exertion Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Καλησπέρα, είμαι φοιτήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής, σκέφτομαι να αφήσω τη σχολή και να σπουδάσω βιοϊατρικές επιστήμες στο Μητροπολιτικό κολέγιο, το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζω κανέναν απόφοιτο του τμήματος για να ενημερωθώ και γενικά είμαι πολύ μπερδεμένη ως το πόσο μέλλον έχει στην Ελλάδα αυτός ο κλάδος. Από την άλλη σκέφτομαι ότι στο Γεωπονικό έχουμε 6 μαθήματα το εξάμηνο, πολλές ώρες τη βδομάδα και τα περισσότερα μαθήματα δεν θα μας χρειαστούν άμεσα και ότι είναι παρωχημένο σαν Πανεπιστήμιο, μέσος όρος αποφοίτησης 7 χρόνια. Θα ήθελα τη γνώμη σας, ως προς τις προοπτικές θέσεων εργασίας και για τους δύο κλάδους και αν σπουδάζει κάποιος στο Μητροπολιτικό να μου μιλήσει ειλικρινά, θα χάσω το χρόνο μου και τα λεφτά μου, ή η σχολή έχει μέλλον στην Ελλάδα; Και αν ναι τι βγαίνεις από κει μέσα; στο διαδίκτυο δε μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι εστί, είναι όλα πολύ γενικόλογα. Επίσης κάποιοι στηρίζουν πως δε μετράει τόσο το χαρτί, όσο οι γνώσεις, οι υπόλοιποι στηρίζουν ότι στην Ελλάδα είναι προκατειλημμένοι ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 😃 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Είσαι πολύ μπερδεμένη το καταλαβαίνω. Κατά κανόνα, δεν πρέπει να πληρώνεις για την εκπαίδευση σου. Είτε είναι προ είτε είναι μεταπτυχιακή. Τα πανεπιστήμια, και δη τα κολλέγια, που ζητάνε λεφτά για πτυχίο προφανώς και δεν τα παίρνουν τόσο σοβαρά στο εξωτερικό για δουλειές και δημιουργούνται κολλήματα όσον αφορά τα δικαιώματα. Πρόταση δική μου: Μείνε στο τμήμα σου, στρώσε κώλο και βγάλτο. Θα το δεις αλλιώς αν προχωρήσεις λίγο. Άκυρο, πώς μπορείς να λες ότι ένα πανεπιστήμιο είναι "παρωχημένο" όταν δεν έχεις υπάρξει στην αγορά εργασίας του αντικειμένου σου ώστε να ξέρεις τι παίζει και τι όχι; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DrLo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Θα διαφωνήσω σε πάρα πολλά με τον από πάνω αλλά θα καταλήξω στο ίδια "συμβουλή" από άλλο δρόμο. - Δε παίζει "by default" κανένα ρόλο αν πληρώνεις ή όχι για την εκαπίδευσή σου με το αν οι εκπαίδευσή σου είναι καλή, κακή, χρήσιμη, άχριστη ή αν σ' αρέσει δε σ' αρέσει ή είναι άξια για να σπαταλησει κάποιος κόπο και χρόνο γι αυτήν. - Δε ξέρω τι ΄παίζει από "δικαιώματα" και αν "μετράει το τάδε χαρτί". Αν κάνεις την επιλογή σου μόνο από αυτό, τότε σου αξίζει η πιο μίζερη καριέρα που θα μπορείς να έχεις ποτέ. all that said > Το Γεωπονικό πανεπιστήμιο είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑ πανεπιστήμιο και το τι μπορεί να κάνει κάποιος στο μέλλον με αυτο σαν αρχικό προσόν εξαρτάται περισσότερο από αυτόν τον ίδιο, > Τις "προοπτικές θέσεων εργασίας" αν τις κατλαβαίνεις στα πλαίσια του παραπάνω (= δικαιώματα, χαρτιά, σφραγίδες κλπ) είσαι καμμένη από χέρι. Ότι και να κάνεις θα είναι εξίσου άχρηστο. > Το "περισσότερα μαθήματα δεν θα μας χρειαστούν" ισχύει παντού (και στο κάθε κολλέγιο). Και εμένα το 80% των μαθημάτων του ΕΜΠ δε μου χρειάστηκαν ποτέ (τουλάχιστον όπως το βλέπεις σε 1ο βαθμό). Θα ήταν καλύτερο να μην έχω πάει στο ΕΜΠ αλλά σε ένα κολλέγιο; Μάλλον όχι. Τώρα, το αν δε σ' αρέσει, αν δεν αντέχεις, αν βασανίζεσαι