Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά - Part 2

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 28,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

6101

• dimostr

2725

• Specs

1497

• userAnon

680

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Μόλις τώρα, antykaps είπε

Καλησπέρα...
Για 24αρι τι έχετε να προτείνετε αποκλειστικά για θέρμανση  μέχρι 1300 ευρώ

Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποσό που διαθέτουμε : Έως 1500 ευρώ

Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Αντικατάσταση παλιού. Μάλλον οριακό, γιατί δεν έφτανε ο ψυχρός αέρας στα δωμάτια μέσω του διαδτόμου, έφταανε μόνο στο κυρίως χωλ-σαλόνι-κουζίνα.
Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο. Επιτρέπεται ο προσδιορισμός της βαρύτητας πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση: 80% ψύξη / 20% θέρμανση
Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή ή αποκλειστική πηγή θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, περιστασιακή σε θέρμανση.
Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Ενιαίος χώρος 40τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα
Τοποθεσία προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες: Δράμα, -10 ελάχιστη, 37 μέγιστη.
Απαραίτητα / επιθυμητά / αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Μεγάλη εγγύηση είναι πολύ θετικό, wifi λίγο θετικό αλλά δε τρελαίνομαι, ιονιστής αδιάφορο. 
Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Διαμέρισμα μονοκατοικίας με 1ο όροφο. Από κάτω κατοικημένο, από πάνω ταράτσα με μικρή αποθηκούλα, φωτοβολταικά (ίσως η σκίαση να βοηθάει), και μόνωση με 10ποντο μονωτικό φελιζόλ, και υγρομόνωση με πισσόχαρτο. Από γύρω έχουμε μόνωση με 5ποντο φελοζόν στις τρεις πλευρές τυο διαμερίσματος ενώ στην τέταρτη έχουμε μόνο στο μισό τοίχο. 3μέτρα ως το ταβάνι, αρκετά παράθυρα και μπαλικόπορτες

Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ με θερμοκρασία που θα θέλαμε να έχουμε για θέρμανση ακόμα και αν θέλουμε μόνο ψύξη. Το εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ για τον χώρο που θα καλύψουμε (αν δεν είναι ενιαίος ή πολλοί χώροι τότε τρέξιμο για κάθε χώρο ξεχωριστά ). Σώζουμε τη σελίδα σε txt και επισυνάπτουμε τις 4 πρώτες τιμές και γράφουμε τι επιθυμητή θερμοκρασία βάλαμε:

9111.18 Watt
7835.62 KCal/h
101.24 Watt/m2
87.06 KCal/h/m2

για 21C

11 λεπτά πριν, muspozepsu είπε

Ποσό που διαθέτουμε : Έως 1500 ευρώ

Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Αντικατάσταση παλιού. Μάλλον οριακό, γιατί δεν έφτανε ο ψυχρός αέρας στα δωμάτια μέσω του διαδτόμου, έφταανε μόνο στο κυρίως χωλ-σαλόνι-κουζίνα.
Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο. Επιτρέπεται ο προσδιορισμός της βαρύτητας πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση: 80% ψύξη / 20% θέρμανση
Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή ή αποκλειστική πηγή θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, περιστασιακή σε θέρμανση.
Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Ενιαίος χώρος 40τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα
Τοποθεσία προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες: Δράμα, -10 ελάχιστη, 37 μέγιστη.
Απαραίτητα / επιθυμητά / αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Μεγάλη εγγύηση είναι πολύ θετικό, wifi λίγο θετικό αλλά δε τρελαίνομαι, ιονιστής αδιάφορο. 
Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Διαμέρισμα μονοκατοικίας με 1ο όροφο. Από κάτω κατοικημένο, από πάνω ταράτσα με μικρή αποθηκούλα, φωτοβολταικά (ίσως η σκίαση να βοηθάει), και μόνωση με 10ποντο μονωτικό φελιζόλ, και υγρομόνωση με πισσόχαρτο. Από γύρω έχουμε μόνωση με 5ποντο φελοζόν στις τρεις πλευρές τυο διαμερίσματος ενώ στην τέταρτη έχουμε μόνο στο μισό τοίχο. 3μέτρα ως το ταβάνι, αρκετά παράθυρα και μπαλικόπορτες

Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ με θερμοκρασία που θα θέλαμε να έχουμε για θέρμανση ακόμα και αν θέλουμε μόνο ψύξη. Το εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ για τον χώρο που θα καλύψουμε (αν δεν είναι ενιαίος ή πολλοί χώροι τότε τρέξιμο για κάθε χώρο ξεχωριστά ). Σώζουμε τη σελίδα σε txt και επισυνάπτουμε τις 4 πρώτες τιμές και γράφουμε τι επιθυμητή θερμοκρασία βάλαμε:

9111.18 Watt
7835.62 KCal/h
101.24 Watt/m2
87.06 KCal/h/m2

για 21C

Οι απώλειες έχουν υπολογιστεί για 90τμ , ενώ λες ενιαίος 40τμ. Θα πρέπει να υπολογίσεις μόνο για τον χώρο που θέλεις, τετραγωνικά και ανοίγματα.

Αν θέλεις και τα 90τμ, θα χρειαστείς περισσότερο από ένα μηχανήματα.

Θα βοηθούσε και μια κάτοψη του χώρου, έστω και σε χαρτί.

Τέλος, πες ή φωτογράφισε το ταμπελάκι του παλιού κλιματιστικού και πες μας αν έχεις κάποια άλλη πηγή θέρμανσης.

• Like 1

8 ώρες πριν, sectoras είπε

Μίλησα με το support του Κωτσόβολου, μου είπανε ότι οι τεχνικοί δεν αναλαμβάνουν το τρύπημα σε μπετό. Οπότε θα πρέπει να την κάνω εγώ και να είναι έτοιμη όταν έρθουν.. άντε τώρα να υπολογίσω σωστά τα σημάδια.. ευτυχώς έχω διαμαντοκορώνα.

Μένεις σε δική σου μονοκατοικία;

Spoiler

image.png.f1b6a6b9000a352e0aa77ca9ee18232a.png

Spoiler

image.png.23c06c7c48e424ede32373997f0133fc.png

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Οι απώλειες έχουν υπολογιστεί για 90τμ , ενώ λες ενιαίος 40τμ. Θα πρέπει να υπολογίσεις μόνο για τον χώρο που θέλεις, τετραγωνικά και ανοίγματα.

Αν θέλεις και τα 90τμ, θα χρειαστείς περισσότερο από ένα μηχανήματα.

Θα βοηθούσε και μια κάτοψη του χώρου, έστω και σε χαρτί.

Τέλος, πες ή φωτογράφισε το ταμπελάκι του παλιού κλιματιστικού και πες μας αν έχεις κάποια άλλη πηγή θέρμανσης.

Καταλαβαίνω. Έβαλα 90 γιατί εμείς πάντα το δουλεύαμε για ψύξη όλου του σπιτιού, με την ελπίδα ότι θα φτάσει και στα δωμάτια. Το σχέδιο είναι στο περίπου, έτσι όπως το έκανα φαίνεται πιο μικρό από ότι είναι το σαλόνι-κουζίνα. Βάζω και φωτο από το μοντέλο που έχουμε ήδη, αν και δε μπόρασα να βρω αρκετές πληροφορίες ονλάιν. Είναι αρκετά παλιό, ίσως πάνω από 20 ετών. Και η επιδότηση του κράτους νομίζω είναι για απόσυρση του παλιού και έχουμε 1 παλιό. 

Μετά από 1 μήνα ψάξιμο τελικά και διάβασμα απόψεων κυρίως σε αυτό το νήμα παρήγγειλα το edge το 18αρι από Κωτσό.

Liakjim ελπίζω να έχεις δίκιο που το έχεις στις top επιλογές σου. 

• Like 2

27 λεπτά πριν, muspozepsu είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Καταλαβαίνω. Έβαλα 90 γιατί εμείς πάντα το δουλεύαμε για ψύξη όλου του σπιτιού, με την ελπίδα ότι θα φτάσει και στα δωμάτια. Το σχέδιο είναι στο περίπου, έτσι όπως το έκανα φαίνεται πιο μικρό από ότι είναι το σαλόνι-κουζίνα. Βάζω και φωτο από το μοντέλο που έχουμε ήδη, αν και δε μπόρασα να βρω αρκετές πληροφορίες ονλάιν. Είναι αρκετά παλιό, ίσως πάνω από 20 ετών. Και η επιδότηση του κράτους νομίζω είναι για απόσυρση του παλιού και έχουμε 1 παλιό. 

Δεν φαίνεται κάποια εικόνα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, liakjim είπε

Δεν φαίνεται κάποια εικόνα.

Τα έβαλα μέσα σε spoiler για να μην πιάνουν πολύ χώρο. Δεν ανοίγουν;

Επεξ/σία από muspozepsu
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, muspozepsu είπε

Κανονικά θα πρέπει να αγοράσεις 4 κλιματιστικά. 3 ανά δωμάτιο και ένα για τον ενιαίο. Δύσκολα θα καλύψεις τα δωμάτια με μια μεγάλη μονάδα στη θέση της άλλης.

Αν το πάρεις απόφαση, τρέχεις το εργαλείο 4 φορές και μας λες.

Αλλιώς, αν επιμένεις για ένα μεγάλο 24άρι, τότε για χρήση σε ψύξη και λίγη σε θέρμανση, αυτό:

https://www.mediamarkt.gr/product/klimatismos-thermansi/air-condition/klimatistiko-inverter-midea-all-easy-pro-nordic-msepdu-24hrfn8mox430-24hfn8-24000-btu-aa-me-ionisti-kai-wifi/1715154

ή https://www.skroutz.gr/s/37089068/Inventor-Legend-LDVI-24WFI-LDVO-24-Κλιματιστικό-Inverter-24000-BTU-A-A-με-Ιονιστή-και-WiFi.html

ή https://www.skroutz.gr/s/36085206/Carrier-Cool-Easy-42QHE24D8SH-38QHE24D8SH-Κλιματιστικό-Inverter-24000-BTU-A-A-με-WiFi.html

ουσιαστικά είναι το ίδιο μηχάνημα με μικροδιαφορές. Θα προτιμούσα το 1ο ή το 2ο μιας και έχουν αντιστάσεις για τον πάγο.

αν η θέρμανση θα είναι σημαντική σε κλάσμα, αυτό :

https://www.skroutz.gr/s/23492464/Toshiba-Shorai-Edge-RAS-B24J2KVSG-E-RAS-24J2AVSG-E-Κλιματιστικό-Inverter-24000-BTU-A-A.html

Επεξ/σία από liakjim
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εν αναμονη τριων ζεστων ημερων στην πολη μου,35/37/35  με την Παρασκευη πρωτη αυριο

653613995_99202214623.jpg.800f92f24055a045e8adaa272dbbab8e.jpg

λεω να κανω ενα stress test που λενε και οι τραπεζες, στον ιδιοφυσικα χωρο που συνυπαρχουν,  με πρωτο το Haier 9ρι , καταγραφοντας απο την στιγμη που η εξωτερικη θα ανεβει στους 28 (θα εχει λειτουργησει ηδη απο νωριτερα για να σταθεροποιηθει η εσωτ στους 26,1-26,3 , οπου καθησει με ζητουμενη 28) και καταγραφη χρονου και κιλοβατωρων μεχρι να ανεβει 29 (εξω) μετα 30 - 35 κοκ μεχρι την ωρα που θα ξαναπεσει στους 28 εξω.

Πιστευω με ολα αυτα τα στοιχεια θα εχω μια αποτυπωση ανα βαθμο της καταναλωσης οχι μονο της στιγμιαιας αλλα και του διαστηματος.

Ιδιως αν σταματησει (απο καποια εξωτερικη και μετα) το Daikin τα on-off θα ειναι πολυ βολικο καθως θα ειναι αμεσα συγκρισιμο το οτι με εξωτερικη 30 το ενα τραβαει 300 watt και το αλλο πχ 350 watt

Μαλιστα στο διαγραμμα θα φαινεται και η εκαστοτε στιγμιαια και ειναι αμεσα συγκρισιμο με της επομενης δοκιμης του Daikin 12ρι που την πομενη μερα θα φτασει 37 , κατα την προβλεψη.

Αν δεν βγει ακρη ετσι για το ενα μονο του, τοτε την αλλη μερα και τα δυο τεστ με καθε μια ωρα εναλλαγη και βλεπουμε...

Τυχον μικροδιαφορες λογικα θα υπαρχουν λογω διαφορετικου seer , αλλα αν οπως πιστευω ξεφυγουν δυσαναλογα , δεν θα υπαρχει δικαιολογια.

Τι λετε , θα βγει ακρη? αν κατι εχω λαθος η καποια προταση για αλλη διαδικασια, ειμαι ολος αυτια!

ΥΓ

εννοειται πως εχουν απαγορευτει, μαγειρεματα, ψησιματα, ταχυβραστηρας,πλυντηριο πιατων,πλυσιμο πιατων με ζεστο νερο, απορροφητηρες, εντονες σωματικες δραστηριοτητες και λοιπες πηγες αυξησης εσωτερικης θερμοκρασιας! θα πεινασουμε αλλα η επιστημη/περιεργεια θελει θυσιες...

Επεξ/σία από Specs
  • Like 3

1 ώρα πριν, Specs είπε

Εν αναμονη τριων ζεστων ημερων στην πολη μου,35/37/35  με την Παρασκευη πρωτη αυριο

λεω να κανω ενα stress test που λενε και οι τραπεζες, στον ιδιοφυσικα χωρο που συνυπαρχουν,  με πρωτο το Haier 9ρι , καταγραφοντας απο την στιγμη που η εξωτερικη θα ανεβει στους 28 (θα εχει λειτουργησει ηδη απο νωριτερα για να σταθεροποιηθει η εσωτ στους 26,1-26,3 , οπου καθησει με ζητουμενη 28) και καταγραφη χρονου και κιλοβατωρων μεχρι να ανεβει 29 (εξω) μετα 30 - 35 κοκ μεχρι την ωρα που θα ξαναπεσει στους 28 εξω.

Πιστευω με ολα αυτα τα στοιχεια θα εχω μια αποτυπωση ανα βαθμο της καταναλωσης οχι μονο της στιγμιαιας αλλα και του διαστηματος.

Ιδιως αν σταματησει (απο καποια εξωτερικη και μετα) το Daikin τα on-off θα ειναι πολυ βολικο καθως θα ειναι αμεσα συγκρισιμο το οτι με εξωτερικη 30 το ενα τραβαει 300 watt και το αλλο πχ 350 watt

Μαλιστα στο διαγραμμα θα φαινεται και η εκαστοτε στιγμιαια και ειναι αμεσα συγκρισιμο με της επομενης δοκιμης του Daikin 12ρι που την πομενη μερα θα φτασει 37 , κατα την προβλεψη.

Αν δεν βγει ακρη ετσι για το ενα μονο του, τοτε την αλλη μερα και τα δυο τεστ με καθε μια ωρα εναλλαγη και βλεπουμε...

Τυχον μικροδιαφορες λογικα θα υπαρχουν λογω διαφορετικου seer , αλλα αν οπως πιστευω ξεφυγουν δυσαναλογα , δεν θα υπαρχει δικαιολογια.

Τι λετε , θα βγει ακρη? αν κατι εχω λαθος η καποια προταση για αλλη διαδικασια, ειμαι ολος αυτια!

ΥΓ

εννοειται πως εχουν απαγορευτει, μαγειρεματα, ψησιματα, ταχυβραστηρας,πλυντηριο πιατων,πλυσιμο πιατων με ζεστο νερο, απορροφητηρες, εντονες σωματικες δραστηριοτητες και λοιπες πηγες αυξησης εσωτερικης θερμοκρασιας! θα πεινασουμε αλλα η επιστημη/περιεργεια θελει θυσιες...

Τα σπίτια πλέον έχουν δροσίσει οπότε και να κάνει 2 μέρες λίγο ζέστη δεν προλαβαίνουν να ανάψουν οι τοίχοι για νά δυσκολέψουν τη δουλειά των μηχανηματων.

Και η εσωτερική θερμοκρασία  έχει πέσει αρκετά (25°C)  

Γι αυτό πιστεύω τα νούμερα που θα βγουν θα είναι καλύτερα από ότι θα βγαίνανε με ίδιες εξωτερικές θερμοκρασίες πχ.  αρχές Αυγούστου που τα σπίτια ήταν "αναμενα ".

Ακόμα και στη συγκριση νομιζω τα αποτελέσματα θα διαφέρουν .

Παρ όλα αυτά θα έχουν ένα ενδιαφέρον... καθώς κι εγώ είμαι των τεστ και των μετρήσεων... σε όλους τους καιρούς... 

• Like 1

5 ώρες πριν, Specs είπε

ΥΓ

Επιμένω σε μέτρηση του eer με το HVAC calculator.

Βρες παρόμοιες συνθήκες εξωτερικής/εσωτερικής θερμοκρασίας. Ανεμιστήρες Φιξ σε σχετικά υψηλή ταχύτητα. Δες από τα manual και κοίτα σε ποια ταχύτητα έχουν παρόμοια κυβικά και βάλτα και τα δύο εκεί. Μετά μετράς μόνο δύο θερμοκρασίες. Τι μπαίνει από τα φίλτρα ψηλά, τι βγαίνει από τις περσίδες. Άρα με δύο καλά και ιδανικά ίδια θερμόμετρα , παίρνεις στιγμιαίες μετρήσεις και βγάζεις στιγμιαίο eer. Και συγκρίνεις. Μπορείς να επαναλάβεις σε διαφορετικές εξωτερικές θερμοκρασίες ειδικά τώρα που έχουμε μεγάλη απόκλιση ημέρα με νύχτα.

21 ώρες πριν, lazarefa είπε

Πριν λίγο με κάλεσαν για τη δωρεάν εγκατάσταση του κλιματιστικού Equation. Η εταιρεία λέγεται Hellas Clima (έδρα Πειραιάς), και απλά ήθελαν αφενός να επιβεβαιώσουν ότι παρέλαβα το μηχάνημα από τη μεταφορική καθώς και κάποιες λεπτομέρειες του χώρου τοποθέτησης. Ραντεβού δεν κλείστηκε αφού μου είπαν ότι θα με ξανακαλέσουν σε επόμενη φάση για να κλειστεί συγκεκριμένο ραντεβού με το συνεργείο.

Τους ανέφερα για χρήση αντλίας κενού και τοποθέτηση του ελάχιστου απαιτούμενου μήκους σωληνώσεων και δεν έφεραν αντίρρηση (αυτά βέβαια με την κοπέλα που μίλησα από την εταιρεία, η οποία προφανώς δεν θα κάνει η ίδιο την τοποθέτηση, αλλά φαντάζομαι ότι καταγράφει το αίτημα του πελάτη).

Οπότε αναμένω...

Τους πηρα και εγω τηλ χτες, αφου διαβασα το ποστ σου γιατι ειμαι σε αναζητηση απεγκαταστασης/εγκαταστασης, τους ειπα και εγω για αντλια μου ειπε η κοπελα ναι μια χαρα, μου εδωσε και τιμες. Τωρα μολις παρω το νεο aircondition θα τους καλεσω, γραψε εντυπωσεις οταν σου ερθουν για εγκατασταση , ευχαριστω

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...