Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα!

Λίγο τα φώτα σας, έχουμε αναθέσει την κατασκευή του site μας σε μια εταιρεία, κλασικά πέσανε οι υποσχέσεις περι χρόνου παράδοσης και οτι θα δουλεύουν ολα τέλεια χωρίς προβλήματα, χωρίς κολληματα, bugs κλπ....

Η ανάλυση προς αυτούς εχει γίνει απο μέρους μας, το project το γνωρίζουν αλλα στην υλοποιηση όλο βρισκουμε λάθη και προχειρότητες, φουλ καθυστερηση και μας λενε καθε φορά οτι διορθώνουν τα σφάλματα και μετα βρισκουμε ξανα τα ιδια η διαφορετικά λάθη....γενικά βρισκόμαστε σε εναν φαύλο κύκλο και ενω εχουμε εξοφλησει το 80% του project θελει ακομα αρκετη δουλειά για να φτάσει σε σημείο να ανέβει στον αέρα.... Εχουμε κανει απειρη υπομονή σεβόμενοι και εμεις οτι εχουν και άλλα project που τρέχουν αλλά πλεον το έχουμε ξεφτιλίσει.

Επειδη δεν ειναι ενα sitάκι του 2000αρου αλλά των 5 ψηφίων καταλαβαινουμε πλεον ότι εχουμε πεσει σε μη επαγγελματιες και δυστυχως επειδή και εμεις ειμαστε πρωτάρηδες σε τέτοιο εγχείρημα ψαχνόμαστε να δούμε τι μπορουμε να κανουμε πριν παμε εκει και αρχισουμε τα καντήλια και χασουμε εν τέλη και όσα έχουμε δώσει.

Υπάρχει καποιος τρόπος να κινηθούμε νομικά ? Υπάρχει ελπιδα γενικά? Παρακαλώ τις ιδέες και απόψεις σας και γενικά πως να κινηθούμε απεναντι σε ενα τετοιο προβλημα....η λύση των deadlines πλεον σαν ''πίεση'' δεν δουλεύει πλέον...

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Σημασία εχει τι έχετε υπογράψει.

Επίσης αν δεν περάσει τα τεστ παραλαβής δεν πληρώνεις

Αρα φταιει αυτος που έκανε την σύμβαση και ο υπεύθυνος της εταιρείας σας που υπόγραψε. 

• Like 1
Δημοσ.

Εδώ έχουν δώσει το 80% της αξίας... Ποιος φταίει θα να βρούμε; 

Τώρα δύσκολα... Ελπίζω να έχετε και γραπτό τουλάχιστον και να μην είναι στον αέρα. Άρα πάμε με ότι λέει το γραπτό. Δικηγόρος εξώδικο ιδιωτικό... και βλέπεις 

Δημοσ.

γραπτό εννοείς τη σύμβαση?

Ασε άλλο θέμα αυτο γιατι μας τα ειχε πολυ περιληπτικά στην αρχή και δεν καταλαβαίναμε και μετα από λιγηξ πίεση μας τα ψιλοανελυσε, ολα αυτά προ κορονοιου, μετα τον κορονοιο τους ψαχναμε.....επεσε ολος ο κόσμος να κανει site εν μεσω καραντινας με μας εγραψε κανονικά......παιδια συμφωνω απόλυτα με το κραξιμο που θα φαω...εχετε δικιο , πιαστηκαμε σα m@λ.......απλά θέλω λιγο ιδέες να δούμε πως θα κινηθουμε στο εξής.

Δημοσ.

Κώστα καλησπέρα. 

Κανονικά πρέπει να υπάρχει μια γραπτή πολυσέλιδη σύμβαση που θα υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για τις εργασίες, το χρόνο παράδοσης, τα διάφορα στάδια καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των 2 πλευρών.

Αν έχεις τέτοιο χαρτί πολλά μπορείς να κάνεις. (στείλτο και μια σε πμ να δω κάποιες λεπτομέρειες αν γίνεται)

Αν δεν έχεις τέτοιο χαρτί δε μπορείς να κάνεις τίποτα απολύτως.

Ίσως αν υπάρχουν έστω κάποια διάσπαρτα email με τα παράπονα της ημερομηνίες ανταλλαγής των παραπόνων και τον προβλημάτων να μπορέσεις να απευθυνθείς σε δικηγόρο.