με το να είσαι στο ΓΠ είναι άλλο θέμα. Αν νομίζεις ότι δε το αντέχεις ή το βαριέσαι ή δε σου αρέσει και δε θέλεις να το τελειώσεις, δεκτό. Δε ξέρω τι βάσεις έχει το ΓΠ. Υποθέτω σχετικά υψηλές, δηλαδή είσαι κατά τεκμήριο ικανή για κάτι καλύτερο ίσως από ένα τυχαίο κολλέγιο (εκτός , δε ξέρω αν το κολλέγιο αυτό είναι ξέρωγω κανα διαμάντι μέσα στη λάσπη, αλλά αμφιβάλλω). Άρα αν δε το θες ντε και καλά το ΓΠ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις σε κάτι καλύτερο σε ένα τομέα που θα σου αρέσει περισσότερο. Επεξ/σία 18 Αυγούστου 2020 από DrLo 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
james01gr Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 σε ποιο έτος είσαι; πρώτο; δεύτερο; χρωστάς μαθήματα; το ότι ο ΜΟ αποφοίτησης είναι τα 7 χρόνια δεν σημαίνει κάτι. απλά σημαίνει πως συνήθως τα φορτώνουμε κάπου και μετά τρέχουμε (και εδώ είναι η διαφορά με το εξωτερικό καθώς στο πανεπιστήμιο στρώνεσαι για να τελειώσεις, εδώ αράζεις άρα ζεις). εάν σου φαίνεται βουνό η σχολή που είσαι τώρα, γνωρίζεις πως θα σου φαίνονται οι βιοϊατρικές επιστήμες; εάν διδάσκονται όπως πρέπει, θα είναι αφάνταστα δυσκολότερες. που δεν πιστεύω πως στα κολέγια μπορείς να διδαχθείς σωστά για δύο λόγους. ο πρώτος είναι πως ''πρέπει'' να τελειώσεις αφού πληρώνεις και ο δεύτερος είναι πως μαζεύεται η Σάρα και η Μάρα. και η Σάρα και η Μάρα πάνε εκεί γιατί πολύ απλά δεν είχαν το επίπεδο να περάσουν στις Πανελλήνιες (εξαιρέσεις ΠΑΝΤΑ υπάρχουν όμως είναι σπάνιες), εσύ το είχες. εάν όντως πιστεύεις πως θα έχεις καλύτερο μέλλον (και έχεις και τα χρήματα) τότε πήγαινε εκεί που θέλεις ΟΜΩΣ πάντα να πιστεύεις πως την τύχη σου έως κάποιο σημείο την φτιάχνεις εσύ. εάν από τώρα είσαι δυστυχισμένη και σκέφτεσαι τι θα κάνεις δεν ξέρω τι να σου πω αλλά ως εκπαίδευση περισσότερες επιλογές θα σου ανοίξει το ΓΠ από το κολέγιο. στο ΓΠ μπορείς να κάνεις και μια πτυχιακή / διπλωματική επιπέδου εάν όντως θέλεις να ασχοληθείς και να συνεχίσεις. στο κολέγιο... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 47 λεπτά πριν, DrLo είπε Θα διαφωνήσω σε πάρα πολλά με τον από πάνω αλλά θα καταλήξω στο ίδια "συμβουλή" από άλλο δρόμο. - Δε παίζει "by default" κανένα ρόλο αν πληρώνεις ή όχι για την εκαπίδευσή σου με το αν οι εκπαίδευσή σου είναι καλή, κακή, χρήσιμη, άχριστη ή αν σ' αρέσει δε σ' αρέσει ή είναι άξια για να σπαταλησει κάποιος κόπο και χρόνο γι αυτήν. [...] Εδώ φίλτατε με όλο το σεβασμό θα διαφωνήσω. Από την στιγμή που ενδιαφέρεσαι να κάνεις μεταπτυχιακό, προπτυχιακό, διδακτορικό και γενικότερα να εντρυφήσεις με την γνώση δεν πρέπει να θεωρείσαι "πελάτης" του ιδρύματος. Και στο λέω εγώ που αρχίζω διδακτορικό σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Πέρα από τα λαϊκά "if you pay for your (grad) school, you weren't really accepted", θα σου πω ότι η εμπειρία μου έχει δείξει ότι αυτοί που πληρώνουν για το πτυχίο τους και δεν μπαίνουν "παντελονάτα" κάνουν την χειρότερη, πιο άοσμη και άκομψη έρευνα και γραφή που ξέρω. Σου μιλάω για ΗΠΑ, που θεωρείται ο παράδεισος του πλερώ. Αν πας σε ίδρυμα για διδακτορικό πχ. και πληρώσεις (κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες, κάποιοι παίρνουν δάνεια για αυτό) όλοι μα όλοι θα σε βλέπουν μέσα ως, εντός πολλών εισαγωγικών, "κατώτερο". Ξέρω ξέρω, θα μου πεις για μια δυο περιπτώσεις που πλήρωσαν για εκπαίδευση και έγιναν τοπ επιστήμονες γουατεβα. Η γενική μου γεύση αυτή είναι και με βάση αυτή συμβουλεύω. Και πάμε και στο καθαρά οικονομικό κομμάτι, το πτυχίο από μόνο του όπως πολύ σωστά είπες εσύ δεν αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης. Οπότε γιατί να επενδύσει κάποιος πολλές χιλιάδες €€€ (που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει) ενώ μπορεί εντελώς δωρεάν να κάνει την ίδια, και σωστώς αναγνωρισμένη, δουλειά; Δεν σου επιτίθεμαι. Τροφή για σκέψη μόνο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ψιτ Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Με 20 χρόνια επαγγελματική εμπειρία και καριέρα που με ικανοποιεί, αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα πλήρωνα για να πάω εδώ για μεταπτυχιακά. Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω κανέναν που να έχει πληρώσει για διδακτορικό στις ΗΠΑ, και ξέρω υπερβολικά πολλούς που έχουν. Στο αρχικό ερώτημα, γω θα τελείωνα το ΓΠΑ, και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι δικαιολογία. Προσωπικό παράδειγμα, ερχόμενος από άσχετο τομέα, έκανα μεταπτυχιακό στα μαθηματικά, όλοι μου οι συμφοιτητές (με πρώτο πτυχίο μαθηματικά) τέλειωσαν περίπου στα δύο χρόνια, το τέλειωσα στους 10 μήνες επειδή δε με ικανοποιούσε και δε με ενδιέφερε να εμβαθύνω στο αντικείμενο. Επεξ/σία 18 Αυγούστου 2020 από Ψιτ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cgioris Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Αν το πανεπιστήμιο/κολλέγιο προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κυρίως αν κάνεις αυτό που αγαπάς, δε σε σταματάει κανένας, γιατί απλά θα είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις. Είδαμε και κάποια από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που είναι δωρεάν την ποιότητά τους. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DrLo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, JohnGTA είπε Εδώ φίλτατε με όλο το σεβασμό θα διαφωνήσω. Από την στιγμή που ενδιαφέρεσαι να κάνεις μεταπτυχιακό, προπτυχιακό, διδακτορικό και γενικότερα να εντρυφήσεις με την γνώση δεν πρέπει να θεωρείσαι "πελάτης" του ιδρύματος. Και στο λέω εγώ που αρχίζω διδακτορικό σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Πέρα από τα λαϊκά "if you pay for your (grad) school, you weren't really accepted", θα σου πω ότι η εμπειρία μου έχει δείξει ότι αυτοί που πληρώνουν για το πτυχίο τους και δεν μπαίνουν "παντελονάτα" κάνουν την χειρότερη, πιο άοσμη και άκομψη έρευνα και γραφή που ξέρω. Σου μιλάω για ΗΠΑ, που θεωρείται ο παράδεισος του πλερώ. Αν πας σε ίδρυμα για διδακτορικό πχ. και πληρώσεις (κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες, κάποιοι παίρνουν δάνεια για αυτό) όλοι μα όλοι θα σε βλέπουν μέσα ως, εντός πολλών εισαγωγικών, "κατώτερο". Ξέρω ξέρω, θα μου πεις για μια δυο περιπτώσεις που πλήρωσαν για εκπαίδευση και έγιναν τοπ επιστήμονες γουατεβα. Η γενική μου γεύση αυτή είναι και με βάση αυτή συμβουλεύω. Και πάμε και στο καθαρά οικονομικό κομμάτι, το πτυχίο από μόνο του όπως πολύ σωστά είπες εσύ δεν αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης. Οπότε γιατί να επενδύσει κάποιος πολλές χιλιάδες €€€ (που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει) ενώ μπορεί εντελώς δωρεάν να κάνει την ίδια, και σωστώς αναγνωρισμένη, δουλειά; Δεν σου επιτίθεμαι. Τροφή για σκέψη μόνο. Εντάξει , off topic πάμε με τη "λογική" σου - σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι (έξω όσοι έχουν υποτροφίες) του ΜΙΤ, Harvard, Stanford, Imperial κλπ, στα.προπτυχιακα και μεταπτυχιακά τους προγράμματα είναι άχρηστοι - αν θεωρείς ότι ένας "διδακτορικός" σε ένα ίδρυμα δεν "πληρώνει" με την εργασία του (ότι αυτή αξίζει 0) τις σπουδές του σου αξίζει να αμοιβεσαι το ίδιο για τη μελλοντική σου εργασία. Κατά τα άλλα : Ακόμα και αν δεχθούμε ότι είναι όπως τα λες, τι σημασία έχει με το αν αξίζουν οι σπουδές. Αυτό που λες είναι ότι σου σώθηκε κάτι 'χαριστικα' ή αν θες το αγόρασες αντί να το κερδίσεις. Έστω. Μπορεί να είναι έτσι αλλά είναι εντελώς ασχετο το point μου και θα περίμενα ένας διδακτορικός που πάει με το σπαθί του να το καταλάβαινε. Είτε τελειώσεις ΤΟ ΙΔΙΟ πρόγραμμα είτε αυτό έχει δίδακτρα είτε όχι είναι το ίδιο όπως ένα πακέτο μακαρόνια έχει την ίδια αξία ως τροφή είτε το αγόρασες είτε το κερδίσες. Το ποια είναι η αξία αυτή αφορά μόνο το πρόγραμμα. Αν το πω αλλιώς, εγώ έχω κάνει ένα πρόγραμμα σε ένα πανεπιστήμιο που ΔΕ πληρωσα (καθώς οι πολίτες ΕΕ δεν πληρώνουν) ταυτόχρονα με εμένα το έκανε και ένας από ας πούμε την Ινδία που πλήρωσε. Το πρόγραμμα είναι το ίδιο και κρίνεται από αυτό το ιδιο, το περιεχόμενο του κλπ. κατα τα άλλα 2 : η κοπέλα δε μιλάει για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Επεξ/σία 18 Αυγούστου 2020 από DrLo 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gthe Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, JohnGTA είπε Αν πας σε ίδρυμα για διδακτορικό πχ. και πληρώσεις (κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες, κάποιοι παίρνουν δάνεια για αυτό) όλοι μα όλοι θα σε βλέπουν μέσα ως, εντός πολλών εισαγωγικών, "κατώτερο". Υπάρχει άνθρωπος που πληρώνει ο δίδακτρα για το phd του; Σιγουρα μιλάμε για χαμηλό iq σε αυτή τη περίπτωση 😊. Τα μεγαλύτερα κορόιδα που κάναμε διδακτορικό είμασταν (οι νέοι ξύπνησαν λίγο) κάτι geeks Έλληνες σαν του λόγου μου, που μας πεισανε να το κάνουμε χωρίς χρηματοδότηση στην Ελλάδα και μας έφυγε η ψυχή να δουλεύουμε παράλληλα για να βιοπωριστουμε 5 χρόνια 😂. Τα κλασσικά "φυτά" που θέλανε να σπουδάσουμε και άλλο, και άλλο κτλ. Και στο τέλος βάζαμε και τα συνεδρια ακόμα από την τσέπη μας. Και τώρα πέρα από την πλάκα, η βασική έρευνα ενός διδακτορικού πρέπει να χρηματοδοτειται επαρκώς ώστε να μπορεί ο φοιτητής/εκολαπτωμενος ερευνητης να εστιάσει 100% στη δουλειά του. Κανείς δεν κάνει περιουσία από το phd, αλλά πρέπει να χρηματοδοτειται επαρκώς για να ζεις. @JohnGTAκαλή αρχή στο phd σου, ότι καλύτερο. Που πας; US η Ευρώπη; Επεξ/σία 18 Αυγούστου 2020 από gthe 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
james01gr Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 3 ώρες πριν, cgioris είπε Αν το πανεπιστήμιο/κολλέγιο προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κυρίως αν κάνεις αυτό που αγαπάς, δε σε σταματάει κανένας, γιατί απλά θα είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις. Είδαμε και κάποια από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που είναι δωρεάν την ποιότητά τους. ακόμη και τα χειρότερα ελληνικά πανεπιστήμια στα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, έχουν απείρως καλύτερα εξοπλισμένους χώρους και καταρτισμένο προσωπικό από ότι οποιοδήποτε κολλέγιο στην Ελλάδα. εκτός εάν ξέρεις κολέγια στην Ελλάδα με κορυφαίους φασματογράφους μάζας για παράδειγμα που κοστίζουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να μπορείς να κάνεις την δουλίτσα που πρέπει. γιατί εγώ δεν ξέρω. ή κολέγια που έχουν προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και για τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να παράξεις αποτελέσματα. να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω εάν οποιοδήποτε κολέγιο που οι σπουδές γίνονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα μπορεί να παρέχει αυτά που πρέπει σωστή εκπαίδευση σε τομείς όπως η μηχανική, η ιατρική, η χημεία, η φυσική κτλ από ότι βλέπεις δεν βάζω μέσα οικονομικά και ανθρωπιστικές επιστήμες. οι σπουδές σε αυτούς τους τομείς δεν χρειάζονται απολύτως καμία υποδομή. μόνο προσωπικό (το οποίο ουσιαστικά δεν ελέγχεται από πουθενά για το πρόγραμμα μαθημάτων) και ένα γυαλιστερό κτήριο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Βασίλης_29 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ ΓΠΑ και οποιοδήποτε κολλεγιου στην Ελλάδα, τόσο σε δυσκολία όσο και σε όγκο γνώσεων. Αν δεν είσαι σε θέση να τελειώσεις το ΓΠΑ μάλλον δεν θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις και στην συνέχεια, συν των οποιων προβλημάτων θα έχεις με την επαγγελματική κατοχύρωση και τα διακαιώματα. Τα 7 έτη μέσος όρος δεν σημαίνουν τίποτα, αν θέλεις τελειώνεις στα κανονικά. Προβληματα με ανεργειες εύρεση εργασίας, αδικία διαφθορά γνωστοί και όλα τα σχετικά υπάρχουν σε όλους τους κλάδους παντού, δεν θα σε σώσει σε κάτι το κολλέγιο. Μοναδική εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω το Deree το οποίο έχει εξαιρετικά ισχυρό μηχανισμό προώθησης και διασύνδεσης μερίδας φοιτητών και αποφοίτων με την αγορά εργασίας, πάντα βάση κριτηρίων και τυπικών προσόντων. Μείνε στην σχολή σου να τελειώσεις και μετά βλέπεις, επίσης μην αγχώνεσαι για οτιδήποτε άλλο τώρα πέραν από το πόσο γρήγορα και με ποσο καλό βαθμό θα τελειώσεις, ο μεν βαθμός βοηθάει σε περίπτωση μεταπτυχιακων και διδακτορικών, ο χρόνος περατωσης ειναι σημαντικός και τον εκτιμούν θετικά οι εργοδότες που ψάχνουν νέους αποφοίτους. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 5 ώρες πριν, gthe είπε Υπάρχει άνθρωπος που πληρώνει ο δίδακτρα για το phd του; Σιγουρα μιλάμε για χαμηλό iq σε αυτή τη περίπτωση 😊. Τα μεγαλύτερα κορόιδα που κάναμε διδακτορικό είμασταν (οι νέοι ξύπνησαν λίγο) κάτι geeks Έλληνες σαν του λόγου μου, που μας πεισανε να το κάνουμε χωρίς χρηματοδότηση στην Ελλάδα και μας έφυγε η ψυχή να δουλεύουμε παράλληλα για να βιοπωριστουμε 5 χρόνια 😂. Τα κλασσικά "φυτά" που θέλανε να σπουδάσουμε και άλλο, και άλλο κτλ. Και στο τέλος βάζαμε και τα συνεδρια ακόμα από την τσέπη μας. Και τώρα πέρα από την πλάκα, η βασική έρευνα ενός διδακτορικού πρέπει να χρηματοδοτειται επαρκώς ώστε να μπορεί ο φοιτητής/εκολαπτωμενος ερευνητης να εστιάσει 100% στη δουλειά του. Κανείς δεν κάνει περιουσία από το phd, αλλά πρέπει να χρηματοδοτειται επαρκώς για να ζεις. @JohnGTAκαλή αρχή στο phd σου, ότι καλύτερο. Που πας; US η Ευρώπη; Κοίτα με πήρε λίγο ο αέρας. Ακόμη δεν πήγα άλλα είχα δύο προσφορές από ιδρύματα ΗΠΑ εννοείται όλα πληρωμένα κλπ αλλά δεν ξέρω ακόμη αν θα πάω, μιας και η δουλειά μου είναι πολύ στρωμένη και η προσωπική μου ζωή πάει τρένο. Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου φίλε. Έχεις εσύ phd? 6 ώρες πριν, DrLo είπε Εντάξει , off topic πάμε με τη "λογική" σου - σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι (έξω όσοι έχουν υποτροφίες) του ΜΙΤ, Harvard, Stanford, Imperial κλπ, στα.προπτυχιακα και μεταπτυχιακά τους προγράμματα είναι άχρηστοι - αν θεωρείς ότι ένας "διδακτορικός" σε ένα ίδρυμα δεν "πληρώνει" με την εργασία του (ότι αυτή αξίζει 0) τις σπουδές του σου αξίζει να αμοιβεσαι το ίδιο για τη μελλοντική σου εργασία. Κατά τα άλλα : Ακόμα και αν δεχθούμε ότι είναι όπως τα λες, τι σημασία έχει με το αν αξίζουν οι σπουδές. Αυτό που λες είναι ότι σου σώθηκε κάτι 'χαριστικα' ή αν θες το αγόρασες αντί να το κερδίσεις. Έστω. Μπορεί να είναι έτσι αλλά είναι εντελώς ασχετο το point μου και θα περίμενα ένας διδακτορικός που πάει με το σπαθί του να το καταλάβαινε. Είτε τελειώσεις ΤΟ ΙΔΙΟ πρόγραμμα είτε αυτό έχει δίδακτρα είτε όχι είναι το ίδιο όπως ένα πακέτο μακαρόνια έχει την ίδια αξία ως τροφή είτε το αγόρασες είτε το κερδίσες. Το ποια είναι η αξία αυτή αφορά μόνο το πρόγραμμα. Αν το πω αλλιώς, εγώ έχω κάνει ένα πρόγραμμα σε ένα πανεπιστήμιο που ΔΕ πληρωσα (καθώς οι πολίτες ΕΕ δεν πληρώνουν) ταυτόχρονα με εμένα το έκανε και ένας από ας πούμε την Ινδία που πλήρωσε. Το πρόγραμμα είναι το ίδιο και κρίνεται από αυτό το ιδιο, το περιεχόμενο του κλπ. κατα τα άλλα 2 : η κοπέλα δε μιλάει για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Όχι φίλε μου μια χαρά τα είπα εγώ. Εσύ διαστρεβλώνεις τις σκέψεις μου για να πεις τα δικά σου. Ναι, αν έχεις βγει από μεταπτυχιακό (ή ω μη γέννητω) διδακτορικό πρόγραμμα πανεπιστημίου που πλερώ από τσέπη σου είσαι άχρηστος και σε θεωρεί και το πανεπιστήμιο έτσι βάζοντας σε να πληρώσεις. (Παρόλο που το πετσόκοψες για να με βγάλεις τρελό επειδή διαφωνείς μαζί μου) Τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού (γιατί αυτά έθιξες) την κύρια χρηματοδότηση τους την παίρνουν πρωτίστως ως επενδυτικές εταιρείες (με κανονικούς συμβούλους επενδύσεων και επενδύσεις σε μετοχές δες εδώ μια γεύση, χαρτοφυλάκια, ομόλογα), κατά δεύτερον από κρατικά κονδύλια και μετά πάμε μιλάμε για δίδακτρα προπτυχιακών-μεταπτυχιακών κλπ. Ναι, ένας διδάκτορας πληρώνει το ίδρυμα με την εργασία του όμως στο τέλος θα του μείνει μια διατριβή, ένας τίτλος και 0 χρέος. Εσύ αρχικά είπες ότι δεν έχει σημασία που σπουδάζεις και πώς πληρώνεις, δηλαδή δυνητικά θα μπορούσε κάποιος να είχε "πληρώσει" το πανεπιστήμιο δύο φορές: μια μέσω χρημάτων και μια μέσω τίτλου (ακολουθώντας πάντα τνη δική σου λογική) οπότε ακόμη και τότε πάλι εξαπατημένος θα έβγαινε. Τα υπόλοιπα σου καταρρίπτονται με την εξής λογική: Έστω ότι αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό (καλά για PhD δεν το συζητώ καν) σε πανεπιστήμιο και δεν μπλέκω λόγω βαρεμάρας με διαδικαστικά και αποφασίζω να πληρώσω κατευθείαν παίρνοντας πολλές χιλιάδες δολλάρια/ευρώ/λίρες δάνειο. Αν στην μέση αποφασίζω ότι δεν μου ταιριάζει, έχοντας ήδη πλερω, τι κάνω; Έχω γαμηθεί, ακόμη και αν αποφασίσω να το τελειώσω γιατί μου έμεινε ένα τεράστιο χρέος για ένα αντικείμενο που κατάλαβα ότι εντέλει δεν μου αρέσει. Και στην τελική, αυτό που διαφώνησα είναι με τον εντελώς λάθος αφορισμό σου ότι δεν παίζει ρόλο αν πληρώνεις ή όχι για την εκπαίδευση σου. Παίζει, και καλό είναι να μην λέγονται τέτοια στον αέρα. Είναι τουλάχιστον βλακώδες κάποιος να φορτωθεί δάνειο πολλών χιλιάδων ευρώ κάνοντας ένα κομμάτι έρευνας που δεν είναι σίγουρο στις παρούσες συγκυρίες ότι θα του αποφέρει το αντίστοιχο μισθολογικό αντίκτυπο ώστε να αποσβεστεί. Μην κοιτάς Ευρώπες και ΗΠΑ που κάτι τέτοια ίσως να ψιλοπαίζονται (τώρα λόγω COVID ούτε εκεί), μιλάμε καθαρά για Ελλάδα (αφού για εδώ άρχισε η κουβέντα). Πληρώνεις εσύ για ένα μεταπτυχιακό που ξέρεις ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου καταμετρηθεί πουθενά και ότι για να το τελειώσεις θα πρέπει να φας χρόνο της ζωής σου στα θρανία και στις βιβλιοθήκες που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις και πιο επικερδώς; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gthe Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, JohnGTA είπε Κοίτα με πήρε λίγο ο αέρας. Ακόμη δεν πήγα άλλα είχα δύο προσφορές από ιδρύματα ΗΠΑ εννοείται όλα πληρωμένα κλπ αλλά δεν ξέρω ακόμη αν θα πάω, μιας και η δουλειά μου είναι πολύ στρωμένη και η προσωπική μου ζωή πάει τρένο. Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου φίλε. Έχεις εσύ phd? Ναι έχω. Ελλάδα το έκανα. Ασχολούμαι με digital/hardware engineering & reliability (είμαι σαν αυτούς τους μηχανικούς που σχεδιάζουν και "φταίνε" γιατί η intel δεν κατέβηκε στα 7nm, o exynos σέρνεται, AMD σαν σκίζει όλους κτλ Ότι βρίσιδι διαβάζεις στα news του insomnia δλδ ) Μετά το phd δουλεψα λίγο post doc research Ελλάδα στο lab που ήμουν, τελικά μου έβγαινε το λάδι και τα μάζεψα και έφυγα και είμαι uk στο industry πλέον. Αν και βγαινουμε εκτός topic, 1-2 συμβουλές με βάση την εμπειρία μου μπορώ να τις γράψω: 1. Post doc θα κάνεις για 2 λόγους: α) για να μάθεις να δομείς την σκέψη σου και να μπορείς να σκεφτείς το κάτι παραπάνω στη δουλεια σου. β) αν θες να κυνηγήσεις ακαδηκαική θέση (δύσκολό Ελλάδα, έξω ευκολότερο αλλά αρκετά δύσκολο) 2. Δεν ξέρω την ειδικότητα σου, αλλά αν έχεις στο μυαλό σοθ ότι το phd θα σε προωθησει στη δουλειά, συνήθως δεν πιάνει σε μισθολογικό επίπεδο. Τα 5y industry experience δίνουν πιο καλή θέση από το 0y industry + phd. 2. Αν πας US θα τα αφήσεις όλα πίσω, είναι πολύ μακρυά, δεν έχει σχεση με Ευρώπη σε τίποτα. Και πολύ ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον επίσης. Πρέπει να σκεφτείς αν είσαι έτοιμος να κάνεις το βήμα (σε άλλους ταιριάζει σε άλλους όχι). Γιατί μετά θα πρέπει να δουλέψεις US για να κάνεις capitalize το κόπο σου. US jobs after phd = low 6digits per year, αυτα τα λεφτά ξεχασε τα σε αυτή τη πλευρα του Ατλαντικου. Ευρώπη έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Επεξ/σία 19 Αυγούστου 2020 από gthe 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, gthe είπε Ναι έχω. Ελλάδα το έκανα. Ασχολούμαι με digital/hardware engineering & reliability (είμαι σαν αυτούς τους μηχανικούς που σχεδιάζουν και "φταίνε" γιατί η intel δεν κατέβηκε στα 7nm, o exynos σέρνεται, AMD σαν σκίζει όλους κτλ Ότι βρίσιδι διαβάζεις στα news του insomnia δλδ ) Μετά το phd δουλεψα λίγο post doc research Ελλάδα στο lab που ήμουν, τελικά μου έβγαινε το λάδι και τα μάζεψα και έφυγα και είμαι uk στο industry πλέον. Αν και βγαινουμε εκτός topic, 1-2 συμβουλές με βάση την εμπειρία μου μπορώ να τις γράψω: 1. Post doc θα κάνεις για 2 λόγους: α) για να μάθεις να δομείς την σκέψη σου και να μπορείς να σκεφτείς το κάτι παραπάνω στη δουλεια σου. β) αν θες να κυνηγήσεις ακαδηκαική θέση (δύσκολό Ελλάδα, έξω ευκολότερο αλλά αρκετά δύσκολο) 2. Δεν ξέρω την ειδικότητα σου, αλλά αν έχεις στο μυαλό σοθ ότι το phd θα σε προωθησει στη δουλειά, συνήθως δεν πιάνει σε μισθολογικό επίπεδο. Τα 5y industry experience δίνουν πιο καλή θέση από το 0y industry + phd. 2. Αν πας US θα τα αφήσεις όλα πίσω, είναι πολύ μακρυά, δεν έχει σχεση με Ευρώπη σε τίποτα. Και πολύ ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον επίσης. Πρέπει να σκεφτείς αν είσαι έτοιμος να κάνεις το βήμα (σε άλλους ταιριάζει σε άλλους όχι). Γιατί μετά θα πρέπει να δουλέψεις US για να κάνεις capitalize το κόπο σου. US jobs after phd = low 6digits per year, αυτα τα λεφτά ξεχασε τα σε αυτή τη πλευρα του Ατλαντικου. Ευρώπη έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε ευχαριστώ για τις κατατοπιστικότατες σκέψεις. Οι προσφορές που είχα όλες έχουν να κάνουν με Μοντελοποίηση Στατιστικών Οικονομικών Μοντέλων. Αυτά κάνω και στην δουλειά μου απλά για πλάκα έστειλα κάτι χαρτιά για να δω τι παίζει και με έστειλαν offer. Όλα πλερώ + stipulus. Αλλά δεν νομίζω να πάω. Η δουλειά μου εδώ μ'αρέσει και το πάω για γάμο. Ακόμη ψιλονέος είμαι (sub 30 yrs old) οπότε ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου πω. Η μέλλουσα (ελπίζω 😳) γυναίκα μου είναι αρκετά απελπισμένη με την μισθολογική κατάσταση εδώ και το ψήνει για ΗΠΑ. Αν το έκανα για έναν λόγο, θα ήταν καθαρά για λεφτά. Αλλά όπως είπες και εσύ δεν αξίζει μόνο για λεφτά. Κάτι για το οποίο συμφωνώ. Θα δούμε βρο μου. Επεξ/σία 19 Αυγούστου 2020 από Επισκέπτης Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mxpert Δημοσ. 20 Αυγούστου 2020 Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Ως απόφοιτος του τμήματος και εργαζόμενος σε σχετικό αντικείμενο, θέλω να σου επισημάνω 2 πράγματα: 1) τα μαθήματα που κάνουμε είναι εξαιρετικά πολλά, ΑΛΛΑ μακροπρόθεσμα μου έχουν χρειαστεί όλα....όλα όμως ! (...και δεν έχω πολλά χρόνια στον κλάδο) 2) το τμήμα - αντικείμενο σπουδών είναι αρκετά δύσκολο και προχωρημένου επιπέδου και πρέπει πραγματικά να το αγαπάς για να το βγάλεις... αν μπήκες στο τμήμα από σπόντα..ή λάθος, σου προτείνω να φύγεις τρέχοντας γιατί πραγματικά θα φτύσεις αίμα να το τελειώσεις και κατόπιν, δεν θα σου αρέσουν τα (ευτυχώς πολλά) αντικείμενα απασχόλησης Τα εργασιακά δικαιώματα ενός πτυχίου ελληνικού πανεπιστημίου είναι πάντως σαφώς περισσότερα και επιπλέον το "όνομα" που έχει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μετράει πολύ στην αγορά εργασίας. Το "παρωχημένο" είναι πραγματικά άστοχος χαρακτηρισμός... Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2020 από mxpert 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα