθεί στην εφορία.

Πάντως και να μην είχαν κάνει ανανέωση η κατάσταση αυτή δεν θεωρείται από τη νομοθεσία σαν να μην υπάρχει μίσθωση, θεωρείται ως "σιωπηρή αναμίσθωση".

Καλύτερα περιορίσου στα μεσιτικά, και μην παίρνεις θέση σε πράγματα που δεν έχεις ιδέα.

Δημοσ.

Παιδιά καλημέρα και πάλι,

Βρήκα διαμέρισμα για να νοικιάσω και χθες το έκλεισα δίνοντας προκαταβολή στο χέρι. Ο ιδιοκτήτης με ρώτησε αν θέλω να καταθέτω τραπεζικά τα χρήματα ή να τα δίνω στο χέρι και είπα ότι προτιμώ τραπεζικά και όλα οκ. Έχω όμως μια ερώτηση, παλαιότερα όταν νοίκιαζε ο πατέρας μου ένα διαμέρισμα και τα έπαιρνε στο χέρι τα χρήματα έκοβε απόδειξη από μπλοκάκι. Τώρα εφόσον εγώ θα κάνω ηλεκτρονικά την κατάθεση μέσω e-banking στον αριθμό λογαριασμού που μου έχει δοθεί χρειάζεται να ζητάω και επιπρόσθετη απόδειξη από τον ιδιοκτήτη ή αρκεί η απόδειξη της κατάθεσης μέσω ebanking. 

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.
2 ώρες πριν, kaktos77 είπε

Βρήκα διαμέρισμα για να νοικιάσω και χθες το έκλεισα δίνοντας προκαταβολή στο χέρι. Ο ιδιοκτήτης με ρώτησε αν θέλω να καταθέτω τραπεζικά τα χρήματα ή να τα δίνω στο χέρι και είπα ότι προτιμώ τραπεζικά και όλα οκ. Έχω όμως μια ερώτηση, παλαιότερα όταν νοίκιαζε ο πατέρας μου ένα διαμέρισμα και τα έπαιρνε στο χέρι τα χρήματα έκοβε απόδειξη από μπλοκάκι. Τώρα εφόσον εγώ θα κάνω ηλεκτρονικά την κατάθεση μέσω e-banking στον αριθμό λογαριασμού που μου έχει δοθεί χρειάζεται να ζητάω και επιπρόσθετη απόδειξη από τον ιδιοκτήτη ή αρκεί η απόδειξη της κατάθεσης μέσω ebanking. 

Ευχαριστώ πολύ!

Στην καταθεση, προσθετεις και σαν αιτιολογια το "ενοικιο" ή και περισσοτερες λεπτομερειες εαν επιθυμεις και κρατας αυτες τις αποδειξεις. Τονιζω το "κρατας" και δεν στηριζεσαι αποκλειστικα στο ημερολογιο της τραπεζας.

• Like 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, kaktos77 είπε

Ευχαριστώ πολύ!

Τι εννοείς προκαταβολή;1 ενοίκιο και 1 μήνα εγγύηση;

Γιατί να μην τα έκανες κατάθεση;Σου έκοψε απόδειξη;

Το λέω διότι αλλιώς δεν μπορείς να αποδείξεις πως του τα έδωσες.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, AntiCambeR είπε

Τι εννοείς προκαταβολή;1 ενοίκιο και 1 μήνα εγγύηση;

Γιατί να μην τα έκανες κατάθεση;Σου έκοψε απόδειξη;

Το λέω διότι αλλιώς δεν μπορείς να αποδείξεις πως του τα έδωσες.

Προκαταβολή για να το κλείσω, έδωσα 100 ευρώ. Επίσης χθες έκανα κατάθεση τα υπόλοιπα της εγγύησης - 100 ευρώ και το πρώτο ενοίκιο, έχω και τα καταθετήρια από το ebanking και επίσης μου έκοψε και απόδειξη και για τα 2.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, kaktos77 είπε

Προκαταβολή για να το κλείσω, έδωσα 100 ευρώ. Επίσης χθες έκανα κατάθεση τα υπόλοιπα της εγγύησης - 100 ευρώ και το πρώτο ενοίκιο, έχω και τα καταθετήρια από το ebanking και επίσης μου έκοψε και απόδειξη και για τα 2.

Μια χαρα εισαι και  θα ησουν και χωρις αποδειξη αν εγραφες την αιτιολογια στην καταθεση .

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε

Μια χαρα εισαι και  θα ησουν και χωρις αποδειξη αν εγραφες την αιτιολογια στην καταθεση .

Έγραψα και την αιτιολογία φυσικά. Νομίζω όλα είναι μια χαρά. Ευχαριστώ πολύ!

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
On 28/09/2020 at 13:47, 29gk said:

Στην καταθεση, προσθετεις και σαν αιτιολογια το "ενοικιο" ή και περισσοτερες λεπτομερειες εαν επιθυμεις και κρατας αυτες τις αποδειξεις. Τονιζω το "κρατας" και δεν στηριζεσαι αποκλειστικα στο ημερολογιο της τραπεζας.

Γιατί; Τι έχει το ημερολόγιο της τράπεζας, υπερ-αναλυτικό είναι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 minutes ago, Malthador said:

Ισως εννοεί πως δεν έχεις εσύ τον έλεγχο των εγγραφών εκεί και ίσως "εξαφανιστεί" η κατάθεση. Πράγμα αδύνατο φυσικά - σε τελική ανάλυση αν κάποιος είναι τόσο ανήσυχος για τέτοια θέματα κρατάει κι ένα screenshot/εκτύπωση της κατάθεσης στο ebanking.

Επεξ/σία από DrFreeman
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Malthador είπε

Eπειδη σε περιπτωση προβληματος, που μπορει να προκυψει και μετα απο πολλα χρονια, γλυτωνεις μια επιπλεον ταλαιπωρια, κοπο και πιθανον ( για ολα ειναι ικανες οι τραπεζες ) εξοδα. Το να κρατας στο αρχειο σου 12 χαρτακια το χρονο δεν ειναι τιποτε το τρομερο αλλωστε.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

ερωτηση 

σε περιπτωση που καποιος εχει κληρονομήσει σπιτι στο οποίο υπαρχει ενοικιαστής

στο καινούργιο συμβολαιο μίσθωσης ο ενοικιαστής πληρώνει εγγυηση?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...