gbras Δημοσ. 3 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2020 Αποφασισα να εγκαταστησω lInux Mint στον υπολογιστη μου ωστε σιγα σιγα να μεταφερθω σε περιβαλλον lInux. Προς το παρον ομως δεν θελω να χασω στην εγκατασταση των windows. Απο οσο ξερω στην εγκατασταση το MInt σου δινει την επιλογη συνηπαρξης των δυο λειτουργικων ( το εχω δει) . Κατα την εγακτασταση ομως τωρα δεν μου δινει αυτη την επιλογη. Διαβασα καποιες λυσεις οπως το να απενεργοποιησω το fast boot αλλα δεν ειχε αποτελεσμα. Εχει κανενας καμια ιδεα?
mphxths Δημοσ. 3 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Ειμαι σιγουρος οτι ο @snowflake99 και ο @rhtoras εχουν την λυση. Λιγη υπομονη φιλε μου Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2020 από mphxths 2
Jeiko_22 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2020 Μπορείς να επισημάνεις σε ποιο σημείο της εγκατάστασης βρίσκεσαι;
gbras Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 2 ώρες πριν, Jeiko_22 είπε Μπορείς να επισημάνεις σε ποιο σημείο της εγκατάστασης βρίσκεσαι; Στην αρχη οταν σε ρωταει θελεις να σβησεις το δισκο και να εγκαταστησεις τα mint η να επιλεξεις κατι αλλο.
hp8 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 5 ώρες πριν, gbras είπε Στην αρχη οταν σε ρωταει θελεις να σβησεις το δισκο και να εγκαταστησεις τα mint η να επιλεξεις κατι αλλο. και που είναι το πρόβλημα ? Επέλεξε κάτι άλλο και προχώρα Για να μην κάνεις όμως κάποιο λάθος και μετά ψάχνεσαι διάβασε πρώτα πως γίνεται η εγκατάσταση linux mint μαζί με windows εδώ linuxinsider.gr έχει βίντεο δεν αλλάζει κάτι
gbras Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 3 ώρες πριν, hp8 είπε και που είναι το πρόβλημα ? Επέλεξε κάτι άλλο και προχώρα Για να μην κάνεις όμως κάποιο λάθος και μετά ψάχνεσαι διάβασε πρώτα πως γίνεται η εγκατάσταση linux mint μαζί με windows εδώ linuxinsider.gr έχει βίντεο δεν αλλάζει κάτι Μηπως να το δεις καλυτερα εσυ πως γινεται η εγκατασταση και να δεις τι γραφω στο πρωτο μου ποστ?
hp8 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, gbras είπε Μηπως να το δεις καλυτερα εσυ πως γινεται η εγκατασταση και να δεις τι γραφω στο πρωτο μου ποστ? εγώ ηδη έχω 3 pc με mitt σε dual (φωτο αυτό που γράφω με 10ρια) Πάτα εκεί που λέει κάτι άλλο να δεις αν υπάρχουν τα ntfs διαμέρισμα - τα των windows οπότε βλέπεις αν μπορείς να προχωρήσεις Spoiler Επεξ/σία 4 Αυγούστου 2020 από hp8
gbras Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 το εχω κανει δεν μου δινει καποια αλλη δυνατοτητα. Την εγκατασταση των windows σαν να μην την αναγνωριζει.
hp8 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 μήπως να ξανακατεβαζες την διανομή μπας και κάτι δεν έκατσε καλά και να την ξαναγράψεις ?
snowflake99 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Η επιλογή "κάτι άλλο" στον installer είναι για να φτιάξεις τα partitions χειροκίνητα μόνος σου. Εμείς θέλουμε την "εγκατάσταση mint μαζί με τα windows" επιλογή. Θα βοηθούσε να μας δώσεις αυτές τις πληροφορίες: 1) Ποια έκδοση των Mint προσπαθείς να εγκαταστήσεις; 2) Ποια έκδοση Windows έχεις ήδη εγκατεστημένη; 3) Ποιο εργαλείο/ τρόπο χρησιμοποίησες για να περάσεις το ISO των Linux Mint σε USB; 4) Πόσους δίσκους (HDD/SSD) έχεις συνδεδεμένους στο συγκεκριμένο υπολογιστή; 5) Screenshot από τον installer με το βήμα της εγκατάστασης στο οποίο δε μπορείς να προχωρήσεις (όπου να φαίνονται οι επιλογές που σου δίνει για εγκατάσταση). Χρησιμοποίησε το εργαλείο Screenshot. 6) Screenshot από το εργαλείο GParted που να φαίνεται ο κύριος δίσκος (στον οποίον είναι εγκατεστημένα τα Windows και στον οποίον επίσης θέλεις να εγκαταστήσεις τα Linux Mint). Μόλις ανοίξεις το GParted, πάνω δεξιά σού λέει ποιο δίσκο σού δείχνει εκείνη τη στιγμή. Λογικά θα λέει /dev/sda, και το μέγεθος του δίσκου. Κάτω από εκεί, υπάρχει μια απεικόνιση των partitions (διαμερισμάτων) του επιλεγμένου δίσκου, με πληροφορίες για το τι περιέχει το καθένα. Αν ο δίσκος που βλέπεις δεν είναι ο κύριος δίσκος (με την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows), πάτα σε εκείνο το παραθυράκι (/dev/sda) και επέλεξε το δίσκο στον οποίο θέλεις να εγκαταστήσεις το σύστημα. Αν έχεις πολλούς δίσκους και δεν είσαι σίγουρος σε ποιον αναφέρομαι, βγάλε screenshot από όλους. Τα εργαλεία που ανέφερα (Screenshot, GParted) είναι ήδη εγκατεστημένα στο Live ISO των Linux Mint, τουλάχιστον στην τελευταία έκδοση. Δεν είμαι σίγουρος για προηγούμενες, εξού και ρώτησα ποια έκδοση προσπαθείς να εγκαταστήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σού πρότεινα να χρησιμοποιήσεις την τελευταία έκδοση που υπάρχει (στην προκειμένη περίπτωση την 20). Επεξ/σία 4 Αυγούστου 2020 από snowflake99
mphxths Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 33 λεπτά πριν, snowflake99 είπε Θα βοηθούσε να μας δώσεις αυτές τις πληροφορίες: Ελα..δεν το πιστευω..δεν εδωσε πληροφοριες ? Καταλαβες γιατι σε ταγκαρα ε ? ... 1
gbras Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, snowflake99 είπε Η επιλογή "κάτι άλλο" στον installer είναι για να φτιάξεις τα partitions χειροκίνητα μόνος σου. Εμείς θέλουμε την "εγκατάσταση mint μαζί με τα windows" επιλογή. Θα βοηθούσε να μας δώσεις αυτές τις πληροφορίες: 1) Ποια έκδοση των Mint προσπαθείς να εγκαταστήσεις; 2) Ποια έκδοση Windows έχεις ήδη εγκατεστημένη; 3) Ποιο εργαλείο/ τρόπο χρησιμοποίησες για να περάσεις το ISO των Linux Mint σε USB; 4) Πόσους δίσκους (HDD/SSD) έχεις συνδεδεμένους στο συγκεκριμένο υπολογιστή; 5) Screenshot από τον installer με το βήμα της εγκατάστασης στο οποίο δε μπορείς να προχωρήσεις (όπου να φαίνονται οι επιλογές που σου δίνει για εγκατάσταση). Χρησιμοποίησε το εργαλείο Screenshot. 6) Screenshot από το εργαλείο GParted που να φαίνεται ο κύριος δίσκος (στον οποίον είναι εγκατεστημένα τα Windows και στον οποίον επίσης θέλεις να εγκαταστήσεις τα Linux Mint). Μόλις ανοίξεις το GParted, πάνω δεξιά σού λέει ποιο δίσκο σού δείχνει εκείνη τη στιγμή. Λογικά θα λέει /dev/sda, και το μέγεθος του δίσκου. Κάτω από εκεί, υπάρχει μια απεικόνιση των partitions (διαμερισμάτων) του επιλεγμένου δίσκου, με πληροφορίες για το τι περιέχει το καθένα. Αν ο δίσκος που βλέπεις δεν είναι ο κύριος δίσκος (με την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows), πάτα σε εκείνο το παραθυράκι (/dev/sda) και επέλεξε το δίσκο στον οποίο θέλεις να εγκαταστήσεις το σύστημα. Αν έχεις πολλούς δίσκους και δεν είσαι σίγουρος σε ποιον αναφέρομαι, βγάλε screenshot από όλους. Τα εργαλεία που ανέφερα (Screenshot, GParted) είναι ήδη εγκατεστημένα στο Live ISO των Linux Mint, τουλάχιστον στην τελευταία έκδοση. Δεν είμαι σίγουρος για προηγούμενες, εξού και ρώτησα ποια έκδοση προσπαθείς να εγκαταστήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σού πρότεινα να χρησιμοποιήσεις την τελευταία έκδοση που υπάρχει (στην προκειμένη περίπτωση την 20). Καλησπερα 1) Την τελευταια φυσικα 20 2) Windows 10 2004 3) Οτι προτεινει το mint το etcher 4) 1 SSD 5) + 6) Επεξ/σία 4 Αυγούστου 2020 από gbras
snowflake99 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Ωραίος. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που συμβαίνει είναι το σύστημα να έχει εγκατασταθεί σε BIOS mode (ή αλλιώς Legacy mode) και το USB να bootάρει σε UEFI mode, ή το αντίστροφο. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει το καθένα, για την ώρα απλά κράτα ότι αυτά τα 2 είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι αν η εγκατάσταση των Windows έγινε σε BIOS mode, πρέπει και τα Linux Mint να εγκατασταθούν σε BIOS mode, αλλά και το USB να έχει bootάρει σε BIOS mode για να εντοπίσει τα Windows (και το αντίστοιχο ισχύει στην περίπτωση που η εγκατάσταση είναι UEFI). Αν τα Windows είναι σε UEFI mode Λογικά επέλεξες καταλάθος BIOS/Legacy mode όταν πήγες να bootάρεις από το Live USB, οπότε δοκίμασε να bootάρεις ξανά αλλά σε UEFI mode. Αν όντως φταίει αυτό, τότε θα μπορέσεις να ακολουθήσεις τα ίδια βήματα και αυτή τη φορά θα βρίσκει τα Windows. Αν τα Windows είναι σε BIOS mode Δοκίμασε την πρώτη επιλογή, και αν δε βγάλεις άκρη, δοκίμασε τη δεύτερη. 1) Το αντίστροφο από αυτό που είπα επάνω, δηλαδή επέλεξες UEFI mode, άρα πρέπει να bootάρεις ξανά αλλά σε BIOS/Legacy mode. 2) Αν μπεις στο BIOS του υπολογιστή σου (συνήθως με το να πατήσεις F2 ή Delete κατά την εκκίνηση), λογικά θα υπάρχει στα boot options μια επιλογή για να εξαναγκάσεις το BIOS/Legacy mode. Αν το κάνεις αυτό, τότε το Live USB θα bootάρει αυτόματα σε BIOS και στη συνέχεια θα βρει και τα Windows. Δε μπορώ να σού πω τίποτα με σιγουριά για το boot menu του υπολογιστή σου, επειδή το καθένα είναι διαφορετικό. Δοκίμασε αυτά και πες μας.
gbras Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Ευχαριστω για την πληροφορια, οντως με αλλη επιλογη καταφερα να δει τα windows. Δεν μου βγαζει ομως επιλογη το "install Linux Mint along with windows" ειτε το εχουν αφαιρεσει απο την 20 η υποψιαζομαι οτι πρεπει να αφησω καποιο unpartioned χωρο και να το βαλω εκει. Αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτο θα δουλεψει. Επισης μεσα απο τα windows δεν με αφηνει να μικρυνω το partition, και ισως αυτος ειναι ο λογος τελικα που δεν μου δινει την επιλογη. Επεξ/σία 4 Αυγούστου 2020 από gbras
snowflake99 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Περίεργο. Όχι, σίγουρα δεν την έχουν βγάλει την επιλογή επειδή το δοκίμασα κι εγώ πρόσφατα. Στο επόμενο βήμα μου έβγαλε τα partitions δίπλα - δίπλα, και μπορούσα να ρυθμίσω με το ποντίκι πόσο θα αφήσω στα Mint και πόσο στο άλλο λειτουργικό. Δοκίμασε να ακολουθήσεις τα βήματα από την αρχή άλλη μια φορά, να δεις μήπως βγάλει την πρώτη επιλογή. Εφόσον είδε τα Windows δεν έχω ιδέα ποιο είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Θα έψαχνα λίγο παραπάνω σχετικά με τον installer αλλά δεν έχω το χρόνο δυστυχώς. Αξίζει να ρίξεις τουλάχιστον μία ματιά στο documentation (υπάρχει και στα ελληνικά). Αν θέλεις, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις να μικρύνεις το partition μόνος σου με το "Something else", και να δημιουργήσεις ένα ext4. Είναι αρκετά εύκολο από εκεί μέσα. Επίσης καλό είναι να έχεις backed up τα σημαντικά δεδομένα σου κάθε φορά που μικραίνεις partition (δε μού έχει τύχει απώλεια δεδομένων ποτέ προσωπικά, αλλά αυτό συνίσταται). Επεξ/σία 5 Αυγούστου 2020 από snowflake99
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα