KinigosPsixon Δημοσ. 14 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2020 Βρήκα σε καλη τιμη και τσίμπησα βιαστικά αυτο το ρουτερ για να παίξω στο γραφείο νομίζοντας πως υποστηρίζει dual wan (λογικα κάποια απο την σειρα 890 υποστηρίζουν ) αλλα δυστυχώς χθές που το άνοιξα είδα μόνο μια wan θύρα (νομίζω) και ψιλo απογοητευτικά . Το έχει κανένας να μου επιβεβαιώσει οτι δεν έχει double wan ωστε να παίξω με fail over και load balance ? (λεω να επιβεβαιώσει γιατι είδα οτι έχει sfp θύρα αλλα δεν ξέρω κατα πόσο τα sfp παίρνουν Ethernet module). Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια και συγνώμη απο τώρα για τις όποιες ασυναρτησίες έχει το post είμαι αρχάριος σε αυτα και απλα προσπαθώ να "μάθω παίζοντας" .
poulinos Δημοσ. 15 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2020 20 hours ago, KinigosPsixon said: Βρήκα σε καλη τιμη και τσίμπησα βιαστικά αυτο το ρουτερ για να παίξω στο γραφείο νομίζοντας πως υποστηρίζει dual wan (λογικα κάποια απο την σειρα 890 υποστηρίζουν ) αλλα δυστυχώς χθές που το άνοιξα είδα μόνο μια wan θύρα (νομίζω) και ψιλo απογοητευτικά . Το έχει κανένας να μου επιβεβαιώσει οτι δεν έχει double wan ωστε να παίξω με fail over και load balance ? (λεω να επιβεβαιώσει γιατι είδα οτι έχει sfp θύρα αλλα δεν ξέρω κατα πόσο τα sfp παίρνουν Ethernet module). Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια και συγνώμη απο τώρα για τις όποιες ασυναρτησίες έχει το post είμαι αρχάριος σε αυτα και απλα προσπαθώ να "μάθω παίζοντας" . οταν μπαινει sfp μπορει να παρει και ethernet. πχ glc t, ge t, ge t ext 1
ragnaros Δημοσ. 16 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2020 Hello, sorry gia ta greeklish grafw apo to kinito... An syndeseis ta 2 modem/router toy ISP as poume stis thyres GE1 kai GE2 kai kaneis static default routes kai sta 2 interface tha prepei na kanei load balance aytomata. To command gia to static route einai apo global config mode.. R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 ge1 R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 ge2 kai meta kane ena show ip route na deis an fainontai kai ta dyo default routes sto routing table.. R1# show ip route To exw kai egw aporia giati ithele na to kanei paliotera enas pelatis alla den to eixame dokimasei. Thanks
KinigosPsixon Δημοσ. 17 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 15/8/2020 στις 1:36 ΜΜ, poulinos είπε οταν μπαινει sfp μπορει να παρει και ethernet. πχ glc t, ge t, ge t ext που βρίσκουμε όμως τέτοια. Λίγο που έψαξα (απο ελλάδα πάντα) βρήκα μονο κάποια σε τρελές τιμες( 200 ευρω πχ) για ge βρήκα μόνο για fiber. 18 ώρες πριν, ragnaros είπε Hello, sorry gia ta greeklish grafw apo to kinito... An syndeseis ta 2 modem/router toy ISP as poume stis thyres GE1 kai GE2 kai kaneis static default routes kai sta 2 interface tha prepei na kanei load balance aytomata. To command gia to static route einai apo global config mode.. R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 ge1 R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 ge2 kai meta kane ena show ip route na deis an fainontai kai ta dyo default routes sto routing table.. R1# show ip route To exw kai egw aporia giati ithele na to kanei paliotera enas pelatis alla den to eixame dokimasei. Thanks Σε ευχαριστώ για την απάντηση, το θέμα αρχικα πριν φτάσουμε στο configuration είναι οτι δεν έχει 2 Ge πόρτες. Έχει μια ISDN μία VDSL(over ISDN) μια GE WAN και μια SFP εκτος αν μιλάς για τις lan θύρεςπου δεν νομίζω να γίνεται κάτι τέτοιο. και τώρα που βλέπω την φώτο που έβγαλα είναι 896 όχι 897 Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2020 από KinigosPsixon
ragnaros Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2020 Στις 17/8/2020 στις 9:13 ΠΜ, KinigosPsixon είπε Σε ευχαριστώ για την απάντηση, το θέμα αρχικα πριν φτάσουμε στο configuration είναι οτι δεν έχει 2 Ge πόρτες. Έχει μια ISDN μία VDSL(over ISDN) μια GE WAN και μια SFP εκτος αν μιλάς για τις lan θύρεςπου δεν νομίζω να γίνεται κάτι τέτοιο. Ναι για τις LAN λεω, με το σκεπτικο οτι το router ειναι router.. η δουλεια του ειναι να κανει route packets between networks δεν εχει σημασια αν η θυρα ειναι wan/lan/whatever απο την στιγμη που μπορει να παρει IP address. Αρα κατ'επεκταση αν του "πεις" μεσω των static routes οτι για να βγεις απο το δικτυο σου πρεπει να πας στο LAN1 ή στο LAN2 θα το δεχτεί. Μπορώ να σκεφτω αρκετες περιπτώσεις εκτος του load balancing/failover που θα ήθελες να κάνεις ενα τετοιο configuration. Απλα αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι το να "πεις" στο ρουτερ οτι μπορει να βγει απο το δικτυο σου με 2 τροπους (LAN1, LAN2) είναι το πρωτο κομμάτι του configuration. To δευτερο κομμάτι που κάνει "έξυπνες επιλογές" οσων αφορα το πως να κανει load balance ή το πότε να κάνει failover λέγεται IP SLA και δεν ξερω αν υποστηριζεται απο το συγκεκριμενο IOS version. 20 λεπτά πριν, ragnaros είπε απο την στιγμη που μπορει να παρει IP address Ayto einai to problima me ta LAN ports toy sygkekrimenoy modeloy... an den kanw lathos oi portes LAN einai Layer 2 kai den mporoun na paroun IP opote den ginetai ayto pou proteina. Sorry :(
KinigosPsixon Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2020 21 ώρες πριν, ragnaros είπε Ναι για τις LAN λεω, με το σκεπτικο οτι το router ειναι router.. η δουλεια του ειναι να κανει route packets between networks δεν εχει σημασια αν η θυρα ειναι wan/lan/whatever απο την στιγμη που μπορει να παρει IP address. Αρα κατ'επεκταση αν του "πεις" μεσω των static routes οτι για να βγεις απο το δικτυο σου πρεπει να πας στο LAN1 ή στο LAN2 θα το δεχτεί. Μπορώ να σκεφτω αρκετες περιπτώσεις εκτος του load balancing/failover που θα ήθελες να κάνεις ενα τετοιο configuration. Απλα αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι το να "πεις" στο ρουτερ οτι μπορει να βγει απο το δικτυο σου με 2 τροπους (LAN1, LAN2) είναι το πρωτο κομμάτι του configuration. To δευτερο κομμάτι που κάνει "έξυπνες επιλογές" οσων αφορα το πως να κανει load balance ή το πότε να κάνει failover λέγεται IP SLA και δεν ξερω αν υποστηριζεται απο το συγκεκριμενο IOS version. Ayto einai to problima me ta LAN ports toy sygkekrimenoy modeloy... an den kanw lathos oi portes LAN einai Layer 2 kai den mporoun na paroun IP opote den ginetai ayto pou proteina. Sorry Με τρόμαξες για λιγό αλαλ στο datasheet λέει : 8-port 10-/100-/1000-Mbps managed switch (4‑ports PoE capable with 125W power supply adapter) αρα σαφώς και πέρνουν IP τα GE του lan switch. Αν γίνεται αυτο που λε΄ς τότε για πιο λόγο βάζουν χώρια WAN ? Δεν νομίζω οτι μπορώ να κάνω PPPOE κλήση μέσω lan θύρας . Εχω μπερδέψει τα παντα όλα τώρα.
ragnaros Δημοσ. 20 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2020 16 ώρες πριν, KinigosPsixon είπε Με τρόμαξες για λιγό οχι μην τρομάζεις :) 16 ώρες πριν, KinigosPsixon είπε στο datasheet λέει : 8-port 10-/100-/1000-Mbps managed switch (4‑ports PoE capable with 125W power supply adapter) managed switch ναι αλλα αν δεν κανω λάθος ειναι Layer 2 δηλαδη με λιγα λογια σου λεει οτι υποστηριζει VLANs, trunk connections, να ρυθμιζεις speed/duplex κτλ οχι οτι παιρνει IP η πορτα στο switch, μπορει να κανω και λάθος τι να σου πω εσυ το εχεις στα χερια σου το μηχανημα βαλτο στην πριζα και checkare to :p 17 ώρες πριν, KinigosPsixon είπε Αν γίνεται αυτο που λε΄ς τότε για πιο λόγο βάζουν χώρια WAN ? Πολυ σωστο αυτο που λες, δεν θυμαμαι τι configuration ειχα κανει σε εκεινον τον πελάτη γιατι εχουν περασει και 8 χρονια και δεν τα δουλευω πολυ τα SOHO μηχανηματα της Cisco εκτος απο τα SGXXX switches που ειναι πολυ αξιολογα. (Θυμαμαι σιγουρα οτι δεν γινοταν να κανουμε router-on-a-stick για inter-vlan routing νομιζω γιατι τα subinterfaces δεν γινοταν να παρουν IP οποτε βάζαμε το LAN01 switchport sto vlan 10, το LAN02 switchport sto vlan 20 ktl και για καθε VLAN σηκωναμε ενα interface vlan 10, interface vlan 20 ktl που επαιρνε IP και που ουσιαστικα εκανε το inter-vlan routing. Δεν εχει σημασια αν δεν τα καταλαβαινεις αυτα προχωρα παρακατω :) ) 17 ώρες πριν, KinigosPsixon είπε Δεν νομίζω οτι μπορώ να κάνω PPPOE κλήση μέσω lan θύρας . Ναι το πιο πιθανο αν ειναι layer 2. 17 ώρες πριν, KinigosPsixon είπε Εχω μπερδέψει τα παντα όλα τώρα. Λογικο, αληθεια γιατι το πηρες το συγκεκριμενο? Αμα θες απλο load balancing/failover 2 γραμμων μπορεις να το κανεις πανευκολα με ενα ubiquity edgerouter... δες εδω Αμα θες και παραπανω δυνατοτητες εκτος του loadbalancing/failover μπορεις να στησεις ενα pfsense router σε ενα παλιο pc, να του βαλεις 3 καρτες δικτυου και θα ειναι πολυ πιο δυνατο και ευελικτο και απο το Cisco και απο το Ubiquity... δες εδω
poulinos Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2020 On 17/08/2020 at 09:13, KinigosPsixon said: που βρίσκουμε όμως τέτοια. Λίγο που έψαξα (απο ελλάδα πάντα) βρήκα μονο κάποια σε τρελές τιμες( 200 ευρω πχ) για ge βρήκα μόνο για fiber. τα cisco ειναι ακριβα.πολλοι αγοραζουν third party sfp οπως fs,pro labs κτλ. ελλαδα δεν ξερω αν θα βρεις ευκολα και σε τι τιμες.εξωτερικο ειδικα ebay πολυ πραγμα. ge-t ,glc-t ειναι για να βγαζουν ethernet.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα