Προς το περιεχόμενο

Spin Down τελικα κανει ζημια?

therock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Νομιζα πως η λειτουργια εξοικονομησης ενεργειας σε σκληρο δισκο κανει καλο στη ζωη του, αλλα τελικα διαβαζω καποια αρθρα που λενε οτι δεν πρεπει να γινεται. Μερικοι κιολας γραφουν scriptakia που ξυπνανε τον δισκο καθε λεπτο ωστε να μην φτασει ποτε σε λειτουργια εξοικονομησης.

https://superuser.com/questions/197862/how-harmful-is-a-hard-disk-spin-cycle

Τελικα τι ισχυει, πρεπει ο δισκος οσο ειναι συνδεδεμενος να ειναι μονιμα λειτουργικος, και να μην σβηνει ποτε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, therock είπε

Τελικα τι ισχυει, πρεπει ο δισκος οσο ειναι συνδεδεμενος να ειναι μονιμα λειτουργικος, και να μην σβηνει ποτε

Τίποτα από τα δύο ή καλύτερα ακόμα και τα δύο.

Αν βάλεις μικρό χρόνο για spin-down (π.χ. 3-4-5 λεπτά) τότε υπάρχει ενδεχόμενο να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό από τα συνεχή spin-up του δίσκου.

Ένας καλός χρόνος (π.χ. ~ 10 λεπτά) πιστεύω μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Στο NAS/Router/Linux είναι μια χαρά το spin down σε ένα δίσκο αν δεν τον χρησιμοποιείς κάθε λίγο. Στα windows που δεν υπάρχει τρόπος να τα σταματήσεις από το να τον βάζουν από το sleep κάθε λίγο (έχω δοκιμάσει τα πάντα) δημιουργεί λίγη φθορά παραπάνω αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Παντως και τα 10 λεπτα να θεσεις σαν οριο, αν εσυ τον χρησιμοποιεις περιστασιακα και ζητας αρχειο καθε μια στο τοσο, αντιστοιχες ειναι και οι φορες που θα ξυπνησει. Πχ αν εγω θυμηθω 10 φορες να οαρω η να δω κατι απο filesystem θα ναι σαν να εχω κανει 10 power cycles..

6 ώρες πριν, elpenor είπε

Στο NAS/Router/Linux είναι μια χαρά το spin down σε ένα δίσκο αν δεν τον χρησιμοποιείς κάθε λίγο. Στα windows που δεν υπάρχει τρόπος να τα σταματήσεις από το να τον βάζουν από το sleep κάθε λίγο (έχω δοκιμάσει τα πάντα) δημιουργεί λίγη φθορά παραπάνω αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Μιας και ανεφερες ρουτερ, εχουν και αυτα τετοια λειτουργια? Εμενα το Asus που τον εχω συνδεση στη usb θυρα, τον εχει μονοιμος ενεργο δε βλεπω να σταματαει καθολου να στροφαρει..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, therock είπε

Μιας και ανεφερες ρουτερ, εχουν και αυτα τετοια λειτουργια? Εμενα το Asus που τον εχω συνδεση στη usb θυρα, τον εχει μονοιμος ενεργο δε βλεπω να σταματαει καθολου να στροφαρει..

Δοκίμασε αυτό, είναι φοβερά δημοφιλές και δοκιμασμένο, η Asus παίρνει πολλές λειτουργίες από αυτό για τα νέα της firmware.

Επεξ/σία από elpenor

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε γραφει οτινυποστηριει στο δικο μου (RP-AC68U και οχι RT-AC68U)

Παντως εισαι σιγουρος οτι εχει λειτουργια με Spin down. Καποιες λειτουεγιες παντως που το απλο μερλιν δεν εχει, το δικο μου Firmware της κρεμας χει ηδη

Πχ ειδα ενα βιντςακι που λεει καποιος οτι χρησιμοποιει μερλιν γιατι το asuswrt εχει μεινει σε Smb1 και δεν επιτρεπει να πειραξεις το ftp wan access. Εμενα ειναι ηδη το 2 και εχω toggle για ftp access

Επεξ/σία από therock

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...