Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Είμαι κάτοχος του PC της υπογραφής και την τελευταία βδομάδα εχω διαπιστώσει ότι κατα τη διάρκεια παιχνιδιού και σε άκυρες στιγμές (δλδ δεν υπάρχει κάποπιο μοτίβο) το πισι μου έκλεινε και ξανα ανοιγε μόνο του. Η μοναδική φορά που σε παιχνίδι δεν εχω καταφέρει να το φορτώσω και κλεινει στα πρώτα 30 δευτερα αφού πατήσω play story είναι το grand theft auto V και αυτό το έγινε σήμερα.

Τι αλλαγές έχω κάνει:
1) έχω αλλάξει κάρτα γραφικών (max εναν μήνα τώρα)
2) έχω αλλάξει κουτί (μια βδομάδα τώρα)
(και τα 2 φαινονται στην υπογραφή)

Πάει το μυαλό μου ότι το τροφοδοτικό που το έχω από το 2010 έχει φάει τα ψωμιά του και για αυτό όταν πάει να δουλεψει πιο σκληρά κλεινει ο υπολογιστής. Επειδή δεν έχω άλλο για να κάνω τεστ πριν το καταδικάσω και για να μην δίνω τσαμπα λεφτά έχετε να προτεινετε κάτι που μπορώ να τσεκάρω πριν προχωρήσω σε βιαστική αλλαγή?
Σιγουρα θα αλλάξω ξανα την πάστα του επεξεργαστή αν και δε νομιζω να φταίει αυτό γιατι το έκανα πριν μια βδομαδα.

Ευχαριστώ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, nickk0kkav είπε

Τσεκαρε θερμοκρασίες στο pc. Έχεις κάνει overclock σε ram / cpu ?

Όχι δεν εχω κάνει Overlock σε κάτι. Σε κατάσταση ηρεμίας οι θερμοκρασίες ειναι χαμηλες θα το τσεκαρω και σε παιχνιδι αν τα καταφερω και δεν σβησει.

1 ώρα πριν, 3DJIN είπε

βρες αλλο psu

Ναι μάλλον θα πρέπει να βρω άλλο.

EDIT:

Λοιπόν έβαλα world of Warships και παιζω με θερμοκρασίες 60 στην GPU 50 CPU

Επεξ/σία από D1mm1s
Δημοσ.

Κατά κύριο λόγο έισαι για τροφοδοτικο αλλά τσεκαρε το διακόπτη on off του case

Δημοσ.
10 ώρες πριν, D1mm1s είπε

Ναι μάλλον θα πρέπει να βρω άλλο.

Λοιπόν έβαλα world of Warships και παιζω με θερμοκρασίες 60 στην GPU 50 CPU

Μάλλον το τροφοδοτικό είναι. Έχει κάποια πιστοποίηση;

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές.

Δημοσ.

@D1mm1s Για αρχη,βγαλε ολες τις συσκευες και ασε μονο το δισκο των windows, γραφικων και τον επεξεργαστη,

και κανε τα πειραματα σου μεχρι να βρεις αλλο τροφοδοτικο να δοκιμασεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε D1mm1s καλό θα είναι να μη κάνεις πειράματα με το PC, γιατί από τη στιγμή που συμπεριφέρεται έτσι υπάρχει κίνδυνος να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Όπως είναι βγάλε το Chieftec και στείλτο στην ανακύκλωση πριν είναι αργά... Ένας λόγος παραπάνω είναι η 10ετια που το έχεις και 100% πλέον χάνει σε απόδοση. Όμως, φρόντισε σε παρακαλώ για το καλό της ψυχικής σου υγείας και κυρίως για το καλό του PC σου να μην είναι της ίδιας μάρκας, αλλά κάτι σε EVGA, Super flower, Seasonic, Enermax, Antec κτλ. Σε αυτά τα brands ΟΧΙ τα πολύ φθηνά μοντέλα, αλλά τουλάχιστον με πιστοποίηση 80 PLUS (Gold αν αντέχει η τσέπη σου) και να κοιτάξεις να έχει εγγύηση για 5 χρόνια ή παραπάνω.

Μην τσιγκουνεύεστε στα τροφοδοτικά πόσο μάλλον αν έχετε «σκάσει» 300άρες και πάνω σε κάρτες γραφικών... Έχει «καεί» κόσμος από πρόχειρες επιλογές τροφοδοτικών και είναι κρίμα ειδικά στις μέρες που ζούμε.

Πάντα θα υπάρχει ο κ...φαρδος φίλος, συγγενής, συνάδελφος, γνωστός που θα λέει: «Μα εγώ έδωσα λίγα λεφτά και μου κράτησε!». Δυστυχώς μία φορά αρκεί για να γίνει η ζημιά και ενδέχεται να είναι μεγάλη... 

Συγνώμη για το κήρυγμα, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να πω δυο λογάκια επί του θέματος. 

Επεξ/σία από johnpap21
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, johnpap21 είπε

Μην τσιγκουνεύεστε στα τροφοδοτικά πόσο μάλλον αν έχετε «σκάσει» 300άρες και πάνω σε κάρτες γραφικών... Έχει «καεί» κόσμος από πρόχειρες επιλογές τροφοδοτικών και είναι κρίμα ειδικά στις μέρες που ζούμε.

Φίλε θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν είναι καλό να τσιγκουνευόμαστε στην αγορά τροφοδοτικού. Ασχολούμαι με τα pc από το 1996 και έχω στήσει 100άδες μηχανάκια με διάφορα τροφοδοτικά. Στα δικά μου βάζω ότι βρω μέχρι τώρα και φθηνά και ακριβά. Δύο φορές έχω επενδύσει 100άρικο plus για τροφοδοτικό, για ένα ocz και για ένα thermaltake και τα δύο μου κάηκαν στον 1 - 1.5 χρόνο, ενώ κάτι σαβούρια που έβαζα τραβούσαν χρόνια και τα άλλαζα επειδή το ήθελα και όχι επειδή καιγόντουσαν. Φυσικά μετά από 1.5 χρόνο δεν έβρισκα τις αποδείξεις για εγγύηση και έπαιρνα άλλο τροφοδοτικό.

Δεν προτείνω βέβαια να πάμε σε φθηνιάρικα τροφοδοτικά, αλλά το έχω παράπονο και λυπόμουν τα λεφτά που έδινα.

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, triplex1 είπε

Κατά κύριο λόγο έισαι για τροφοδοτικο αλλά τσεκαρε το διακόπτη on off του case

7 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Μάλλον το τροφοδοτικό είναι. Έχει κάποια πιστοποίηση;

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές.

6 ώρες πριν, StamTheMan είπε

@D1mm1s Για αρχη,βγαλε ολες τις συσκευες και ασε μονο το δισκο των windows, γραφικων και τον επεξεργαστη,

και κανε τα πειραματα σου μεχρι να βρεις αλλο τροφοδοτικο να δοκιμασεις.

Και εγω στο τροφοδοτικό καταλήγω... ότι όταν η κάρτα πάει να τραβήξει περισσότερο ρεύμα (αν ισχύει κάτι τετοιο) κάπου κλατάρει με αποτέλεσμα να σβήνει.

Δοκίμασα και COD που γενικα σαν παιχνιδι το θεωρω κακοφτιαγμένο και στρεσάρει τον υπολογιστή και ενώ κάποιες στιγμές ο CPU εφτανε 90% - 99% λειτουργίας δεν ξεπερναγε τους 55 βαθμούς. Η κάρτα σταθερά στους 60 - 61 βαθμούς.

Το κουμπί το αποκλείω γιατι μέχρι τωρα μου το έχει κάνει μόνο σε παιχνιδι που ο υπολογιστής ανεβάζει ρυθμούς δλδ 3 φορές κατα τη διαρκεια του COD και όλες τις φορές που έβαλα GTA V.

