Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σας παιδιά,

Έχουμε την παρακάτω περίπτωση και θα ήθελα τις γνώσεις σας.

Γνωστός μου εργάζεται εδώ και 9 χρόνια σε μια επιχείρηση εστίασης (ταβέρνα). Κανονικά δηλωμένος και ασφαλισμένος και τα 9 χρόνια. Αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο εργοδότης τους έχει όλους τους εργαζομένους υπό το εξής καθεστώς:

Από τις άδειες που δικαιούνται μέσα στο χρόνο (ας πούμε 25) τους δίνει κάθε χρόνο μόνο 8-10. Για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει καμία παντελώς γνώση τι συμβαίνει και οι εργαζόμενοι δε ρωτάνε. Επίσης να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν υπογράψει τίποτα σχετικά με άδειες. Ούτε για τις μέρες που παίρνουν ούτε για αυτές που δεν παίρνουν. Ούτε βέβαια τους έχει δοθεί κάτι για υπογραφή. Ακόμα και αυτές τις μέρες που παίρνουν άδεια (τις 8-10) η συνεννόηση γίνεται στο προφορικό, δεν πέφτει υπογραφή σε κάποιο χαρτί. 

Οπότε το ερώτημα είναι τι συμβαίνει? Μπορεί ο εργοδότης με κάποιο τρόπο να τους δηλώνει ότι τις παίρνουν όλες κάθε χρόνο εν αγνοία των εργαζομένων? Αν τους έδινε να υπογράψουν κάποιο χαρτί θα το καταλάβαινα, αλλά τώρα μου δημιουργείται η απορία τι μπορεί να συμβαίνει...

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

Ξεκινάμε από τα βασικά....είναι δηλωμένοι οι είναι μαύρη εργασία? Εάν είναι δηλωμένοι, με τι καθεστώς ???

Είναι δηλωμένοι και πληρώνονται κανονικά. Καθόλου μαύρα. Βαρέα και ανθυγιεινά τα ένσημα. 5-ήμερη εργασία. Μηνιαίο μισθό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Gianniz είπε

Καλημέρα σας παιδιά,

Γνωστός μου εργάζεται εδώ και 9 χρόνια σε μια επιχείρηση εστίασης (ταβέρνα). Κανονικά δηλωμένος και ασφαλισμένος και τα 9 χρόνια. Αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο εργοδότης τους έχει όλους τους εργαζομένους υπό το εξής καθεστώς:

Από τις άδειες που δικαιούνται μέσα στο χρόνο (ας πούμε 25) τους δίνει κάθε χρόνο μόνο 8-10. Για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει καμία παντελώς γνώση τι συμβαίνει και οι εργαζόμενοι δε ρωτάνε. Επίσης να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν υπογράψει τίποτα σχετικά με άδειες. Ούτε για τις μέρες που παίρνουν ούτε για αυτές που δεν παίρνουν. Ούτε βέβαια τους έχει δοθεί κάτι για υπογραφή. Ακόμα και αυτές τις μέρες που παίρνουν άδεια (τις 8-10) η συνεννόηση γίνεται στο προφορικό, δεν πέφτει υπογραφή σε κάποιο χαρτί. 

Οπότε το ερώτημα είναι τι συμβαίνει? Μπορεί ο εργοδότης με κάποιο τρόπο να τους δηλώνει ότι τις παίρνουν όλες κάθε χρόνο εν αγνοία των εργαζομένων? Αν τους έδινε να υπογράψουν κάποιο χαρτί θα το καταλάβαινα, αλλά τώρα μου δημιουργείται η απορία τι μπορεί να συμβαίνει...

Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που ο εργοδότης (παρανόμως) δηλώνει κάποιους σε άδεια ενω στην πραγματικότητα δεν είναι ωστέ να μην χρειαστεί να τους πληρώσει αποζημίωση.

Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις που στη σύμβαση αναγράφεται (νομότυπα) οτι με τα χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος πέραν του βασικού μισθού καλύπτονται τυχών νυχτερινά, κυριακές και αποζημιώσεις.

Οπότε εφόσον δεν λαμβάνει έξτρα αποζημίωση για τις ημέρες που δεν έλαβε ως άδεια στο χρόνο ένα από τα δύο παραπάνω σενάρια ισχύουν...

Επεξ/σία από agnostos13
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, agnostos13 είπε

Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που ο εργοδότης δηλώνει κάποιους σε άδεια ενω στην πραγματικότητα δεν είναι ωστέ να μην χρειαστεί να τους πληρώσει αποζημίωση.

Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις που στη σύμβαση αναγράφεται οτι με τα χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος πέραν του βασικού μισθού καλύπτονται τυχών νυχτερινά, κυριακές και αποζημιώσεις.

Οπότε εφόσον δεν λαμβάνει έξτρα αποζημίωση για τις ημέρες που δεν έλαβε ως άδεια στο χρόνο ένα από τα δύο παραπάνω σενάρια ισχύουν...

Υπάρχει δυνατότητα το πρώτο να μπορεί να συμβεί χωρίς γνώση/συμφωνία του εργαζομένου;

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Gianniz είπε

Υπάρχει δυνατότητα το πρώτο να μπορεί να συμβεί χωρίς γνώση/συμφωνία του εργαζομένου;

Στην πράξη γίνεται κατά κόρον...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/8/2020 στις 11:16 ΠΜ, Gianniz είπε

Καλημέρα σας παιδιά,

Πρέπει να μαζευτούν όλοι και να του κάνουν καταγγελία.Εμένα η εταιρεία το 2019 που δεν μου είχε δώσει τις υπόλοιπες 8 ημέρες κανονικής άδειας, τις πλήρωσε έστω και καθυστερημένα τον Ιανουάριο του 2020.Υπάρχει περίπτωση βάσει νόμου όταν αλλάζει ο χρόνος και πληρώνεται η άδεια του προηγούμενου έτους να πρέπει να πληρωθεί διπλά.

Φέτος έχω πάρει μόνο 5 ημέρες άδεια στην ίδια εταιρεία μαζί κολλητά με ρεπό, αν δεν μου δώσει τις υπόλοιπες 17-18 ημέρες θα τις πληρώσει.Δεν είναι μαλάκες να το ρισκάρουν γιατί θα πέσει καταγγελία απο πολλούς εργαζόμενους.

Δίνουν βαρέα και ανθυγιεινά στην εστίαση;

Επεξ/σία από AntiCambeR
Δημοσ.

Δικαιούται όλες μέχρι το τέλος του χρόνου. Τις παίρνει όποτε θέλει και όσες θέλει (στο σύνολο που δικαιούται).

Αν μέχρι τέλος του χρόνου (31 Δεκεμβρίου) δεν τις έχει εξαντλήσει (για κάποιο δικό του λόγο), τότε ο εργοδότης πρέπει να τις πληρώσει.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, ChRis6 είπε

Δικαιούται όλες μέχρι το τέλος του χρόνου. Τις παίρνει όποτε θέλει και όσες θέλει (στο σύνολο που δικαιούται).

Αν μέχρι τέλος του χρόνου (31 Δεκεμβρίου) δεν τις έχει εξαντλήσει (για κάποιο δικό του λόγο), τότε ο εργοδότης πρέπει να τις πληρώσει.

Δεν ρώτησε αυτό όμως ο άνθρωπος.

Λέει πως και τις άδειες δεν παίρνουν, και αποζημίωση για τις χαμένες μέρες δεν παίρνουν, ούτε υπογράφουν ποτέ κάποιο χαρτί για τις μέρες άδειας που πήραν

ή έστω ότι πήραν μούφα μέρες άδειας.

Είναι λογικό ερώτημα και το έχω δει και αλλού.

Η λογίστρια άντε πες τους βάζει ότι πήραν όλες τις μέρες άδειας του χρόνου ώστε να μην χρειαστεί να τις πληρώσει ο εργοδότης.

Κάποιο χαρτί δεν χρειάζεται να υπογράψει ο εργαζόμενος για να αποδειχτεί αυτό;

Λέει δηλαδή ο εργοδότης εγώ στις έδωσα, και τέλος; Πώς το αποδεικνύει; Ή ποντάρει ότι μόνο σε περίπτωση ελέγχου θα υπάρξει πρόβλημα και εφόσον δεν μιλάει κανείς τόσα

χρόνια, δεν κάνει κάτι παραπάνω και αυτός;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, ChRis6 είπε

Μπα, χλωμό, σε άλλο παρόμοιο θέμα άλλος αναφέρει πως την μισή άδεια είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να την δώσει την καλοκαιρινή περίοδο που πιάνει απο Μάιο έως και Σεπτέμβριο.

Και εγώ αυτό γνωρίζω, αλλά νόμιζα πως η θερινή περίοδος πιάνει απο Ιούνιο έως και Αύγουστο.

Υποτίθεται πως αν κάνεις αίτηση στην εταιρεία για άδεια σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι υποχρεωμένοι να την δώσουν σε χρονικό διάστημα 2 μηνών, ούτε αυτό γίνεται, λογικά οι εταιρείες έχουν δικαιολογία πχ έλλειψη προσωπικού.

Εγώ όπως έγραψα, μόνο 5 ημέρες πήρα μέσα στον Αύγουστο, ξέρω πως δεν πρόκειται να βγάλω άκρη, μόνο να τσακωθώ και να με απολύσουν.

Πέρυσι δεν πήρα καθόλου άδεια καλοκαίρι.

Πάνε οι καλές εποχές που είχα δουλειά με διπλάσιο μισθό και που γνώριζα πως κάθε καλοκαίρι, Πάσχα και Χριστούγεννα θα έπαιρνα κανονική άδεια μαζί με τις αργίες.

Αυτό που με νοιάζει κυρίως, είναι να παίρνω όλα τα νόμιμα.

Επεξ/σία από AntiCambeR
Δημοσ.

Εγώ όπως το περιγράφετε καταλαβαίνω οτι ο εργοδότης απλά δεν θέλει να δώσει τις άδειες και να μην τις πληρώσει στο τέλος. Με ποιο τρόπο το κάνει δεν το γνωρίζω. Ίσως όπως λέτε να δηλώνει οτι οι εργαζομενοι τις πήραν. 

Στη δική μου δουλειά μας αναγκάζουν να τις έχουμε εξαντλήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και άτυπα να "κολλήσουμε" όσες μέρες περισσεύουν  την επόμενη χρονιά μέχρι 7 Γενάρη (με τις άδειες των Χριστουγέννων δηλαδή). Κάθε χρόνο υπενθυμίζεται οτι πρέπει να γίνει αυτό, αλλιώς πρέπει να πληρωθούν.

Προτείνω, για να είσαι σίγουρος τι ισχύει με το νόμο, να ρωτήσεις έναν λογιστή.  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...