Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

9 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Πολλά και διάφορα διάβασα στο τόπικ και άκρη δεν έβγαλα... 

Το Σεπτέμβριο βάλαμε τρία κλιματιστικά (2xCarrier 42QHG009D8S Crystal III 9000 BTU και 1xCarrier 42QHG012D8S Crystal III 12000 BTU). Δεν έχω προηγούμενη επαφή με τα κλιματιστικά. Από αυτά, μόνο ένα 9.000 BTU είναι κάτω από υπόστεγο, τα άλλα τα έχει φάει το χιόνι. Δοκίμασα να βάλω το δικό μου (9άρι ακάλυπτο) να δουλέψει δοκιμαστικά στους 21 βαθμούς (μια και τις επόμενες ώρες θα ξεμέναμε από πετρέλαιο, όπως και έγινε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη τουλάχιστον) τη Κυριακή το βράδυ και δούλεψε κανονικά. Χθες λοιπόν, το βάζω πάλι και δούλεψε κανονικά. Αντιγράφω τη συνταγή της επιτυχίας λίγες ώρες μετά και στα άλλα δύο κλιματιστικά και μετά από λίγο με φωνάζουν οι γονείς μου γιατί έβγαζαν κρύο αέρα. Πηγαίνω και βλέπω df. Κάνω διάφορους πειραματισμούς και δεν δουλεύουν. Το βάζω στο auto 25 βαθμούς και δούλευε καλά. Μετά από λίγο είπα να το χαμηλώσω, δεν έβγαλε df αλλά έβγαζε δροσερό αέρα. Το γυρνάω πάλι στο ζεστό 25 βαθμοί και δουλεύει για λίγο και πάλι df... Μεταφορά στο τώρα. Το δικό μου σε όποια θερμοκρασία και να το βάλω δεν έχει πρόβλημα κι ας έχει 20 πόντους χιόνι πάνω του. Το 12άρι (κι αυτό με χιόνι από πάνω) δουλεύει κανονικά στους 26 βαθμούς και πάνω και το άλλο 9άρι (κάτω από υπόστεγο) μέχρι στιγμής φαίνεται να δουλεύει καλά στους 21 βαθμούς. 

Οι απορίες μου είναι:

α) Μπορώ να κάνω κάτι για να μην μπαίνει σε df-rost κατάσταση και να το δουλεύω σε χαμηλώτερες θερμοκρασίες;

β) Το βράδυ που κοιμόμαστε σε τι θερμοκρασία (min) να τα βάζω ή καλύτερα να τα κλείνω;

γ) Η λειτουργία Inverter δουλεύει, γιατί βλέπω δουλεύει δυνατά, σταματά, μετά πάλι δουλεύει δυνατά, σταματά. Δεν θα έπρεπε μόλις πιάσει θερμοκρασία να δουλεύει σταθερά σιγανά;

δ) Τις καταναλώσεις (δεν έχω ιδέα και τι καταναλώνουν. Είδα το ρολόι να πηγαίνει σφαίρα) τις βλέπετε με κάποιο πριζάκι τύπου sonoff ή μέσω του προγράμματος του κλιματιστικού; 

* Περιοχή Σταυρός Αγίας Παρασκευής

Αν δουλεύεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αραιώνεις τα df 

18-19-20 εξαρταται τα γούστα και σίγουρα όχι κλείσιμο τα κλιματιστικα πρέπει να είναι πάντα αναμμένα 

η λειτουργία inverter χαρακτηρίζεται από την συνεχόμενη ομαλή λειτουργία και όχι την διακοπτομενη

καταναλωσεις με πριζακια 

• Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

13 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Πολλά και διάφορα διάβασα στο τόπικ και άκρη δεν έβγαλα... 

Το Σεπτέμβριο βάλαμε τρία κλιματιστικά (2xCarrier 42QHG009D8S Crystal III 9000 BTU και 1xCarrier 42QHG012D8S Crystal III 12000 BTU). Δεν έχω προηγούμενη επαφή με τα κλιματιστικά. Από αυτά, μόνο ένα 9.000 BTU είναι κάτω από υπόστεγο, τα άλλα τα έχει φάει το χιόνι. Δοκίμασα να βάλω το δικό μου (9άρι ακάλυπτο) να δουλέψει δοκιμαστικά στους 21 βαθμούς (μια και τις επόμενες ώρες θα ξεμέναμε από πετρέλαιο, όπως και έγινε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη τουλάχιστον) τη Κυριακή το βράδυ και δούλεψε κανονικά. Χθες λοιπόν, το βάζω πάλι και δούλεψε κανονικά. Αντιγράφω τη συνταγή της επιτυχίας λίγες ώρες μετά και στα άλλα δύο κλιματιστικά και μετά από λίγο με φωνάζουν οι γονείς μου γιατί έβγαζαν κρύο αέρα. Πηγαίνω και βλέπω df. Κάνω διάφορους πειραματισμούς και δεν δουλεύουν. Το βάζω στο auto 25 βαθμούς και δούλευε καλά. Μετά από λίγο είπα να το χαμηλώσω, δεν έβγαλε df αλλά έβγαζε δροσερό αέρα. Το γυρνάω πάλι στο ζεστό 25 βαθμοί και δουλεύει για λίγο και πάλι df... Μεταφορά στο τώρα. Το δικό μου σε όποια θερμοκρασία και να το βάλω δεν έχει πρόβλημα κι ας έχει 20 πόντους χιόνι πάνω του. Το 12άρι (κι αυτό με χιόνι από πάνω) δουλεύει κανονικά στους 26 βαθμούς και πάνω και το άλλο 9άρι (κάτω από υπόστεγο) μέχρι στιγμής φαίνεται να δουλεύει καλά στους 21 βαθμούς. 

Οι απορίες μου είναι:

α) Μπορώ να κάνω κάτι για να μην μπαίνει σε df-rost κατάσταση και να το δουλεύω σε χαμηλώτερες θερμοκρασίες;

β) Το βράδυ που κοιμόμαστε σε τι θερμοκρασία (min) να τα βάζω ή καλύτερα να τα κλείνω;

γ) Η λειτουργία Inverter δουλεύει, γιατί βλέπω δουλεύει δυνατά, σταματά, μετά πάλι δουλεύει δυνατά, σταματά. Δεν θα έπρεπε μόλις πιάσει θερμοκρασία να δουλεύει σταθερά σιγανά;

δ) Τις καταναλώσεις (δεν έχω ιδέα και τι καταναλώνουν. Είδα το ρολόι να πηγαίνει σφαίρα) τις βλέπετε με κάποιο πριζάκι τύπου sonoff ή μέσω του προγράμματος του κλιματιστικού; 

* Περιοχή Σταυρός Αγίας Παρασκευής, εξωτερική θερμοκρασία -2-0

Μη τα βάζεις στο auto. Να είναι στο heat. Από ταχύτητα ανεμιστήρα όσο πιο δυνατά γίνεται. Επίσης να έχεις το follow me . Τέλος να ξέρεις ότι βγάζουν ψευδή df αναφορές ενώ δεν κάνουν defrost πριν από κάθε κύκλο εκκίνησης. Δεν ξέρω γιατί. Φαίνεται στο διάγραμμα πιο κάτω στην αρχή της "νησίδας".

ΥΓ Για πριζάκια προτείνω shelly:

aaf8f2246db54eed5a5f9c2b7a31ef35.png

• Thanks 2

1 ώρα πριν, Maurikycli είπε

Και γιατί να μην πάρει ένα  "νορμάλ" σε ισχύ και να ενισχύει με θερμοπομπο όταν έχουμε ακραίες θερμοκρασίες; Ένα πολύ μεγάλο είναι πιο ενεργοβορο σε " νορμάλ" θερμοκρασίες και θα κόβει συχνά επηρεάζοντας αρνητικά την θερμική άνεση

Θερμοπομπό, τζάkι, σωστα, ό,τι θέλει κανείς. 

Το καλό μεγάλο που πέφτει στα 350-300 (μπορεί και παρακάτω watt) δύσκολα να σου χαλάσει θερμική άνεση. Για αυτό πρότεινα αυτές τις εταιρίες καθώς με τα δεδομένα που έχουν αναφερθεί εδώ μέσα φαίνεται ότι μπορούν να πέφτουν χαμηλά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/1/2022 στις 10:13 ΜΜ, dimostr είπε

Αν δουλεύεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αραιώνεις τα df 

Το 12άρι όμως δεν μπορεί να πέσει κάτω από τους 26 χωρίς να κάνει df. Δε δοκίμασα βέβαια να το αφήσω κάνα τέταρτο να δω τι θα γίνει. (Στον αφυγραντήρα γνωρίζω ότι αν πέσει κάτω από 15 βαθμούς η θερμοκρασία μπαίνει μόνιμα σε df).

Στις 25/1/2022 στις 10:13 ΜΜ, dimostr είπε

η λειτουργία inverter χαρακτηρίζεται από την συνεχόμενη ομαλή λειτουργία και όχι την διακοπτομενη

Αυτό λέω κι εγώ! Εμένα μου κάνει διακοπτόμενη. Πρέπει να ρυθμίσω κάτι; Το High Power το έχω απενεργοποιημένο.

Τώρα μου δουλεύει έτσι:

Spoiler

Όταν είναι ήσυχο:

20220125-222309.jpg

Όταν δουλεύει δυνατά:

20220125-222819.jpg

Στις 25/1/2022 στις 10:18 ΜΜ, liakjim είπε

Να είναι στο heat. Από ταχύτητα ανεμιστήρα όσο πιο δυνατά γίνεται.

Αυτό έχω κάνει! 

Επίσης να έχεις το follow me .

Τι κάνει αυτή η λειτουργία;

ΥΓ Για πριζάκια προτείνω shelly:

Είδα αυτά, υπάρχει και κάτι πιο οικονομικό;

Επεξ/σία από Τέρης Α.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Το 12άρι όμως δεν μπορεί να πέσει κάτω από τους 26 χωρίς να κάνει df.

Αν το βάλεις 21-22 θα αραιώσει τα df το 26 ζήτηση είναι πολύ μεγάλη θερμοκρασία και το κλιματιστικό δουλεύει τέρμα γκάζι 

10 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Αυτό λέω κι εγώ! Εμένα μου κάνει διακοπτόμενη. Πρέπει να ρυθμίσω κάτι; Το High Power το έχω απενεργοποιημένο.

Αν βάλεις το follow me που λέει ο liakjim θα σταματήσει αυτό 

το follow me μετράει την θερμοκρασία από αισθητήρα του κοντρόλ και όχι του κλιματιστικου 

Επεξ/σία από dimostr
  • Thanks 1

10 λεπτά πριν, dimostr είπε

Αν βάλεις το follow me που λέει ο liakjim θα σταματήσει αυτό 

Το έβαλα, για να δούμε τι θα γίνει!

9 λεπτά πριν, dimostr είπε

το follow me μετράει την θερμοκρασία από αισθητήρα του κοντρόλ και όχι του κλιματιστικου 

Αυτό βλέπω κι εγώ. Μου γράφει 24 βαθμοί. Εγώ τι πρέπει να κάνω; Το έχω αφήσει στους 21.

15 λεπτά πριν, rbx1000 είπε

Βλεπουμε μια ταση στον προγραμματισμο, μαλλον για αποφυγη frost.
Με διαφορετικες προσεγγίσεις βέβαια αλλά βλεπεις οτι κάτι προσπαθούν να πετυχουν σε συγκεκριμενο ευρος.

Κοίτα τι λέει η hitachi στο 4 στους πίνακές της.

a04fcde851f62c860c19558d6072b2ae.png

Αν θέλεις κάνε λίγο το εξής.

Εφάρμοσε τους συντελεστές πτώσης που δίνει η hitachi στα capacity και δες αν το αποτέλεσμα φέρνει τις καμπύλες που δίνει η Toshiba . Αν ναι πιθανώς η toshiba (και ίσως η daikin ) να δίνει τα πραγματικά capacity μετά από τις πτώσεις του defrost.

Μάλιστα ίσως η απάντηση είναι στη Mitsubishi η οποία το λέει ξεκάθαρα στο note ότι η συνεχής γραμμή είναι το τελικό capacity μετά την πτώση του defrost (όπου το ζόρικο είναι κάτω από 5 και πάνω από -5) και μάλιστα η μορφή μοιάζει με τη toshiba (οπότε έχει δίκιο ο @Rnd1978)  , ενώ η hitachi το δίνει ξεχωριστά σε correction factors

36fabd86ca5eecb4867a9f36c8082740.png

Όσον αφορά το asyg24klca, δεν δίνει πτώση στο capacity :

ef8d12d46062cdc560af90a92f10867f.png

από την άλλη δίνει πτώση στο cop και μάλιστα μη γραμμική γύρω από το μηδέν (ίσως γιατί δίνει extra input για να αντισταθμίσει την πτώση του defrost;;;;)

15575bf251f81fe3a173271b7ae9bda9.png

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Το έβαλα, για να δούμε τι θα γίνει!

Αυτό βλέπω κι εγώ. Μου γράφει 24 βαθμοί. Εγώ τι πρέπει να κάνω; Το έχω αφήσει στους 21.

Θα πρπει  να είναι το κοντρόλ όχι μπροστά στο κλιματιστικό να μη το χτυπάει ο αέρας αλλά σε οπτική επαφή με το κλιματιστικό πχ σε ένα κομοδίνο σχετικά κοντά στο κλιματιστικό ώστε να πιάνει την θερμοκρασία του χώρου 3κει ,έτσι θα δουλεύει σε ένδειξη θερμοκρασίας που είσαι εσυ κα8 όχι τι δείχνει πάνω στο ταβανι που ε8ναι το κλιματιστικό , 

Επεξ/σία από dimostr

23 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Είδα αυτά, υπάρχει και κάτι πιο οικονομικό;

Έχε τον νου σου εδώ https://shop.shelly.cloud/shelly-plug-s-wifi-smart-home-automation#62

Πολλές φορές βάζουν προσφορές πχ εμένα μου βγήκαν 29€ τα 2 πρόσφατα:

s_plug_s_x2-40x40.jpg Shelly Plug S - Two Pack
  - Model: 2xPlugS
1 17.90€
Total
Sub-Total: 17.90€
VAT 24%: 4.30€
Standard International Shipping: 6.63€
Total: 28.83€
8 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Αν λέει 24, το τηλεκοντρόλ διαβάζει 24. Να μην πέφτει ο ζεστός αέρας πάνω του. Άστο εκεί που θέλεις και στη ρύθμιση που νιώθεις άνετα.

• Thanks 2

1 λεπτό πριν, AristidisZ είπε

Να περιμένεις να τελειώσει ο κύκλος της απόψυξης 

τι ειναι παλι αυτο?

αν το κλεισω και το ανοιξω δδουλευει κανονικα

3 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε

Παγώνει το εξωτερικό στοιχείο και αντιστρέφει τον κύκλο ώστε να το ξεπαγωσει. Μην το κλείνεις.

γι αυτο εχει παγώσει η ψυχή μου!!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...