7 ώρες πριν, johnpap21 είπε

Φίλε D1mm1s καλό θα είναι να μη κάνεις πειράματα με το PC, γιατί από τη στιγμή που συμπεριφέρεται έτσι υπάρχει κίνδυνος να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Όπως είναι βγάλε το Chieftec και στείλτο στην ανακύκλωση πριν είναι αργά... Ένας λόγος παραπάνω είναι η 10ετια που το έχεις και 100% πλέον χάνει σε απόδοση. Όμως, φρόντισε σε παρακαλώ για το καλό της ψυχικής σου υγείας και κυρίως για το καλό του PC σου να μην είναι της ίδιας μάρκας, αλλά κάτι σε EVGA, Super flower, Seasonic, Enermax, Antec κτλ. Σε αυτά τα brands ΟΧΙ τα πολύ φθηνά μοντέλα, αλλά τουλάχιστον με πιστοποίηση 80 PLUS (Gold αν αντέχει η τσέπη σου) και να κοιτάξεις να έχει εγγύηση για 5 χρόνια ή παραπάνω.

Πάντα θα υπάρχει ο κ...φαρδος φίλος, συγγενής, συνάδελφος, γνωστός που θα λέει: «Μα εγώ έδωσα λίγα λεφτά και μου κράτησε!». Δυστυχώς μία φορά αρκεί για να γίνει η ζημιά και ενδέχεται να είναι μεγάλη... 

Συγνώμη για το κήρυγμα, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να πω δυο λογάκια επί του θέματος. 

2 ώρες πριν, micos000 είπε

Φίλε θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν είναι καλό να τσιγκουνευόμαστε στην αγορά τροφοδοτικού. Ασχολούμαι με τα pc από το 1996 και έχω στήσει 100άδες μηχανάκια με διάφορα τροφοδοτικά. Στα δικά μου βάζω ότι βρω μέχρι τώρα και φθηνά και ακριβά. Δύο φορές έχω επενδύσει 100άρικο plus για τροφοδοτικό, για ένα ocz και για ένα thermaltake και τα δύο μου κάηκαν στον 1 - 1.5 χρόνο, ενώ κάτι σαβούρια που έβαζα τραβούσαν χρόνια και τα άλλαζα επειδή το ήθελα και όχι επειδή καιγόντουσαν. Φυσικά μετά από 1.5 χρόνο δεν έβρισκα τις αποδείξεις για εγγύηση και έπαιρνα άλλο τροφοδοτικό.

Δεν προτείνω βέβαια να πάμε σε φθηνιάρικα τροφοδοτικά, αλλά το έχω παράπονο και λυπόμουν τα λεφτά που έδινα.

Θα συμφωνησω και εγω ότι δεν πρεπει να τσιγκουνευεσαι το τροφοδοτικό. Πάντως σε προσφατη αναζήτηση που ειχα κάνει για το μοντέλο που έχω και 80plus πιστοποίηση έχει και δεν θυμαμαι να ειχα δώσει και λίγα για τότε.
Τεσπα σταματάω τα πειράματα γιατι στο τέλος όντως κάτι θα καει κάτι και θα κλαίω.

Κοιτάζω για νέο γιατι κοιταξα και για συμβατότητα καρτας με επεξεργαστη αν εχουν αναφέρει αλλοι χρηστες τπτ δεν βρηκα κατι να μου τραβήξει την προσοχή, θερμοκρασίες τις βλέπω και εγω οκ και αν κατι δεν πήγαινε καλα λογικά θα μου πέταγε μπλε οθόνη.

Αν από τη χρήση που κάνει καποιος ειναι ευχαριστημένος από αυτό που έχει ας μου στειλει link.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, micos000 είπε

Μα τα OCZ και τα Thermaltake δεν θεωρούνται από τα κορυφαία τροφοδοτικά. Αν μου έλεγες τα ίδια για τροφοδοτικά π.χ. της Seasonic θα απορούσα και θα έψαχνα αλλού την αιτία. Μιλάμε πάντα για καλά μοντέλα και όχι για τα φθηνά των 50 ευρώ, γιατί π.χ. τα Corsair τις σειράς CX είναι μάπες. Τώρα τελευταία έχει χαλάσει και κάποια απ' τα ακριβότερα μοντέλα της, γι' αυτό και δεν την ανέφερα στο προηγούμενο post...

Επίσης, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να υπολογίσουμε. Αν για παράδειγμα μου βάλεις το φτηνιάρικο σε ένα HTPC που δεν το πιέζεις ιδιαίτερα και το ακριβό τροφοδοτικό σε σύστημα που δουλεύει 24/7 για folding δεν είναι λογικό να αυξάνονται οι πιθανότητες για αστοχία; 

Βέβαια η στραβή μπορεί να γίνει και στις καλύτερες «οικογένειές», γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις (κακό δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ με απανωτές υποτάσεις, υπερτάσεις κ.α.) και μάλιστα ακραίες όπως ο κεραυνός που εκεί θέλει πολύ τύχη για να την γλιτώσεις...  

Τις αποδείξεις τις έχω σε κάποιο μικρό κουτί από το build π.χ. εκείνο της μητρικής που ούτως η άλλως δεν το πετάω, γιατί όλο και κάτι θα περισσέψει (κάποιο καλώδιο, bracket, βίδες). Ειδικά αποδείξεις σε κομμάτια που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αστοχία υλικού όπως τα τροφοδοτικά πρέπει να τις φυλάμε με ευλάβεια 🙏. Ένα λόγος που πληρώνεις και κάτι παραπάνω είναι το after sales support, οπότε είναι κρίμα ρε γμτ να πετάς τα λεφτά για μια χαμένη απόδειξη.

Όσο για την πιστοποίηση 80 PLUS γίνονται αυθαιρεσίες από κάποιους σε βαθμό που μου θυμίζει τη στάμπα CE 😁

https://www.tomshardware.com/reviews/80-plus-psu-efficiency,4848-8.html

"When an OEM certifies a platform with 80 PLUS, brands that use the same platform don't have to provide evaluation samples to 80 PLUS, even if they make changes affecting efficiency."

Αυτό τα λέει όλα...

Επεξ/σία από johnpap21
Δημοσ.

Τα EVGA νομίζω τα κατασκευαζει η Super Flower και τα Corsair η Seasonic.

Ναι δεν διαφωνώ για αυτό που λες για τις πιστοποιήσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, D1mm1s είπε

Τα EVGA νομίζω τα κατασκευαζει η Super Flower και τα Corsair η Seasonic.

Ναι δεν διαφωνώ για αυτό που λες για τις πιστοποιήσεις.

Δεν είναι γενικός ο κανόνας. Εξαρτάται από το μοντέλο π.χ. EVGA SuperNova G3 = Super flower, ενώ το EVGA 500 W1 = HEC 

Επεξ/σία από johnpap21
  • Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, D1mm1s είπε

Και εγω στο τροφοδοτικό καταλήγω... ότι όταν η κάρτα πάει να τραβήξει περισσότερο ρεύμα (αν ισχύει κάτι τετοιο) κάπου κλατάρει με αποτέλεσμα να σβήνει.

Δοκιμασες να αφαιρεσεις τα υπολοιπα,να δεις αν στο κανει;

Δημοσ.

Εγώ πάντως θα έλεγα πριν αρχίσεις να αλλάζεις hardware να κατεβάσεις το hirens boot cd, να το κάψεις σε cd/dvd, να μπουτάρεις από αυτό και να τρέξεις ένα memtest.

Έχω πετύχει παρόμοιο σενάριο με ανεξήγητες επανεκκινήσεις και τελικά έφταιγαν οι μνήμες. Προσπαθούσα να τις χρονίσω στα 1600 (ήταν 1600 και η μητρική υποστήριζε 1600) αλλά τελικά δούλεψαν σωστά μόνο στα 1333 (δεν ήταν οι συγκεκριμένες στο qvl της μητρικής). Όταν τις έβαζα στα 1600 έκανε επανεκκινήσεις όποτε ήθελε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...