DonFustikis Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Καλησπέρα, αναφέρομαι στο σύστημα που βλέπετε στο υπόμνημα και στους 2 Black δίσκους 4ΤΒ. Δεν το έχω ξανακάνει και διαβάζοντας τις οδηγίες από το βιβλίο της ΜΒ χάθηκα λίγο ! Αρχικά αναφέρει ένα UEFI-RAID (Το οποίο φυσικά δεν έχω ξαναδεί και δεν έχω ιδέα τί είναι) , δουλεύει μόνο με windows 8.0 x64 τα οποία έχω, στη συνέχεια αναφέρει το legacy RAID ROM στο οποίο μάλλον έτσι όπως το γράφει μπαίνουν αυτοί που δεν υποστηρίζει το σύστημά τους το UEFI RAID. Τίποτα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο βέβαια διότι είναι οδηγός για αυτούς που γνωρίζουν καλά. Στο τρίτο κομμάτι λέει για Configuring Marvel Controller. Εάν μπορώ να φτιάξω αυτό που θέλω ακολουθώντας μόνο τις οδηγίες του UEFI-RAID μάλλον είμαστε εντάξει, είναι κάπως κατανοητό. Εάν όμως πρέπει να κάνω κάτι από τα άλλα 2 , για μένα τα πράγματα δυσκολεύουν. Τώρα οι δίσκοι μου δουλεύουν σε AHCI. Έχω αποσυνδέσει τον τρίτο σκληρό (τον Gold 8TB ). Εάν λοιπόν σαν πρώτο βήμα αλλάξω τη ρύθμιση και την βάλω RAID, Θα πάθει κάτι ? Θα μου πειράξει τον SSD που έχει το λειτουργικό και δεν θα μπορεί να κάνει BOOT ? Καλό θα ήταν πριν αλλάξω τη ρύθμιση να έχω και τον 8ΤΒ συνδεδεμένο ?θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην αναγνώριση αν τον συνδέσω κατόπιν εορτής ? Ο μόνος λόγος δηλαδή που τον αποσύνδεσα είναι επειδή έχω μεταφέρει όλα μου τα δεδομένα εκεί και έχω κάνει φορμάτ στους 2 4ΤΒ. Σώστε με !!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 3 ώρες πριν, DonFustikis είπε Σώστε με !!! Μία σημείωση: https://www.youtube.com/watch?v=q1ghHMZHoio&t=17m46s και μία ερώτηση: 3 ώρες πριν, DonFustikis είπε windows 8.0 x64 Όχι Windows 8.1 x64; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
bokarinho Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 3 ώρες πριν, DonFustikis είπε Καλησπέρα, αναφέρομαι στο σύστημα που βλέπετε στο υπόμνημα και στους 2 Black δίσκους 4ΤΒ. Δεν το έχω ξανακάνει και διαβάζοντας τις οδηγίες από το βιβλίο της ΜΒ χάθηκα λίγο ! Αρχικά αναφέρει ένα UEFI-RAID (Το οποίο φυσικά δεν έχω ξαναδεί και δεν έχω ιδέα τί είναι) , δουλεύει μόνο με windows 8.0 x64 τα οποία έχω, στη συνέχεια αναφέρει το legacy RAID ROM στο οποίο μάλλον έτσι όπως το γράφει μπαίνουν αυτοί που δεν υποστηρίζει το σύστημά τους το UEFI RAID. Τίποτα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο βέβαια διότι είναι οδηγός για αυτούς που γνωρίζουν καλά. Στο τρίτο κομμάτι λέει για Configuring Marvel Controller. Εάν μπορώ να φτιάξω αυτό που θέλω ακολουθώντας μόνο τις οδηγίες του UEFI-RAID μάλλον είμαστε εντάξει, είναι κάπως κατανοητό. Εάν όμως πρέπει να κάνω κάτι από τα άλλα 2 , για μένα τα πράγματα δυσκολεύουν. Τώρα οι δίσκοι μου δουλεύουν σε AHCI. Έχω αποσυνδέσει τον τρίτο σκληρό (τον Gold 8TB ). Εάν λοιπόν σαν πρώτο βήμα αλλάξω τη ρύθμιση και την βάλω RAID, Θα πάθει κάτι ? Θα μου πειράξει τον SSD που έχει το λειτουργικό και δεν θα μπορεί να κάνει BOOT ? Καλό θα ήταν πριν αλλάξω τη ρύθμιση να έχω και τον 8ΤΒ συνδεδεμένο ?θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην αναγνώριση αν τον συνδέσω κατόπιν εορτής ? Ο μόνος λόγος δηλαδή που τον αποσύνδεσα είναι επειδή έχω μεταφέρει όλα μου τα δεδομένα εκεί και έχω κάνει φορμάτ στους 2 4ΤΒ. Σώστε με !!! Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο αν το RAID-1 volume που θέλεις να φτιάξεις είναι bootable ή όχι. Από τη στιγμή που θες να φτιάξεις ένα volume ώστε να έχεις mirroring με δύο δίσκους χωρίς να κάνεις boot από αυτούς, δεδομένου ότι κανείς UEFI Boot από τον ssd, λογικά δεν χρειάζεται να πειράξεις τίποτα από το BIOS και ενδεχομένως να φτιάξεις το Raid με το utility του controller σου μέσα από τα Windows όπου από εκεί θα επιλέξεις τους δίσκους και τον τύπο του Raid. Σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξεις στο Bios σε Raid για να χρησιμοποιηθεί ο controller, πάλι δεν πρέπει να φοβάσαι γιατί το Raid σαν επιλογή είναι ένα υπερσύνολο του AHCI και δε θα σου δημιουργήσει πρόβλημα αρκεί να είναι η σειρά του boot με τον SSD πρώτο, μπορεί σε περίπτωση που είναι UEFI να το ονομάζει Windows Boot Manager. Ανάλογα με τον controller συνήθως έχουν firmware που μπορεί να προσπελαστεί από το BIOS και να φτιάξεις το RAID από εκεί με κάποιο συνδυασμό κουμπιών που σε βάζει στις επιλογές του controller ώστε πάλι να διαλέξεις τύπο πχ Raid-1 και στη συνέχεια τους δίσκους για αυτό. Εν ολίγοις, από τη στιγμή που δε θες να κάνεις boot από το RAID που θες να φτιάξεις, αν δεν κάνεις κάποια βλακεία δεν θα χαλάσεις τον SSD. Ακόμα και να το γυρίσεις στην επιλογή RAID πιστεύω ότι θα κάνει boot κανονικά από τον SSD. Τώρα η κατασκευή του RAID δες το manual της μητρικής. Υπάρχουν αυτοί οι δύο τρόποι που σου ανέφερα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DonFustikis Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις, @Τέρης Α. Windows 8.1 . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 8 ώρες πριν, DonFustikis είπε Windows 8.1 Τότε εντάξη! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα