Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

18 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Σχεδόν σε είχα κράξει για το 16άρι.

Με τις παρούσες συνθήκες θα έφτανε το 13άρι στο σαλόνι και το 10άρι στο δωμάτιο!

Χαχαχαχ! Θυμάμαι ότι με είχε κράξει κάποιος για το 16άρι αλλά δεν θυμάμαι ποιος.

Με τις παρούσες συνθήκες οντως η δουλειά θα γινόταν και με μικρότερα κλιματιστικά. Αυτά ομως τώρα δουλεύουν στα ελάχιστα και δεν κλείνουν. Για να πω την αλήθεια, στην κρεβατοκάμαρα θα μπορούσε να ανοίγει μόνο το απόγευμα για 4-5 ωρες. Όταν χειροτερέψει όμως ο καιρός, νομίζω θα αποδίδουν χωρίς να ζορίζονται. 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

^ Κι εγώ έτσι πιστεύω.

Όπως επίσης ότι αν κάποιος είναι σίγουρος για τις απώλειες του σπιτιού του ή έχει εμπειρία στις δοκιμές όπως οι συμμετέχοντες εδώ να μην πηγαίνει σε υπερδιαστασιολόγηση αλλά να παγαίνει οριακά.

Στις μελλοντικές αλλαγές θα παίξω με υποδιαστασιολόγηση. 😇

Επίσης , αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην εγκατάσταση, ίσως είναι καλύτερα έναν μεγάλο χώρο να τον σπάμε σε δύο μικρότερα μηχανήματα και όταν έχει ήπιο καιρό να καλύπτεται μόνο από ένα. Δυστυχώς αυτή η επιλογή έχει υψηλότερο κόστος εγκατάστασης 😕

• Like 2

46 λεπτά πριν, kostasmor είπε

Χαχαχαχ! Θυμάμαι ότι με είχε κράξει κάποιος για το 16άρι αλλά δεν θυμάμαι ποιος.

Με τις παρούσες συνθήκες οντως η δουλειά θα γινόταν και με μικρότερα κλιματιστικά. Αυτά ομως τώρα δουλεύουν στα ελάχιστα και δεν κλείνουν. Για να πω την αλήθεια, στην κρεβατοκάμαρα θα μπορούσε να ανοίγει μόνο το απόγευμα για 4-5 ωρες. Όταν χειροτερέψει όμως ο καιρός, νομίζω θα αποδίδουν χωρίς να ζορίζονται. 

Μηπως μπορεις να μας πεις ποια ειναι η συνολικη καταναλωση για το καθενα το 24ωρο?Ρωταω για μελλοντικες αγορες...

42 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

αλλά να παγαίνει οριακά.

Προσωπικά θα μάζευα στοιχεία χρήσης. Τι εξωτερικές θερμοκρασίες έχω όλον τον χειμώνα; Κατανομή ορών ανά εξωτερική θερμοκρασία. Μετά υπολογισμό θερμικών απωλειών με μηχανολόγο. Μετά από τη στιγμή που οι απώλειες είναι γραμμική συνάρτηση των θερμοκρασιών (δλδ αν έχεις Χ απώλειες στους 0, στους 10 θα έχεις Χ/2), υπολογισμό των κιλοβατώρων που θέλει το σπίτι σε όλη τη σεζόν και τέλος επιλογή μηχανήματος ώστε οι βαθμοί απόδοσης ανά φορτίο να μου δώσουν στο τέλος της σεζόν, τις ελάχιστες κιλοβατώρες εισόδου ώστε να πάρω τις κιλοβατώρες που υπολόγισα. 😱

Διαισθητικά και μόνο, από τη στιγμή που όπως φαίνεται από τα στοιχεία της toshiba αλλά και άλλες πηγές, τα κλιματιστικά ως αντλίες θερμότητας έχουν το μέγιστο cop στο 40% του φορτίου τους, θα θέλαμε να μην είμαστε οριακά, αλλά εκεί που θα θέλαμε τις περισσότερες κιλοβατώρες pout (που μπορεί ας πούμε στην περιοχή μου έχει πιο πολλές ώρες γύρω από τους 7, παρά γύρω από τους 2, αλλά στους 2 να ήθελα συνολικά περισσότερες κιλοβατώρες) , να ψωνίζαμε μηχάνημα που θα δούλευε εκεί όντως στο 40%.

Καμενιά τα παραπάνω , το ξέρω, αλλά δεν είναι αδύνατος ο υπολογισμός.

• Like 2

10 λεπτά πριν, elen46 είπε

Μηπως μπορεις να μας πεις ποια ειναι η συνολικη καταναλωση για το καθενα το 24ωρο?Ρωταω για μελλοντικες αγορες...

Μην μπαίνεις σε αυτή τη λογική, το κάθε σπίτι έχει τις δικές του ανάγκες. Η κατανάλωση που έχει ο φίλος είναι για το δικό του χώρο, τις δικές του συνήθειες κλπ και καλύτερα να μην βασιζεις μελλοντική σου αγορά σε αυτές.

19 λεπτά πριν, Giannis_Io είπε

Μην μπαίνεις σε αυτή τη λογική, το κάθε σπίτι έχει τις δικές του ανάγκες. Η κατανάλωση που έχει ο φίλος είναι για το δικό του χώρο, τις δικές του συνήθειες κλπ και καλύτερα να μην βασιζεις μελλοντική σου αγορά σε αυτές.

ακριβώς, πχ εγώ τώρα ζεσταίνω ένα ολόκληρο σπίτι σχεδόν 100τμ με ένα 22αρι.. ρυθμισμένο στο χειριστήριο στους 23

εκεί που είναι το μηχάνημα έχει 22 και στα δωμάτια 20.5 καταναλώνοντας περίπου 10 kWh (λειτουργία 24/7)

συνθήκες βέβαια Κυκλάδων, αρκετή υγρασία αλλά θερμοκρασία να μην πέφτει τους 10 τη νύκτα..

μόνωση μόνο η πλάκα από επάνω και συνθετικά κουφώματα..

• Like 1

30 λεπτά πριν, liakjim είπε

Προσωπικά θα μάζευα στοιχεία χρήσης. Τι εξωτερικές θερμοκρασίες έχω όλον τον χειμώνα; Κατανομή ορών ανά εξωτερική θερμοκρασία. Μετά υπολογισμό θερμικών απωλειών με μηχανολόγο. Μετά από τη στιγμή που οι απώλειες είναι γραμμική συνάρτηση των θερμοκρασιών (δλδ αν έχεις Χ απώλειες στους 0, στους 10 θα έχεις Χ/2), υπολογισμό των κιλοβατώρων που θέλει το σπίτι σε όλη τη σεζόν και τέλος επιλογή μηχανήματος ώστε οι βαθμοί απόδοσης ανά φορτίο να μου δώσουν στο τέλος της σεζόν, τις ελάχιστες κιλοβατώρες εισόδου ώστε να πάρω τις κιλοβατώρες που υπολόγισα. 😱

Διαισθητικά και μόνο, από τη στιγμή που όπως φαίνεται από τα στοιχεία της toshiba αλλά και άλλες πηγές, τα κλιματιστικά ως αντλίες θερμότητας έχουν το μέγιστο cop στο 40% του φορτίου τους, θα θέλαμε να μην είμαστε οριακά, αλλά εκεί που θα θέλαμε τις περισσότερες κιλοβατώρες pout (που μπορεί ας πούμε στην περιοχή μου έχει πιο πολλές ώρες γύρω από τους 7, παρά γύρω από τους 2, αλλά στους 2 να ήθελα συνολικά περισσότερες κιλοβατώρες) , να ψωνίζαμε μηχάνημα που θα δούλευε εκεί όντως στο 40%.

Μήπως να το κάνεις επάγγελμα το συγκεκριμένο πράγμα; Βρες και έναν μηχανολόγο και γίνατε. 😛

28 λεπτά πριν, liakjim είπε

εσύ πολύ σωστά τα λες, αλλά δυστυχώς στο Ελλαδισταν οι 99/100 ψωνίζουν βάσει τμ ή εργαλείων υπολογισμού των σάιτ κάποιων εταιριών.. 

φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει να το ψάξουν, απλά βάλε κάτι να κάνουμε τη δουλειά μας και βλέπουμε.. 

Παιδιά όλα αυτά καλά μέχρι στιγμής με φθινοπωρινές συνθήκες. 

Αν κάνει χειμώνα θα δούμε τι ψάρια πιάνουμε. Γιατί για χειμώνα συζητάμε ως επί το πλείστον!

• Like 2

31 λεπτά πριν, liakjim είπε

.

Ε, ναι, χρειάζεται ένα σχετικό κάψιμο για να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.

Ειμαι στο πρόγραμμα του αλλάζω συσκευή με την μεγαλύτερη κλίμακα .

Θελω ενα 9αρι κλιματιστικό για παιδικο δωμάτιο οχι μεγάλων διαστάσεων. 

Κυρια χρήση καλοκαίρι αν και θα με ενδιέφερε και η θέρμανση για έκτακτη ανάγκη. 

Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως out of the box , ειναι να εχει σοβαρο wifi που να παιζει οσο καλυτερα γινεται με το home assistant και να εχει οσο ποιο πολλες πληροφορίες γίνεται. 

4 λεπτά πριν, Grim Ripper είπε

Μήπως να το κάνεις επάγγελμα το συγκεκριμένο πράγμα; Βρες και έναν μηχανολόγο και γίνατε. 😛

δεν νομίζω να δουλέψει το πράγμα, σχεδόν κανένας δεν κάνει μελέτη θερμικών απωλειών όταν επιλέγει μηχανήματα, αυτή αν γίνει κατά την κατασκευή της κατοικίας,  όπου προσθέτουμε και τις υπερδιαστασιολογησεις που κάναμε πάντα σε αυτή την χώρα, ειδικά όσοι είμαστε μηχανολογικων σπουδών και βλέπουν συνεχώς τα ματάκια μας τι "μελέτες" γίνονταν.. 

έχω δει από ξυλολεβητα 60kW παρακαλώ να ζεσταίνει 3 σώματα και ένα μποιλερ μέχρι πέτρινο σπίτι να έχουν βάλει 9αρι κλιματιστικό σε 35 τμ χώρο με ταβάνι άνω των 3 μέτρων που στην ψύξη κάτι έκανε αλλά στη θέρμανση δούλευε υπερωρίες.. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, EchiDNA είπε

Παιδιά όλα αυτά καλά μέχρι στιγμής με φθινοπωρινές συνθήκες. 

Αν κάνει χειμώνα θα δούμε τι ψάρια πιάνουμε. Γιατί για χειμώνα συζητάμε ως επί το πλείστον!

Ότι πιάναμε και τους προηγούμενους χειμώνες δε θα αλλάξει κάτι , όσοι έχουμε βάλει κλιματιστικά που επαρκούν να καλύψουν τις απωλειες θα είμαστε μια χαρά , όσοι έχουν βάλει κλιματιστικά στο στυλ ….κρεβατοκάμαρα ας βάλω ένα 9αρι …..σαλονι μεγάλο ας βάλω ένα 18 αρι, 24αρι ……σαλονι μικρό ας βάλω ενα 12 αρι ……η το στυλ , έλα μωρέ θα βάλω ένα μεγάλο 18-24 και θα πιάσω όλο το σπίτι , απλά θα τον πιουν και βεβαια θα ρίξουν το φταίξιμο στο μηχάνημα και θα πουν την θεϊκή ατάκα που λένε οι ξερόλες ……Τα κλιματιστικά δε κάνουν για θέρμανση …….και εκεί τελειώνει η συζήτηση 

Επεξ/σία από dimostr
  • Like 1

7 λεπτά πριν, dimostr είπε

Ότι πιάναμε και τους προηγούμενους χειμώνες δε θα αλλάξει κάτι 

Θα αλλάξει για όσους τα χρησιμοποιούν φέτος για πρώτη φορά ως αποκλειστικό μέσο θέρμανσης και δεν έχουν εικόνα από καταναλώσεις σε χειμερινές συνθήκες. 

Επίσης θα είναι και ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο είναι απαραίτητη η υπέρ διαστασιολόγηση σε τέτοιες συνθήκες. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...