spikou23 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Η εγγύηση και η επιστροφή της καλύπτεται από την συμφωνία των μερών, κοινώς το μισθωτήριο. Σχεδόν πάντοτε απαγορεύεται ο συμψηφισμός της με μισθώματα (άλλο αν στην πράξη γίνεται συχνά καλή τη πίστει) και επιστρέφεται πίσω στο ακέραιο άτοκη από τον εκμισθωτή προς τον μισθωτή την ημέρα που ο τελευταίος θα παραδώσει την χρήση του μισθίου, όλους τους εξοφλημένους λογαριασμούς και χωρίς φθορές. Επίσης, ο εκμισθωτής είναι κατά τεκμήριο φερέγγυος (έχει τουλάχιστον ένα σπίτι συνεπώς συνήθως δεν τον συμφέρει να μην σου επιστρέψει την εγγύηση, γιατί τότε προσφεύγεις στα Δικαστήρια και υποχρεώνεται να στην επιστρέψει, μαζί με τα δικαστικά σου έξοδα. Προσωπικά ως μισθωτής σε γραφεία ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα και έλαβα πίσω την εγγυηση που έδωσα. Φυσικά απατεώνες ή / και παλαβοί υπάρχουν απ' όλες τις πλευρές. 1
xgol Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Υπάρχει και το θέμα με τους λογαριασμούς που έκανε ο ενοικιαστής όμως, πχ μπορεί να αφήσει το σπίτι μέσα Αυγούστου και να έχει κάψει ρευμα/νερό κτλ για το τελευταίο 15μερο.
spikou23 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) ΓΙ' αυτήν την περίπτωση συνήθως κρατά ένα μέρος της εγγύησης ο ιδιοκτήτης, ανάλογα και με τις προηγούμενες καταναλώσεις και τις σχετικές ημέρες από τον προηγούμενο λογαριασμό και τα συμψηφίζουν. Άλλωστε, μπορεί πάντα την ημέρα παράδοσης του μισθίου να καταγραφούν οι ενδείξεις των μετρητών ύδρευσης και αποχέτευσης και να υπολογισθεί στο περίπου ο λογαριασμός με ικανοποιητική ακρίβεια. Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2020 από spikou23
tsioulak Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 28 λεπτά πριν, spikou23 είπε Η εγγύηση και η επιστροφή της καλύπτεται από την συμφωνία των μερών, κοινώς το μισθωτήριο. Σχεδόν πάντοτε απαγορεύεται ο συμψηφισμός της με μισθώματα (άλλο αν στην πράξη γίνεται συχνά καλή τη πίστει) και επιστρέφεται πίσω στο ακέραιο άτοκη από τον εκμισθωτή προς τον μισθωτή την ημέρα που ο τελευταίος θα παραδώσει την χρήση του μισθίου, όλους τους εξοφλημένους λογαριασμούς και χωρίς φθορές. Επίσης, ο εκμισθωτής είναι κατά τεκμήριο φερέγγυος (έχει τουλάχιστον ένα σπίτι συνεπώς συνήθως δεν τον συμφέρει να μην σου επιστρέψει την εγγύηση, γιατί τότε προσφεύγεις στα Δικαστήρια και υποχρεώνεται να στην επιστρέψει, μαζί με τα δικαστικά σου έξοδα. Προσωπικά ως μισθωτής σε γραφεία ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα και έλαβα πίσω την εγγυηση που έδωσα. Φυσικά απατεώνες ή / και παλαβοί υπάρχουν απ' όλες τις πλευρές. Θα πας στα δικαστήρια για 300 με 1000 ευρώ; ποιο ακριβά θα σου βγουν τα δικαστήρια, θα κάνεις κάτι χρόνια να τελειώσεις, δεν ξέρεις αν θα τα πάρεις αμέσως τα λεφτά ή αν θα περάσουν λίγα χρόνια ακόμη και θα πρέπει να χάνεις και μεροκάματα για να πηγαίνεις στα δικαστήρια. Τα λέω αυτά όταν ως ενοικιαστής δεν πήρα πίσω την εγγύηση ενώ το σπίτι ήταν μια χαρά (ένα χρόνο ήμουν μέσα) και είχα πληρώσει τα τελευταία ενοίκια. Ενώ ως εκμισθωτής επέστρεψα την εγγύηση.. κοινώς είμαι ο μ@λ@κ@ς. 57 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε Τα post του στύλ ξέχνα την εγγύηση στην Ελλάδα είναι λάθος.Με αυτή την λογική, αν σου το πει αυτό ο ιδιοκτήτης, του αφήνεις 1-2 ενοίκια φέσι και του λες:Στην Ελλάδα ξέχνα το τελευταία 1-2 ενοίκια. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πράξη, απλά θα κάεις μια δυο φορές μέχρι να το πάρεις απόφαση. Η μόνο σοβαρή λύση είναι να γίνει ένα μητρώο για καλούς ενοικιαστές και εκμισθωτές. Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί, και για νομικούς λόγους και για πρακτικούς λόγους.
spikou23 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 2 λεπτά πριν, tsioulak είπε Θα πας στα δικαστήρια για 300 με 1000 ευρώ; ποιο ακριβά θα σου βγουν τα δικαστήρια, θα κάνεις κάτι χρόνια να τελειώσεις, δεν ξέρεις αν θα τα πάρεις αμέσως τα λεφτά ή αν θα περάσουν λίγα χρόνια ακόμη και θα πρέπει να χάνεις και μεροκάματα για να πηγαίνεις στα δικαστήρια. Τα λέω αυτά όταν ως ενοικιαστής δεν πήρα πίσω την εγγύηση ενώ το σπίτι ήταν μια χαρά (ένα χρόνο ήμουν μέσα) και είχα πληρώσει τα τελευταία ενοίκια. Ενώ ως εκμισθωτής επέστρεψα την εγγύηση.. κοινώς είμαι ο μ@λ@κ@ς. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πράξη, απλά θα κάεις μια δυο φορές μέχρι να το πάρεις απόφαση. Η μόνο σοβαρή λύση είναι να γίνει ένα μητρώο για καλούς ενοικιαστές και εκμισθωτές. Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί, και για νομικούς λόγους και για πρακτικούς λόγους. Για να μην πας στα Δικαστήρια θα το κάνετε χέρι με χέρι με την παράδοση των κλειδιών.
tsioulak Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 6 λεπτά πριν, spikou23 είπε Για να μην πας στα Δικαστήρια θα το κάνετε χέρι με χέρι με την παράδοση των κλειδιών. Και πως θα σε βοηθήσει αυτό; αν δεν θέλει να σου δώσει τα χρήματα της εγγύησης εσύ τι θα κάνεις; δεν θα του δώσεις τα κλειδιά; θα αλλάξει κλειδαριά νόμιμα επειδή πλέον δεν υπάρχει ενοικιαστήριο συμβόλαιο, θα του βγεί 50 ευρώ ενώ θα έχει κρατήσει τα 300 με 1000 της εγγύησης.
spikou23 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Και με ληγμένο μισθωτήριο δεν δικαιούται να σε πετάξει έξω. Αν δεν βγαίνεις πρέπει να βγάλει δικαστική απόφαση σε βάρος σου. Επίτρεψε μου να γνωρίζω καλύτερα αυτά τα θέματα.
tsioulak Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 12 λεπτά πριν, spikou23 είπε Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Και με ληγμένο μισθωτήριο δεν δικαιούται να σε πετάξει έξω. Αν δεν βγαίνεις πρέπει να βγάλει δικαστική απόφαση σε βάρος σου. Επίτρεψε μου να γνωρίζω καλύτερα αυτά τα θέματα. Το καταλαβαίνεις ότι πάλι καταλήγουμε στο να μένεις στο σπίτι δίχως να πληρώνεις ενοίκιο;
spikou23 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δεν έχει όμως τα ίδια αποτελέσματα. Η σωστή διαδικασία σύμφωνα με το νόμο είναι αυτή που περιέγραψα ανωτέρω. ΑΝ εσύ απλά τους τελευταίους πχ δύο μήνες πριν την αποχώρηση σου σταματήσεις να πληρώνεις το νοίκι, ενώ συνεχίζεις να μένεις μέσα, γράφεις μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (αν δεν το έχεις μεταφέρει στο όνομα σου ενδιαφέρει τον εκμισθωτή) και ύδατος, την οποία κινδυνεύει να πληρώσει ο εκμισθωτής, ενώ αν έχεις προκαλέσει και φθορές ακόμα χειρότερα. Επίσης, αν σταματήσεις να πληρώνεις ένα μήνα, ο εκμισθωτής μπορεί να σου στείλει εξώδικο, να καταγγείλει την μίσθωση εξ υπαιτιότητας σου (γιατί όπως είπαμε δεν έχεις δικαίωμα συμψηφισμού) και να χάσεις την εγγύηση σου, όπως και να σε κυνηγά για νοίκια. ΑΝ είσαι αφερέγγυος φυσικά, δεν θα πάρει τίποτα, αλλά δεν είναι συμπεριφορά σοβαρού ανθρώπου αυτή. Δικηγόρος είμαι και ασχολούμαι με μισθώσεις διαρκώς. Επίτρεψε μου να ξέρω καλύτερα. Αν θέλεις να εισαι σωστός σαν μισθωτής και να λειτουργεί σωστά και η αγορά, ο τρόπος αναλύθηκε ανωτέρω.
tsioulak Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2020 13 λεπτά πριν, spikou23 είπε Δεν έχει όμως τα ίδια αποτελέσματα. Η σωστή διαδικασία σύμφωνα με το νόμο είναι αυτή που περιέγραψα ανωτέρω. ΑΝ εσύ απλά τους τελευταίους πχ δύο μήνες πριν την αποχώρηση σου σταματήσεις να πληρώνεις το νοίκι, ενώ συνεχίζεις να μένεις μέσα, γράφεις μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (αν δεν το έχεις μεταφέρει στο όνομα σου ενδιαφέρει τον εκμισθωτή) και ύδατος, την οποία κινδυνεύει να πληρώσει ο εκμισθωτής, ενώ αν έχεις προκαλέσει και φθορές ακόμα χειρότερα. Επίσης, αν σταματήσεις να πληρώνεις ένα μήνα, ο εκμισθωτής μπορεί να σου στείλει εξώδικο, να καταγγείλει την μίσθωση εξ υπαιτιότητας σου (γιατί όπως είπαμε δεν έχεις δικαίωμα συμψηφισμού) και να χάσεις την εγγύηση σου, όπως και να σε κυνηγά για νοίκια. ΑΝ είσαι αφερέγγυος φυσικά, δεν θα πάρει τίποτα, αλλά δεν είναι συμπεριφορά σοβαρού ανθρώπου αυτή. Δικηγόρος είμαι και ασχολούμαι με μισθώσεις διαρκώς. Επίτρεψε μου να ξέρω καλύτερα. Αν θέλεις να εισαι σωστός σαν μισθωτής και να λειτουργεί σωστά και η αγορά, ο τρόπος αναλύθηκε ανωτέρω. Τώρα κατάλαβα πως το εννοείς και έχεις δίκιο, και πάλι όμως υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από το ότι δεν γίνεται να αλλάξεις σπίτι σε μια μέρα ή σε μια εβδομάδα. Στην πράξη (συνήθως) σημαίνει ότι για να θέλεις την εγγύηση πίσω τότε έχεις βρει άλλο σπίτι, έχεις κάνει μετακόμιση και έχεις ήδη αρχίσει να πληρώνεις το άλλο σπίτι, οπότε σε τι ακριβώς θα σε βοηθήσει να παραμένεις στο σπίτι που δεν σου δίνει την εγγύηση; Το ζήτημα (έτσι όπως το βλέπω εγώ) είναι ότι έχει χαθεί η καλή πίστη (και από την μεριά των ενοικιαστών και των εκμισθωτών) καθώς επίσης ότι τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα για όλους εδώ και πολλά χρόνια, και όταν ο νόμος δίνει σχεδόν όλα τα δικαιώματα στην μια μεριά (στον ενοικιαστή) τότε η άλλη μεριά θα εκμεταλλευτεί ότι μπορεί για να βγάλει τα σπασμένα. Βάλε ότι έχουμε και σοβαρότατη στρέβλωση στην μακροχρόνια ενοικίαση (για πολλούς και διάφορους λόγους).. καταλήγουν να την πληρώνουν οι σωστοί (είτε αυτός είναι ενοικιαστής είτε εκμισθωτής).
kaktos77 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα παιδιά, Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με την ενοικίαση μιας κατοικίας. Αν γίνει ετήσιο συμβόλαιο γνωρίζω ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να σε βγάλει έξω πριν την 3ετια για ιδιοκατοίκηση, ισχύει αυτό; (Δηλαδή εγώ σαν ενοικιαστής θα είμαι για 3 χρόνια καλυμμένος αν είμαι συνεπής και εντάξει στις πληρωμές μου); Επίσης, αν όντως κάνω συμβόλαιο ενός έτους και παραμείνω μέσα μισό χρόνο επειδή δεν μπορώ να πληρώσω το υπόλοιπο διάστημα, μπορεί να απαιτήσει ο ιδιοκτήτης να πληρώσω τους υπόλοιπους 6 μήνες ακόμα και αν δεν κάτσω; Επεξ/σία 24 Σεπτεμβρίου 2020 από kaktos77
Joshua21 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 24 λεπτά πριν, kaktos77 είπε Καλημέρα παιδιά, Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με την ενοικίαση μιας κατοικίας. Αν γίνει ετήσιο συμβόλαιο γνωρίζω ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να σε βγάλει έξω πριν την 3ετια για ιδιοκατοίκηση, ισχύει αυτό; (Δηλαδή εγώ σαν ενοικιαστής θα είμαι για 3 χρόνια καλυμμένος αν είμαι συνεπής και εντάξει στις πληρωμές μου); Επίσης, αν όντως κάνω συμβόλαιο ενός έτους και παραμείνω μέσα μισό χρόνο επειδή δεν μπορώ να πληρώσω το υπόλοιπο διάστημα, μπορεί να απαιτήσει ο ιδιοκτήτης να πληρώσω τους υπόλοιπους 6 μήνες ακόμα και αν δεν κάτσω; Για ιδιοκατοίκηση δεν μπορεί να σε βγάλει όχι μόνο πριν την τριετία αλλά ούτε και μετά, η ιδιοκατοίκηση πλέον δεν είναι νόμιμη αιτία έξωσης. Αν κάνεις συμβόλαιο ένα έτος και μείνεις μέσα μισό χρόνο, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει τους υπόλοιπους 30 μήνες (μέχρι το τέλος της τριετίας). Βέβαια σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά έχει το δικαίωμα να τα απαιτήσει επειδή η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι τα 3 έτη. 1
kaktos77 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 9 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Για ιδιοκατοίκηση δεν μπορεί να σε βγάλει όχι μόνο πριν την τριετία αλλά ούτε και μετά, η ιδιοκατοίκηση πλέον δεν είναι νόμιμη αιτία έξωσης. Αν κάνεις συμβόλαιο ένα έτος και μείνεις μέσα μισό χρόνο, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει τους υπόλοιπους 30 μήνες (μέχρι το τέλος της τριετίας). Βέβαια σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά έχει το δικαίωμα να τα απαιτήσει επειδή η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι τα 3 έτη. Ευχαριστώ πολύ! Μια τελευταία διευκρίνηση, ανέφερες ότι η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι 3 έτη, στην περίπτωση που συζητάμε λοιπόν, αν κάνεις συμβόλαιο ένα χρόνο και στα 2 θέλεις να φύγεις, μπορεί να απαιτήσει να πληρώσεις και 3ο εφόσον το συμβόλαιο ήταν για τον 1ο;
Joshua21 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, kaktos77 είπε Ευχαριστώ πολύ! Μια τελευταία διευκρίνηση, ανέφερες ότι η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι 3 έτη, στην περίπτωση που συζητάμε λοιπόν, αν κάνεις συμβόλαιο ένα χρόνο και στα 2 θέλεις να φύγεις, μπορεί να απαιτήσει να πληρώσεις και 3ο εφόσον το συμβόλαιο ήταν για τον 1ο; Ναι μπορεί. 1
zoupous Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Μόλις τώρα, Joshua21 είπε Ναι μπορεί. Αλλα αν σκεφτει κανεις ποσα χρηματα θα του παρει για να το κανει...φυσικα αν ο αλλος ειναι ανεργος και τυχαινει να μην εχει και κανα σπουδαιο περιουσιακο στοιχειο να μην πω τι θα παρει ο ιδιοκτητης....και φαω κανα μπαν 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα