nikosvamvoukos08 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Γεια σας παιδια Θα ήθελα μία βοήθεια.Σκέφτομαι να κάνω ένα dual boot στο pc μου με windows 10 και linux ubuntu και δεν είμαι σίγουρος για το αν αξίζει να ασχοληθώ με linux (δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με linux). Σε έναν M.2 ssd θα έχω τα windows και σε εναν sata ssd θα έχω το linux. Πείτε μου την γνώμη σας για το αν αξίζει να ασχοληθώ με linux.
Επισκέπτης Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Ναι, ασχολήσου. Φροντισε να έχεις το Ubuntu ή οτι αλλο επιλέξεις, πρώτο στο boot menu. Γιατι αν δεν μπαίνεις συνέχεια δεν θα συνηθίσεις.
hp8 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 5 ώρες πριν, nikosvamvoukos08 είπε Σκέφτομαι να κάνω ένα dual boot στο pc μου με windows 10 και linux ubuntu και δεν είμαι σίγουρος για το αν αξίζει να ασχοληθώ με linux (δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με linux). Πείτε μου την γνώμη σας για το αν αξίζει να ασχοληθώ με linux. αν είχες απασχοληθεί με linux η ερώτηση θα ήταν αξίζει να ασχοληθώ με windows ? 1 2
Επισκέπτης Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Κοιτα, να βαλεις λινουξ και να ασχοληθεις με νοοτροπια windows, δεν εχει καποιο νοημα. Το λινουξ, εχει καποιο νοημα και διαφορά απο τα windows αν δουλεψεις με shell κτλ και εχεις τις γενικοτερες γνωσεις περι υπολογιστων, ετσι ωστε η ελευθερια επιλογων που σου δινει, μην ξεχνας οτι προκειται για ανοικτο κωδικα στον οποιο μπορεις να επεμβεις με οτι αυτο συνεπαγεται, να ειναι πλεονεκτημα για εσενα και οχι προβλημα. Δηλαδη δεν θα πρεπει να σε απασχολει αν τρεχει ή δεν τρεχει μια εφαρμογη, θα την κανεις εσυ να τρεξει. Ετσι και εχει νοημα η επιλογη του. Αν ειναι να ψαχνεις για κατι που μοιαζει(-μιμειται) με windows, πραγμα που μπορει ευκολα να κανει το λινουξ, απλα δεν αξιζει τον κοπο. Ποιο το νοημα να τρεξεις λινουξ και να χειριστεις τον υπολογιστη σου σαν να εχεις windows? Αν τελικως επιλεξεις να τρεξεις λινουξ καντο οπως πρεπει, θα γνωρισεις εναν καινουργιο κοσμο με πολλες-πολλες γνωσεις. Υ.Γ. π.χ. να λες, δεν χρειαζομαι να εγκαταστησω κανενα διαχειριστη δικτυου να ανεβασει το δικτυο μου, μπορω να το κανω χειροκινητα καλωντας απο sheii το ip utillity και να ορισεις εσυ ip, gateway, routes. τα παντα.
nikosvamvoukos08 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 1 ώρα πριν, Kebab είπε Κοιτα, να βαλεις λινουξ και να ασχοληθεις με νοοτροπια windows, δεν εχει καποιο νοημα. Το λινουξ, εχει καποιο νοημα και διαφορά απο τα windows αν δουλεψεις με shell κτλ και εχεις τις γενικοτερες γνωσεις περι υπολογιστων, ετσι ωστε η ελευθερια επιλογων που σου δινει, μην ξεχνας οτι προκειται για ανοικτο κωδικα στον οποιο μπορεις να επεμβεις με οτι αυτο συνεπαγεται, να ειναι πλεονεκτημα για εσενα και οχι προβλημα. Δηλαδη δεν θα πρεπει να σε απασχολει αν τρεχει ή δεν τρεχει μια εφαρμογη, θα την κανεις εσυ να τρεξει. Ετσι και εχει νοημα η επιλογη του. Αν ειναι να ψαχνεις για κατι που μοιαζει(-μιμειται) με windows, πραγμα που μπορει ευκολα να κανει το λινουξ, απλα δεν αξιζει τον κοπο. Ποιο το νοημα να τρεξεις λινουξ και να χειριστεις τον υπολογιστη σου σαν να εχεις windows? Αν τελικως επιλεξεις να τρεξεις λινουξ καντο οπως πρεπει, θα γνωρισεις εναν καινουργιο κοσμο με πολλες-πολλες γνωσεις. Υ.Γ. π.χ. να λες, δεν χρειαζομαι να εγκαταστησω κανενα διαχειριστη δικτυου να ανεβασει το δικτυο μου, μπορω να το κανω χειροκινητα καλωντας απο sheii το ip utillity και να ορισεις εσυ ip, gateway, routes. τα παντα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου απλά θέλω να το κάνω με dual boot γιατί δεν θα μου φανεί καθόλου εύκολο να χειριστώ linux έτσι απλά (είμαι 12 χρονών και το πρώτο μου pc το πήρα πριν 2 μήνες) .Με τα windows έχω ασχοληθεί στο pc του πατέρα μου.Α και εκτος από ότι θέλω να παίζω κάποια παιχνίδια που δεν υπάρχουν στο linux δεω υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ να τροποποιήσω εφαρμογές γιατί εκτος απ ότι δεν ξέρω τίποτα από linux δεν ξέρω γενικά πολύ από software τώρα αρχίζω και μαθαίνω.Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές σου.
hp8 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 6 λεπτά πριν, nikosvamvoukos08 είπε Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου απλά θέλω να το κάνω με dual boot γιατί δεν θα μου φανεί καθόλου εύκολο να χειριστώ linux έτσι απλά (είμαι 12 χρονών και το πρώτο μου pc το πήρα πριν 2 μήνες) .Με τα windows έχω ασχοληθεί στο pc του πατέρα μου. Αν είσαι 12 χρόνων και ψάχνεσαι για dual boot άπλα δεν πρέπει να γράφεις στο ινσομνια αλλά στο site της NASA 1
nikosvamvoukos08 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 4 λεπτά πριν, hp8 είπε Αν είσαι 12 χρόνων και ψάχνεσαι για dual boot άπλα δεν πρέπει να γράφεις στο ινσομνια αλλά στο site της NASA Αν αυτό το είπες για να με θυμώσεις απλά έχασες τον χρόνο σου.Ρε φίλε αυτοί που πιστεύουν ότι όσοι είναι μικρότεροι απ αυτούς είναι και ηλίθιοι με ξεπερνά.Απλά ρώτησα για το αν αξίζει να βάλω linux γιατί όπως είπα και πριν δεν ξέρω πολλά από software και θέλω να αρχίσω να μαθαίνω.
angelheart.gr Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δεν νομίζω πάντως ότι το είπε "για να σε θυμώσει". Αν - όπως λες - θέλεις να βάλεις linux για να μάθεις από υπολογιστές go for it. Δεν θα το μετανιώσεις.
Επισκέπτης Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 1 λεπτό πριν, angelheart.gr είπε Δεν νομίζω πάντως ότι το είπε "για να σε θυμώσει". Αν - όπως λες - θέλεις να βάλεις linux για να μάθεις από υπολογιστές go for it. Δεν θα το μετανιώσεις. ω, θα το μετανιωσει... και μετα θα μπαινει και θα γραφει <<εγω μικρος ημουν γιατι με αφησατε εσεις οι μεγαλυτεροι να κανω την λαλακια>>
nikosvamvoukos08 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 12 λεπτά πριν, Antilogos1975 είπε ω, θα το μετανιωσει... και μετα θα μπαινει και θα γραφει <<εγω μικρος ημουν γιατι με αφησατε εσεις οι μεγαλυτεροι να κανω την λαλακια>> Να τος κοιάλος ένας που με λέει μικρό καλά να ξες δεν με νοιάζουν καθόλου αυτά τα σχόλια εγ το πέριμενα ότι θα έχω τέτοια σχόλια. 17 λεπτά πριν, angelheart.gr είπε Δεν νομίζω πάντως ότι το είπε "για να σε θυμώσει". Αν - όπως λες - θέλεις να βάλεις linux για να μάθεις από υπολογιστές go for it. Δεν θα το μετανιώσεις. Από υπολογιστές ξέρω αρκετά πιστεύω τουλάχιστον για την ηλικία μου.Απλά ξέρω πολλά από hardware και σχεδόν τίποτα από software γι αυτό το λέω 1
snowflake99 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Αν θέλεις να πειραματιστείς με το σύστημα από περιέργεια και να το μάθεις γενικά, μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα και άνετα σε ένα VM (Virtual Machine). Κατέβασε το Virtualbox (δωρεάν), και ένα Ubuntu .iso (το πακέτο που θα χρησιμοποιήσεις για να εγκαταστήσεις το σύστημα), και μετά κάνε μια νέα εγκατάσταση. Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα Windows. Βέβαια, το να έχεις Linux σε VM και όχι σε bare metal, ενδεχομένως να σε περιορίσει αν ήθελες να κάνεις κάτι πιο απαιτητικό, όπως το να παίξεις ένα παιχνίδι μέσω Steam, και ήθελες όλο το performance του υπολογιστή σου. Αυτό επειδή το VM είναι σαν ένας υπολογιστής που τρέχει μέσα στον υπολογιστή σου, άρα προφανώς το VM θα είναι πιο αργό. Το θέμα είναι ότι δεν είπες πως έχεις συγκεκριμένο use case (δηλαδή συγκεκριμένη χρήση που θέλεις να κάνεις, ή αλλιώς σκοπό για τον οποίο θέλεις τα Linux), εξού και πρότεινα VM σαν αρχή. Εν ολίγοις, μόνο εσύ ξέρεις αν αξίζει ή όχι, γιατί πάντα εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις. Αν σε ενδιαφέρει το gaming, σε ζηλεύω λίγο που ξεκινάς τώρα, γιατί μέχρι πριν κάποια χρόνια το gaming στα Linux ήταν λίγο δράμα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά πλέον είναι πολύ εφικτό (κυρίως μέσω Steam). Χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σου, ανακάλυψε σιγά σιγά τι θέλεις να κάνεις με αυτόν, και αν θέλεις, έλα πάλι σε αυτό το thread και πες μας αν μπορείς να κάνεις σε Linux αυτό που θέλεις. Αν απλά θέλεις να πειραματιστείς λίγο, η καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή είναι να κάνεις ένα VM. Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2020 από snowflake99
mphxths Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, snowflake99 είπε μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα και άνετα σε ένα VM 27 λεπτά πριν, snowflake99 είπε Το θέμα είναι ότι δεν είπες πως έχεις συγκεκριμένο use case Ενω ειπε τα specs του μηχανηματος του και ξερεις οτι μπορει να σηκωσει VM ... ανετα ? Καλως ηρθες λοιπον σε ενα θεμα που δεν ξερουμε τιποτα για τον TS και μηδεν στοιχεια για το θεμα. Ελπιζω να θυμασαι που στα ελεγα. "Αξιζει να..." και ολοι απαντανε λες και ρωτησανε τους ιδιους. Κανεις δεν ρωτησε στοιχεια για τον "σκοπο" της χρησης του λινουξ , εμπειρια , γνωσεις , specs μηχανηματος και αλλα πολλα...απλα ξεκινησε ο καθενας να λεει τα δικα του... Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2020 από mphxths
snowflake99 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, mphxths είπε Ενω ειπε τα specs του μηχανηματος του και ξερεις οτι μπορει να σηκωσει VM ... ανετα ? Καλως ηρθες λοιπον σε ενα θεμα που δεν ξερουμε τιποτα για τον TS και μηδεν στοιχεια για το θεμα. Ελπιζω να θυμασαι που στα ελεγα. "Αξιζει να..." και ολοι απαντανε λες και ρωτησανε τους ιδιους. Κανεις δεν ρωτησε στοιχεια για τον "σκοπο" της χρησης του λινουξ , εμπειρια , γνωσεις , specs μηχανηματος και αλλα πολλα...απλα ξεκινησε ο καθενας να λεει τα δικα του... Δύσκολο να μην το σηκώνει μιας και είναι σύστημα 2 μηνών, αλλά και πάλι, δεν κινδυνεύει να κάνει ζημιά έτσι. Αν δεν το σηκώνει, και αν θέλει, τον βοηθάμε να κάνει το dual boot που αρχικά ζήτησε, αρκεί να ξέρει ότι μπορεί να καταλήξει σε unbootable σύστημα αν κάτι πάει στραβά. Χρήση και γνώσεις κανείς δε ρώτησε γιατί ο φίλος ήδη τα είπε: δεν έχει συγκεκριμένη χρήση, θέλει απλά να μάθει, και από γνώσεις είπε ότι δεν έχει. Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2020 από snowflake99
mphxths Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 5 λεπτά πριν, snowflake99 είπε Δύσκολο να μην το σηκώνει μιας και είναι σύστημα 2 μηνών, αλλά και πάλι, δεν κινδυνεύει να κάνει ζημιά έτσι. Αν δεν το σηκώνει, και αν θέλει, τον βοηθάμε να κάνει το dual boot που αρχικά ζήτησε, αρκεί να ξέρει ότι μπορεί να καταλήξει σε unbootable σύστημα αν κάτι πάει στραβά. Χρήση και γνώσεις κανείς δε ρώτησε γιατί ο φίλος ήδη τα είπε: δεν έχει συγκεκριμένη χρήση, θέλει απλά να μάθει, και από γνώσεις είπε ότι δεν έχει. To πηρα το πισι προ 2 μηνων και το πισι ειναι 2 μηνων εχει μεγαλη αποσταση. Μπορει ο πατερας του να του πηρε μεταχειρισμενο core2duo/4gb προ 2 μηνων και δεν του πηρε κατι καινουργιο επειδη ειναι ακομα μικρος. Μπορει να του πηρε μηχανημα των 2 χιλιαδων και να ειναι ο,τι πιο καινουργιο κυκλοφορει. Εισαι , εσυ ή εγω , σιγουρος τι απο τα 2 συμβαινει εκτος και αν μας πει ο ιδιος ρητα τα specs ? Προφανως οχι , απλα υποθετεις. Dual boot , 12 χρονων , μηδεν γνωσεις , σιγουρα..ανελαβε το Αφου λοιπον δεν εχει συγκεκριμενη χρηση και απλα θελει να μαθει , εγω προτεινω DOS , μετα να παει σε Windows 3.11 και μετα σε λινουξ. Καποιος με εμπειρια σε mac os , θα προτεινει mac os. Μπαινει ευκολα σε VM Eγω προσωπικα , δεν προτεινω τιποτα μεχρι να μαθω λεπτομερειες. Εσεις προτεινετε ο,τι σας κατεβει στο κεφαλι σας. Ενα ακομα θεμα που θα αναλωθει στο να πεφτουν ιδεες κρινοντας εξ'ιδιων τα αλλοτρια και χωρις πληροφοριες απο τον TS. Επαρκεις τουλαχιστον. 1
snowflake99 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 2 λεπτά πριν, mphxths είπε To πηρα το πισι προ 2 μηνων και το πισι ειναι 2 μηνων εχει μεγαλη αποσταση. Μπορει ο πατερας του να του πηρε μεταχειρισμενο core2duo/4gb προ 2 μηνων και δεν του πηρε κατι καινουργιο επειδη ειναι ακομα μικρος. Μπορει να του πηρε μηχανημα των 2 χιλιαδων και να ειναι ο,τι πιο καινουργιο κυκλοφορει. Εισαι , εσυ ή εγω , σιγουρος τι απο τα 2 συμβαινει εκτος και αν μας πει ο ιδιος ρητα τα specs ? Προφανως οχι , απλα υποθετεις. Dual boot , 12 χρονων , μηδεν γνωσεις , σιγουρα..ανελαβε το Αφου λοιπον δεν εχει συγκεκριμενη χρηση και απλα θελει να μαθει , εγω προτεινω DOS , μετα να παει σε Windows 3.11 και μετα σε λινουξ. Καποιος με εμπειρια σε mac os , θα προτεινει mac os. Μπαινει ευκολα σε VM Eγω προσωπικα , δεν προτεινω τιποτα μεχρι να μαθω λεπτομερειες. Εσεις προτεινετε ο,τι σας κατεβει στο κεφαλι σας. Ενα ακομα θεμα που θα αναλωθει στο να πεφτουν ιδεες κρινοντας εξ'ιδιων τα αλλοτρια και χωρις πληροφοριες απο τον TS. Επαρκεις τουλαχιστον. Ξέρω ότι έχει απόσταση, αλλά όπως είπα το χειρότερο σενάριο είναι απλά να μην το σηκώσει, όχι να κάνει κάποια ζημιά. Τέλος πάντων, δε θα κάνω ξανά το λάθος να πιάσω συζήτηση μαζί σου, και για τους λόγους που είπα στο άλλο thread αλλά και για να μην κάνω hijack σε αυτό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα