riskus Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 23 λεπτά πριν, koulouri είπε έκανα και τα 3 μας σπίτια ανακαίνιση τα τελευταία 3 χρόνια.. ( με πολύ προσωπική εργασία , δικια μου και του πατέρα μου ) το καλύτερο κατ' εμέ ( μια που είμαι του χώρου ) να βρεις εναν εργολάβο - μηχανικό - αρχιτέκτονα ( μάλλον αρχιτεκτονα ) που θα έχει δικούς του τεχνικούς/εργάτες ( συνεργεία ) και θα κάνεις και συμβόλαιο πως η τελική εξόφληση θα γίνει μετά από παράδοση του έργου με ΟΛΕΣ τις λεπτομέρειες που συμφωνηθηκαν... Αν βρεις συνεργεία μόνος σου, θα σου βγει πιο φθηνά, αλλά θα σε καθυστερούν, θα κάνουν κακοτεχνίες και θα το ρίχνουν στο άλλο συνεργείο κλπ κλπ Κάτι αντίστοιχο δεν γίνεται και με τις τεχνικές εταιρίες ανακαινίσεων όσον αφορά συνεργεία, με δικούς τους συνεργάτες, κλπ; Συμβόλαιο βέβαια απαραιτήτως, εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα αναλυτικό. 1
v2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 11 λεπτά πριν, riskus είπε α) μένω εδώ και 6 χρόνια σε πολυκατοικία του 1980, ρετιρέ - οροφοδιαμέρισμα (με ενοίκιο). Ο ιδιοκτήτης είχε κάνει μονώσεις στην ταράτσα αλλά και σε επιλεγμένους τοίχους του σπιτιού πριν μπω εγώ - το 2013 έγιναν οι εργασίες. Δεν έχω συναντήσει το παραμικρό πρόβλημα μέχρι στιγμής και έχω πολύ καλές καταναλώσεις ΦΑ για τη θέρμανση το χειμώνα - με μικρά παιδιά στο σπίτι. Το σπίτι είναι εκτεθειμένο στις 3 από τις 4 πλευρές (μόνο ανατολικά μας κλείνει μια άλλη πολυκατοικία). Από την άλλη για μένα ο τελευταίος όροφος έχει πλεονεκτήματα που δύσκολα βρίσκω αλλιώς: μεγάλο μπαλκόνι (σημαντικό κριτήριο ποιότητας ζωής στην πόλη κατ' εμέ) - καθώς και το γεγονός ότι δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου. Γενικότερα δεν έχω ακούσει για σοβαρά προβλήματα σε ρετιρέ αξιοπρεπών πολυκατοικιών (αυτό είναι σχετικός χαρακτηρισμός βέβαια). Φαντάζομαι πως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι υγρασίες που μπορεί να προκύψουν καθώς και το γεγονός πως το ρετιρέ είναι εκτεθειμένο περισσότερο από ένα διαμέρισμα π.χ. 2ου ορόφου. Μήπως η διάχυτη φοβία για τον τελευταίο όροφο οφείλεται στο ότι ελάχιστοι επενδύουν σε σωστή μόνωση; β) Επιλογή για νεότερη πολυκατοικία δεν υπάρχει, τα κτίρια έχουν συγκεκριμένο Μ.Ο. ηλικίας στην περιοχή που αναζητώ και το budget αυτό αγοράζει. Μπορώ να προσπαθήσω να ισορροπήσω κατά το δυνατόν την παλαιότητα του κτιρίου με αναβάθμιση μέσω της ριζικής ανακαίνισης - φυσικά μερικώς - όσο είναι εφικτό. Συγκεκριμένα η νεότερη που έχω δει είναι του 1980 σε 3ο όροφο. Θετικό εδώ η θέση στάθμευσης - αρνητικό το μίζερο στενό μπαλκόνι και η σχετική απόσταση από την ιδανική περιοχή διαμονής. γ) Θα λάβω σοβαρά υπόψιν όσα γράφεις για ηλεκτρολογικά/υδραυλικά, δεν σκοπεύω να κάνω παραχωρήσεις και φθήνιες, ειδικά σε