Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

42 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Λίγο που είδα τις εξωτερικές θερμοκρασίες (wunderground) ανά ώρα εκεί στην περιοχή σου..έχω μια εντύπωση ότι ξεκινάει τα χαζά από 10C και κάτω..(η κάπου εκεί γύρω έστω) Ίσως αλλάζει κατάσταση (προγραμματισμό) από μια θερμοκρασία και κάτω..  Μου θύμιζει προγραμματισμό Toyotomi,αλλά ακριβώς ανάποδα.. το Toyo πήγαινε ελάχιστη 900-1000w όταν ήταν πάνω από 6-7C,ενώ όταν είχε κάτω από 6-7 μπορεί να επαιζε πιο χαμηλά..

10.5C είχε . Μπορεί και 10C.

414873946_Screenshot2020-12-23214638.jpg.572e732600e890fcf3e8254e86dc1978.jpg

Με έχει μπερδέψει.

Το βάλαμε στο manual και high ανεμιστήρα για να τεστάρω τη θεωρία μου ότι έχει τόσο χαμηλή ροή ο αέρας του που διαβάζει τοπικά τον ζεστό αέρα που το ίδιο παράγει. 

Σταμάτησαν τα περίεργα, αλλά η κατανάλωση εκτοξεύτηκε. Ίσως να βλέπει πλέον ότι πρέπει να δώσει ενέργεια μιας και ο αέρας πάει μακριά. Υποθέσεις όλα αυτά. Δεν είμαι και εκεί συνέχεια για να βλέπω. Ίσως και να είναι μικρό για τον χώρο (πολύ πιθανό). Θα δείξει.

image.png.489493c1862260cbed8a0d7c40c66ab6.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

18 λεπτά πριν, liakjim είπε

Με έχει μπερδέψει.

Το βάλαμε στο manual και high ανεμιστήρα για να τεστάρω τη θεωρία μου ότι έχει τόσο χαμηλή ροή ο αέρας του που διαβάζει τοπικά τον ζεστό αέρα που το ίδιο παράγει. 

Σταμάτησαν τα περίεργα, αλλά η κατανάλωση εκτοξεύτηκε. Ίσως να βλέπει πλέον ότι πρέπει να δώσει ενέργεια μιας και ο αέρας πάει μακριά. Υποθέσεις όλα αυτά. Δεν είμαι και εκεί συνέχεια για να βλέπω. Ίσως και να είναι μικρό για τον χώρο (πολύ πιθανό). Θα δείξει.

Μα δούλευε μια χαρά. Μήπως να το βγάλει από την πρίζα να κάνει reset και να το δουλέψει όπως πρίν; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, liakjim είπε

Με έχει μπερδέψει.

Συνεχιζω να πιστεύω ότι η υψηλή ελάχιστη κατανάλωση μπορεί και να είναι θέμα προγραμματισμού σε σχέση  με την εξωτερική θερμοκρασία. 

Επίσης όπως είπες λόγο αυτόματου ανεμιστήρα έπαιζε πολύ χαμηλά άρα δεν πάει μακριά ο αέρας ,αυτό μαζί με την υψηλή ελάχιστη κατανάλωση = on / off. (Και ανά διαφορετικά διαστήματα ανάλογα με την ανάμιξη του αέρα τοπικά γύρω από το κλιματιστικό). Άλλαξες τον ανεμιστήρα πηγαινει μακριά ο αέρας και σταματησε το on/off,συνεχίζει υψηλή κατανάλωση..Όταν θα υπερθέρμανει τον χώρο θα κάνει off.

Εναλλακτικά μπορεί να είναι και αυτό που λέει ο @juneman να τραβηξε καμία φρίκη το κλιματιστικό και να στρώσει με ένα reset.

Επεξ/σία από Rnd1978

5 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Συνεχιζω να πιστεύω ότι η υψηλή ελάχιστη κατανάλωση είναι θέμα προγραμματισμού σε σχέση  με την εξωτερική θερμοκρασία. 

Επίσης όπως είπες λόγο αυτόματου ανεμιστήρα έπαιζε πολύ χαμηλά άρα δεν πάει μακριά ο αέρας ,αυτό μαζί με την υψηλή ελάχιστη κατανάλωση = on / off. (Και ανά διαφορετικά διαστήματα ανάλογα με την ανάμιξη του αέρα τοπικά γύρω από το κλιματιστικό). Άλλαξες τον ανεμιστήρα πηγαινει μακριά ο αέρας και σταματησε το on/off,συνεχίζει υψηλή κατανάλωση..Όταν θα υπερθέρμανει τον χώρο θα κάνει off.

Εναλλακτικά μπορεί να είναι και αυτό που λέει ο @juneman να τραβηξε καμία φρίκη το κλιματιστικό και να στρώσει με ένα reset.

Γενικά τα reset βοηθάνε όταν κάτι δεν δουλεύει σωστά. Επίσης υπάρχει περίπτωση τα data να είναι λάθος; Η γραφική παράσταση του κλιματιστικού δείχνει μεγάλη ακρίβεια ακόμη και στη λάθος λειτουργία του. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, juneman είπε

Γενικά τα reset βοηθάνε όταν κάτι δεν δουλεύει σωστά. Επίσης υπάρχει περίπτωση τα data να είναι λάθος; Η γραφική παράσταση του κλιματιστικού δείχνει μεγάλη ακρίβεια ακόμη και στη λάθος λειτουργία του. 

Πάντα το reset είναι η πρώτη κίνηση σε όλες τις  συσκευές :) Προσωπικα το αποκλείω να είναι λάθος τα data,δεν εμφανίζει ότι να ναι.. τυχαία σειρά.. Φαίνεται από τα δύο διαγράμματα ότι υπάρχει μια συνέπεια.. (ξεκίνησε χθες περίπου ίδια ώρα τα χαζά το βράδυ, και το πρωί σταμάτησε) και στο 2 διάγραμμα έκανε πάλι το ίδιο , περίπου τις ίδιες ώρες.

Επεξ/σία από Rnd1978

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Όταν θα υπερθέρμανει τον χώρο θα κάνει off.

Μάγος είσαι ;

Σταμάτησε και ξεκίνησε τα On-off. Αλλά γιατί ; Μάλλον δεν μπορεί να ρίξει ;

image.png.9cfb6652fa8f36f5e8779fedf98169f7.png

14 λεπτά πριν, juneman είπε

Επίσης υπάρχει περίπτωση τα data να είναι λάθος; Η γραφική παράσταση του κλιματιστικού δείχνει μεγάλη ακρίβεια ακόμη και στη λάθος λειτουργία του. 

Τι λάθος να έχει;

Να σε μικρότερη κλίμακα χρόνου

1328441677_Screenshot2020-12-23223402.jpg.ad65c56cd0a50bc63a197363ea4ad8ba.jpg

Επεξ/σία από liakjim

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, liakjim είπε

Μάγος είσαι ;

Σταμάτησε και ξεκίνησε τα On-off. Αλλά γιατί ; Μάλλον δεν μπορεί να ρίξει ;

image.png.9cfb6652fa8f36f5e8779fedf98169f7.png

Τι λάθος να έχει;

Να σε μικρότερη κλίμακα χρόνου

1328441677_Screenshot2020-12-23223402.jpg.ad65c56cd0a50bc63a197363ea4ad8ba.jpg

Αν προσέξεις η εναλλαγή του χρόνου μεταξύ on/off μίκρυνε πολύ σε σχέση με πριν βάλεις high τον ανεμιστήρα,αφού όντως υπερθέρμανθηκε ο χώρος (ενώ πριν ήταν τοπικά για αυτό υπήρχε η ποικιλία στο ποτέ να κλείσει/ανοίξει).

Επειδή δεν αφήνει να πέσει η ελάχιστη κατανάλωση στα 450w? Και σώνει και καλά χτυπάει 900++ κάνει on/off.

Ίσως σκέφθηκαν κάτι τέτοιο οι της Mitsu.

2 διαφορετικούς προγραμματισμούς,όταν. 10C και πάνω μπορεί να ρίξει μέχρι 450watt την κατανάλωση (να βγαίνει και το δηλωμένο φορτίο που έχει στην Θέρμη ζώνη το ετικετακι)

Ενώ κάτω από τους 10C,να ανεβαίνει η ελάχιστη στα 900watt και να δίνει κάτι παραπάνω στο εύρος αν χρειαστεί να δώσει δυνατά..

Ίσως δηλαδή εκμεταλλεύονται με δύο τρόπους το εύρος του inverter.. (σενάρια κάνω)

Επεξ/σία από Rnd1978
  • Like 1

37 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Αν προσέξεις η εναλλαγή του χρόνου μεταξύ on/off μίκρυνε πολύ σε σχέση με πριν βάλεις high τον ανεμιστήρα,αφού όντως υπερθέρμανθηκε ο χώρος (ενώ πριν ήταν τοπικά για αυτό υπήρχε η ποικιλία στο ποτέ να κλείσει/ανοίξει).

Επειδή δεν αφήνει να πέσει η ελάχιστη κατανάλωση στα 450w? Και σώνει και καλά χτυπάει 900++ κάνει on/off.

Ίσως σκέφθηκαν κάτι τέτοιο οι της Mitsu.

2 διαφορετικούς προγραμματισμούς,όταν. 10C και πάνω μπορεί να ρίξει μέχρι 450watt την κατανάλωση (να βγαίνει και το δηλωμένο φορτίο που έχει στην Θέρμη ζώνη το ετικετακι)

Ενώ κάτω από τους 10C,να ανεβαίνει η ελάχιστη στα 900watt και να δίνει κάτι παραπάνω στο εύρος αν χρειαστεί να δώσει δυνατά..

Ίσως δηλαδή εκμεταλλεύονται με δύο τρόπους το εύρος του inverter.. (σενάρια κάνω)

Έχει χαμηλό δηλωμένο φορτίο σε θερμό.

mitsubishi_sf50ve_energy_label__16007536

Θα περίμενα σίγουρα διαφορετική συμπεριφορά.

Δεν είμαι πάντα στον χώρο οπότε δεν μπορώ και να πειραματιστώ.

Πάντως μου κάνει εντύπωση που υπερθερμαίνει τον χώρο όταν πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία, ενώ η λογική θέλει το αντίθετο. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Μακάρι να είχαμε και άλλον με mitsubishi. @apostolisep3 δεν έχεις βάλεις tplink hs110 στο ap71;

Έχει πάντως φάση να βλέπεις διαγράμματα.

Fujitsu :

bf03c023c5efad1226463dea8b22b022.png

Ariston 18άρι με follow me

8d55b737491f515773c02582162797d2.png

Daikin atxc25b

f0aa76dcfe9de938124efab6d3c851f5.png

carrier 9άρι με follow me

d351a4461dd9323df8cc8ef3f8b550ad.png

mitsubishi 18αρι normal

f487c67c958696d496cad2f612559c33.png

mitsubishi 18άρι σε παράκρουση

da17db430e535a7e980488f54f5dd295.png

Toshiba Shorai 18άρι (τέλειο)

eba6d30d9bdab95e92f7c41e6b4eb49e.png

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/12/2020 στις 10:03 ΜΜ, liakjim είπε

Κάτι έχει αλλάξει την ισορροπία. Δεν είναι η εξωτερική θερμοκρασία γιατί οι τρέχουσες εξωτερικές θερμοκρασίες είναι παιχνιδάκι για τέτοια κλιματιστικά. Νομίζω ότι πρέπει να δείτε τι αλλάξατε στη λειτουργία του. Δεν είναι φυσιολογικό. Η λάθος καμπύλη του Mitsubishi είναι φτιαγμένη βάσει των ημιτονοειδών καμπύλων. Σε ένα συγκεκριμένο διάστημα,  π, το κλιματιστικό κάνει αυτή την ενέργεια. On, off ή ότι έχει σχεδιαστεί. Νομίζω ότι κάτι δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία. Δεν είναι random αυτή η ακολουθία, έχει συχνότητα.

55 λεπτά πριν, liakjim είπε

Επεξ/σία από juneman

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, juneman είπε

Κάτι έχει αλλάξει την ισορροπία. Δεν είναι η εξωτερική θερμοκρασία γιατί οι τρέχουσες εξωτερικές θερμοκρασίες είναι παιχνιδάκι για τέτοια κλιματιστικά. Νομίζω ότι πρέπει να δείτε τι αλλάξατε στη λειτουργία του. Δεν είναι φυσιολογικό. Η λάθος καμπύλη του Mitsubishi είναι φτιαγμένη βάσει των ημιτονοειδών καμπύλων. Σε ένα συγκεκριμένο διάστημα,  π, το κλιματιστικό κάνει αυτή την ενέργεια. On, off ή ότι έχει σχεδιαστεί. Νομίζω ότι κάτι δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία. Δεν είναι random αυτή η ακολουθία, έχει συχνότητα.

Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι εννοείς.

Εγώ βλέπω ότι όπως είπε και ο @Rnd1978, όταν η εξωτερική είναι κάτω από 10 , κάνει κουλά.

Να, τώρα πριν από λίγο που ανέβηκε πάνω από 10, βγήκε από την on-off λειτουργία και πήγε κάπου 320W. Γιατί;

image.png.24af696c006f770537bf23069ee87a10.png

Επεξ/σία από liakjim

24 λεπτά πριν, liakjim είπε

Εγώ βλέπω ότι όπως είπε και ο @Rnd1978, όταν η εξωτερική είναι κάτω από 10 , κάνει κουλά.

Να, τώρα πριν από λίγο που ανέβηκε πάνω από 10, βγήκε από την on-off λειτουργία και πήγε κάπου 320W. Γιατί;

Καλημέρα. Εννοώ ότι το σχήμα που βγάζει το κλιματιστικό δείχνει σαν να έχει μπει σε κάποιο mode. Είναι κάποια συνάρτηση στον προγραμματισμό του κλιματιστικού που το κάνει να δουλεύει έτσι. Νομίζω ότι ένα reset θα βοηθήσει το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την εξωτερική θερμοκρασία αλλά με την εσωτερική κατάσταση.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, liakjim είπε

Σενάρια μπορούμε να κάνουμε πολλά.. 

Ισως το 10C = 12C τόσο να βλέπει το μηχάνημα.

Ένα σενάριο είναι δουλεύει σε 2 καταστάσεις. Μια κατάσταση ειναι για warm zone, και η άλλη κατασταση είναι για average zone.

Από όσο έχω καταλάβει, κάθε inverter έχει ένα εύρος που μπορεί να δουλέψει. Μια ελάχιστη τιμή,και έστω 18 βήματα μετά φτάνουμε στην μέγιστη τιμή. Μπορεί να παίξει σε αυτά 20 βήματα ανάλογα με τις συνθήκες εξωτερικής/εσωτερικής θερμοκρασίας κτλ. 

Ίσως είναι θέμα διαχείρισης? Κάποιου περιορισμού; Εξαρτάται από τον συμπιεστή; Εξαρτάται από τον έλεγχο του inverter?  Το εύρος αυτό αλλάζει σημαντικά από εταιρεία σε εταιρεία; Δεν ξέρω.. Σίγουρα όμως έχουμε δει μερικά κλιματιστικά να δουλεύουν σε λίγα βήματα (δεν έχει ποικιλία στις καταναλώσεις) πχ σταθεροποιουντε στα 400 800 1100 και 1400watt ενώ άλλα έχουν πολλά παραπάνω βήματα άρα και ποικιλία..

Το εύρος οι κατασκευαστές μπορούν να το κουνήσουν δεξιά / αριστερά. 

Αν το πάνε αριστερά σημαίνει ότι θα παίζει πολύ χαμηλά (χαμηλή κατανάλωση) όταν χρειάζεται ,αλλά δεν θα ανεβαίνει πολύ δυνατά.

Αν το πάνε δεξιά, σημαίνει ότι θα έχει υψηλή  ελάχιστη κατανάλωση αλλά θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη μέγιστη κατανάλωση/απόδοση.

Αυτός είναι ο προγραμματισμός (ένα κομμάτι του) που κάνουν μάλλον οι εταιρείες.

Και λέω ότι ίσως η mitsubishi είπε να κάνει το εξής..

Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10-12C τότε κούνησε το εύρος αριστερά.(άρα ελάχιστη κατανάλωση χαμηλή πχ 500watt) Δυνατά αποκλείεται να χρειαστεί να δουλέψει.. αφού έχει ζέστη έξω.(warm zone)

Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10-12C τότε κούνησε το εύρος δεξιά(άρα μεγάλη ελάχιστη κατανάλωση 1000watt) και αυτά τα 500watt που κερδίσαμε μπαίνουν στην μέγιστη κατανάλωση όταν και άμα χρειαστεί.(cold zone)

Ένα σενάριο είναι τα παραπάνω,αν κάποιος το κατέχει το άθλημα θα ήθελα να μάθω την άποψη του ;)

Επεξ/σία από Rnd1978

22 λεπτά πριν, juneman είπε

Καλημέρα. Εννοώ ότι το σχήμα που βγάζει το κλιματιστικό δείχνει σαν να έχει μπει σε κάποιο mode. Είναι κάποια συνάρτηση στον προγραμματισμό του κλιματιστικού που το κάνει να δουλεύει έτσι. Νομίζω ότι ένα reset θα βοηθήσει το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την εξωτερική θερμοκρασία αλλά με την εσωτερική κατάσταση.  

Μέσα έχει καρφί 22. Κάτι άλλο είναι.

10 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Σενάρια μπορούμε να κάνουμε πολλά.. 

Ισως το 10C = 12C τόσο να βλέπει το μηχάνημα.

Ένα σενάριο είναι δουλεύει σε 2 καταστάσεις. Μια κατάσταση ειναι για warm zone, και η άλλη κατασταση είναι για average zone.

Από όσο έχω καταλάβει, κάθε inverter έχει ένα εύρος που μπορεί να δουλέψει. Μια ελάχιστη τιμή,και έστω 18 βήματα μετά φτάνουμε στην μέγιστη τιμή. Μπορεί να παίξει σε αυτά 20 βήματα ανάλογα με τις συνθήκες εξωτερικής/εσωτερικής θερμοκρασίας κτλ. 

Ίσως είναι θέμα διαχείρισης? Κάποιου περιορισμού; Εξαρτάται από τον συμπιεστή; Εξαρτάται από τον έλεγχο του inverter?  Το εύρος αυτό αλλάζει σημαντικά από εταιρεία σε εταιρεία; Δεν ξέρω..

Το εύρος μάλλον είναι standard,και οι κατασκευαστές μπορούν να το κουνήσουν δεξιά / αριστερά. 

Αν το πάνε αριστερά σημαίνει ότι θα παίζει πολύ χαμηλά (χαμηλή κατανάλωση) όταν χρειάζεται ,αλλά δεν θα ανεβαίνει πολύ δυνατά.

Αν το πάνε δεξιά, σημαίνει ότι θα έχει υψηλή  ελάχιστη κατανάλωση αλλά θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη μέγιστη κατανάλωση/απόδοση.

Αυτός είναι ο προγραμματισμός (ένα κομμάτι του) που κάνουν μάλλον οι εταιρείες.

Και λέω ότι ίσως η mitsubishi είπε να κάνει το εξής..

Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10-12C τότε κούνησε το εύρος αριστερά.(άρα ελάχιστη κατανάλωση χαμηλή πχ 500watt) Δυνατά αποκλείεται να χρειαστεί να δουλέψει.. αφού έχει ζέστη έξω.(warm zone)

Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10-12C τότε κούνησε το εύρος δεξιά(άρα μεγάλη ελάχιστη κατανάλωση 1000watt) και αυτά τα 500watt που κερδίσαμε μπαίνουν στην μέγιστη κατανάλωση όταν και άμα χρειαστεί.(cold zone)

Ένα σενάριο είναι τα παραπάνω,αν κάποιος το κατέχει το άθλημα θα ήθελα να μάθω την άποψη του ;)

Πολύ περίεργο. Γιατί να αλλάζει πρόγραμμα; Τι οφελεί να μπαίνει σε αχρείαστα On-off. Δλδ σε χώρο με μικρές απώλειες σαν τον δικό σου, τι θα έκανε;  Ακατανόητο.

Έχει μπει μάλλον στην ελάχιστη τώρα. Ενώ μπορεί, γιατί μπαίνει σε πριόνια; Σούπερ κουλό.

1235868788_Screenshot2020-12-24111311.jpg.e287c51ee5ce26932dd738b0396d8dcc.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, liakjim είπε

Μέσα έχει καρφί 22. Κάτι άλλο είναι.

Πολύ περίεργο. Γιατί να αλλάζει πρόγραμμα; Τι οφελεί να μπαίνει σε αχρείαστα On-off. Δλδ σε χώρο με μικρές απώλειες σαν τον δικό σου, τι θα έκανε;  Ακατανόητο.

Έχει μπει μάλλον στην ελάχιστη τώρα. Ενώ μπορεί, γιατί μπαίνει σε πριόνια; Σούπερ κουλό.

1235868788_Screenshot2020-12-24111311.jpg.e287c51ee5ce26932dd738b0396d8dcc.jpg

Εάν δεν το άλλαζε και τον άφηνε πχ στην warm zone mode ,θα έχανε τα πχ έξτρα 500watt τα οποία τα δίνει αν χρειάζεται πολύ θέρμανση ο χώρος.. Άρα θα είχε χαμηλότερη μόνιμη ελάχιστη ,αλλά και λιγότερη μέγιστη κατανάλωση..(άρα και μέγιστη απόδοση) Άρα σίγουρα θα επηρεαζόταν το SCOP μέσης ζώνης.

Εάν το άφηνε στην μέση ζώνη mode τοτε Πιθανόν να μην ίσχυε το φορτίο σχέδιασμου στην Θέρμη ζώνη..(με 1000watt ελάχιστη) άρα θα βάζαν φορτίο μεγαλύτερο η ίσο με της μέσης ζώνης και πιθανόν μικρότερο SCOP θερμής ζώνης.

ο λόγος που πιστεύω ότι η θερμοκρασία αλλαγής mode δεν είναι 10C αλλά 12C είναι διότι εξωτερική 12C ισχύει μόνο για την Θέρμη ζώνη.(pdesignh)

Επεξ/σία από Rnd1978

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...