Αν δεν υπάρχει τίποτα γραπτό παρά ένα χαρτί τυπικό για την τιμολόγηση των εργασιών δύσκολα πολύ τα πράγματα.

• Like 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

80%!!!! Ζήτω τα κοροϊδία .....

φιλε μου το ξερω οτι ειμαι κοροιδο....εσυ που γνωριζεις απότι φαινεται τα πραγματα εχεις να μου δωσεις καποια χρησιμη συμβουλη?

40 λεπτά πριν, greekfragma είπε

Κώστα καλησπέρα. 

Κανονικά πρέπει να υπάρχει μια γραπτή πολυσέλιδη σύμβαση που θα υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για τις εργασίες, το χρόνο παράδοσης, τα διάφορα στάδια καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των 2 πλευρών.

Αν έχεις τέτοιο χαρτί πολλά μπορείς να κάνεις. (στείλτο και μια σε πμ να δω κάποιες λεπτομέρειες αν γίνεται)

Αν δεν έχεις τέτοιο χαρτί δε μπορείς να κάνεις τίποτα απολύτως.

Ίσως αν υπάρχουν έστω κάποια διάσπαρτα email με τα παράπονα της ημερομηνίες ανταλλαγής των παραπόνων και τον προβλημάτων να μπορέσεις να απευθυνθείς σε δικηγόρο.

Αν δεν υπάρχει τίποτα γραπτό παρά ένα χαρτί τυπικό για την τιμολόγηση των εργασιών δύσκολα πολύ τα πράγματα.

Ας υποθεσουμε ότι εχουμε ολα τα χαρτια και ξεκιναει ο δικηγορος......το πρωτο πραγμα που σκεφτομαι εγω ειναι οτι δεν προκειται ποτε να δω site απο αυτόν, χανω οτι εχω δώσει και μπάινω αυτόματα σε μια διαδικασία νομική, χρονοβορα  και οικονομικά περιεργη και πολυεξοδη........

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, HILL.K είπε

Ας υποθεσουμε ότι εχουμε ολα τα χαρτια και ξεκιναει ο δικηγορος......το πρωτο πραγμα που σκεφτομαι εγω ειναι οτι δεν προκειται ποτε να δω site απο αυτόν, χανω οτι εχω δώσει και μπάινω αυτόματα σε μια διαδικασία νομική, χρονοβορα  και οικονομικά περιεργη και πολυεξοδη........

δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. για μένα το πιο σημαντικό είναι να σκεφτείς πόσο κοστίζει όλη αυτή η αναμονή και τι ποσό είσαι διατεθειμένος να βγάλεις αυτή τη στιγμή:

1ον για να πληρώσεις εκ νέου άλλη εταιρία να το αναλάβει (ή να ξεκινήσει από το 0 ΄ή να το συνεχίσει από όπου το άφησαν)

2ον για να πληρώσεις τον δικηγόρο να τρέξει τα νόμιμα έως ότου αποζημιωθείς από το δικαστήριο σε περίπου 2έτη από σήμερα. (κάπου εκεί κάνουν οι αστικές υποθέσεις)

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, HILL.K είπε

φιλε μου το ξερω οτι ειμαι κοροιδο....εσυ που γνωριζεις απότι φαινεται τα πραγματα εχεις να μου δωσεις καποια χρησιμη συμβουλη?

Τώρα μόνο παρακάλια....έπρεπε να έχει στο συμβόλαιο ρήτρες καθυστέρησης, και πληρωμές με βάση την κάθε φάση του project.κλπ κλπ κλπ, και θα τον έκανες να τρέχει αυτός.....

• Like 1
Δημοσ.

Αν πατε σε δικηγορο θα σας πει τι πρεπει να κανετε αλλα να ξερεις οτι θα παθετε ακομη μεγαλυτερη ζημια τοτε γιατι μεχρι να γινει δικη θα περασει πολυς χρονος 4 ισως και 5 χρονια και απαξ και ξεκινησει νομικη διαδικασια δεν προκειται αυτοι να ξανακουμπησουν την ιστοσελιδα σας. Μονο αν φοβηθουν αλλα μπορεις να πονταρεις σε αυτο; το θεωρω ρισκο.

Να ειμαστε αντικειμενικοι, οσες ρητρες και προβλεψεις αν εβαζες, τον κυκλο αναπτυξης λογισμικου δεν τον ξερεις καλα, οποτε αν ηθελε να σε πατησει καπου σε πατα ανετα ακομη και με συμφωνητικο. Δοκιμασε το φιλοτιμο τους πες τους οτι ειναι κριμα να μην παει ονλινε για ενα 20% που δεν ειναι και τπτ σπουδαιο και προσπαθησε να κλεισεις οπως οπως την τρεχουσα συνεργασια. Σιγουρα ακομη και οταν πας ονλινε θα χρειαστεις τεχνικη υποστηριξη οποτε ενημερωσου πανω σε τι πλατφορμες ειναι η ιστοσελιδα σας, αν εχετε προσβαση στο σερβερ, βαση κλπ και υπο ποιες προυποθεσεις και βρειτε ανθρωπο να την επιμεληθει απο και και περα που να ειναι συνεπης.

Δημοσ.

@HILL.K Καταρχάς εγώ με λύπη έχω διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα μόνο η συστηματική πίεση από τον πελάτη μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους παράδοσης.

Για να έχετε δώσει το 80% σημαίνει ότι σας έχουν παραδώσει το site και θα δώσετε το υπόλοιπο 20% όταν γίνουν οι διορθώσεις/αλλαγές που ζητάτε σωστά;

Υπάρχει μία πιθανότητα αν τους έχετε τρελάνει στις αλλαγές και τις άνευ ουσίας διορθώσεις (άπειρα email/τηλέφωνα με ατελείωτα κείμενα και λίγη ουσία κάθε φορά, ο τρόπος δηλαδή που επικοινωνούν οι περισσότερες Ελληνικές εταιρείες) να αργούν επίτηδες γιατί σας έχουν κατηγοριοποιήσει στους πελάτες που όσο αέρα τους δίνεις τόσο δεν σταματάνε να ζητάνε και θέλουν να σας το κόψουν.

Αν μπορείς διευκρίνισε τι εννοείς bugs/κολλήματα/προβλήματα/λάθη/σφάλματα. Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί με πολύ αυστηρά κριτήρια σχεδόν κανένα site δεν είναι τέλειο και επίσης ακούω συχνά πολλά ανέφικτα πράγματα που φαντασιώνονται οι πελάτες μας.

Από την άλλη έχω δει και ακριβές δουλειές από ανταγωνιστές που έχουν βασικά λειτουργικά προβλήματα, αν η περίπτωση σου είναι τέτοια μπορώ να προτείνω τρόπους να το χειριστείς μια και έχω κάποια εμπειρία που την έχω αποκτήσει βοηθώντας πελάτες που τους είχαν φερθεί απαράδεκτα κάποιοι συνάδελφοι.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν ειναι οπως τα λες μερικα tips και απο μενα μηπως βοηθησουν

μαιλς συγκεκριμενα με τα θεματα που υπαρχουν (ακριβης περιγραφη και συντομη-συγκεκριμενη)

αιτημα για εκτιμηση του χρονου, και την επομενη που θα βγαινει αρκετα εκτος της εκτιμησης αναφορα στην προηγουμενη εκτιμηση τους.

στην τελικη αφηστε τον χρονο προς τον παρον, καλυτερα να βγει εκτος χρονοδιαγραμματος παρα να χαθουν ολα και δουλεια και χρηματα

συχνα πιεση διακριτικη απο τηλεφωνα ή και απο κοντα που και που,

μονο απο τον αρχηγο του δικου σας team στον δικο τους αρχηγο / υπευθυνο / product manager ή οπως αλλιως του αρεσει να λεγεται

δεν βοηθα καθολου να μιλανε 10 ατομα με αλλα 10 και να γινεται χαυρα

οπως ειναι τα πραματα εισαι σε κατασταση damage control και πρεπει κυριως να δεις πως μπορεις να παρεις κατι που λειτουργει(χωρις σοβαρα bugs) και που εχεις το απολυτο control

ωστε και τα λεφτα σου να μην χασεις και να μπορεις να το δωσεις στους επομενους γιατι θα τους χρειαστεις αναγκαστικα ...

αν η κατασταση αυτη συνεχιστει πρεπει να τεθει το θεμα της απεμπλοκης και να δεις την σταση τους

θελω να φανταζομαι οτι για 5ψηφιο project ειχες τις στοιχειωδης συστασεις απο καποιον ηδη πελατη τους που ισως θα μπορουσε να πιεσει διακριτικα

τωρα αν ανηκεις στην κατηγορια που περιγραφει ο @elpenor δυσκολα τα πραματα,

τελος ολων αυτων ερχονται οι δικηγοροι αλλα πλεον χανονται ολα λεφτα, χρονος, δουλεια και διαθεση

Επεξ/σία από xrhstosiak
  • Like 1
Δημοσ.

Το τελευταίο 10% ενός project εάν πρόκειται για κάτι εξειδικευμένο μπορεί να πάρει και παραπάνω χρόνο από το πρώτο 90%.

Μιας και δεν βγάζεις άκρη με αυτούς που το έχουν αναλάβει και πιθανότατα να μην καταφέρεις μαζί τους να το ολοκληρώσεις, ίσως πρέπει να ψάξεις κάποιον άλλον για να το συνεχίσει, που σε αυτή τη περίπτωση σίγουρα θα κοστίσει παραπάνω από το υπόλοιπο 20% γιατί θα χρειαστεί να μάθει ο καινούργιος τον τωρινό κώδικα κάτι που θέλει χρόνο.

Βέβαια ανάλογα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μιας και αναφέρεσαι σε "προχειροδουλειές" ίσως να ήταν πιο γρήγορο να το στήσει κάποιος άλλος σωστά από την αρχή.

Τι είδους site είναι; Έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο framework;

Δημοσ.

Με αοριστολογίες δεν μπορούμε να δώσουμε καμία συμβουλή.

Απλά κάνουμε υποθέσεις. 

Μίλησε ο φίλος που έκανε την ερώτηση για site των 5 ψηφίων.   Άρα το 80%  το ελάχιστο που έχουν εξοφλήσει είναι 8.000 ευρώ.   Άρα γνώμη μου είναι αφού η εταιρία έδωσε 8000 χιλιάδες σε μια άλλη εταιρία θα πρέπει να καλύπτεται από μια σύμβαση. Φοβάμαι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Η μεν εταιρία που ζήτησε το site δεν είχε ικανό άνθρωπο να αξιολογήσει τι ακριβώς χρειάζεται, πως έχουν οι διαδικασίες ποιός θα κάνει κάθε εργασία,  τι χρονοδιαγράμματα, αν αυτό που θα παραλάβει θα μπορεί να το συνεχίσει να είναι λειτουργικό η εταιρία του ή μια άλλη εταιρία, οι εργαζόμενοι αν είναι εκπαιδευμένοι να το συντηρήσουν και καμιά 10αρια τουλάχιστον άλλοι βασικοί παράμετροι.  

Τι θα σας παραδώσει η εταιρία ακριβώς;  Ένα eshop που το front end θα το έχετε εσείς και το back end αυτοί;  ή θα σας παραδοθεί ολόκληρη η υποδομή ώστε να μπορείτε ενδεχομένως να αλλάξετε και εταιρία;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάποιες συμβουλές για να προχωρήσετε:

- καταρχάς δεν πληρώνετε το υπόλοιπο ποσο.
- Άμεσα να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα και να βγει οριστικό πλάνο παράδοσης.

- καταρτιστε απο κοινού λίστα με ανοιχτά θέματα που πρεπει να κλείσουν βάσει προδιαγραφών, καθώς και bugs που πρεπει να διορθωθούν. Αυτή η λίστα ειναι το «ευαγγέλιο» για να κλείσετε.

- εφόσον γίνουν τα παραπάνω και τα αποδεχθούν, παρακολουθείτε σημείο προς σημείο την υλοποίηση, κάνετε πλήρες τεστ και παραλαμβανετε.

μετα, στο καλό και εξοφλειτε. Αν δεν συμφωνούν, χωρίς σύμβαση δύσκολο να κερδίσετε κατι και εγκαίρως.

τελος, διαδοχη κατάσταση: οπως και οποτε σας παραδοθεί, κάποιος αλλος πρεπει να το αναλάβει. 

Επεξ/σία από tasanton

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...