Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Καλησπέρα,
Έχω ένα φορητό ψυγείο 12v αυτοκινήτου, που το περνούμε μαζί μας στην θάλασσα ή στις εκδρομές . Λειτουργεί από τον αναπτήρα στο πορτμπαγκάζ.
Όταν σβήνω το αυτοκίνητο, έχω μαζί μου μια μπαταρία αυτοκίνητου 12v-60Ah start stop, και την περνω μαζί μου στην παραλία ή αφήνω το ψυγείο στο αμάξι και το δουλεύω με αυτή.
Για να την φορτίσω, την ανεβάζω στο σπίτι και την φορτίζω όλο το βράδυ σχεδόν.
Θέλω να αποφύγω το πάνω κάτω και θέλω να την συνδέσω στο αμάξι, σαν δεύτερη να φορτίζει κιόλας.
Στο πορτμπαγκάζ φτάνει το καλοδιο του ενισχυτή, χοντρό , με 80αρα ασφάλεια , πάνω από την μπαταρία του αυτοκινήτου 12v-70Ah start stop.
Λέω να πάρω από το καλοδιο του ενισχυτή για το + και από το σασί του αυτοκινήτου για το - . Και ένα ρελέ ανάμεσα στο+ , για να ανοίγει μόνο όταν περνει μπροστά το αυτοκίνητο.
Δεν ξέρω εάν είναι σωστές οι σκέψεις μου. 3 ερωτήσεις:
Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσω πρόβλημα στην κανονική μου μπαταρία?
Τι ρελέ πρέπει να βάλω?
Χρειάζεται άλλη ασφάλεια το κύκλωμα?
Περιμένω την γνώμη σας
Ευχαριστώ
Μιχάλης
      Πολλαπλή Παράθεση Μηνύματος 
Δημοσ.

Για να ανοίγει όταν παίρνει μπρος το αυτοκίνητο πρέπει να βρεις μία γραμμή που να 'χει τάση όταν το αμάξι λειτουργεί (ώστε το ρελέ να οπλίζει μόνο τότε). Αυτές, τυπικά, είναι στην ασφαλειοθήκη στην καμπίνα, οπότε δε νομίζω να γλιτώσεις τα νέα καλώδια.

Ασφάλεια βάλε μία επιπλέον αμέσως πριν το ψυγείο. Όσα αμπέρ θέλει το ψυγείο, συν 20-30 %.

Δημοσ.

Όταν η μπαταρία του οχήματος και η "2η" είναι σε διαφορετική κατάσταση φόρτισης, θα υπάρχει η τάση για εξισορρόπηση των φορτίων, ώστε η περισσότερο φορτισμένη να ξεφορτιζεται για να φορτίσει την λιγότερο φορτισμένη μεχρι να εξισορροπηθουν. Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης θα έχει να φορτήσει 60+70=130 Ah, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. 

Το αποτέλεσμα θα είναι δύο μισοφορτισμενες μπαταρίες (με τάση να εκφορτιζονται όλο και περισσότερο με τον καιρό) οι οποίες είναι θέμα (λίγου) χρόνου να καταστραφούν.

Θα έλεγα να μην το κάνεις και να συνεχίσεις να φορτίζεις τη δεύτερη στο σπίτι, όπως κάνεις σήμερα, που είναι και το πιο ασφαλές για τον εξοπλισμό σου.

Δημοσ.

Επειδη μαλλον ο καφες δεν ηταν αρκετα δυνατος δεν εχω παρει ακομη μπροστα🤣 για να καταλαβω.

Θελεις να βαλεις τη 2η μπαταρια στο αυτοκινητο ωστε οταν κινειται το αυτοκινητο να φορτιζει και τις 2 μπαταριες σωστα μεχρι εδω?

Αυτο που δεν καταλαβα ειναι το εξης: θελεις να εχεις και το ψυγειο μονιμα επανω ή οταν χρησιμοποιεις το ψυγειο να βγαζεις την μπαταρια και να την παιρνεις για να το χρησιμοποιεις?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...