Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Δεν το ήξερα να σκάω τόσα λεφτά για 16GIGA μνήμη 3600, για να χρησιμοποιώ μόνο 80mb.
Αυτό είναι ανωμαλία...

8gb δινω στο καθε virtual machine μου. Τι 80mb λεει το τρολακι που νομιζει οτι βρισκομαστε στα 90ς με τους 8088 :) 

• Απαντ. 313
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
9 ώρες πριν, rhtoras είπε

έχουμε λοιπόν κάποιον που θέλει να αξιοποιήσει ένα pc του 2002

spacer.png

Η μόνη χρήση για ένα PC του 2002. Ένα πολύ ωραίο τραπεζάκι. Θα έβαζα τη γνωστή εικόνα της ψησταριάς αλλά είπα να το παίξω κόντρα πιθανότητα.

O TS πρέπει να καταλάβει ότι στην περίπτωση που δουλέψει μια οποιαδήποτε διανομή Linux στο PC αυτό το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να παίζει κανα mp3 και να μπαίνει με ssh σε κανέναν απομακρυσμένο Server.

• Like 4
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Δεν το ήξερα να σκάω τόσα λεφτά για 16GIGA μνήμη 3600, για να χρησιμοποιώ μόνο 80mb.
Αυτό είναι ανωμαλία...
spacer.png

εσύ μην το βάλεις εξάλλου με ubuntu (και να μαντεψω windows) θα τα χρειαστείς τα πολλά gb ram
από εκεί και πέρα κάποιοι άλλοι θέλουν να το χρησιμοποιούνε το dwm και θέλουν όσο πιο λίγα mb ram γίνεται
τώρα το τι είναι φυσιολογικό ή όχι δε θα το κρίνω εγώ ο κάθένας κάνει ότι θέλει, αφήνω σε άλλουςτις κριτικές, τους ελίτισμούς και την απιβολή απόψεων
η ουσία είναι πως υπάρχουν επιλογές και αν κάποιος θέλει μπορεί να πάει τη φάση παραπέρα
όποιος δε θέλει με γειά του με χαρά του

3 λεπτά πριν, becoming_I είπε

O TS πρέπει να καταλάβει ότι στην περίπτωση που δουλέψει μια οποιαδήποτε διανομή Linux στο PC αυτό το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να παίζει κανα mp3 και να μπαίνει με ssh σε κανέναν απομακρυσμένο Server.

μια και με mentioσες ναι έχεις δίκιο αλλά πρέπει και να του προτείνουμε και διανομές, που θα τις σηκώσει το μασίνι του
εγώ έκανα προτάσεις με όσο το δυνατόν μικρότερες απαιτήσεις και χλευάστηκαν βεβαια (αφου δεν είχαν systemD)
Αν θέλει ο φίλος μπορεί να το κρατήσει το pc και εφόσον δήλωσε οτι θέλει να μάθει η επιλογή είναι δική του
tiniest και lightest linux διανομές υπάρχουν στη nosystemD κοινότητα (στην άλλη θα κράταγα πισινή)

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, rhtoras είπε

και χλευάστηκαν βεβαια (αφου δεν είχαν systemD)

Χλευαστηκαν γιατι προτεινες SLACKWARE σε νεο χρηστη. Δεν παει να ειχε systemd , sysV , rcinit ή οτιδηποτε ? Την προταση σου το ιδιο θα την χλευαζα γιατι ηταν εκτος πραγματικοτητας των δεδομενων του θεματος.

Μπροστα σε ολους εδω περα , αν ανεβασεις βιντεο που εγκαθιστας και σεταρεις slackware , θα σε παραδεχτω!! Θα παραδεχτω οτι εισαι linux guru ! Χωρις παρενθεσεις και αστερισκους!! Θα το κανεις ??? :) 

Δημοσ.

Αν σου πω οτι καταβάθος σε καταλαβαίνω σχετικά με το μικρό memory footprint, θα με πιστέψεις; Είμαι γνωστός χρεπολάτρης και μου αρέσει και εμένα να ανασταίνω παλιά μηχανάκια όπου όμως αυτό είναι εφικτό. Ο πυρήνας όμως κάνει δυναμική διαχείριση της μνήμης, με απλά λόγια αν βρει χώρο δεσμεύει και άλλο. Θέλουμε να χρησιμοποιείται η μνήμη.

