Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

γνωριζει κανεις που μπορω να βρω το engineers data pdf για το Daikin perfera FTXM35N/RXM35N9 ?

Ψαχνω για θερμικες αποδοσεις σε Χ συνθηκες κρυου (αποδοση COP κτλ)

Επεξ/σία από CptBill
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

3 ώρες πριν, satsok2 είπε

Το ξαναγράφω εδώ. Με δυο κλιματιστικά , inverter έχω κάψει γύρω στις 35 κιλοβατώρες τη μέρα τώρα τελευταία με την κακοκαιρία. Λογικό, ή να ψαχνομαι και αλλού (πχ θερμοσίφωνας);

Καλύτερα πχ 2 + 3 + 2 + 3 ωρες στο φουλ με κενά ή σχετικά  χαμηλή θερμοκρασία και συνεχόμενα για το 24ωρο;

Screenshot_20220130-225138.png

Το κλιματιστικό πρέπει να είναι στους 20 με 21 βαθμούς και στο auto ρυθμισμένο για την βέλτιστη λειτουργία. Όχι στο full. Όταν λες για θερμοσίφωνο τι εννοείς; Φαντάζομαι έχεις μετρητές ενέργειας και δεν μετράς από το ρολόι. 

• Like 1

Για δωμάτιο είμαι ανάμεσα σε Carrier 42QHG012D8SI Crystal III Ion & Toyotomi IZURU eco II TRN/TRG-2128ZR 9αρια.

Το ΤΟΥΟΤΟΜΙ έρχεται ποιο φθηνό λόγω της προσφορά του Πλαισίου. Έχω ήδη ένα 9αρι Carrier και ένα 18αρι IZURU 828.

Θα αγοραστούν 2 τεμάχια. Βάζω ένα αστερίσκο ότι τα δωμάτια κοιτάνε Δυτικά και δεν ξέρω κατά πόσο θα υπάρχει θέμα το καλοκαίρι το απόγευμα όταν χτυπάει την εξωτερική μονάδα ο ήλιος στην απόδοσή τους.

Επίσης βλέπω ότι το ΤΟΥΟΤΟΜΙ είναι λίγο πιο "δυνατό" τουλάχιστον στα χαρτιά.

Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση στα αντίστοιχα χρήματα? Κυρίως για ψύξη η χρήση τους, απαραίτητο το wifi.

7 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Το κλιματιστικό πρέπει να είναι στους 20 με 21 βαθμούς και στο auto ρυθμισμένο για την βέλτιστη λειτουργία. Όχι στο full. Όταν λες για θερμοσίφωνο τι εννοείς; Φαντάζομαι έχεις μετρητές ενέργειας και δεν μετράς από το ρολόι. 

Μετρω από το ρολόι κάτω. Παίζει ρόλο;

Για αυτό ρωτάω αν πρέπει να ψάχνω περισσότερο με θερμοσίφωνα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, satsok2 είπε

Από το ρολόι πιάνεις όλη την κατανάλωση του σπιτιού 

Το πόσο θα κάψουν τα κλιματιστικά είναι θέμα αμέτρητων παραμέτρων αλλά πες μας σε τι χώρο είναι τι ζητούμενη είχες πόσο ήταν η εξωτερική πόσες ώρες λειτουργούσαν υπήρχε άλλο μέσο θέρμανσης έκανες συνεχόμενη η διακοπτόμενη λειτουργία ,ει άι πάρα πολλά αυτά που δε λες και δε μπορεί κάποιος να σου πει αν είναι καλά η όχι 

Επεξ/σία από dimostr
  • Like 1

11 ώρες πριν, liakjim είπε

Όλα είναι λογικά με τα κλιματιστικά μιας και υπακούουν στον προγραμματισμό τους.

Πχ θυμάσαι το atxc25b ; Περίεργο στα μάτια μας, αλλά δούλευε όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί:

Εννοείται ότι δεν αποκλείουμε την πιθανότητα βλάβης αλλά θέλει καλό ψάξιμο.

Όντως είναι 1.5.

Screenshot_2022-01-30-23-17-15-50_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg.12fb8406d37cebcee88f05702986c542.jpg

Θα πρέπει να βρεις ένα πολύ γρήγορο και ακριβές θερμόμετρο και να το βάλεις να μετράει στο ύψος του αισθητήρα θερμοκρασίας. Αφού έχεις homeassistant, είναι πολύ εύκολο να βάλεις έναν Dallas ds18b20 σε ένα esp32 ή esp8266 να το φλασαρεις με esphome και να δεις αν ακούει εκεί.

Ο αισθητήρας είναι δεξιά και ψηλά στο στοιχείο κοντά στην εισαγωγή :

Screenshot_2022-01-30-23-22-29-01_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg.da7d0ea13ce78c60569b05fe0b5df1b0.jpg

Κοίτα να δεις αρχικά αν είναι στη θέση του.

Άρα συμφορουμίτη, αν τα προγραμματίζουν έτσι οι εταιρείες τα a/c, ποιο το νόημα του να τα παίρνουμε inverter....Θα έπρεπε ο προγραμματισμός να είναι, απλά να ρίχνει στροφές ο συμπιεστής και μετά να περιμένει 3 λεπτά για να δει αν θα ανεβάσει ή θα ρίξει κι άλλο, ας πούμε! Εκτός αν τον έχει ήδη ρίξει στις ελάχιστες δυνατές στροφές, οπότε εκεί είναι λογικό να αρχίζει on - off... Μήπως, είναι αυτή η περίπτωση;;;  Γιατί στις αντλίες θερμότητας ας πούμε, συμβαίνει, όταν έχει βάλει κάποιος πιο μεγάλη αντλία, από ότι πραγματικά χρειάζεται (πχ του αρκεί 9kw και βάζει 12άρα, χωρίς μελέτη)...

Γι' αυτό τον λόγο παίζει ρόλο η σωστή διαστασιολόγηση, δεν είναι σωστό να χρειαζόμαστε 9άρι κλιματιστικό, και να λέμε δεν βαριέσαι 50€ διαφορά έχουν, βάλε 12άρι...

7 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Άρα συμφορουμίτη, αν τα προγραμματίζουν έτσι οι εταιρείες τα a/c, ποιο το νόημα του να τα παίρνουμε inverter....Θα έπρεπε ο προγραμματισμός να είναι, απλά να ρίχνει στροφές ο συμπιεστής και μετά να περιμένει 3 λεπτά για να δει αν θα ανεβάσει ή θα ρίξει κι άλλο, ας πούμε! Εκτός αν τον έχει ήδη ρίξει στις ελάχιστες δυνατές στροφές, οπότε εκεί είναι λογικό να αρχίζει on - off... Μήπως, είναι αυτή η περίπτωση;;;  Γιατί στις αντλίες θερμότητας ας πούμε, συμβαίνει, όταν έχει βάλει κάποιος πιο μεγάλη αντλία, από ότι πραγματικά χρειάζεται (πχ του αρκεί 9kw και βάζει 12άρα, χωρίς μελέτη)...

Γι' αυτό τον λόγο παίζει ρόλο η σωστή διαστασιολόγηση, δεν είναι σωστό να χρειαζόμαστε 9άρι κλιματιστικό, και να λέμε δεν βαριέσαι 50€ διαφορά έχουν, βάλε 12άρι...

Το video δείχνει κάτι άλλο : το κλιματιστικό εκκινεί ενώ διαβάζει πάνω από 3C υψηλότερα από τη στόχευση. +3.5 για ακρίβεια.

Αυτό μας άλλαξαν με την πλακέτα από τη daikin (ή πλέον με προγραμματισμό στην υφιστάμενη) . Το 3.5 μας το έκαναν 0.5.

• Like 1

10 ώρες πριν, CptBill είπε

γνωριζει κανεις που μπορω να βρω το engineers data pdf για το Daikin perfera FTXM35N/RXM35N9 ?

Ψαχνω για θερμικες αποδοσεις σε Χ συνθηκες κρυου (αποδοση COP κτλ)

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Outdoor/RXM/2019/RXM20-35N2V1B9_Databook_EEDEN19.pdf

• Thanks 1

Στις 29/1/2022 στις 10:11 ΠΜ, liakjim είπε

Με αυτές τις απώλειες θα πήγαινα σε 9άρι. Το ftxc25c μου έρχεται στο μυαλό.

Αυτές τις ημέρες εφάρμοσα σχέδιο τύπου @dimostr με ανοιχτές τις πόρτες των μικρών δωματίων ώστε να είναι ζεστός ο πάνω όροφος ο οποίος τελικά με τη βοήθεια του ζεστού αέρα που έρχεται από τη σκάλα από κάτω από το asyg καταφέρνει και μένει στους 20 με τα 2Χ9άρια (carrier + daikin).

Η εικόνα είναι αυτή. Το daikin θέλει 5KWh το 24ωρο. Συνήθως κάθεται στα 175W.

Αυτό το σύστημα του dimostr εφαρμόζω εξαρχής στο δικό μου ενιαίο διαμέρισμα  με άριστα αποτελέσματα ακόμα και στο χιονιά! Νομίζω ότι πέρασαν το σκληρό τεστ με επιτυχία τα κλιματιστικά μου!!!

-------------------------------

Θα σε ρωτούσα πόσο ειναι το ελάχιστο που μπορεί να φτάσει σε συντήρηση το daikin που έχεις (εγώ έχω το atc25c όπως ευτυχώς μου πρότεινες) αλλά απάντησες ήδη εδώ στα 175w. Έχεις δει και χαμηλότερα; Σε ρωτάω διότι  στο haori 16 εχω δει μέχρι και 150 σε συντήρηση τουλάχιστον στην εφαρμογή!  Δεν πιστεύω ότι το χαόρι πάει χαμηλότερα από το εννιαρακι daikin!

Επίσης θα ήθελα να μου προτείνεις αν ξερεις κάποια καλά πριζακια με μετρητη καταναλωσης πέραν αυτών με τα wifi και τα διαγραμματα που έχετε εσεις! Απλά θέλω να μου μετράει καταναλωση

28 λεπτά πριν, spyros.s είπε

Δεν πιστεύω ότι το χαόρι πάει χαμηλότερα από το εννιαρακι daikin

Το 18 αρι shorai που έχω πάει 135 και έχει μείνει πολλές ώρες στα 150-155  θέρμανση σε αντίθεση με το atxc25b που σε μένα δεν έχει παίξει κάτω από 190 

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σήμερα εχω αδεια οπότε πειραματιζομαι λίγο όσο λειπει η φαμιλια... :)

Όταν λοιπόν εχει πιασει θερμοκρασια και δεν εχει αναγκη να δουλέψει καθόλου σχεδόν (για παραδειγμα απο 21 το εχω ριξει στους 18 από το πρωι στις 8  αφου το επιτρεπει ο καιρος) έχω αυτα τα αποτελέσματα που μου φαίνονται εξωπραγματικά καλά! Αντιλαμβανομαι ότι ο χώρος κρατά την θερμοκρασία του εύκολα αλλά κοιταξε ποσο χαμηλα φτανει και για πόσες ώρες. Εδώ δεν φαινεται τοσο αυτο που θελω να δειξω....εχω δει πραγματι καταναλωσεις οριακα κατω απο 150w. Δεν ξερω αν ειναι εφικτο η με κοροιδευει η εφαρμογη...

22-01-31.jpg

Επεξ/σία από spyros.s

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχει κανεις εμπειρια με το παρακατω μηχανημα, διοτι το εχω βρει σε πολυ καλη τιμη και σκεφτομαι να το παρω ?
https://www.skroutz.gr/s/28546272/Mitsubishi-MSZ-MUZ-AP35VG-K-Κλιματιστικό-Inverter-12000-BTU-με-WiFi.html
Επισης μηπως γνωριζετε ποσα ειναι τα ελαχιστα μετρα χαλκοσωληνα που απαιτει το συγκεκριμενο για σωστη λειτουργια ?

Επεξ/σία από CalaQuendiR

20 ώρες πριν, liakjim είπε

Ναι. Αν διαβάσεις το εγχειρίδιο, θα δεις ότι όταν ο συμπιεστής κλείνει, θα εκκινήσει μετά από 3 λεπτά. Άρα λύσαμε τον γρίφο των 3 λεπτών.

Σκέψου ότι ο θερμοστάτης είναι ψηλά κοντά στο ταβάνι. Όταν εσύ θέλεις 22 στον χώρο (πχ 1 μέτρο από το έδαφος), ο προγραμματισμός λέει ότι αφού ο ζεστός αέρας πάει ψηλά, εκεί θα μετρήσει πχ 24 για να κλείσει.

Κλείνει λοιπόν και σε αυτά τα 3 λεπτά, ο αέρας κρυώνει, ο θερμοστάτης δίνει σήμα, ο συμπιεστής παίρνει και το κλιματιστικό αρχίζει να βγάζει ζεστό αέρα. Επειδή όμως ο χώρος είναι οριακά ζεστός, αυτός ο αεράκος αρκεί για να διαβάσει ο θερμοστάτης υπερθέρμανση πριν προλάβει να ρίξει watts και δίνει εντολή για κράτηση. Για να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος των 3'.

Στα κινέζικα αυτό είναι σούπερ έντονο πχ το 18άρι ariston των πεθερικών κάνει onoff από τα 1500W, για αυτό βγάλανε το follow me.

0b639dff01ca51ab602490ec76faa633.png

Είπα ΣΧΕΔΟΝ.

https://www.plaisio.gr/klima-spitiou/klimatismos/klimatistika-toixou/inventor-comfort-mfv32-24wfi-klimatistiko-24-000-btu-h_3641112

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θα μπορούσες να μου περιγράψεις το σκεπτικό σου πίσω από την πρόταση για το Inventor Comfort MFV32-24WFI? Δεν ρωτάω ειρωνικά (μην παρεξηγηθώ), να καταλάβω θέλω πως προκύπτει αυτή η επιλογή ανάμεσα σε άλλα 24αρια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

2 ώρες πριν, spyros.s είπε

Σήμερα εχω αδεια οπότε πειραματιζομαι λίγο όσο λειπει η φαμιλια... :)

Όταν λοιπόν εχει πιασει θερμοκρασια και δεν εχει αναγκη να δουλέψει καθόλου σχεδόν (για παραδειγμα απο 21 το εχω ριξει στους 18 από το πρωι στις 8  αφου το επιτρεπει ο καιρος) έχω αυτα τα αποτελέσματα που μου φαίνονται εξωπραγματικά καλά! Αντιλαμβανομαι ότι ο χώρος κρατά την θερμοκρασία του εύκολα αλλά κοιταξε ποσο χαμηλα φτανει και για πόσες ώρες. Εδώ δεν φαινεται τοσο αυτο που θελω να δειξω....εχω δει πραγματι καταναλωσεις οριακα κατω απο 150w. Δεν ξερω αν ειναι εφικτο η με κοροιδευει η εφαρμογη...

22-01-31.jpg

Χρειάζεσαι διάγραμμα με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση για να δεις αν πχ αυτά τα 0.05kwh είναι σταθερά 50W (λίγο απίθανο) ή πχ 200W για 15' και μετά off.

30 λεπτά πριν, journeyman77 είπε

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θα μπορούσες να μου περιγράψεις το σκεπτικό σου πίσω από την πρόταση για το Inventor Comfort MFV32-24WFI? Δεν ρωτάω ειρωνικά (μην παρεξηγηθώ), να καταλάβω θέλω πως προκύπτει αυτή η επιλογή ανάμεσα σε άλλα 24αρια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

8000W απώλειες άρα πάμε καρφί σε 24αρι και όχι τίποτα φλωρικο.

Είπες πλαίσιο με εγγύηση και wifi και θέρμανση. Αφού είπες θέρμανση ξεχνάμε αυτόματα τα midea, gree , aux και φασον αυτών. Απομένει το inventor το οποίο είναι φασον Haier , άρα καλό και έχει και αυτά που ψάχνεις. Νομίζω εύκολη απόφαση.

• Like 2

4 ώρες πριν, satsok2 είπε

Φυσικά και παίζει ρόλο διότι το ρολόι μετράει όλη την κατανάλωση της παροχής. Οπότε, μόνο με μετρητή ενέργειας. Τώρα από το ρολόι, στο νούμερο που είπες μπορεί η πραγματική κατανάλωση να είναι ένα 80 ως 95% από αυτό που λες η και εκτός των ορίων αυτών. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...