gbras Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Κάποια απάντηση στο τελευταίο ερώτημα μήπως έχετε ;
jim_p Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Στις 6/8/2020 στις 10:50 ΠΜ, gbras είπε Σε ευχαριστω για την απαντηση αλλα οπως ειπα παραπανω ( και μαλλον δεν το ειδες) το εχω φτιαξει. ΕΙμαι ηδη σε Mint. Εχω αλλο προβλημα. Υπαρχει καποιος απλος τροπος να εχω προσβαση σε NAS? Συγκεκριμενα εχω το fritz και πανω σε αυτο ενα δισκο που εχω προσβαση δικτυακα. Στα windows βεβαια ειναι πολυ ευκολο να τον δεις. Στο mint προς το παρον δεν βρισκω τροπο. Yποψην ο δισκος ειναι σε SMB v2 πρωτοκολο Αν εννοεις αυτο, μπορεις να συνδεθεις σε αυτο γραφοντας στον file manager σου κατι τετοιο smb://ip.tou.nas.server/onoma-tou-share πχ smb://192.168.1.5/mitsos
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Καντο mount ή χρησιμοποιησε το smbclient με ενεργο το debug Επεξ/σία 7 Αυγούστου 2020 από Επισκέπτης
IKARIWTHS Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Η δική μου συμβουλή είναι να κάνεις εγκατάσταση τα λειτουργικά σε διαφορετικό σκληρό δίσκο. Εγώ έτσι κάνω πάντα και δεν είχα ποτέ προβλήματα .τα μιντ βάλε τα σε ssd , θα σε βοηθήσει να κάνεις την μετάβαση 😀 2
snowflake99 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, IKARIWTHS είπε Η δική μου συμβουλή είναι να κάνεις εγκατάσταση τα λειτουργικά σε διαφορετικό σκληρό δίσκο. Εγώ έτσι κάνω πάντα και δεν είχα ποτέ προβλήματα .τα μιντ βάλε τα σε ssd , θα σε βοηθήσει να κάνεις την μετάβαση 😀 Κι εγώ θέλω να κάνω μια εγκατάσταση σε διαφορετικό SSD αυτή τη στιγμή. Σού περισσεύει κανένας; Επεξ/σία 7 Αυγούστου 2020 από snowflake99
IKARIWTHS Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 12 ώρες πριν, snowflake99 είπε Κι εγώ θέλω να κάνω μια εγκατάσταση σε διαφορετικό SSD αυτή τη στιγμή. Σού περισσεύει κανένας; Όχι άλλα όταν είχα βρεθεί στην ίδια θέση με εσένα έδωσα 15 ευρώ και αγόρασα από τις αγγελίες έναν 128 γιγα
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, IKARIWTHS είπε Όχι άλλα όταν είχα βρεθεί στην ίδια θέση με εσένα έδωσα 15 ευρώ και αγόρασα από τις αγγελίες έναν 128 γιγα εγω πηρα δυο intenso 120 gb απο 25 ευρω και ειναι μια χαρα...ο ενας ειναι μεσα σε ενα λαπτοπ, και ο αλλος απεκτησε ενα manjaro linux... Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2020 από Επισκέπτης
rhtoras Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 6/8/2020 στις 3:12 ΜΜ, mphxths είπε Εγω νομιζα οτι δεν υπαρχουν χρηστες που ρωτανε χωρις να δινουν τις απαραιτητες πληροφοριες...βρε κατι πραγματα. Αρα είτε ρωταει για arch based είτε για κάτι άλλο ΡΩΤΑΕΙ. Αυτό έλεγα και εγώ...στα λόγια μου ήρθες. Στις 6/8/2020 στις 3:12 ΜΜ, mphxths είπε Ο προσυλητισμος καλα κρατει Προσυλητισμός γιατί ? Επειδή ανέφερα μια διανομή-που τυχαίνει να χρησιμοποιώ- ? Δηλαδή όσοι προτείνουν mint σε αρχάριο δεν κάνουν προσυλητισμό ? Προσυλητισμός θα είχε νόημα αν είχα κάποια σχέση με τη διανομή ή αν είχα κέρδος από αυτήν. Το μόνο κέρδος είναι τα δευτερόλεπα που κερδίζω στο bootάρισμα και οι ευκολίες εγκατάστασης και εντολών. Στις 6/8/2020 στις 3:12 ΜΜ, mphxths είπε Το ext4 ειναι για τους παλιουρες ενω για τους νεους χρηστες ειναι το xfs ? Σοβαρα τωρα? To xfs υπάρχει από τα 90'ς και είναι κατάλληλο για μεγάλους servers, αρχεία με όγκο και tasks και έχει την τάση να βοηθάει στο να μην έχουμε κολλήματα. Προφανώς έχει γρηγορότερο recovery μετά από crashαρίσματα. Γενικά με το xfs ο δισκος έχει καλύτερη απόδοση. Βέβαια αν θες ext4 βάλε ext4. Πάντως σε εφαρμογές με πολλαπλά read and write το xfs φυσάει. Επίσης έχω διαβάσει πως η Red Hat το συστήνει για τα καινούρια pc και laptops. Δεν ξέρω γιατί αλλά σίγουρα κάτι θα ξέρουν σε σχέση με εμένα. Κάντε και εσείς μια έρευνα μη βασιστείτε σε όσα είπα. Δεν είμαι ουτε φωσγτήρας ούτε και guru. Στις 6/8/2020 στις 3:12 ΜΜ, mphxths είπε Ferrari το artix ? To ακουσαμε και αυτο. Αν ειναι ferrari ο επαναστατης χωρις αιτια τοτε τι ειναι το archlinux ? To opensuse ? To Fedora ? Το Debian ? Παρτο αλλιως γιατι βρηκες Επισης το "Αν ησουν σε artix θα σε παρεπεμπα..." τι σημαινει ? Οτι τωρα που ο φιλος εβαλε Μιντ δεν εχεις που να τον παραπεμψεις ? Δεν υπαρχουν Mint forums ? Ubuntu forums ? Δεν υπαρχει κοινοτητα ? Ή απλα δεν θες να τον παραπεμψεις για να δειξεις εμμεσως πλην σαφως οτι , ξερεις αν ησουν σε Artix θα εβρισκες βοηθεια..σε οποιαδηποτε αλλη διανομη..δεν υπαρχει τιποτα. Το επαναστάτης χωρίς αιτία να το συζητήσω όπως και το ferrari. Τα λογικά άλματα περι forum ΟΧΙ. Βαλε σε ένα youtube να δεις πιο είναι πιο γρήγορο και μικρό το systemd ή το runit. Στις 6/8/2020 στις 3:12 ΜΜ, mphxths είπε Εισαι μεσα στην προγραμματιστικη ομαδα του Artix ? Για αυτο ο προσυλητισμος ? χαχα Παραπληροφορεις τον κοσμο με εμμεσο τροπο και δεν ειναι ουτε κομψο ουτε σωστο. Ο ενας μας πρηζει με το ubuntu καθε φορα που βγαινει νεα εκδοση και ποσο καλο και γαματο ειναι , ο αλλος ( εσυ ) μας πρηζεις με την Ferrari..εχμ το Artix εννοουσα... δεν σεβεστε με αυτον τον τροπο τον καθε ενα που ρωταει και εχει συγκεκριμενες αναγκες και οι λυσεις πρεπει να ειναι με γνωμονα αυτες τις αναγκες. Οχι το κολλημα που εχει ο καθενας με την διανομη του. Δεν είμαι πουθενά. Το είπα είμαι χρήστης linux και συμμετέχω στις ομάδες του telegram (gnu/linux greece και άλλες). Δεν είμαι κολλημενος με κάποια διανομή. Να έλεγα π.χ σε νέο χρήστη να βάλει void ? Μετα θα μου έσερνες άλλα... Του λέω να βάλει arch χωρίς systemd και με εύκολο installer(artix). Η arch με systemd και τον ίδιο εύκολο installer(endeavouros). Είναι κακό αυτό ? Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2020 από rhtoras
mphxths Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, rhtoras είπε Αρα είτε ρωταει για arch based είτε για κάτι άλλο ΡΩΤΑΕΙ. Αυτό έλεγα και εγώ...στα λόγια μου ήρθες. Αυτο ελεγες εσυ , αλλα οχι αυτο που ελεγα εγω. Για ολες τις διανομες θα ρωτησει ενας αρχαριος. Για ολες θα εχει αποριες και προβληματα. Το θεμα ειναι να τον στειλουμε σε αυτην που θα του δημιουργησει τα λιγοτερα. Η arch-based διανομη , οποια και αν ειναι αυτη , δεν ειναι μια απο αυτες. 43 λεπτά πριν, rhtoras είπε Δηλαδή όσοι προτείνουν mint σε αρχάριο δεν κάνουν προσυλητισμό ? Προσυλητισμός θα είχε νόημα αν είχα κάποια σχέση με τη διανομή ή αν είχα κέρδος από αυτήν. Οχι δεν ειναι προσυλητισμος οταν προτεινουν καποιοι ( και εγω ) mint σε αρχαριο. Ειναι η λογικη προταση. Αναλογως τις αναγκες , εγω προσωπικα προτεινω διαφορετικες διανομες. Αν μου πει καποιος οτι θελει να χρησιμοποιησει rolling διανομη , προφανως θα του προτεινω μια τετοια , οχι mint. Στον αρχαριο λοιπον θα προταθουν ubuntu-based και κυριως Mint που ειναι οι πιο ευκολες και user friendly. Δεν ξερω τι κερδος εχεις απο τον προσυλητισμο που κανεις .. ισως απλα εχεις παθιαστει πολυ με την διανομη σου. 43 λεπτά πριν, rhtoras είπε To xfs υπάρχει από τα 90'ς και είναι κατάλληλο για μεγάλους servers, αρχεία με όγκο και tasks και έχει την τάση να βοηθάει στο να μην έχουμε κολλήματα. Προφανώς έχει γρηγορότερο recovery μετά από crashαρίσματα. Γενικά με το xfs ο δισκος έχει καλύτερη απόδοση. Βέβαια αν θες ext4 βάλε ext4. Πάντως σε εφαρμογές με πολλαπλά read and write το xfs φυσάει. Και το btrfs εχει snapshots και παει καλα απο ταχυτητα. Γιατι δεν το προτεινεις ? 43 λεπτά πριν, rhtoras είπε Επίσης έχω διαβάσει πως η Red Hat το συστήνει για τα καινούρια pc και laptops. Δεν ξέρω γιατί αλλά σίγουρα κάτι θα ξέρουν σε σχέση με εμένα. Η Red hat προωθει ο,τι προιον παραγει/ασχολειται/εξελισσει. Οπως προωθει το Gnome στο Fedora. Αυτο δεν σημαινει οτι αυτο που προωθει ειναι καλυτερο ή χειροτερο απο κατι αλλο. 43 λεπτά πριν, rhtoras είπε Βαλε σε ένα youtube να δεις πιο είναι πιο γρήγορο και μικρό το systemd ή το runit. Βαλε στο γοογλε να δεις ποιο εχει να ενημερωθει/εξελιχθει εδω και 6 χρονια. Για να μην κουραζεσαι το εκανα εγω. Και 500ευρα να πεταγε απο τις σχαρες του φορητου μου , προιον που εχει να εξελιχθει εδω και 6 χρονια το θεωρω πεθαμενο. Δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει , αλλα ο χωρος του λινουξ , χρειαζεται εξελιξεις , υποστηριξη νεων τεχνολογιων και hardware. Ο,τι δεν δουλευει μενει πισω και πεθαινει. Μπορει και το systemd στο μελλον να αποδειχτει ανεπαρκες και να πεθανει. Προς το παρον πεθανε το runit. 43 λεπτά πριν, rhtoras είπε Δεν είμαι κολλημενος με κάποια διανομή. Πες μου οτι το ειπες για πλακα αυτο Αν προτεινες μονο Void παντου και παντα θα σου ελεγα ο,τι σου λεω τωρα που προτεινεις artix παντου και παντα. Οπως εχω ξαναπει , δεν πρεπει να κοιταμε τι αρεσει σε εμας , αλλα τι καλυπτει τις αναγκες αυτου που ρωταει. Και στην ουσια αυτο που κανεις ειναι να προτεινεις ΜΙΑ διανομη και εκμαθηση telegram για να βρει βοηθεια σε αυτην την ΜΙΑ διανομη. Όποτε βλεπω γκρουπς να ασχολουνται με telegram μου γυρναει το μυαλο. Δεν εχουν τα γκρουπς λεφτα να παρουν ενα domain και να στησουν ενα φορουμ ? 20 ευρω / 2 χρονια κανει ενα domain ..αν ειναι να σας δανεισω αλλα να με κανετε moderator !! Kοιτα τι ωραιο σαιτ/φορουμ εχει το ubuntu greece ( εδω ) . Τι telegrams μου τσαμπουνας. Τι θελετε να δειξετε ? Οτι ειστε ψαγμενοι και γκουρου ? Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2020 από mphxths 1
rhtoras Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 2 λεπτά πριν, mphxths είπε Βαλε στο γοογλε να δεις ποιο εχει να ενημερωθει/εξελιχθει εδω και 6 χρονια. Για να μην κουραζεσαι το εκανα εγω. Και 500ευρα να πεταγε απο τις σχαρες του φορητου μου , προιον που εχει να εξελιχθει εδω και 6 χρονια το θεωρω πεθαμενο. Δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει , αλλα ο χωρος του λινουξ , χρειαζεται εξελιξεις , υποστηριξη νεων τεχνολογιων και hardware. Ο,τι δεν δουλευει μενει πισω και πεθαινει. Μπορει και το systemd στο μελλον να αποδειχτει ανεπαρκες και να πεθανει. Προς το παρον πεθανε το runit. Aλλά αυτό με την ενημέρωση δεν ισχύει με το ext4 έτσι? Εγώ είπα: RUNIT = ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ η μη απάντησή σου μου δειχνει ο,τι είναι πιο γρήγορο και το ξέρεις. Απλά έψαχνες να βρεις ψεγάδι. Άρα και το debian που κάνει 4 χρόνια να βγάλει νεα έκδοση είναι πεθαμένο ? Κάπου ώπα... Ο μέσος χρήστης δε θα καταλάβει διαφορές ανάμεσα στα init systems πέρα από τα προφανή: ταχύτητα, όγκος. Εκεί το systemd χάνει. Δεν είμαι αντιsystemd αλλά δε μπορώ τους systemd ταλιμπάν. BTW η redhat είναι πίσω από το systemd. Ξέρεις αυτή που: 7 λεπτά πριν, mphxths είπε Η Red hat προωθει ο,τι προιον παραγει. ... 7 λεπτά πριν, mphxths είπε Και το btrfs εχει snapshots και παει καλα απο ταχυτητα. Γιατι δεν το προτεινεις ? Γιατί δε γράφω για να τρολλάρω. 8 λεπτά πριν, mphxths είπε Το θεμα ειναι να τον στειλουμε σε αυτην που θα του δημιουργησει τα λιγοτερα. Eμένα ως άπειρο χρήστη μου δημιούργησε τα ίδια προβλήματα με το mint. Σε πάω και στοίχημα πως ενας νέος χρήστης θα μάθει όπως στρώσει. Δειξε του archbased και θα είναι κομπλέ. Λες και όταν έρχεται λέει: δε θέλω rolling. Αφού νεος είναι δεν ξέρει, όπως δεν ήξερα κι εγώ οτι χωρίζονται σε rolling και lts. Οπου βέβαια με τα updates σε win/android το rolling είναι πιο οικείο.
snowflake99 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 10 λεπτά πριν, rhtoras είπε Σε πάω και στοίχημα πως ενας νέος χρήστης θα μάθει όπως στρώσει. Δειξε του archbased και θα είναι κομπλέ. Προφανώς και τρολλάρεις, απλά εν αγνοία σου. Δε θα το συνεχίσω γιατί κάνουμε thread hijacking. 2
mphxths Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 6 λεπτά πριν, rhtoras είπε Aλλά αυτό με την ενημέρωση δεν ισχύει με το ext4 έτσι? Δεν βρισκω σαφεις πληροφοριες αλλα κατα πασα πιθανοτητα το ext4 ειχε μια τελευταια ενημερωση μεσα στο 2019. 7 λεπτά πριν, rhtoras είπε Εγώ είπα: RUNIT = ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ η μη απάντησή σου μου δειχνει ο,τι είναι πιο γρήγορο και το ξέρεις. Και εγω ειπα RUNIT = DEAD . Το runit ενδεχομενως να ειναι πιο γρηγορο απο το systemd για τον απλουστατο λογο οτι το runit ασχολειται με 5 πραγματα και το systemd με 105. Θα μου πεις δεν επρεπε να ασχολειται με τοσα πραγματα. Και πολυ πιθανον να εχεις δικιο. Το κανει ομως , βολευει και εξελισσεται. Το runit ισως να ειναι πιο γρηγορο αλλα στην εποχη των ssd και των απειρων πυρηνων κατι τετοιο μπαινει σε δευτερη μοιρα. Ενω το οτι εχει πεθανει μπαινει σε πρωτη. 9 λεπτά πριν, rhtoras είπε Ο μέσος χρήστης δε θα καταλάβει διαφορές ανάμεσα στα init systems πέρα από τα προφανή: ταχύτητα, όγκος. Ναι , γιατι ο μεσος χρηστης εχει θεμα χωρου και ταχυτητας στο συστημα του και πρεπει να ψειριζουμε τα init systems. Οπως ειπα , επανασταση χωρις λογο. Αν μιλαμε για χρεπια , τοτε να το αναλυσουμε υπο αλλη βαση. 12 λεπτά πριν, rhtoras είπε Άρα και το debian που κάνει 4 χρόνια να βγάλει νεα έκδοση είναι πεθαμένο ? Κάπου ώπα... Θελω να πιστευω οτι μιλας για το Stable , που ειναι server-oriented και δεν θα επρεπε να ειναι επιλογη κανενος σωφρονα home user. Ακομα λοιπον και αυτο το Debian stable εχει εναν κυκλο περι των 2 χρονων . Καποιος που θελει να παιξει με Debian , παει σε Testing/Unstable που ειναι και rolling και πιο ενημερωμενες "εκδοχες" του Debian. Καπου ωπα εεε... 14 λεπτά πριν, rhtoras είπε Eμένα ως άπειρο χρήστη μου δημιούργησε τα ίδια προβλήματα με το mint. Αρα προτεινεις διανομες βασει της δικης σου εμπειριας. Τι θα ελεγες να προτεινουμε διανομες βασει της λογικης ? Ευκολοτερη διανομη = λιγοτερα προβληματα . Μπορει σε καποιους , οπως σε εσενα αυτο να μην λειτουργησε , αλλα στους περισσοτερους θα λειτουργησει. 16 λεπτά πριν, rhtoras είπε Σε πάω και στοίχημα πως ενας νέος χρήστης θα μάθει όπως στρώσει. Σε παω στοιχημα οτι ενας νεος χρηστης δεν θελει να μαθει. Αλλιως θα γοογλαρε περι λινουξ , διαβαζε μερικα αρθρα να παρει πληροφοριες , θα ενοιωθε οτι μιλαμε για νεο λειτουργικο συστημα και πρεπει να μαθει καποια βασικα. Δεν το κανει. Αρα τι θελει ? Κατι που θα του δουλεψει out-of-the-box , με την λιγοτερη προσπαθεια απο μερια του να μαθει πραγματα. Ε στειλτον στο artix 17 λεπτά πριν, rhtoras είπε Λες και όταν έρχεται λέει: δε θέλω rolling. Αφού νεος είναι δεν ξέρει, όπως δεν ήξερα κι εγώ οτι χωρίζονται σε rolling και lts. Aυτος δεν ξερει. Εμεις ομως που ξερουμε και περιμενει απο εμας λυσεις/συμβουλες/προτασεις , οφειλουμε να τον στειλουμε στον σωστο δρομο. Ξερουμε τι σημαινει rolling/bleeding edge , ξερουμε τι σημαινει point release διανομη. Στειλτον gentoo ! 18 λεπτά πριν, rhtoras είπε Οπου βέβαια με τα updates σε win/android το rolling είναι πιο οικείο. To android δεν το λες rolling λειτουργικο. Απο εκδοση σε εκδοση κανει κανονικη εγκατασταση λειτουργικου απο την αρχη. Τα μηνιαια/τριμηνιαια security updates δεν το καθιστουν rolling. Τα windows δεν τα λες ακριβως rolling. Ισως semi-rolling. Απο service pack σε service pack , απο "μεγαλη" εκδοση (feature update) σε "μεγαλη" εκδοση , τραβαει κανονικη εγκατασταση με restarts και τα σχετικα. Τι σχεση εχουν αυτα τα σκηνικα με την λειτουργια των rolling διανομων ? Που ενημερωνουν πακετα καθε μερα ? Μικρα και μεγαλα. Συστηματος και 3rd party... 1
dancer_69 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 To artix χρησιμοποιει init system αντι του systemd. Το runit είναι ένα init system. Η διανομή αυτή παρέχει εκτός του runit και τα openrc και s6(το οποίο νομίζω είναι νεότερο, γρήγορο και σταθερό). Επίσης η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο μέσω του telegram, αλλά η διανομή διαθέτει wiki και φόρουμ επίσης: https://artixlinux.org/ 1
mphxths Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 19 λεπτά πριν, dancer_69 είπε Επίσης η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο μέσω του telegram, αλλά η διανομή διαθέτει wiki και φόρουμ επίσης: Ποιος μιλησε για την διανομη και το telegram. Εγω μιλησα για τα γκρουπς στα οποια συμμετεχει ο rhtoras και το telegram . Στον νεο δεν ειπε "μπες στο ταδε σαιτ , ειναι το φορουμ της διανομη να βρεις βοηθεια σε οποιο προβλημα προκυψει". Ειπε "αν εβαζες το Artix , εγω και οι αλλοι θα σε βοηθουσαμε στο telegram". ΥΓ : Εκανες λαθος ενα γραμμα στο username σου στο artix forum
ConstantineP Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2020 Linux MInt εγκατασταση λεει ο τιτλος..στο systemd, no-systemd κατεληξε και καηκε το τοπικ 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα