Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

OK το εφτιαξα. Τελικα χρειαζοταν να μικρυνω το partition και να κανω χωρο. Μετα μου εβγαλε κανονικα την επιλογη.

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Για AMD Radeon drivers απο οτι εχω καταλαβει δεν μπαινουν ετσι? Μονο αυτους που βαζουν τα mint.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, gbras είπε

Για AMD Radeon drivers απο οτι εχω καταλαβει δεν μπαινουν ετσι? Μονο αυτους που βαζουν τα mint.

Οι open source υπάρχουν ήδη στο kernel. Μπορείς να βάλεις και τους proprietary αν θέλεις (amdgpu-pro) αλλά οι open source συχνά έχουν καλύτερη απόδοση. Θα σού πρότεινα να ψάξεις τους pro drivers μόνο αν πας να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένη εφαρμογή που τους χρειάζεται.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 3/8/2020 στις 10:12 ΜΜ, mphxths είπε

Ειμαι σιγουρος οτι ο @snowflake99  και ο @rhtoras  εχουν την λυση. Λιγη υπομονη φιλε μου :)

εγώ νόμιζα ο,τι με το mint δε θα έχει απορίες... βρε κάτι πράγματα...

Στις 4/8/2020 στις 10:17 ΜΜ, gbras είπε

Ευχαριστω για την πληροφορια, οντως με αλλη επιλογη καταφερα να δει τα windows. Δεν μου βγαζει ομως επιλογη το "install Linux Mint along with windows" ειτε το εχουν αφαιρεσει απο την 20 η υποψιαζομαι οτι πρεπει να αφησω καποιο unpartioned χωρο και να το βαλω εκει. Αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτο θα δουλεψει. Επισης μεσα απο τα windows δεν με αφηνει να μικρυνω το partition, και ισως αυτος ειναι ο λογος τελικα που δεν μου δινει την επιλογη.

Screenshot from 2020-08-04 19-14-34.png

Screenshot from 2020-08-04 19-17-51.png

Το είχα πάθει και εγώ σε mint. Ο installer του είναι ο ubiquity. Θες να δοκιμάσεις και ένα linux άλλο πέρα από το mint ? ΑΝ δοκίμαζες μια διανομή με τον calamares installer π.χ να δεις αν στο κάνει και εκεί για να αποκλείσουμε οτι φταίει ο installer ?

Δοκίμασε το artix, το endeavouros ή κάποιο άλλο. 

Αν θες να επιμείνεις έτσι να σου πω και κάτι άλλο. ΑΝ έχεις κάνει upgrade από win 8 σε 10 πρέπει να κάνεις disable το secure boot.

Επίσης στο σημείο που βρίσκεσαι πρέπει να κάνεις το partition. Μην τσιγκουνευτείς, διότι παρότι το linux δε θέλει ουτε 10 gb για να χωρέσει θα συνιστούσα να βάλεις 30 για να είσαι άνετος.

Κανονικά θα έπρεπε να βλέπεις την κάτωθι εικόνα. Και αυτη αν έβλεπες μπορείς να πατήσεις something else και να έχεις μαζί και windows. Αυτό ειναι καλύτερο γιατί στο linux πρέπει να έχεις home, root και swap partitions.

Το home είναι τα αρχεία σου, το root είναι σαν το c σε windows και το swap(memory) μια μνήμη που τη θες για να τραβάει από εκεί το λειτουργικό κάποιες φορές που δεν επαρκεί η ram σου.

File system προτείνω το xfs ή αν είσαι παλιός το ext4. Στο home θα βάλεις mount point το : /home. Στο root mount point το /. Στο swap δεν έχει mount point.

Ουσιαστικά πρέπει στα partition σου να βάλεις και ένα κομμάτι για το linux. Να δανειστείς λίγο χώρο!!!

υ.γ Yπάρχει περίπτωση να τα κάνεις όλα σωστά αλλά να μη σου βγάζει το grub (= το menu που επιλέγεις λειτουργικό κατα την εκκίνηση). Αν έχεις εκεί θέμα λες και συνεχίζουμε.

υ.γ.2 Ελπίζω να μη σε έπρηξα ή μπέρδεψα... Θα τα βρούμε όλα. Τα πάντα γινονται, μόνο τα windows καλύτερα από το linux δε γίνονται.

Linux-Mint-Installation-4.jpeg

Δημοσ.

Σε ευχαριστω για την απαντηση αλλα οπως ειπα παραπανω ( και μαλλον δεν το ειδες) το εχω φτιαξει. ΕΙμαι ηδη σε Mint. Εχω αλλο προβλημα. Υπαρχει καποιος απλος τροπος να εχω προσβαση σε NAS? Συγκεκριμενα εχω το fritz και πανω σε αυτο ενα δισκο που εχω προσβαση δικτυακα. Στα windows βεβαια ειναι πολυ ευκολο να τον δεις. Στο mint προς το παρον δεν βρισκω τροπο. Yποψην ο δισκος ειναι σε SMB v2 πρωτοκολο

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, gbras είπε

Σε ευχαριστω για την απαντηση αλλα οπως ειπα παραπανω ( και μαλλον δεν το ειδες) το εχω φτιαξει. ΕΙμαι ηδη σε Mint. Εχω αλλο προβλημα. Υπαρχει καποιος απλος τροπος να εχω προσβαση σε NAS? Συγκεκριμενα εχω το fritz και πανω σε αυτο ενα δισκο που εχω προσβαση δικτυακα. Στα windows βεβαια ειναι πολυ ευκολο να τον δεις. Στο mint προς το παρον δεν βρισκω τροπο. Yποψην ο δισκος ειναι σε SMB v2 πρωτοκολο

Έχεις κάνει εγκατάσταση samba στο mint?

Δημοσ.

Οχι δεν εχω καταλαβει τελικα αν εχει η δεν εχει. Υπηρχε εγκατεστημενο μεχρι το 18 και μετα το εβγαλαν?

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, gbras είπε

Θες τη γνώμη μου ?

Αυτό που σου είπα για το partition είναι βασικότατο και θα το βρεις μπροστά σου.

Κοίτα τώρα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σου. Αν ήσουν σε artix θα σε παρέπεμπα στην σχετική ομάδα στο telegram που έχει και τους Έλληνες dev και θα στο λύναμε στο άψε σβήσε. Και θα ξέχναγες και το mint μια για πάντα, γιατί θα άφηνες το τίμιο fiat για τη ferrari.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, rhtoras είπε

Θες τη γνώμη μου ?

Αυτό που σου είπα για το partition είναι βασικότατο και θα το βρεις μπροστά σου.

Κοίτα τώρα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σου. Αν ήσουν σε artix θα σε παρέπεμπα στην σχετική ομάδα στο telegram που έχει και τους Έλληνες dev και θα στο λύναμε στο άψε σβήσε. Και θα ξέχναγες και το mint μια για πάντα, γιατί θα άφηνες το τίμιο fiat για τη ferrari.

Εχω δωσει αρκετο χωρο για το linux. Τα υπολοιπα αργοτερα να δω αν θα μεινω σε linux.

2 ώρες πριν, tsofras είπε

Έχεις κάνει εγκατάσταση samba στο mint?

To εκανα, παταω στο windows network δεν βρισκει κατι. Δοκιμασα και alt-f2 να βαλω την ip του nas αλλα δεν το βρισκει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, rhtoras είπε

Εγω νομιζα οτι δεν υπαρχουν χρηστες που ρωτανε χωρις να δινουν τις απαραιτητες πληροφοριες...βρε κατι πραγματα.

Δοκίμασε το artix

Ο προσυλητισμος καλα κρατει :)

File system προτείνω το xfs ή αν είσαι παλιός το ext4

Το ext4 ειναι για τους παλιουρες ενω για τους νεους χρηστες ειναι το xfs ? Σοβαρα τωρα?

Στο home θα βάλεις mount point το : /home. Στο root mount point το /. Στο swap δεν έχει mount point.

Partition scheme με πολλα partitions δεν ειναι για νεους χρηστες...

3 ώρες πριν, rhtoras είπε

Αν ήσουν σε artix θα σε παρέπεμπα στην σχετική ομάδα στο telegram που έχει και τους Έλληνες dev και θα στο λύναμε στο άψε σβήσε. Και θα ξέχναγες και το mint μια για πάντα, γιατί θα άφηνες το τίμιο fiat για τη ferrari.

Ferrari το artix ? To ακουσαμε και αυτο. Αν ειναι ferrari ο επαναστατης χωρις αιτια τοτε τι ειναι το archlinux ? To opensuse ? To Fedora ? Το Debian ? Παρτο αλλιως γιατι βρηκες :) Επισης το "Αν ησουν σε artix θα σε παρεπεμπα..." τι σημαινει ? Οτι τωρα που ο φιλος εβαλε Μιντ δεν εχεις που να τον παραπεμψεις ? Δεν υπαρχουν Mint forums ? Ubuntu forums ? Δεν υπαρχει κοινοτητα ?  Ή απλα δεν θες να τον παραπεμψεις για να δειξεις εμμεσως πλην σαφως οτι , ξερεις αν ησουν σε Artix θα εβρισκες βοηθεια..σε οποιαδηποτε αλλη διανομη..δεν υπαρχει τιποτα.

3 ώρες πριν, rhtoras είπε

θα στο λύναμε στο άψε σβήσε

Εισαι μεσα στην προγραμματιστικη ομαδα του Artix ? Για αυτο ο προσυλητισμος ? χαχα

Παραπληροφορεις τον κοσμο με εμμεσο τροπο και δεν ειναι ουτε κομψο ουτε σωστο.

Ο ενας μας πρηζει με το ubuntu καθε φορα που βγαινει νεα εκδοση και ποσο καλο και γαματο ειναι , ο αλλος ( εσυ ) μας πρηζεις με την Ferrari..εχμ το Artix εννοουσα... δεν σεβεστε με αυτον τον τροπο τον καθε ενα που ρωταει και εχει συγκεκριμενες αναγκες και οι λυσεις πρεπει να ειναι με γνωμονα αυτες τις αναγκες. Οχι το κολλημα που εχει ο καθενας με την διανομη του.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ConstantineP είπε

Έχω την εντύπωση οτι ο rhtoras μάλλον χρησιμοποιεί Artix....🤔😄

Tην ιδια εντυπωση εχουν και τα πεπονι@@ μου . ;)

Δημοσ.
5 ώρες πριν, rhtoras είπε

Το είχα πάθει και εγώ σε mint. Ο installer του είναι ο ubiquity. Θες να δοκιμάσεις και ένα linux άλλο πέρα από το mint ? ΑΝ δοκίμαζες μια διανομή με τον calamares installer π.χ να δεις αν στο κάνει και εκεί για να αποκλείσουμε οτι φταίει ο installer ?

Δοκίμασε το artix, το endeavouros ή κάποιο άλλο. 

Αν θες να επιμείνεις έτσι να σου πω και κάτι άλλο. ΑΝ έχεις κάνει upgrade από win 8 σε 10 πρέπει να κάνεις disable το secure boot.

Επίσης στο σημείο που βρίσκεσαι πρέπει να κάνεις το partition. Μην τσιγκουνευτείς, διότι παρότι το linux δε θέλει ουτε 10 gb για να χωρέσει θα συνιστούσα να βάλεις 30 για να είσαι άνετος.

Κανονικά θα έπρεπε να βλέπεις την κάτωθι εικόνα. Και αυτη αν έβλεπες μπορείς να πατήσεις something else και να έχεις μαζί και windows. Αυτό ειναι καλύτερο γιατί στο linux πρέπει να έχεις home, root και swap partitions.

Το home είναι τα αρχεία σου, το root είναι σαν το c σε windows και το swap(memory) μια μνήμη που τη θες για να τραβάει από εκεί το λειτουργικό κάποιες φορές που δεν επαρκεί η ram σου.

File system προτείνω το xfs ή αν είσαι παλιός το ext4. Στο home θα βάλεις mount point το : /home. Στο root mount point το /. Στο swap δεν έχει mount point.

Ουσιαστικά πρέπει στα partition σου να βάλεις και ένα κομμάτι για το linux. Να δανειστείς λίγο χώρο!!!

υ.γ Yπάρχει περίπτωση να τα κάνεις όλα σωστά αλλά να μη σου βγάζει το grub (= το menu που επιλέγεις λειτουργικό κατα την εκκίνηση). Αν έχεις εκεί θέμα λες και συνεχίζουμε.

υ.γ.2 Ελπίζω να μη σε έπρηξα ή μπέρδεψα... Θα τα βρούμε όλα. Τα πάντα γινονται, μόνο τα windows καλύτερα από το linux δε γίνονται.

Linux-Mint-Installation-4.jpeg

Δεν πρέπει να έχεις διαφορετικά partitions για root, home, και swap, είναι κάτι που κάνεις από προτίμηση. Μπορείς να τα έχεις όλα σε ένα χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για το filesystem: αν δεν έχει συγκεκριμένο λόγο να χρησιμοποιήσει κάτι διαφορετικό, δε χρειάζεται. Σταμάτα να δίνεις συμβουλές που δεν έχουν καμία επαφή με αυτό που ζητάει ο άνθρωπος. Στην καλύτερη δεν τον βοηθάς, στη χειρότερη τον μπερδεύεις ακόμα περισσότερο.

• Like 3
Δημοσ.

Επισης αρχιστε να σκεφτεστε swap file και οχι swap partition. Τουλαχιστον ας παιρνουμε τα θετικα απο τα Windows που εχουν swap file εδω και 150 χρονια.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο διαχωρισμός root και home είναι δικοπο μαχαίρι. Η χωρητικότητα του διαφέρει απο χρήστη σε χρήστη.

Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να αποφεύγεται σε χρήστες που χρησιμοποιούν Linux πρώτη φορά

Εχει μαλλιασει η γλωσσα μου με το swapfile@mphxths

Επεξ/σία από JohnGavr
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...