τόσο θεμελιώδες κομμάτι. οσον αφορα το α) αν εχουν γινει σωστες εργασιες οντως δεν θα εχεις θεμα απλως σε βαθος χρονου η εξωτερικη συντηρηση ειναι πιο ακριβη κυριως λογω σκαλωσιας εφοσον δεν εχει μπαλκονι για να γινει επισκευη και η ταρατσα "ανηκει" σε ολη την πολυκατοικια επομενως θα πρεπει να τα βρεις και με τους υπολοιπυς ενοικους, τα υπολοιπα που λες ειναι σωστα και δεν διαφωνω. το θεμα του παρκινγκ πολυ σημαντικο γτ θα σε ακολουθει για παντα γτ δεν θα εχεις να ασχοληθεις με τον καθε ανοητο που πιανει δυο θεσεις που βαζει μηχανακι για να πιασει μερος κτλ αν δεν μπορεις να παρευρισκεσαι στις εργασιες που γινονται καλο ειναι να βαλεις καποιον να ειναι εκει για ελεγχο και ακομα καλυτερα να γνωριζει. τωρα σχετικα με γκρεμισματα κτλ σιγουρα ενας μηχανικος θα σου πει τι μπορει και τι οχι να πεσει αλλα μην κολησεις σε αποψεις ωραια να επεφτε ο τοιχος για να γινει σαλονοκουζινα κτλ γτ δεν ειναι μονο το αισθητικο κομματι. Επειδη περασα απο αυτο το σταδιο που εισαι τωρα εσυ πριν 3 χρονια αρχικα βρισκω σπιτι μεγαλο οπως βρηκες και βλεπω τι προοπτικες εχει, εξεταζω και τα υπολοιπα που ψαχνω πχ αν ειναι κοντα σε σχολεια στασεις αγορα κτλ και στη συνεχεια αν δεν με καλυπτει η διαρυθμιση του σπιτιου φωναζω εναν μηχανικο να μου δωσεις ιδεες. Μετα κανω δικια μου ερευνα απο αυτα που θα χρειαστουν να γινουν για να εχω μια εικονα και μετα απευθυνομαι σε συνεργεια σε τεχνικη εταιρεια κτλ, καλο ειναι να σου δειξουν δουλειες τους καθως και ενα καλο σχολιο απο γνωστο σου για να δεις απο πρωτο χερι τι εκαναν σε εκεινον.
eMike Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Είναι πάντως ωραίο που στο thread "Αγορά σπιτιού, ανακαίνιση και ιδιοκατοίκηση (v.2020)"..απαντάει ο v2020
riskus Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 3 ώρες πριν, v2020 είπε οσον αφορα το α) αν εχουν γινει σωστες εργασιες οντως δεν θα εχεις θεμα απλως σε βαθος χρονου η εξωτερικη συντηρηση ειναι πιο ακριβη κυριως λογω σκαλωσιας εφοσον δεν εχει μπαλκονι για να γινει επισκευη και η ταρατσα "ανηκει" σε ολη την πολυκατοικια επομενως θα πρεπει να τα βρεις και με τους υπολοιπυς ενοικους, τα υπολοιπα που λες ειναι σωστα και δεν διαφωνω. το θεμα του παρκινγκ πολυ σημαντικο γτ θα σε ακολουθει για παντα γτ δεν θα εχεις να ασχοληθεις με τον καθε ανοητο που πιανει δυο θεσεις που βαζει μηχανακι για να πιασει μερος κτλ αν δεν μπορεις να παρευρισκεσαι στις εργασιες που γινονται καλο ειναι να βαλεις καποιον να ειναι εκει για ελεγχο και ακομα καλυτερα να γνωριζει. τωρα σχετικα με γκρεμισματα κτλ σιγουρα ενας μηχανικος θα σου πει τι μπορει και τι οχι να πεσει αλλα μην κολησεις σε αποψεις ωραια να επεφτε ο τοιχος για να γινει σαλονοκουζινα κτλ γτ δεν ειναι μονο το αισθητικο κομματι. Επειδη περασα απο αυτο το σταδιο που εισαι τωρα εσυ πριν 3 χρονια αρχικα βρισκω σπιτι μεγαλο οπως βρηκες και βλεπω τι προοπτικες εχει, εξεταζω και τα υπολοιπα που ψαχνω πχ αν ειναι κοντα σε σχολεια στασεις αγορα κτλ και στη συνεχεια αν δεν με καλυπτει η διαρυθμιση του σπιτιου φωναζω εναν μηχανικο να μου δωσεις ιδεες. Μετα κανω δικια μου ερευνα απο αυτα που θα χρειαστουν να γινουν για να εχω μια εικονα και μετα απευθυνομαι σε συνεργεια σε τεχνικη εταιρεια κτλ, καλο ειναι να σου δειξουν δουλειες τους καθως και ενα καλο σχολιο απο γνωστο σου για να δεις απο πρωτο χερι τι εκαναν σε εκεινον. Οταν το budget είναι σφικτό και συγκεκριμένο, δυστυχώς αρχίζουν τα διλήμματα, έτσι είναι η ζωή Εν προκειμένω, το δίλημμα έχει γίνει παρκινγκ ή ευρύχωρο μπαλκόνι; Κοντά στο ιδανικό σημείο διαμονής ή 2km πέρα σε λίγο νεότερη περιοχή, λίγο πιο αραιοκατοικημένη; Για τα γκρεμίσματα και τις διαρρυθμίσεις, θα χρειαστεί αρκετή μελέτη και ιδέες από τον αρμόδιο μηχανικό, διότι πρέπει να διαμορφωθούν 3 κατά το δυνατόν άνετα δωμάτια - 1 το master bedroom ας πούμε και 2 τα παιδικά: ένα υπνοδωμάτιο κι ένα για τα γραφεία των παιδιών. Ιδέες υπάρχουν, χρειάζονται όμως και την στέρεη άποψη ενός μηχανικού για να μπουν σε ορθά πλαίσια και εφικτά. Θα δω πως θα λύσουμε το θέμα της παρακολούθησης των εργασιών...
SB_1957 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 2 ώρες πριν, riskus είπε και 2 τα παιδικά: ένα υπνοδωμάτιο κι ένα για τα γραφεία των παιδιών. Γνώμη μου λόγω εμπειρίας. Ακόμη και αν είναι του ίδιου φύλου τα παιδιά, είναι προτιμότερο να έχει το καθένα το δωμάτιό του με το γραφείο του. Αν και από μωρά ήταν άριστες οι σχέσεις των παιδιών μας και εξακολουθούν να είναι, είχε το καθένα το δωμάτιό του. Μαθαίνουν έτσι από μικρά να φροντίζουν τον χώρο τους και τα πράγματά τους.
kage Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Αν με ένα 70κ δάνειο παίρνεις νεόδμητο με 200κ πήγαινε εκεί απευθείας...για να αφήσεις προίκα το σπίτι δεν έχει νόημα από άποψη δεκαετιών... αλλιώς πες στον ιδιοκτήτη που νοικιάζεις τώρα εχω Χ ευρώ το πουλάς γιατί ψάχνω σπίτι.. https://www.insomnia.gr/forums/topic/733869-στεγαστικό-δάνειο-για-αγορά-και-ολική-ανακαίνιση/page/1/ Οτιδήποτε κάνεις φτιάξτε συμφωνητικό με ρήτρα Επεξ/σία 24 Αυγούστου 2020 από kage
riskus Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 4 ώρες πριν, SB_1957 είπε Γνώμη μου λόγω εμπειρίας. Ακόμη και αν είναι του ίδιου φύλου τα παιδιά, είναι προτιμότερο να έχει το καθένα το δωμάτιό του με το γραφείο του. Αν και από μωρά ήταν άριστες οι σχέσεις των παιδιών μας και εξακολουθούν να είναι, είχε το καθένα το δωμάτιό του. Μαθαίνουν έτσι από μικρά να φροντίζουν τον χώρο τους και τα πράγματά τους. Είναι 3 κορίτσια τα παιδιά. Εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε σπίτι με 4 υπνοδωμάτια...
