Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παντως εγώ σε 100 τμ σπιτι διαμέρισμα με απωλειες περίπου στα 9000watt όταν είχα πετρέλαιο δεν έπεφτα κάτω από 250 ευρω το μήνα με πολύ αγώνα , μετά έφτιαξα ενεργειακό τζάκι (γιατ8 στη πολυκατοικία δε πλήρωναν για πετρέλαιο) με αεραγωγούς που έμπαιναν σε δυο δωμάτια και στο διαδρομο (βοηθούσε η διαρρύθμιση) δε κατάφερα να κάψω  κάτω από 7 τόνους ξύλα (υπολογίστε μόνοι σας το κόστος ) εβαλα λοιπόν τρία κλιματιστικα ένα 18αρι και 2 9αρια και ο χειρότερος μήνας κατανάλωσης ήταν σε χρήση 24/7 21 βαθμούς ζήτηση 600 kWh (βάλτε την kWh όσο θέλετε ) 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Τα μαθηματικά δυστυχώς δε γινεται να λαθεύουν. Στην ενέργεια οτι δίνεις παίρνεις. Ένα δεδομένο σπίτι εχει συγκεκριμένες ανάγκες σε θέρμανση. Τα κλιματιστικά δεν παράγουν ενέργεια, τη μεταφερουν. Δεν εχουν βαθμό απόδοσης αλλά συντελεστες συμπεριφοράς μεγαλύτερους του 1. Μεταφέρουν πολυ περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν. Έστω εχουμε ενα σπίτι με 300 ευρώ κατανάλωση πετρελαίου. Αυτό σήμαινε πέρυσι 320 λίτρα περίπου νομιζω. Άρα 320x 10.7kw/l = 3424 kw. Με ένα απλά καλό κλιματιστικο με μεσο scop 3 (λιγα λέω) θα είχαμε κατανάλωση 1141kw * 0.20= 228 ευρω. Σίγουρα το scop ειναι πιεσμένο προς τα κάτω. Σίγουρα κάποιοι θα ειχαν και μικρότερη τιμη κιλοβατωρας ή ΚΟΤ. Δεν έβαλα και την επιδότηση στο πετρέλαιο ούτως ή άλλως. Τέλος, θα ήθελα να μαθω τι είδους πάχος μονωση εχει ενα σπίτι με 300 ευρώ (+ενδεχόμενη επιδότηση) κατανάλωση σε πετρέλαιο. 

Οσοι εχετε καλοριφερ ειτε με πετρελαιο ειτε με αεριο, ειναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ αμεσως να δειτε ποσο πιο συμφερον ειναι η αλλαγη σε κλιματιστικα.

Χωρις να ρωτησετε στου καθενος το σπιτι τι καιει φυσικα...

6 λεπτά πριν, christiD είπε

Έστω εχουμε ενα σπίτι με 300 ευρώ κατανάλωση πετρελαίου. Αυτό σήμαινε πέρυσι 320 λίτρα περίπου νομιζω. Άρα 320x 10.7kw/l = 3424 kw. Με ένα απλά καλό κλιματιστικο με μεσο scop 3 (λιγα λέω) θα είχαμε κατανάλωση 1141kw * 0.20= 228 ευρω.

Επειδή βλέπω ότι γνωρίζεις, μπορείς να μας πεις σε παρακαλώ και το αντίστοιχο παράδειγμα με φυσικό αέριο?

2 λεπτά πριν, userAnon είπε

Επειδή βλέπω ότι γνωρίζεις, μπορείς να μας πεις σε παρακαλώ και το αντίστοιχο παράδειγμα με φυσικό αέριο?

Εύκολο είναι! Όπως είπα αν θελουμε 3424kwh θέρμανσης, με τιμή φυσικου αεριου 0.06 ευρω/kw θα έχουμε 205 ευρώ. Αλλά τονίζω οτι το μεσο scop 3 ενός κλιματιστικου ειναι υποεκτιμηση. Στη ζώνη της Αθήνας μπορεί να ειναι και πανω απο 4. Αυτά τα ξέρουν άλλοι καλύτερα εδω μέσα! 

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, energy52 είπε

Αντωνη ωραια τα λες, φανταζομαι με περσινες τιμες ρευματος..κατσε να σκασουν οι εκκαθαριστικοι να δουμε ποσο θα παει η κιλοβατωρα με ολα μεσα με τη χοντρικη στα υψη..Στην καλυτερη 0,30+/kw..

Κι εγω ειμαι της αποψης για μεγαλη οικονομοια με a/c αλλα οταν εχουμε ενα σπιτι 120 τμ με ξεχωριστους χωρους, ποσα a/c θα χεις αναμμενα 24/7; θα ειναι τοποθετημενα σωστα σε καθε χωρο ωστε να αποδιδουν κ να μην ενοχλει ο αερας;  Δεν ειναι ολα τα σπιτια με ενιαιους χωρους να χεις ενα 24αρι και να ζεσταινει το μισο σπιτι..Εγω καιω συνδυαστικα a/c με αεριο αλλα μπουκαλες και λογω επιδοτησης φετος ψιλοσυμφερει..Οταν αναβει λοιπον  ο λεβητας κι εχω θερμοκρασια παντου 21 διχως ιχνος ρευμα αερα πουθενα ειναι αλλη φαση φιλε μου..Να τα βαλουμε ολα στην εξισωση.. 

καλά τα βάζουμε γι'αυτό είπα το αέριο είναι καλη περίπτωση όπου υπάρχει.

Ωστόσο, σε σχέση με περισυ οι τιμές ρεύματος έχουν διπλασιαστεί, του φυσικού αερίου από όσο διαβάζω γιατί δεν έχω νομίζω ότι είναι 3-4 φορές επάνω. Διορθώσετε με αν κάνω λάθος.

Στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου είναι στο θέμα ρίσκου. έκανα και εγώ κάτι ιστορίες με υγραέρια μπουκάλες κτλ. ωραία ζεστουλα και εκείνη. αλλά φίλε πατάω ον τον Νοέμβριο και οφ το Μάρτιο. 

στο μεταξύ τα ρεύματα αέρα που λέτε μήπως υπερβαλλετε ελαφρως; τυφώνας περνάει από το σπίτι;

Όμως σωστό, καθένας έχει διαφορετική αίσθηση της ζέστης οπότε ότι έμενα δε με ενοχλεί εσένα μπορεί να σε κάνει έξω φρενών. οπότε..

Επεξ/σία από Αντώνης Τ.
  • Like 1

5 λεπτά πριν, userAnon είπε

όταν δώσεις access πες μου

ελπιζω να το εκανα σωστα.δοκιμασε γιατι δεν το κατεχω το αξες  και λειπει ο γιος μου

54 λεπτά πριν, Specs είπε

871444245_1412202194902.jpg.3522f7d99e125d51ace4c8274188b5cb.jpg

Eλπιζω να ειναι ξεκαθαρο πως με τις σημερινες εστω και κατα προσεγγιση τιμες, 0,2 ε/kwh ηλεκτρικο, 1 ε/λιτρο πετρελαιο θερμανσης και 0,098 ε/kwh φυσικο αεριο , τα κλιματιστικα που συζηταμε εδω μεσα ειναι οτι καλυτερο και εφικτο.

Γιατι ασχετως του καυσιμου η τροπου θερμανσης(νερου-αερα κλπ) η ουσια ειναι οτι

καταναλώνουμε  ΕΝΕΡΓΕΙΑ, που μετριεται σε  KWH και για θερμανση ενος χωρου θελουμε τις ΙΔΙΕΣ Kwh ασχετως του τροπου.

Ειναι βασικο να το αντιληφθει καποιος αυτο και ετσι δεν θα χρειαζεται να ρωταει καποιον αλλο ποσο καιει!

Ειδικα αν εχει ηδη εγκατεστημενο καποιο τροπο θερμανσης στο σπιτι του, ΑΜΕΣΑ βλεπει τις εναλλακτικες τι θα του κοστισουν...

• Thanks 1

Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι.

Εγώ δεν είμαι με εμάς ούτε με τους άλλους όμως.

Να βάλω στην συζήτηση το παρακάτω που βρήκα ενδιαφέρον:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θερμοδυναμική για μη-ειδικούς: Τρόποι μεταφοράς ενέργειας.

Τρεις είναι οι βασικοί τρόποι μεταφοράς ενέργειας:

1. Αγωγή

Κατά τη μεταφορά ενέργειας µε αγωγή, η ενέργεια μεταφέρεται από το ένα μόριο της ύλης στο γειτονικό του, χωρίς μετακίνηση υλικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς ενέργειας με αγωγή, είναι η μεταφορά που συντελείται όταν θερμαίνουμε ένα σιδερένιο αντικείμενο σε ένα σημείο και μετά από λίγη ώρα όλο το σιδερένιο αντικείμενο είναι ζεστό. Μεταφορά ενέργειας με αγωγή μπορεί να συντελεστεί σε στερεά και ακίνητα ρευστά.

2. Συναγωγή

Κατα τη μεταφορά ενέργειας µε συναγωγή, η ενέργεια μεταφέρεται χάρις στη μεταφορά μάζας ενός ρευστού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέρμανση ενός χώρου με κλιματιστικό μηχάνημα, όπου ο χώρος ζεσταίνεται χάρις στην κίνηση του αέρα. Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψυγείο του αυτοκινήτου όπου συντελείται στην ουσία διπλή συναγωγή (μεταφορά ενέργειας στον αέρα του περιβάλλοντος + μεταφορά ενέργειας με μεταφορά νερού από τον κινητήρα στο ψυγείο.

3. Ακτινοβολία

Ακτινοβολία ονομάζουμε την μεταφορά ενέργειας υπό τη μορφή ηλεκτρομαγνητικού κύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς ενέργειας με ακτινοβολία είναι ο ήλιος, ο οποίος θερμαίνει τη γη εκπέμποντας φως, δηλαδή ηλεκτρομαγνητικό κύμα, χωρίς να συντελείται μεταφορά μάζας.

Οι τρεις τρόποι μεταφοράς ενέργειας: Αγωγή, συναγωγή, ακτινοβολία.

Από τους τρεις βασικούς τύπους προκύπτουν σύνθετοι, π.χ. η μεταφορά με συνδυασμό αγωγής και / ή συναγωγής και ακτινοβολίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς ενέργειας με συνδυασμό συναγωγής και ακτινοβολίας είναι το θερμαντικό σώμα (καλοριφέρ) , στο οποίο η ενέργεια μεταφέρεται στον αέρα με αγωγή (στα μόρια του αέρα που ακουμπουν το καλοριφέρ), συναγωγή (με την προς τα επάνω κίνηση των μορίων του αέρα όταν θερμανθούν) και ακτινοβολία (απ' ευθείας από τη μεταλλική επιφάνεια του θερμαντικού σώματος. Με τον ίδιο τρόπο, στην ενδοδαπέδια θέρμανση η μεταφορά ενέργειας γίνεται με αγωγή και ακτινοβολία (το δάπεδο ακτινοβολεί ενέργεια).

Η μεταφορά ενέργειας με συνδυασμό των παραπάνω βασικών τρόπων δίνει την καλύτερη θέρμανσης, γιατί ο χώρος θερμαίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα, αφού το θερμαντικό σώμα θερμαίνει τόσο τον αέρα (με συναγωγή) όσο και την μάζα του χώρου (δομικά στοιχεία - τοίχοι - δάπεδα, έπιπλα, άνθρωποι κ.λ.π.)

Ενώ η επιλογή του κλιματιστικού για τη θέρμανση του χώρου μας είναι μια πολύ οικονομική λύση με πολύ χαμηλό κόστος κτήσης αλλά και λειτουργίας, η αίσθηση της ζέστης που μας δημιουργεί το κλιματιστικό σε καμία περίπτωση δεν έχει την αίσθηση της ζέστης που μας δίνει μια εγκατάσταση με καλοριφέρ.

Σε αντίθεση με το κλιματιστικό όπου η μεταφορά γίνεται με συναγωγή (με την κίνηση του αέρα του χώρου από το εσωτερικό μηχάνημα) , τα πάνελ ακτινοβολίας δίνουν την αίσθηση της ζέστης ακόμη και στο εξωτερικό περιβάλον, αργούν όμως να ζεστάνουν πραγματικά τον χώρο, γιατί ζεσταίνουν τις μάζες (τοίχοι, δάπεδα κ.λ.π.) στην κατεύθυνση που ακτινοβολούν, αλλά δεν ζεσταίνουν τον αέρα του χώρου ώστε να ζεσταθεί καλά ο χώρος μας. Για το λόγο αυτό η χρήση των σωμάτων ακτινοβολίας θα πρέπει να περιορίζεται στους εξωτερικούς χώρους και σε μεγάλους ψηλοτάβανους κρύους χώρους (π.χ. αποθήκες, εργοστάσια κ.λ.π.) όπου η χρήση διακόπτεται και η θέρμανση του αέρα είναι αντί-οικονομική.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

link 

25 λεπτά πριν, nixi είπε

Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι.

Εγώ δεν είμαι με εμάς ούτε με τους άλλους όμως.

Να βάλω στην συζήτηση το παρακάτω που βρήκα ενδιαφέρον:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θερμοδυναμική για μη-ειδικούς: Τρόποι μεταφοράς ενέργειας.

Τρεις είναι οι βασικοί τρόποι μεταφοράς ενέργειας:

1. Αγωγή

Κατά τη μεταφορά ενέργειας µε αγωγή, η ενέργεια μεταφέρεται από το ένα μόριο της ύλης στο γειτονικό του, χωρίς μετακίνηση υλικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς ενέργειας με αγωγή, είναι η μεταφορά που συντελείται όταν θερμαίνουμε ένα σιδερένιο αντικείμενο σε ένα σημείο και μετά από λίγη ώρα όλο το σιδερένιο αντικείμενο είναι ζεστό. Μεταφορά ενέργειας με αγωγή μπορεί να συντελεστεί σε στερεά και ακίνητα ρευστά.

2. Συναγωγή

Κατα τη μεταφορά ενέργειας µε συναγωγή, η ενέργεια μεταφέρεται χάρις στη μεταφορά μάζας ενός ρευστού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέρμανση ενός χώρου με κλιματιστικό μηχάνημα, όπου ο χώρος ζεσταίνεται χάρις στην κίνηση του αέρα. Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψυγείο του αυτοκινήτου όπου συντελείται στην ουσία διπλή συναγωγή (μεταφορά ενέργειας στον αέρα του περιβάλλοντος + μεταφορά ενέργειας με μεταφορά νερού από τον κινητήρα στο ψυγείο.

3. Ακτινοβολία

Ακτινοβολία ονομάζουμε την μεταφορά ενέργειας υπό τη μορφή ηλεκτρομαγνητικού κύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς ενέργειας με ακτινοβολία είναι ο ήλιος, ο οποίος θερμαίνει τη γη εκπέμποντας φως, δηλαδή ηλεκτρομαγνητικό κύμα, χωρίς να συντελείται μεταφορά μάζας.

Οι τρεις τρόποι μεταφοράς ενέργειας: Αγωγή, συναγωγή, ακτινοβολία.

Από τους τρεις βασικούς τύπους προκύπτουν σύνθετοι, π.χ. η μεταφορά με συνδυασμό αγωγής και / ή συναγωγής και ακτινοβολίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς ενέργειας με συνδυασμό συναγωγής και ακτινοβολίας είναι το θερμαντικό σώμα (καλοριφέρ) , στο οποίο η ενέργεια μεταφέρεται στον αέρα με αγωγή (στα μόρια του αέρα που ακουμπουν το καλοριφέρ), συναγωγή (με την προς τα επάνω κίνηση των μορίων του αέρα όταν θερμανθούν) και ακτινοβολία (απ' ευθείας από τη μεταλλική επιφάνεια του θερμαντικού σώματος. Με τον ίδιο τρόπο, στην ενδοδαπέδια θέρμανση η μεταφορά ενέργειας γίνεται με αγωγή και ακτινοβολία (το δάπεδο ακτινοβολεί ενέργεια).

Η μεταφορά ενέργειας με συνδυασμό των παραπάνω βασικών τρόπων δίνει την καλύτερη θέρμανσης, γιατί ο χώρος θερμαίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα, αφού το θερμαντικό σώμα θερμαίνει τόσο τον αέρα (με συναγωγή) όσο και την μάζα του χώρου (δομικά στοιχεία - τοίχοι - δάπεδα, έπιπλα, άνθρωποι κ.λ.π.)

Ενώ η επιλογή του κλιματιστικού για τη θέρμανση του χώρου μας είναι μια πολύ οικονομική λύση με πολύ χαμηλό κόστος κτήσης αλλά και λειτουργίας, η αίσθηση της ζέστης που μας δημιουργεί το κλιματιστικό σε καμία περίπτωση δεν έχει την αίσθηση της ζέστης που μας δίνει μια εγκατάσταση με καλοριφέρ.

Σε αντίθεση με το κλιματιστικό όπου η μεταφορά γίνεται με συναγωγή (με την κίνηση του αέρα του χώρου από το εσωτερικό μηχάνημα) , τα πάνελ ακτινοβολίας δίνουν την αίσθηση της ζέστης ακόμη και στο εξωτερικό περιβάλον, αργούν όμως να ζεστάνουν πραγματικά τον χώρο, γιατί ζεσταίνουν τις μάζες (τοίχοι, δάπεδα κ.λ.π.) στην κατεύθυνση που ακτινοβολούν, αλλά δεν ζεσταίνουν τον αέρα του χώρου ώστε να ζεσταθεί καλά ο χώρος μας. Για το λόγο αυτό η χρήση των σωμάτων ακτινοβολίας θα πρέπει να περιορίζεται στους εξωτερικούς χώρους και σε μεγάλους ψηλοτάβανους κρύους χώρους (π.χ. αποθήκες, εργοστάσια κ.λ.π.) όπου η χρήση διακόπτεται και η θέρμανση του αέρα είναι αντί-οικονομική.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

link 

Χωρίς τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις περί θερμοχωρητικότητας στερεών σωμάτων θα πω το εξής απλό εμπειρικά πάντα. 

το κρεβατια της κρεβατοκάμαρας είναι ζεστά και πετάξαμε και την ηλεκτρική κουβέρτα (ναι είχαμε τέτοια γιατί με πετρέλαιο δε παίζαμε 24*7) εφόσον δεν θερμαίνει το κλίμα τον χώρο γιατί τότε τα κρεβάτια είναι άνετα και ξαπλώνω άνετα τη γυμνή μου κορμάρα;

Μάθαμε μικροί ότι η θερμότητα μεταφέρεται, γιατί λοιπόν ο καναπές μου να μην τραβαει θερμότητα ερχομενος σε επαφή με το θερμό αέρα του χώρου με το κλιματιστικό την ίδια στιγμή να αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια; χτυπωντας με το θερμόμετρο υπερύθρων δεν βλέπω σε καμία επιφάνεια καμιά περίεργη θερμοκρασία.

Αφού λοιπόν πριν μερικές σελίδες μου είπατε ότι για τα AC χαλάτε 160ευρώ/μήνα, 140ευρώ/μήνα, κάποια στιγμή έφτασε κάτω από τα 100ευρώ/μήνα, διαβάσαμε πριν μερικά posts σε ένα excel ότι το ΦΑ κοστίζει πλέον 0,098 ευρώ!! Πάλι καλά που δεν έβαλε 1,12 ευρώ που έχει στα πρατήρια εδώ Αθήνα ή 1,75 ευρώ που έχει στα Τρίκαλα!

Κύριοι και μικρά παιδιά, μιλάμε πάντα με τα περσινά/προπέρσινα δεδομένα γιατί το μέλλον δεν το γνωρίζει κανείς και δεν ξέρει κανείς πόσο θα κοστίζει η kwh στην ενέργεια ή στο ΦΑ σε 10 ή σε 20 ημέρες ή σε 2 μήνες. Βέβαια αυτό επηρεάζει όσους έχουν κυμαινόμενο πρόγραμμα και όχι αυτούς με σταθερή τιμή, όπου εδώ θα ήθελα να ενημερώσω όσους δεν το γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ το καλοκαίρι είχε σταθερό στα 0,02 ευρώ και τώρα είναι στα 0,05 ευρώ για το ΦΑ. Φαντάζομαι και οι άλλες εταιρίες ίσως είχαν κάτι αντίστοιχο. Επομένως, εάν στο excel βάλουμε ότι το αέριο κάνει 3 φορές την τιμή κάτω, κάντε τα μαθηματικά και θα το βρείτε μόνοι σας.

Δεν θέλω να σχολιάσω αρνητικά και με δόση ειρωνείας, όπως κάνουν κάποιοι. Άλλωστε, με έπεισε ο 3ος ξάδερφος, του μπατζανάκη του περιπτερά, να επενδύσω στο ΦΑ όταν εσείς τα κλιματιστικά τα πήρατε τότε που τα έδιναν δώρο.

Παραθέτω έναν περσινό λογαριασμό ΦΑ από ένα συμφορίτη μας, ότι για 2 μήνες μέσα Νοέμβρη με μέσα Ιανουαρίου, για διαμέρισμα στην Αθήνα, έκαψε 1355Kwh και πλήρωσε 60 ευρώ με τρόπο λειτουργίας όπως το δικό μου, άνοιγμα τον Νοέμβρη και κλείσιμο τον Απρίλιο με θερμοκρασίες ίδιες με τις δικές μου. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Καλό ξημέρωμα σε όλους,
Βασίλης.

1.png

4 λεπτά πριν, Αντώνης Τ. είπε

Χωρίς τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις περί θερμοχωρητικότητας στερεών σωμάτων θα πω το εξής απλό εμπειρικά πάντα. 

το κρεβατια της κρεβατοκάμαρας είναι ζεστά και πετάξαμε και την ηλεκτρική κουβέρτα (ναι είχαμε τέτοια γιατί με πετρέλαιο δε παίζαμε 24*7) εφόσον δεν θερμαίνει το κλίμα τον χώρο γιατί τότε τα κρεβάτια είναι άνετα και ξαπλώνω άνετα τη γυμνή μου κορμάρα;

Μάθαμε μικροί ότι η θερμότητα μεταφέρεται, γιατί λοιπόν ο καναπές μου να μην τραβαει θερμότητα ερχομενος σε επαφή με το θερμό αέρα του χώρου με το κλιματιστικό την ίδια στιγμή να αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια; χτυπωντας με το θερμόμετρο υπερύθρων δεν βλέπω σε καμία επιφάνεια καμιά περίεργη θερμοκρασία.

Δεν έχω τις γνώσεις για να υποστηρίξω ότι είναι πολύ ή λίγο σωστό. Το έβαλα για να γίνει συζήτηση.

Αυτό που μου λες για τον δικό σου χώρο μπορεί να είναι έτσι επειδή υπάρχουν καλές μονώσεις (ναι?).

Αυτό που λέω είναι ότι για διαφορετικούς χώρους δεν βγαίνει εύκολα συμπέρασμα.

Το 21 σε κάποιον χώρο μπορεί να είναι άνισο με το 21 σε άλλον. Τα x KW διαφορετικά από τα x KW με άλλο είδος θέρμανσης, σε άλλον χώρο.

Έχω άποψη από προσωπική εμπειρία. Νομίζω ότι σε πολύ καλά μονωμένους χώρους οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών ειδών θέρμανσης ελαχιστοποιούνται και όσο χειροτερεύει η μόνωση μεγεθύνονται.

Δεν μπορώ να το αποδείξω, απλά λέω τι πιστεύω. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...