Προς το περιεχόμενο

Θέλω ένα πολύ ελαφρύ λειτουργικό σύστημα για ένα laptop του 2002

Mporeis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ερωτηση προς ναυτιλομένους.

Με ραμ ντισκ και σσδ,δε σωζεις την κατασταση;Μια σκέψη,το εχω δοκιμασει,αλλα ειχα 6γβ ραμ ήδη,ετσι και αλλιως.

Αν έχει ιδε,μονο για ρέτρο γκέιμινγκ κάνει.

Επισης,με ι3 3220,που έχει τρεξει το 1/3 των 200 πρωτων διανομων λινουξ,σε ταινια στριμινγκ και yt,έχει ζόρι,ειτε με παππυ είτε με μιντ είτε με αρτς φτιαγμένο απο το μηδέν.

Εφτιαξα και ένα λαπτοπ με πεντιουμ τ3200,αν θυμαμαι καλα,και την αμαρτωλη ιντελ4500μ με 3γβ ραμ τρεχει  win 10,για webex.Στα 480 π στο yt,ζοριζεται.Προφανώς.

Δε βλέπω πως κατι παλιοτερο μπορει να κανει χρηση του ιντερνετ σήμερα,οσο ελαφριά διανομή και να έχει.

Τέλος,και το μιντ,αν του βγαλεις ο,τι έχει,ελαφρύ είναι.

Αλλά μετά,δεν εχεις υπολογιστή,έχεις ρούτερ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 313
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, Blackoulis είπε

Με ραμ ντισκ και σσδ,δε σωζεις την κατασταση;

Ramdisk / ssd , βοηθανε στο να μπουταρει γρηγορα ενα μηχανημα και να φορτωνουν σε λιγο χρονο οι εφαρμογες. Καπου εκει τελειωνει η δουλεια τους. Απο κει και περα η επεξεργασια γινεται στον ... επεξεργαστη. Και κατ'επεκταση σε ram/gpu οπου αυτα παιζουν μπαλα. Αν σερνονται ολα αυτα ... χαιρετα μας τον πλατανο.

48 λεπτά πριν, Blackoulis είπε

Επισης,με ι3 3220,που έχει τρεξει το 1/3 των 200 πρωτων διανομων λινουξ,σε ταινια στριμινγκ και yt,έχει ζόρι

Δυνατος επεξεργαστης (σχετικα , για την εποχη του και για καποιες εργασιες) αλλα αδυναμη ενσωματωμενη καρτα ( intel hd 2500 ).. αρα streaming / yt και τα σχετικα ειναι λογικο να σερνονται . Τα παντα πεφτουν πανω στον επεξεργαστη.. ο,τι καταφερει αυτος καταφερε.

Χρεπομηχανηματα με μια σχετικα ελαφρια διανομη , εχουν νοημα για πολυ συγκεκριμενες εργασιες και με σχετικα χαντακωμενη εμπειρια χρησης του λειτουργικου. Αν καποιος δηλ παει με επιγνωση του τι να περιμενει και ποιες εργασιες μπορουν να γινουν σε τετοια μηχανηματα , εχει καλως , αλλιως τον περιμενει τεχνολογικο σοκ :) 

Επεξ/σία από mphxths

Στις 28/12/2020 στις 10:27 ΜΜ, mecanomecano είπε

Μιας και εχω χρησιμοποιησει/φτιαξει 10δες PC ολα αυτα τα χρονια  να πω και εγω my 2 cents

Οταν καποιος λεει "το θελω για ιντερνετ" εννοει σχεδον παντα για facebook-youtube κλπ.Αυτα σημερα θελουν 2gb μνημη τουλαχιστον.Οποτε οτιδηποτε παλιοτερο με μικροτερη μνημη ειναι πρακτικα αχρηστο για τους περισσοτερους.Στο κατω-κατω αν δωσεις 50 ευρω και παρεις ενα used smartphone 2ετιας μπαινεις και facebook και youtube αν αυτο θελει καποιος

Ενα παλιο λαπτοπ δεν ειναι μονο οτι ειναι αδυναμο για ιντερνετ κλπ.Εχει και παλια φθαρμενη οθονη που συντομα κουραζει φερνει πονοκεφαλο....ΙΜΟ ενα λαπτοπ ανω των 7-8 χρονων που εχει δει πολλη χρηση δεν αξιζει ουτε ενα ευρω σημερα.Και να του βαλεις Linux και να δουλεψει η παλια οθονη θα ταλαιπωρει τα ματια.Αξιζει για μερικα ευρω?

Αντι να παρει καποιος ενα παλιο used laptop για 90-100 ευρω ΙΜΟ πολυ καλυτερα να δωσει 50 ευρω για μια used οθονη το πολυ διετιας + αλλα 50 για ενα Raspberry και θα εχει ενα συστηματακι συγχρονο κι οχι αρχαιολογια.

Όχι ντε... Το thinkpad x220 με τον i5 2520m ssd και 16gb ram!!! και το τέλειο πληκτρολόγιο, φουλ υποστήριξη Λίνουξ και δεν συμμαζεύεται μια χαρά τρέχει και Facebook, και youtube 1080p και γρήγορα μάλιστα, ίσως γρηγορότερα και από κάποια νέα χρεπια, είτε με Windows 10 είτε με Ubuntu... Και είναι μηχάνημα 10ετιας... Και το βρίσκεις στα 100€ το πολύ... Το έβρισκες τουλάχιστον... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, b-boy_steve είπε

Όχι ντε... Το thinkpad x220 με τον i5 2520m ssd και 16gb ram!!! και το τέλειο πληκτρολόγιο, φουλ υποστήριξη Λίνουξ και δεν συμμαζεύεται μια χαρά τρέχει και Facebook, και youtube 1080p και γρήγορα μάλιστα, ίσως γρηγορότερα και από κάποια νέα χρεπια, είτε με Windows 10 είτε με Ubuntu... Και είναι μηχάνημα 10ετιας... Και το βρίσκεις στα 100€ το πολύ... Το έβρισκες τουλάχιστον... 

300 ευρω οχι 100

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:vanjkx-iAZUJ:https://www.laptopolis.gr/Refurbished/metaxeirismena-laptop/LENOVO-THINKPAD-220%3Flimit%3D25+&cd=7&hl=en&ct=clnk&gl=gr

https://www.tronic.gr/index.php?route=product/product&product_id=723

Οσο καλο και να ηταν στην εποχη του ειναι μηχανημα 10+ χρονων.Και θα εχει δει ποιος ξερει ποσες χιλιαδες ωρες χρησης.

Επεξ/σία από mecanomecano

το ζόρι με τα παλιά μηχανήματα δεν ειναι να τρέξουν το os εκεί πετάς έναν ssd και τέλος το ζόρι ειναι ότι όλοι το θελουν για internet και εκεί δεν τα σηκώνει απλά δεν επαρκεί επεξεργαστής ουτε για τα βασικά, και να κάνεις κάτι δεν μπορείς τι να πας να πεις στην youtube βαλε παλιά σελίδα? η στο fb κλπ κλπ

το θέμα με τον browser σε linux γίνεται δυσκολότερο γιατί τις περισσότερες φορές δεν εχεις hw accel. στο yt λογω gpu ελάχιστες παλιες κάρτες μπορούν να κανουν σωστά και παντου x264 πόσο μάλλον vp9 κλπ.

• Like 2

Αυτό που συζητάμε για pc και κάπου πετιέται και ένα raspberry δεν το καταλαβαίνω!

Λοιπόν και το raspberry μια ταλαιπωρία, είναι.

Κάνει για σερβεράκι χαμηλής ισχύος κάνει, για kodi κάνει, για διάφορα prijectάκια κάνει, για desktop replacement ακόμα και pc 10ετίας του 100ρικου, δεν κάνει!

Εγω εχω 2 raspberry ενα με libreelec  και ενα με RetroPie και τα βρισκω πολυ ευχρηστα λεω να παρω και ενα τριτο για πειραματισμους και προτζεκτακια προφανως και δεν ειναι δουλεια τους να κανεις browsing στο internet με αυτα  αλλα εδω λεγαμε τι μπορεις να παρεις με 50 ευρω εεε οχι και πολλα :P

• Like 1

9 ώρες πριν, Black Demis είπε

το ζόρι με τα παλιά μηχανήματα δεν ειναι να τρέξουν το os εκεί πετάς έναν ssd και τέλος το ζόρι ειναι ότι όλοι το θελουν για internet και εκεί δεν τα σηκώνει απλά δεν επαρκεί επεξεργαστής ουτε για τα βασικά, και να κάνεις κάτι δεν μπορείς τι να πας να πεις στην youtube βαλε παλιά σελίδα? η στο fb κλπ κλπ

Δυστυχώς μόνο οι οδηγοί της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών  ιντελ προσφέρουν h.a. αν θυμάμαι καλά από την γενιά 3xxx.

11 ώρες πριν, mecanomecano είπε

300 ευρω οχι 100

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:vanjkx-iAZUJ:https://www.laptopolis.gr/Refurbished/metaxeirismena-laptop/LENOVO-THINKPAD-220%3Flimit%3D25+&cd=7&hl=en&ct=clnk&gl=gr

https://www.tronic.gr/index.php?route=product/product&product_id=723

Οσο καλο και να ηταν στην εποχη του ειναι μηχανημα 10+ χρονων.Και θα εχει δει ποιος ξερει ποσες χιλιαδες ωρες χρησης.

πήρα το x201 σε άριστη κατάσταση από κάποιον που είχε 5 λαπτοπ στα 65€ χωρίς σκληρό
μια καλή τιμή για το χ220 είναι τα 120-130€ όσο δηλαδή το βρίσκεις ανα καιρούς και στο insomnia 
παίζει σαφώς ρόλο και η χρήση αλλά εγώ με ένα artix xfce και runit έχω κατανάλωση full κάτω από 400 mb ram
μπορώ να ανοίξω 25+ καρτέλες στο web (όχι chrome) και έχω παίξει και κάποια πιο παλιά παιχνίδια + βλέπω κανονικά ταινίες, ακούω μουσική και έχω κάνει και stream σε δικό μου server

άρα θα συμφωνήσω σε αυτό που έλεγε ο steve πιο πάνω διαφωνώντας στην τιμή όπου 100€ αν το βρήκε ήταν ευκαιρία για τους λόγους που προανέφερα
Εννοείται πως ένα pc με ryzen και τα σχετικά θα τα πάει πολύ καλύτερα. Αλλά δε θα έχει και 120€

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, rhtoras είπε

στο web (όχι chrome)

Χαχαχα ... δεν ξερω αλλα το παραπανω μου φανηκε τρελα αστειο !!

Ρητορα , εγω εχω 32γιγα ραμ . Στα σοβαρα τωρα... ποια διανομη μου προτεινεις ? Χωρις πλακα ρωταω.
Θελω να ειναι ελαφρια...να πηγαινει σφαιρα ετσι ?!

Επεξ/σία από mphxths

2 ώρες πριν, nick0lis είπε

Δυστυχώς μόνο οι οδηγοί της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών  ιντελ προσφέρουν h.a. αν θυμάμαι καλά από την γενιά 3xxx.

ο ναι και αυτά ειναι τα χάλια τους τα μαύρα........

• Like 1

3 ώρες πριν, nick0lis είπε

βάλε του εναν 4core και 8gb ram  

αυτό είναι η πιο λογική κίνηση και την είχα σκεφτεί εφόσον πήρα το συγκεκριμένο laptop
είναι στα άμεσα πλάνα αν περισσέψει κανα €
κατα τα λοιπά είναι το συγκεκριμένο laptop απόδειξη πως ένα laptop 10+ ετών στέκεται αξιοπρεπώς στο 2021
προφανώς όχι ένα laptop της σειράς στην εποχή του, αλλά και πάλι με i5 πρώτης γενιάς και ουτε καν 4πυρηνο ?
πάντα και ανάλογα τι θέλουμε να κάνουμε...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...