DrFreeman Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 9 minutes ago, kage said: Αν με ένα 70κ δάνειο παίρνεις νεόδμητο με 200κ πήγαινε εκεί απευθείας...για να αφήσεις προίκα το σπίτι δεν έχει νόημα από άποψη δεκαετιών... αλλιώς πες στον ιδιοκτήτη που νοικιάζεις τώρα εχω Χ ευρώ το πουλάς γιατί ψάχνω σπίτι.. https://www.insomnia.gr/forums/topic/733869-στεγαστικό-δάνειο-για-αγορά-και-ολική-ανακαίνιση/page/1/ Προσωπικά το έχω κάνει αυτό που λες με την πρόταση στον ιδιοκτήτη, ωστόσο δεν δέχτηκε γιατί δεν σκόπευε να πουλήσει Πάντως παλαιό ή μη, ένα σπίτι είναι πάντα ένα σπίτι. Και παλαιότατο να είναι διατηρεί σημαντική αξία εφόσον βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και δη σχετικά κοντά στο κέντρο, ακόμη κι αν είναι μη ανακαινισμένο του 1950 (έχω δει σεβαστές συναλλαγές πολύ πρόσφατα για διαμερίσματα/γιαπιά του 1952 και 1958...).
SB_1957 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 7 λεπτά πριν, riskus είπε Είναι 3 κορίτσια τα παιδιά. Εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε σπίτι με 4 υπνοδωμάτια... OK Κατανοητό! Να σας ζήσουν! Το δίλημμα ρετιρέ+βεράντα χωρίς πάρκιγκ και μικρό μπαλκόνι με πάρκιγκ είναι όντως σοβαρό! Εμείς και όταν αγοράσαμε αλλά και όταν νοικιάζαμε προτιμούσαμε τα ρετιρέ για τους λόγους που ανέφερες, αλλά το πάρκιγκ είναι μεγάλη υπόθεση σήμερα! Εύχομαι να βρείτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και να τακτοποιηθείτε στο δικό σας σπίτι χωρίς προβλήματα.
DrFreeman Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, SB_1957 said: OK Κατανοητό! Να σας ζήσουν! Το δίλημμα ρετιρέ+βεράντα χωρίς πάρκιγκ και μικρό μπαλκόνι με πάρκιγκ είναι όντως σοβαρό! Εμείς και όταν αγοράσαμε αλλά και όταν νοικιάζαμε προτιμούσαμε τα ρετιρέ για τους λόγους που ανέφερες, αλλά το πάρκιγκ είναι μεγάλη υπόθεση σήμερα! Εύχομαι να βρείτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και να τακτοποιηθείτε στο δικό σας σπίτι Σωστός! Όλα είναι θέμα ισορροπιών και συμβιβασμού. Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2020 από DrFreeman
riskus Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Εχω κάνει μια εκτίμηση κόστους για την ανακαίνιση έτσι όπως την υπολογίζω, θα είχε κάποιος με εμπειρία σε αντίστοιχες εργασίες την καλοσύνη να την δει και να μου πει (σε πολύ αδρές γραμμές φυσικά) αν είναι ρεαλιστική; Κανένα πρόβλημα να γίνει και μέσω PM.
vamvakoolas Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 9 ώρες πριν, riskus είπε Εχω κάνει μια εκτίμηση κόστους για την ανακαίνιση έτσι όπως την υπολογίζω, θα είχε κάποιος με εμπειρία σε αντίστοιχες εργασίες την καλοσύνη να την δει και να μου πει (σε πολύ αδρές γραμμές φυσικά) αν είναι ρεαλιστική; Κανένα πρόβλημα να γίνει και μέσω PM. μπορεις να αναφερεις τι ειδους εργασιες ; γκρεμισματα; μπογιες; πλακακια; κουζινα; υδραυλικα; ηλεκτρικα; ολα αυτα;
riskus Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε μπορεις να αναφερεις τι ειδους εργασιες ; γκρεμισματα; μπογιες; πλακακια; κουζινα; υδραυλικα; ηλεκτρικα; ολα αυτα; Τα πάντα με λίγα λόγια. Δεν έχω προσθέσει κόστος ηλιακού και ενεργειακού τζακιού γιατί μάλλον ξεφεύγω. Βλέπεις κάπου υπερβολικά κόστη; Μπορώ να διευκρινίσω πράγματα αν σε βοηθάει. Επαναλαμβάνω ότι τα έγραψα πολύ χονδρικά και κατόπιν προσωπικής έρευνας, πιθανότατα κάνω λάθη στις εκτιμήσεις μου. Σε πολύ αδρές γραμμές αν μπορείς να μου επισημάνεις το που πέφτω έξω. Περιλαμβάνω την εργασία στα κόστη αυτά, μηχανικών και εργατών. Τοίχοι (χτίσιμο)-Διαρρύθμιση -συνολική επιφάνεια τοίχων 75τμ 4000 Πόρτες Δωματίων (4) 700 Πατώματα 90τμ (πλακάκι μαρμάρινης υφής + laminate) 4500 Ηλεκτρολογικά (ολική) 2500 ΦΑ Λέβητας Σώματα Σωληνώσεις (κάτω από δάπεδα-ενδοτοίχια) 2500 Ηλιακός ? Ενεργειακό τζάκι ? Κουφώματα αλουμινίου (2 μεγάλες συρόμενες + 3 ανοιγόμενες) 3000 Υγρομόνωση-Θερμομόνωση Ταράτσας (100τμ) 3500 Μπάνιο ριζικά 4500 Κουζίνα ριζικά (διαμορφωμένη σαλοκουζίνα με πάγκο-τραπέζι στη μέση) 4500 Φωτισμός σπιτιού (led, φωτιστικά, κ.α.) 800 Βάψιμο 1000 Πόρτα Ασφαλείας + κλειδαριά 800 Συναγερμός 500 Τέντα κασετίνα 700 Εκδοση Αδειας εργασιών -Κάδος - Χωνί 1500 Κάγκελα 500 Συνολο 35500 Επεξ/σία 24 Αυγούστου 2020 από riskus typos
eMike Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο, χωρίς να είμαι ο ειδικός, αλλά είμαι "του χώρου" κάτα κάποιο τρόπο.. Στη λογική που ανέφερες ότι θέλεις μια -συνολικά- ποιοτική ανακαίνιση, χωρίς να ξεφύγεις και υπερβολικά σε έξοδο, πιστεύω πως τα νούμερα που έχεις βάλει είναι μάλλον προς το οικονομικό έως πολύ οικονομικό.. (πχ..αλουμίνια, πόρτα ασφαλείας, κουζίνα κλπ). Βέβαια δεν αναφέρεις τα μέτρα οπότε μπορεί να κάνω και λάθος απλά η αίσθησή μου είναι αυτή.
DrFreeman Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 33 minutes ago, eMike said: Αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο, χωρίς να είμαι ο ειδικός, αλλά είμαι "του χώρου" κάτα κάποιο τρόπο.. Στη λογική που ανέφερες ότι θέλεις μια -συνολικά- ποιοτική ανακαίνιση, χωρίς να ξεφύγεις και υπερβολικά σε έξοδο, πιστεύω πως τα νούμερα που έχεις βάλει είναι μάλλον προς το οικονομικό έως πολύ οικονομικό.. (πχ..αλουμίνια, πόρτα ασφαλείας, κουζίνα κλπ). Βέβαια δεν αναφέρεις τα μέτρα οπότε μπορεί να κάνω και λάθος απλά η αίσθησή μου είναι αυτή. Μια παρέμβαση μόνο επ’ αυτού: συνήθως οι μηχανικοί αναφέρουν ως κόστος μια ποιοτικής (κι όχι οικονομικής) ανακαίνισης τα 350-400€/τμ, συνεπώς για ένα σπίτι 90-100τμ δεν είναι σε λογικά πλαίσια οι 35Κ; Επεξ/σία 24 Αυγούστου 2020 από DrFreeman
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα