Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, userAnon είπε

είναι πολυ πιθανό, γιατί έτσι το λειτουργούσα μέχρι και πέρυσι. Συνήθως με εξωτερική 12 περίπου και ζήτηση 20 καιει 0,7kwh που είναι οκ. Το 1,4 είναι με ζήτηση 21. Έχω σκοπό να το δοκιμάσω και να το σβήνω το βράδυ και να το ανοίγω κατά τις 06:00-06:30.

Γτ απλά δεν το χαμηλώσεις ενα βαθμό αντί να το κλείνεις? Σου κρατάει το σπίτι ζεστό με μια κιλοβατώρα παραπάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

41 λεπτά πριν, renaultclioV είπε

Γτ απλά δεν το χαμηλώσεις ενα βαθμό αντί να το κλείνεις? Σου κρατάει το σπίτι ζεστό με μια κιλοβατώρα παραπάνω.

αφου γράφω, δοκιμές κάνω.. συνήθως το έχω στους 20 το βράδυ και προς το παρόν δεν καιει πάνω από 0,7 - 0,8kwh. αλλά ακόμα η εξωτερική είναι στους 12. 

51 λεπτά πριν, userAnon είπε

δοκιμές κάνω

κανε και αναμενουμε...αλλωστε τι να την κανεις την θερμανση την νυχτα σε χωρο που δεν χρησιμοποιεις ? σπαταλη νομιζω και φθορα αχρειαστη...

Αλλα επειδη εχει ξανατεθει το θεμα και "αι γνωμαι διιστανται" κραταω απο την πειρα μου πως ειναι αχρειαστο και ασυμφορο αν και  ειμαι φυσει σπαταλος.

Η μονη αιτια μη κλεισιματος θα ηταν , σε σπιτι σουρωτηρι ενεργειακα που θα περιμενες μια ωρα να συνελθει το πρωι και αυτο θα χαλουσε την ανεση σου .(οχι πως  το κοστος επαναφορας θα ηταν μεγαλυτερο ετσι)!

31 λεπτά πριν, Specs είπε

κανε και αναμενουμε...αλλωστε τι να την κανεις την θερμανση την νυχτα σε χωρο που δεν χρησιμοποιεις ? σπαταλη νομιζω και φθορα αχρειαστη...

Αλλα επειδη εχει ξανατεθει το θεμα και "αι γνωμαι διιστανται" κραταω απο την πειρα μου πως ειναι αχρειαστο και ασυμφορο αν και  ειμαι φυσει σπαταλος.

Η μονη αιτια μη κλεισιματος θα ηταν , σε σπιτι σουρωτηρι ενεργειακα που θα περιμενες μια ωρα να συνελθει το πρωι και αυτο θα χαλουσε την ανεση σου .(οχι πως  το κοστος επαναφορας θα ηταν μεγαλυτερο ετσι)!

- Έναν που έχει ένα 14άρι κλιματιστικό που λειτουργεί όλο το 24ωρο και εποχές όπως αυτή ή και με περισσότερο κρύο κατεβαίνει άνετα στα 130Watt και σε αυτή την κατανάλωση έχει COP 6,9 τι θα τον αναγκάσει να το κλείσει το βράδυ;

- Θα το κλείσει αυτός που έχει 9άρι Haier που κατεβαίνει ως τα 300 Watt και εκεί το κακορίζικο έχει COP 2.666. Αν το αφήσει ανοικτό όλη τη νύχτα, θα καεί η τσέπη του.

50 λεπτά πριν, Specs είπε

Τώρα μιλάμε για 0.30€(1.5 τσιγάρο)που θα ξοδέψεις την νύχτα για να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό. Τι να πω είναι ασύμφορο

50 λεπτά πριν, Specs είπε

κοίτα, σήμερα προς το παρόν σε 17 ώρες με ζήτηση 21 το βράδυ και 22 την ημέρα είναι στις 4kwh (235w μέσο όρο) λογικά θα γράψει το 24ωρο 6 kwh και αν το είχα ζήτηση 20 το βράδυ ίσως να έγραφε 5 με 5+ το ίδιο στην καλύτερη αν το έκλεινα φαντάζομαι.. Το βράδυ επίσης λόγω νυχτερινού έχει χαμηλότερη χρέωση μεταξύ 2-8 το πρωί (λίγο από τις ρυθμιζόμενες)

image.png.6435da83e96601cbf426e0bf47e4ef32.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας δούμε λίγο με πραγματικά νούμερα. Τι τα έχουμε τα grafana και τα συναφή;

Καταρχάς θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες οι ημέρες και οι νύχτες έχουν εδώ που μένω έχουν σχεδόν σταθερή θερμοκρασία και επίσης ότι το σπίτι μου αρκείται σε περίπου 250W κατανάλωσης για 21C στον χώρο του ενιαίου των 60τμ:

screenshot-2.png

Εγώ λοιπόν έκλεισα το asyg24klca στις περίπου 2200 το βράδυ όπου εκεί έκαιγε περίπου 250W. Μετά ανοίχτηκε το πρωί όπου για να ξαναφέρει το σπίτι στην ισορροπία των περίπου 250W, φάνηκε να ζορίστηκε λίγο.

Τελικά τι συμφέρει;

Για να δούμε.

Από τις 00:00 μέχρι τις 12:00 (βάζω 12 ώρες για ευκολία υπολογισμών), έκαψε 2,83KWh :

screenshot-3.png

Το ίδιο χρονικό διάστημα, αν το κλιματιστικό έκαιγε 0,25KWh , θα έκαιγε 3KWh.

Δλδ  περίπου μία ή άλλη.

Βέβαια το έκλεισα από τις 22:00 το βράδυ οπότε το όφελος είναι μεγαλύτερο.

Αλλά σε γενικές γραμμές, θα το έλεγα ισοδύναμο.

Εννοείται ότι η δοκιμή θέλει επανάληψη σε άλλες συνθήκες, πχ τι γίνεται σε κρύα βράδια; Θα είναι σβηστό ναι, αλλά πόσο θέλει μετά για να επανέλθει η ισορροπία; Ή δεν σε νοιάζει ούτε αυτό και απλά κοιτάμε να μην κρυώνεις;

Προσωπικά πάντως το αφήνω 24/7 ανοιχτό στην ίδια θερμοκρασία ή άντε να το ρίχνω 1 βαθμό το βράδυ.

edit

Ξέχασα να πω , ότι μάλλον έχει να κάνει και με το κλιματιστικό, πχ τα πεθερικά δίπλα που έχουν το A(x)riston φασόν midea και καίει τα διπλάσια από το fujitsu, θα πρέπει να το έχουν όσο πιο σβηστό γίνεται...

screenshot-4.png

Επεξ/σία από liakjim

5 λεπτά πριν, liakjim είπε

Εννοείται ότι η δοκιμή θέλει επανάληψη σε άλλες συνθήκες, πχ τι γίνεται σε κρύα βράδια; Θα είναι σβηστό ναι, αλλά πόσο θέλει μετά για να επανέλθει η ισορροπία; Ή δεν σε νοιάζει ούτε αυτό και απλά κοιτάμε να μην κρυώνεις;

από τις 05:00 που το άναψες μέχρι τις 11:00 που ισορόπησε πόσο σου έκαψε? (νομίζω αν βάλεις τις ώρες σου λέει το γράφημα). 

Βασικά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα βράδυα με ζήτηση 20 αν δεν έχει κρύο και 19 πχ αν έχει ίσως είναι καλύτερα να μένει ανοιχτό γιατί πρέπει να είνα σχεδόν μια η άλλη. Βέβαια εξαρτάται από το τι καίει το κάθε μηχάνημα. Εμένα σίγουρα πέρυσι με το hitachi δεν με σύμφερε να το έχω συνέχεια ανοιχτό.

2 λεπτά πριν, userAnon είπε

από τις 05:00 που το άναψες μέχρι τις 11:00 που ισορόπησε πόσο σου έκαψε? (νομίζω αν βάλεις τις ώρες σου λέει το γράφημα). 

Βασικά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα βράδυα με ζήτηση 20 αν δεν έχει κρύο και 19 πχ αν έχει ίσως είναι καλύτερα να μένει ανοιχτό γιατί πρέπει να είνα σχεδόν μια η άλλη. Βέβαια εξαρτάται από το τι καίει το κάθε μηχάνημα. Εμένα σίγουρα πέρυσι με το hitachi δεν με σύμφερε να το έχω συνέχεια ανοιχτό.

2.6KW .

Έβαλα και ένα εξτραδάκι από πάνω που υποστηρίζει τη 2η παράγραφό σου ότι ίσως εξαρτάται και από το μηχάνημα.

7 λεπτά πριν, liakjim είπε

2.6KW .

2,6 αντί για 3 σχεδόν κανένα κέρδος.  θα πρέπει να το δούμε και κανένα βράδυ με κρύο.

εκεί που δεν πιστεύω ότι συμφέρει είναι να το αφήνεις ανοιχτό όταν λείπεις για ημέρες πχ μια εβδομάδα, 10 ημέρες κλπ.

σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι είναι καλύτερα κλείνει και να ανοίγει μια ημέρα πριν την επισττροφή (όπως είχα κάνει το καλοκαίρι στις διακοπές)

Επίσης στην περίπτωση μου τα βράδυα επειδή αφήνω (πλέον) ανοιχτή την πόρτα του διαδρόμου και του μπάνιου τα συντηρεί μια χαρά και δεν πέφτει η θερμοκρασία όπως πέρυσι. 

Στις τόσες μετρήσεις που παραθέτετε και καλά κάνετε και μας ανοίγετε τα μάτια, για την σειρά LN της Mitsubishi (που μου πούλησαν το 12άρι πριν κάνα εξάμηνο ότι δεν καίει τίποτα) μήπως υπάρχει κάποια μέτρηση σε πραγματικές συνθήκες;

4 λεπτά πριν, ekkli είπε

Στις τόσες μετρήσεις που παραθέτετε και καλά κάνετε και μας ανοίγετε τα μάτια, για την σειρά LN της Mitsubishi (που μου πούλησαν το 12άρι πριν κάνα εξάμηνο ότι δεν καίει τίποτα) μήπως υπάρχει κάποια μέτρηση σε πραγματικές συνθήκες;

Κάτι έχω δει από μέλος εδώ. Νομίζω με ένα search θα το βρεις.

• Like 1

Χαιρομαι ,που ως σπαταλος βρισκομαι στον σωστο χωρο και ετσι δεν ντρεπομαι να πω ,οτι ενω εχω το ταπεινο Haier 9ρι των 300w ελαχιστης καταναλωσης στο καθιστικο-κουζινα των 70τμ με πολυ καλη μονωση, δεν το αναβω ουτε τις μεσημεριανες (με νυχτερινο) ωρες!

Απλα εχω επιλεξει για ποιοτητα στην ζεστη,να καιω την υδραυλικη πελετοσομπα με κοστος λειτουργιας 3 τουλαχιστον φορες περισσοτερο απο του κλιματιστικου.

Αλλα δεν ειναι ολοι ετσι και το κυριωτερο, η συζητηση ηταν αν συμφερει  γενικα (και οχι εμενα!) η σπαστη λειτουργια η οχι.

Επιμενω λοιπον μιας και δεν μπορω να κλεινω τα ματια μου στην μετρημενη μειωση καταναλωσης αλλα και καταπονησης.

Αλλωστε οταν μιλαμε για θερμικη ανεση και κυνηγαμε τα δεκατα του κελσιου με τα ψηφιακα θερμομετρα για σταθεροτητα(και σωστα),προσωπικα δεν θα το κατεβαζα ουτε τον ενα βαθμο αυτο που λετε...τι ψυχη εχουν στα 0,30ε ανα νυχτα να μπουν αλλα 5 σεντς ας πουμε και να ειμαστε αρχοντες?

Η συνεχομενη λειτουργια ισως ειχε αξια σε λεβητες που επρεπε να ξαναπαρουν μπρος απο την αρχη με κρυα νερα κλπ

Αυτό που σίγουρα συμφέρει είναι η συνεχόμενη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όχι το ανάβω 2 ώρες το πρωί να σπάσει η υγρασία, άλλες 2 ώρες το μεσημέρι να φάω στα ζεστά και 2 ώρες πριν κοιμηθώ.

Δυστυχώς δεν έχω διαγράμματα, εδώ είναι το fujitsu asyg24klca με 12 ώρες συνεχομενης λειτουργίας, από 8 το πρωί μέχρι τώρα 8 το βράδυ. Κατανάλωση 4,65kwh για θερμοκρασία 22,5 σε 42 τετραγωνικά ενιαίος χωρος +8 τετραγωνικά ένα μικρό δωμάτιο. 

Με 2 θερμοπομπους και 1 καλοριφέρ λαδιού είχα αυτή την κατανάλωση σε μιάμιση ώρα και με ταβάνι τους 22 βαθμούς εσωτερική...

Screenshot_2021-11-17-20-14-53-639_com.nedis.smartlife.jpg

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, Giannis_Io είπε

fujitsu asyg24klca με 12 ώρες συνεχομενης λειτουργίας, από 8 το πρωί μέχρι τώρα 8 το βράδυ. Κατανάλωση 4,65kwh για θερμοκρασία 22,5

τι εξωτερική θερμοκρασία έχεις?

μέσο όρο έχεις 387 watt

Επεξ/σία από userAnon

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...