Έχω δει setup με i7, dwm και 32GB μνήμη. Τέτοια setup δεν τα κάνεις μόνο γιατί είναι ελαφρά αλλά γιατί γουστάρεις τη φάση. Το Linux δεν είναι μόνο για παροπλισμένα ή παλιά PC αλλά και για state of the art μηχανάκια.

Στο θέμα μας. Το 2002 είναι 19 χρόνια πίσω. Ότι και να του βάλει θα είναι άσχημο και δύσχρηστο. Ως συνέπεια αυτού θα φύγει από το Linux (υπάρχει ως πιθανότητα) και ίσως ξαναγυρίσει ύστερα από πολύ καιρό.

Άλλωστε λίγες είναι οι διανομές πλέον που έχουν 32bit builds.

Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση σε όλους 😊

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, becoming_I είπε

Έχω δει setup με i7, dwm και 32GB μνήμη.

Οπως ενας φιλος μου καποτε , που του στησα καινουργιο πισι τουμπανο ... ~2000-2500 ευρω , desktop και αφου στησαμε windows , drivers και τα προγραμματα που ηθελε , μου λεει ελα να δοκιμασουμε και την καρτα γραφικων , ποσο ευκολα σηκωνει παιχνιδια... ε ... και παει και μου ξεκιναει MAME :) 

• Confused 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, becoming_I είπε

Αν σου πω οτι καταβάθος σε καταλαβαίνω σχετικά με το μικρό memory footprint, θα με πιστέψεις; Είμαι γνωστός χρεπολάτρης και μου αρέσει και εμένα να ανασταίνω παλιά μηχανάκια όπου όμως αυτό είναι εφικτό. Ο πυρήνας όμως κάνει δυναμική διαχείριση της μνήμης, με απλά λόγια αν βρει χώρο δεσμεύει και άλλο. Θέλουμε να χρησιμοποιείται η μνήμη.

Έχω δει setup με i7, dwm και 32GB μνήμη. Τέτοια setup δεν τα κάνεις μόνο γιατί είναι ελαφρά αλλά γιατί γουστάρεις τη φάση. Το Linux δεν είναι μόνο για παροπλισμένα ή παλιά PC αλλά και για state of the art μηχανάκια.

Στο θέμα μας. Το 2002 είναι 19 χρόνια πίσω. Ότι και να του βάλει θα είναι άσχημο και δύσχρηστο. Ως συνέπεια αυτού θα φύγει από το Linux (υπάρχει ως πιθανότητα) και ίσως ξαναγυρίσει ύστερα από πολύ καιρό.

Άλλωστε λίγες είναι οι διανομές πλέον που έχουν 32bit builds.

Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση σε όλους 😊

Nαι οκ το να μείνει ή να φύγει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το να του προτείνω (δεν το έκανες εσύ απλώς συνηθίζεται) βάλε τα windows της εποχής είναι σα να του λέω φύγε. Τώρα αν θέλει να μάθει διανομές υπάρχουν. Όρεξη και χρόνο από ότι φαίνεται έχει. Συνεπώς μια χαρά μπορεί να κάνει χρήση ακόμα και σε pc του 2002. Προφανώς δε θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση, ούτε και να περιμένει επιδόσεις σύγχρονων μηχανημάτων. Νομίζω όμως οτι δε ζήτησε ξέρω γω να παίξει παιχνίδια άρα όπως είπες μπορεί να ακούσει mp3 να γράψει κείμενα, να δει ταινίες, να κάνει server και άλλα πολλά.
Εφόσον μπορεί και θέλει και να μάθει, τότε και tinycore, και slitaz, και slackware είναι επιλογές του. Το slitaz είναι και γρήγορο και εύκολο και βγαίνει και σε 32bit έκδοση και είναι κομπλέ.

Καλο Πασχα σ όλους

• Like 2
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, rhtoras είπε

εσύ μην το βάλεις εξάλλου με ubuntu (και να μαντεψω windows) θα τα χρειαστείς τα πολλά gb ram
από εκεί και πέρα κάποιοι άλλοι θέλουν να το χρησιμοποιούνε το dwm και θέλουν όσο πιο λίγα mb ram γίνεται
τώρα το τι είναι φυσιολογικό ή όχι δε θα το κρίνω εγώ ο κάθένας κάνει ότι θέλει, αφήνω σε άλλουςτις κριτικές, τους ελίτισμούς και την απιβολή απόψεων
η ουσία είναι πως υπάρχουν επιλογές και αν κάποιος θέλει μπορεί να πάει τη φάση παραπέρα
όποιος δε θέλει με γειά του με χαρά του

Είπαμε είναι ΑΝΩΜΑΛΙΑ μπορεί να συνεχίσεις από επιλογή να είσαι ανώμαλος δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά δεν γίνεται να κάνεις καμία συζήτηση επ' αυτού.
 -επίσης, ότι γράφεις να δέχεσαι και την κριτική. Αν δεν θες κριτική, μην γράφεις...-

Άντε ρε παιδιά καλές λινουξογιορτές να έχουμε καλό Πάσχα!

• Like 2
Δημοσ.
12 ώρες πριν, rhtoras είπε

κακό πράγμα είναι η πονηριά (δεν το λέω για σένα, γενικά το λέω)

πονηριά=έχω συμφέρον από το Α ή δεν ξέρω το Β αλλά στην πέφτω λέγοντας σε δογματικό γιατί έτσι βολεύει το συνάφι μου

Ας μη χαλάμε άλλο το θέμα

εγώ έκανα τις προτάσεις μου

btw ένας χρήστης κάτω από video στο youtube υποστηρίζει οτι με artix και dwm είχε 80 mb ram usage και ένας archas του είπε ότι πάει να βάλει artix

τι θέλω να πω?
ότι ναι οκ είναι δύσκολο το setup του dwm αλλά αν θες και να έχεις τόσο μικρό αποτύπωμα πας εκεί
και αν θες και ταχύτητα πας σε artix ή void
τώρα αν δεν ξέρεις να τις δουλέψεις τις διανομές τα δογματικός και τρολ περισσεύουν

έχουμε λοιπόν κάποιον που θέλει να αξιοποιήσει ένα pc του 2002 και ενώ υπάρχουν δύσκολες λύσεις αλλά υπαρκτές εμείς του λέμε ΔΕΝ υπάρχουν λύσεις και όταν κάποιος πει τις λύσεις τον χλευάζουμε γιατί θα κοπεί το αφήγημα
όποιος δε θέλει να βοηθήσει δε βοηθάει γιατί κάποιοι ασχολούνται δεν ξέρω

υ.γ για τις μπύρες μέσα είμαι διότι κομπλεξικός δεν είμαι
ας ανοίξει η εστίαση πρώτα όμως

Δεν αντιλέγω, απλά χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση πολλές φορές στην ερώτηση πιο λινουξ να βάλω. Εγώ θεωρώ ότι αυτός που ρωτάει τι να βάλει στο παλιό pc του πιθανόν να μην ξέρει τις δυνατότητες του hardware και κατά πόσο τις δυνατότητες του software. Διαφορετικά θα έγραφαν έχω το τάδε παλιό pc με arch  dwm και ακούω mp3 και γράφω στο nano με 80-100mb δεσμευμένα στην ram. Δεν αναφέρω να σερφάρει στο δίκτυο με τα παραπάνω νούμερα γιατί αυτός που ρωτάει για Ίντερνετ το θέλει όχι για κώδικα. 

• Like 2
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Δεν αντιλέγω, απλά χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση πολλές φορές στην ερώτηση πιο λινουξ να βάλω. Εγώ θεωρώ ότι αυτός που ρωτάει τι να βάλει στο παλιό pc του πιθανόν να μην ξέρει τις δυνατότητες του hardware και κατά πόσο τις δυνατότητες του software. Διαφορετικά θα έγραφαν έχω το τάδε παλιό pc με arch  dwm και ακούω mp3 και γράφω στο nano με 80-100mb δεσμευμένα στην ram. Δεν αναφέρω να σερφάρει στο δίκτυο με τα παραπάνω νούμερα γιατί αυτός που ρωτάει για Ίντερνετ το θέλει όχι για κώδικα. 

κοίτα θέση μου είναι οτι όταν κάτι λέγεται πολύ (είτε είναι σωστό είτε λάθος) τείνει να γίνει κανόνας
τι θέλω να πω με αυτό ? Όταν όλοι λένε οτι το linux είναι για παλια pc και δεν αξίζει για κάτι άλλο, μετά ερχονται εδώ και ρωτάνε: έχω παλιο pc να βάλω linux αλλά ποιό linux

Άντε εσύ εξήγα γιατί είναι το linux και όχι τα linux, γιατί δεν είναι λειτουργικό αλλά πυρήνας και γιατι το ένα γιατί το άλλο.
Είναι επίσης γεγονός οτι οι διανομές χωρίς το systemD είναι και ταχύτερες και φυσικά πολλές από αυτές απευθύνονται και σε παλιότερα μηχανήματα. Όμως όταν κάποιοι θέλουν και να κάνουν πρόταση και αυτή να έχει sysD κάπου χάνεται η μπάλα.

Αν δεν ξέρει κάποιος δεν είναι κακό να πει: βάλε αυτό αλλά δεν ξέρω να σε βοηθήσω. Αλλά να πας να του πεις πέτα το pc και βάλε mint (γιατί θα βρει έυκολα λύση μέσο google search) για να μη σε πρήζει ο "νέος" τότε άστο. Όποιος θέλει να βοηθήσει βοηθάει και όποιος δε θέλει δεν. Όταν λες κάνε αυτό και βάλε κεινο πρέπει να θες να βοηθήσεις.

Πρότεινα με το χέρι στην καρδιά να δοκιμάσει το slitaz. Το έχω δουλέψει και είναι εύκολο, πανάλαφρο και κυρίως γρήγορο.

Τι λές, το έχεις δοκιμάσει ?

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, rhtoras είπε

κοίτα θέση μου είναι οτι όταν κάτι λέγεται πολύ (είτε είναι σωστό είτε λάθος) τείνει να γίνει κανόνας
τι θέλω να πω με αυτό ? Όταν όλοι λένε οτι το linux είναι για παλια pc και δεν αξίζει για κάτι άλλο, μετά ερχονται εδώ και ρωτάνε: έχω παλιο pc να βάλω linux αλλά ποιό linux

Άντε εσύ εξήγα γιατί είναι το linux και όχι τα linux, γιατί δεν είναι λειτουργικό αλλά πυρήνας και γιατι το ένα γιατί το άλλο.
Είναι επίσης γεγονός οτι οι διανομές χωρίς το systemD είναι και ταχύτερες και φυσικά πολλές από αυτές απευθύνονται και σε παλιότερα μηχανήματα. Όμως όταν κάποιοι θέλουν και να κάνουν πρόταση και αυτή να έχει sysD κάπου χάνεται η μπάλα.

Αν δεν ξέρει κάποιος δεν είναι κακό να πει: βάλε αυτό αλλά δεν ξέρω να σε βοηθήσω. Αλλά να πας να του πεις πέτα το pc και βάλε mint (γιατί θα βρει έυκολα λύση μέσο google search) για να μη σε πρήζει ο "νέος" τότε άστο. Όποιος θέλει να βοηθήσει βοηθάει και όποιος δε θέλει δεν. Όταν λες κάνε αυτό και βάλε κεινο πρέπει να θες να βοηθήσεις.

Πρότεινα με το χέρι στην καρδιά να δοκιμάσει το slitaz. Το έχω δουλέψει και είναι εύκολο, πανάλαφρο και κυρίως γρήγορο.

Αξιοθαύμαστο να λες τόσες πολλές λέξεις αλλά στην ουσία να μην λες τίποτα.. . Απλά μέσα σε όλα αυτά έχεις προσθέσει τα 2-3 πράγματα που πραγματικά θέλεις να πεις (απλά είναι τόσο ατεχνα καμουφλαρισμενα μέσα στα υπόλοιπα).

Κοινός όπως είπε και ο mphxths κουτοπονηρια στο φουλ.  😉🤣

*οπότε θες μπορώ να σου αναλύσω όλο το κείμενο σου 😉🤣

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, rhtoras είπε

Όταν όλοι λένε οτι το linux είναι για παλια pc και δεν αξίζει για κάτι άλλο

Ποιος το λεει αυτο , που εγινε κανονας ? Οταν πας και βαζεις σκρινσοτς και λες "βλεπετε ? 120mb ram καταναλωση !! ο,τι πρεπει για παλια μηχανηματα!! " , εισαι εσυ που προωθεις τετοιες λογικες .

Είναι επίσης γεγονός οτι οι διανομές χωρίς το systemD είναι και ταχύτερες

Δεν ειναι γεγονος. Μην πιπιλας τις ιδιες μαλακιες. Ασε που συγκρινεις ανομοια πραγματα. Οταν η non-systemd διανομη φορτωνει 10 πραγματα και το systemd 100 για να σου παρεχει ολοκληρωμενη εμπειρια χρησης , πως πας και συγκρινεις χρονους μπουταρισματος ?
Ασε δε , που εχουμε πει πολλακις , οτι δεν μας ενδιαφερει ποιο μπουταρει πιο γρηγορα. Ενα μπουταρισμα θα κανουμε το πρωι και ενα shutdown το βραδυ. Και εχουμε ολοι SSD ... τι 5 τι 10 τι 15 secs .. χεστηκε η φοραδα στο αλωνι.

Αλλά να πας να του πεις πέτα το pc και βάλε mint (γιατί θα βρει έυκολα λύση μέσο google search) για να μη σε πρήζει ο "νέος" τότε άστο.

Του λεμε πετα το , γιατι το πισι δεν ειναι το ανοιγω , μπουταρει το λειτουργικο και καθομαι με το ποπ κορν ανα χειρας και κοιταω το wallpaper. Οτιδηποτε και αν αποφασισεις να κανεις την σημερον ημεραν στα πλαισια της οικιακης χρησης , ειναι υπερβαρο και ενα μηχανημα μονοπυρηνο με 512ΜΒ μνημη και IDE δισκο , δεν τρα-βα-ει ! Τι δεν καταλαβαινεις ? Τρολαρεις ή εισαι περιορισμενης ευθυνης ?
Εδω εχω  μηχανημα διπυρηνο στο 1.6GHz / SSD sata / intel 4500 και δεν ... τρα-βα-ει ! Με xfce !! Νοιωθεις οτι ειναι βαρυ ακομα και το xfce ..γιατι ο επεξεργαστης ειναι αδυναμος... Δεν μιλαμε καν για videos/ταινιες/σερφαρισμα/κλπ...

Πρότεινα με το χέρι στην καρδιά

Βγαλε το χερι απο την καρδια και μην προτεινεις τιποτα. Δεν εισαι ακομα στο επιπεδο να προτεινεις. Εδω πηγες και προτεινες slackware !!! Σε νεο χρηστη !!! και ελεγες οτι το slax στηριζεται στο slackware !! Eπειδη και τα δυο ξεκινανε απο "sla-" ? Χαχαχα 
Εισαι επικινδυνος , μην παιρνεις κοσμο στον λαιμο σου.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, rhtoras είπε

Οι διαφορές χρόνου εκκίνησης σε systemd non systemd νομίζω είναι αμελητέες άσε δε που το πρώτο έχει αρκετά να φορτώσει.  Η κοινότητα λινουξ φημίζεται για την προσφορά της σε όλους δεν έχει νόημα το mylinux vs yourlinux. Δεν έχω δοκιμάσει slitaz. Από τις ελαφριές στον core2 μου πάει άριστα η bunsenlabs. 

Επεξ/σία από nick0lis
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, nick0lis είπε

πάει άριστα η bunsenlabs. 

Εχει systemd αν δεν κανω λαθος.. δεν μας κανει :) Κανεις edit , σβηνεις και απολογεισαι στον ρητορα... οσο ειναι νωρις ... :) 

• Confused 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...