asfodelus Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Ας υποθέσουμε πως σε κάποια συζήτηση κάποιος προτείνει πως η χρήση πατινιού είναι ο καταλληλότερος τρόπος να πας στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Σε μια ερώτηση στήριξης του εξωφρενικού αυτού ισχυρισμού, ο ομιλητής αναφέρει πως ένα Hovercraft είναι ένα εξίσου ακατάλληλο μέσο. Και στην συνέχεια αντί να τεκμηριώσει τον αρχικό εξωφρενικό ισχυρισμό προσπαθεί να στρέψει την συζήτηση στο Hocercraft. Το θέμα είναι πως όσο κατάλληλο ή όχι αν είναι ένα Hovercraft, η απόρριψη του δεν κάνει το πατίνι ένα κατάλληλο μέσο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε επιπλέον την γνωστή κουτουπονηριά του ανόητου. Αντί να προσπαθήσει να απαντήσει στο επιχείρημα καταφεύγει στην γνωστή του στρατηγική της διασποράς ψευδών ειδήσεων, ευελπιστώντας να στρέψει προς ένα δεύτερο εξίσου εξωφρενικό συλλογισμό την συζήτηση. Ρίξε λάσπη στον ανεμιστήρα και κάτι θα μείνει, εξίσου γνωστή στρατηγική. Αν δεν οι απόπειρα να στραφεί η συζήτηση προς τον δεύτερο εξωφρενικό ισχυρισμό αποτύχει, θα το θεωρήσει ως a priori αποδοχή του ως αληθή, και κατά συνέπειαν είναι αληθείς και οι δύο εξωφρενικοί ισχυρισμοί. Όλα τα παραπάνω σε μια απέλπιδη προσπάθεια να αποκρύψει το γεγονός πως δεν έχει ιδέα πως να τεκμηριώσει τον αρχικό εξωφρενικό συλλογισμό. Στην συνέχεια δε θα απορήσει που θα χαρακτηριστεί ως ανόητος. Σε όσους δε ατυχους παρακολουθούν την συζήτηση θα μείνει το συμπέρασμα πως δεν αξίζει η μετάβαση στο Linux, καθώς δεν έχει καμία διαφορά με τα Windows μιας και τα πάντα σπάνε, προβλήματα θα έχεις, rolling έχεις και στα Windows και στο Linux, οπότε κάθησε εκεί που είσαι μην καταντήσεις να γίνεις τυφλός και ανόητος σαν τον Ρήτορα. Τώρα τόσο η χρήση του πατινιού όσο και η χρήση του hovercaraft έχει νόημα σε κάποιες περιπτώσεις. Και σε κάποιες άλλες έχει νόημα το αυτοκίνητο, το τζιπάκι, το ποδήλατο τα πόδια το ταξί η το λεωφορείο. Αλλά στον μαγικό του κόσμο όποιος δεν χρησιμοποιεί πατίνι είναι εχθρός της ορθοδοξίας του ελληνισμού του gnu οπαδός της σφαιρικής γης και είναι στο payroll των Illuminati. 1
rhtoras Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, iusegentoobtw είπε Ως έμπειρος στο Arch που νομίζεις ότι είσαι Πότε είπα οτι είμαι έμπειρος ? Τι θα πει έμπειρος ? Πάντως έμπειροι οι 3-4 που δε χρησιμοποιουν arch/archbased δεν είναι. Οπότε ας αφήσουν τα ναι μεν αλλά. 3 λεπτά πριν, iusegentoobtw είπε όλες ανεξαιρέτως οι παράγωγες διανομές του πάνε, λιγότερο ή περισσότερο, κόντρα Ε προφανώς και κάτι έχουν αλλάξει. Όμως ο pacman, το aur και πολλά άλλα είναι εδώ. 4 λεπτά πριν, iusegentoobtw είπε η KISS φιλοσοφία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελευθερία επιλογών ΔΕΝ είπα αυτό. Ας διευκρινίσω λοιπόν τι είπα γιατί δεν το διατύπωσα σωστά: έχει base install με διάφορα init systems που αυτό (το base install) ακολουθεί την kiss φιλοσοφία. Αλλά έχει και επιλογές και αυτό είναι μια διαφορά με το arch. Αλλά δεν υπάρχει θέμα. Εγώ ούτως ή άλλως δεν είπα οι αρχάριοι να βάλουν arch σκέτο αλλά archbased. Νομίζω ήμουν σαφής. 7 λεπτά πριν, asfodelus είπε Αλλά στον μαγικό του κόσμο όποιος δεν χρησιμοποιεί πατίνι είναι εχθρός της ορθοδοξίας του ελληνισμού του gnu οπαδός της σφαιρικής γης και είναι στο payroll των Illuminati. Αν για μια φορά προσπαθούσες να μη γράφεις όλα αυτά που ουδεμία σχέση έχουν με εμένα και το linux θα ήμασταν πιο καλά. Εγώ υποστήριξα την αποψη μου εσύ δεν έχω καταλάβει τι επιδιώκεις. Μήπως επειδή στο θέμα boycott systemd σε ένα άλλο forum έπεσε κουρτίνα είπες: ας πάω εδώ που είναι ο rhtoras να του το παίξω διάνοια. Ρε φίλε μπορείς να μην ξανασχοληθείς μαζί μου ? Ευχαριστώ! υ.γ που θα μας πουν και ψεκασμένους ρε φίλε οι φιλελέ...
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, rhtoras είπε Πότε είπα οτι είμαι έμπειρος ? Κάθε φορά που εκφέρεις άποψη για ένα σύστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, μιλάς για κάτι που δε γνωρίζεις. Διάλεξε. 2 λεπτά πριν, rhtoras είπε Ε προφανώς και κάτι έχουν αλλάξει. Όμως ο pacman, το aur και πολλά άλλα είναι εδώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: - Γειά σας, έχω πρόβλημα με το πακέτο Χ. - Το έκανες build μόνος σου; - Όχι, το έβαλα απ' το AUR με τον τάδε helper. Εδώ ο αρχάριος δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία για να καταλάβει ότι κάθε πακέτο του AUR είναι ατομικό build, και φυσικά οι 135 εκδοχές με τις οποίες μπορεί να γίνει το build δεν υποστηρίζονται επίσημα από το Arch. 7 λεπτά πριν, rhtoras είπε Εγώ ούτως ή άλλως δεν είπα οι αρχάριοι να βάλουν arch σκέτο αλλά archbased. Κι εγώ σου λέω ότι δεν υπάρχει *based που να μη σε φέρει ποτέ σε επαφή με τις απαιτήσεις του μητρικού συστήματος αλλά δεν το καταλαβαίνεις.
rhtoras Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, iusegentoobtw είπε Κάθε φορά που εκφέρεις άποψη για ένα σύστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, μιλάς για κάτι που δε γνωρίζεις. Διάλεξε. Άρα μπορούν να μιλάνε μονο οι έμπειροι. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέτρο εμπειρίας 100% έγκυρο. Όλοι που ασχολούνται με κάτι μπορούνε να λένε τη γνώμη τους. Τώρα αυτό δε σημαίνει οτι αυτη είναι σωστή. Αλλά εσύ γιατι επιμένεις να διαφωνείς σε αυτό ? Τέσπα σε παρακαλώ είπες τη γνώμη σου είπα τη δικιά μου ας το αφήσουμε εδώ. Εσύ να προτείνεις το synaptic που σπάει εγω κάτι άλλο που επίσης σπάει. Ολα καλά!
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Μπορεί να μιλάει όποιος θέλει. Αλλά αν αρχίσω εγώ και μιλάω για την τεχνική λειτουργία του Hadron Collider, για την οποία δεν έχω γνώση, τότε είναι λογικό να λέω αβάσιμα πράγματα, έτσι δεν είναι; Αν τώρα όχι μόνο μιλάω αλλά νομίζω και ότι αυτά που λέω είναι επιχειρήματα, τότε έχω εγώ πρόβλημα. Δε διαφώνησε κανένας με το να πεις τη γνώμη σου. Την είπες ωραιότατα, τη διαβάσαμε ωραιότατα και επισημάναμε τα σημεία στα οποία αυτή είναι λανθασμένη. Εσύ είσαι ο μόνος που θεωρείς ότι αυτό σημαίνει προσωπική επίθεση ή προσπάθεια να σε εμποδίσουμε. Και στο τέλος κάνεις πάλι αυτό για το οποίο σε κατηγορούν παραπάνω: λες κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το θέμα και που σίγουρα δεν το ανέφερα εγώ. Να στο πω πιο απλά; Είναι εμφανές ότι δε γνωρίζεις κάποια πράγματα και υποπίπτεις σε λάθη. Αυτό δε σε κάνει κακό άνθρωπο ή οτιδήποτε άλλο. Απλά κάνει τη γνώμη σου για τα συγκεκριμένα πράγματα λανθασμένη.
Hawk_K Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Πέρα από τον χαμό που γίνεται σε αυτό το θέμα, μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο βιβλίο/site για να διαβαω 5 πράγματα για λίνουνξ; Έχω κατεβάσει μερικά που βρήκα free στο net αλλά μου φαίνονται λίγο πολύπλοκά, όπως το the inux command line και το ubuntu pocket guide. Θα ήθελα, αν υπάρχει, κάτι πιο απλό πιο casual να διαβάζεται πιο ευκολα.
asfodelus Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Αν αυτά σου φαίνονται πολύπλοκα, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι ή τουλάχιστον δεν μπορώ να σκεφτώ εκτός από "φιλοσοφικά". Αλλά και δεν είναι ίσως ανάγκη. Το λειτουργικό το θέλουμε να κάνουμε την δουλεία μας και η κοινότητα είναι για να μας βοηθά αν δυσκολευτούμε κάπου. Είναι λάθος αντίληψη του ότι πρέπει να γίνεις (θες δεν θες) κομπιουτερας για να έχεις Linux. Και κανένας δεν γράφει βιβλία για το πως μπαίνεις στο Internet και στο facebook, ούτε πως αντιγράφεις αρχεία όπως θα βρεις στα Windows. Είμαστε ποιο σκληροπυρηνικοί (τρομάρα μας) και αυτά τα ξέρουμε Δώσε μας τερματικό και πάρε τα λεφτά μας κύριε εκδότα. Ίσως να σου ήταν ποιο χρήσιμα βίντεο στο youtube. Εδώ θα βρεις την ελληνική μπλογκοσφαιρά, ή ότι έχει απομείνει από αυτήν τέλος πάντων: https://planet.hellug.gr/ Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2020 από asfodelus 1
mphxths Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 5 λεπτά πριν, asfodelus είπε Είναι λάθος αντίληψη του ότι πρέπει να γίνεις (θες δεν θες) κομπιουτερας για να έχεις Linux. Kαλως ή κακως το λινουξ σε αναγκαζει να ασχοληθεις με τεχνικα θεματα ως εναν βαθμο. Αρα πρεπει να υπαρχει ενα γνωσιακο υποβαθρο σε αυτα τα θεματα. Μπορει καποιος να μην το εχει , να του βγει προβλημα να του λενε στο φορουμ , κανε αυτο κανε το αλλο και να μην καταλαβαινει ο αλλος τι του λενε ... Γενικως πρεπει να εχει αντιληπτικοτητα καποιος που ασχολειται με λινουξ , κατι που απαιτειται σε μικροτερο βαθμο στα windows που ειναι ολα κλικ κλικ , gui , popups και τα σχετικα. 18 λεπτά πριν, Hawk_K είπε Πέρα από τον χαμό που γίνεται σε αυτό το θέμα, μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο βιβλίο/site για να διαβαω 5 πράγματα για λίνουνξ; Έχω κατεβάσει μερικά που βρήκα free στο net αλλά μου φαίνονται λίγο πολύπλοκά, όπως το the inux command line και το ubuntu pocket guide. Θα ήθελα, αν υπάρχει, κάτι πιο απλό πιο casual να διαβάζεται πιο ευκολα. Ξεκινα απο δω για αρχη. Αυτο που πρεπει να καταλαβεις ειναι οτι μιλαμε για λειτουργικο συστημα. Οχι για παιχνιδι που πας στα settings και βλεπεις τα πλήκτρα και τελος. Ακομα και τα windows χρειαζονται καποιες βασικες γνωσεις , που πολυς κοσμος δεν τις εχει γιατι ξεκινησε απο windows και οχι απο dos/window 3.11/windows 95 για να δει τα πραγματα στην πιο απλη και δυσκολη μορφη τους. Αυτες οι βασικες γνωσεις συνηθως ειναι υπεραρκετες για να καταλαβεις τα πραγματα (σε αντιστοιχια) στο λινουξ. 1
pmav99 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2020 41 minutes ago, Hawk_K said: μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο βιβλίο/site για να διαβαω 5 πράγματα για λίνουνξ; Σε περίπτωση που αυτό που ρωτάς είναι αν υπάρχει μια καλογραμμένη και ήπια εισαγωγή στο command line τότε δες εδώ: https://ubuntu.com/tutorials/command-line-for-beginners#1-overview 1
Hawk_K Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Καλημέρα, ευχαριστώ για τις προτάσεις. Επί της ουσίας όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω δεν ψάχνω να γίνω κομπιουτεράς. Αλλά μου λείπουν βασικές γνώσεις θεωρώ. Για παράδειγμα αν εγκαταστήσω ένα deb αρχείο, δεν έχω ιδέα που το κάνει εγκατάσταση και που μπορώ να το βρω μέσα στον σκληρό. Τα βιβλία που ανέφερα παραπάνω είναι αρκετά μεγάλα για ένα άτομο σαν εμένα με περιορισμένο χρόνο για αυτό και ρώτησα αν υπάρχει κάτι πιο βατό. Το linux για αρχάριους από το wiki το έχω διαβάσει. Προσπάθησα να παίξω με τις ψιλο εντολές που δίνει σαν παραδείγματα αλλά που χρόνος, τα κάνεις μια φορά και τα ξεχνάς 😁 1
mechpanos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 41 λεπτά πριν, Hawk_K είπε Καλημέρα, ευχαριστώ για τις προτάσεις. Επί της ουσίας όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω δεν ψάχνω να γίνω κομπιουτεράς. Αλλά μου λείπουν βασικές γνώσεις θεωρώ. Για παράδειγμα αν εγκαταστήσω ένα deb αρχείο, δεν έχω ιδέα που το κάνει εγκατάσταση και που μπορώ να το βρω μέσα στον σκληρό. Τα βιβλία που ανέφερα παραπάνω είναι αρκετά μεγάλα για ένα άτομο σαν εμένα με περιορισμένο χρόνο για αυτό και ρώτησα αν υπάρχει κάτι πιο βατό. Το linux για αρχάριους από το wiki το έχω διαβάσει. Προσπάθησα να παίξω με τις ψιλο εντολές που δίνει σαν παραδείγματα αλλά που χρόνος, τα κάνεις μια φορά και τα ξεχνάς 😁 Στο παράδειγμα που λες, δεν χρειάζεται να έχεις ιδέα πού το κάνει εγκατάσταση και πού μπορείς να το βρεις μέσα στον σκληρό... Αρκεί να ξέρεις, πως τρέχει αυτό που εγκαθιστάς (αν είναι gui based πρόγραμμα το πιο πιθανό, να σου βγάλει τις σχετικές συντομεύσεις στο μενού του desktop environment της διανομής σου, αν είναι πρόγραμμα εντολών, θα υπάρχουν διαθέσιμες οι σχετικές εντολές)... Αν και, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς τα πακέτα που είναι διαθέσιμα στα αποθετήρια της διανομής σου γενικότερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ιδιοταγούς λογισμικού...πχ Chrome, Steam, Matlab κλπ... Σε αυτά, δεν έχω συναντήσει ποτέ την ανάγκη να βρω πού έχει εγκατασταθεί... Βασικό στην διαδικασία μάθησης του linux βρίσκω το κίνητρο του να έχεις όρεξη να το σκαλίσεις και να το ψάξεις... Τέλος, εγώ θα σου γράψω ένα site που με βοηθά με ευκολονόητους οδηγούς και άρθρα, το cerebrux.net, από πράγματα για εντελώς αρχάριους μέχρι πιο προχωρημένα... 2
jimmy213 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 48 λεπτά πριν, Hawk_K είπε Προσπάθησα να παίξω με τις ψιλο εντολές που δίνει σαν παραδείγματα αλλά που χρόνος, τα κάνεις μια φορά και τα ξεχνάς Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να διαβάσεις ένα κάρο βιβλία. Ναι μεν καλό είναι να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα, αλλά σιγά σιγά όσο κάνεις boot στη διανομή που έχεις επιλέξει και συναντάς κάποιο πρόβλημα (εντός κι εκτός εισαγωγικών), θα ψάχνεις τη λύση και θα σου μένει αρκετά πιο εύκολα η πληροφορία. 1 1
asfodelus Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, Hawk_K είπε Για παράδειγμα αν εγκαταστήσω ένα deb αρχείο, δεν έχω ιδέα που το κάνει εγκατάσταση και που μπορώ να το βρω μέσα στον σκληρό. Αυτή είναι μια κάπως προχωρημένη ερώτηση. Αλλά θα βρεις το πρόγραμμα στα μενού και θα είναι προσβάσιμο με το όνομα του από το τερματικό. Σε αντίθεση με τα Windows/Mac δεν υπάρχει κάποιος φάκελος που θα εγκατασταθεί το πρόγραμμα, αλλά κάθε στοιχείο του θα βρεθεί σε άλλο φάκελο. Για την δομή του συστήματος αρχείων θα βρεις πολλά αν googlάρεις. Ενδεικτικά: https://cerebrux.net/2018/06/23/πως-είναι-διαμορφωμένο-το-σύστημα-αρχ/ [ Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διανομές που βάζουν το κάθε πρόγραμμα σε ξεχωριστό φάκελλο, αλλά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνες και δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους. Τα καινούργια πακεταρίσματα τύπου Flatpack επίσης βάζουν τα πάντα μαζί ] 1
mphxths Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Hawk_K είπε Για παράδειγμα αν εγκαταστήσω ένα deb αρχείο, δεν έχω ιδέα που το κάνει εγκατάσταση και που μπορώ να το βρω μέσα στον σκληρό. Δεν σε ενδιαφερει που γινεται εγκατασταση γιατι : 1. Αναλαμβανει ο package manager να τα βαλει εκει που πρεπει , τα εκτελεσιμα στον φακελο που πρεπει , τα configurations εκει που πρεπει , τα εικονιδια του προγραμματος εκει που πρεπει κ.ο.κ και ο package manager ειναι αυτος που οφειλει να ξερει που βρισκονται .. και ξερει 2. Δεν προκειται να ασχοληθεις με τα αρχεια του deb .. συνηθως . 3. Αν το καλοσκεφτεις και στα windows δεν υπαρχει λογος να ξερεις που εβαλε τι η καθε εγκατασταση , εκτος και αν πρεπει να πας να ριξεις κανα crack στον φακελο του προγραμματος Οκ θα μου πεις , στα windows ισως να υπαρχει λογος , να θες να βαλεις καποιο προγραμμα σε αλλο δισκο κλπ...σε custom folder δηλ .. στο λινουξ δεν υπαρχει τετοιο σεναριο γιατι τα αρχεια ενος εγκατεστημενου προγραμματος πρεπει να μπουν σε συγκεκριμενους φακελους του συστηματος διασπαρτα..οπως περιγραφω στο (1) ... Τελος , ετσι για την φαση , αν θες να δεις ιδιοις ομμασι που μπαινουν τα αρχεια ενος deb , κατεβασε ενα τετοιο πακετο και ανοιξε το με καποιο προγραμμα τυπου winrar , ειτε απο λινουξ ειτε απο windows. Ενα zip αρχειο ειναι στην ουσια που περιλαμβανει τα αρχεια του προγραμματος (με την καταλληλη δομη φακελων) σε τετοιο φορματ ωστε ο package manager να τα ανοιγει και να τα ριχνει εκει που πρεπει διαβαζοντας την δομη φακελων που βρισκει μεσα στο αρχειο αυτο. Σαν να μαζεψες/συμπιεσες ενα αρχειο απο το folder1 , ενα αλλο απο το folder2 , 3 αλλα απο το folder3 κ.ο.κ. εκανες ενα αρχειο (deb) και οταν τα αποσυμπιεζεις ολα αυτα πανε και μπαινουν στους φακελους τους... Αν μιλαμε για snaps/flatpaks/appimages , ισχυουν διαφορετικα πραγματα αλλα και παλι ισχυει το οτι δεν σε ενδιαφερει ιδιαιτερα τι κανουν ... Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από mphxths
rhtoras Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 7 ώρες πριν, Hawk_K είπε Καλημέρα, ευχαριστώ για τις προτάσεις. Επί της ουσίας όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω δεν ψάχνω να γίνω κομπιουτεράς. Αλλά μου λείπουν βασικές γνώσεις θεωρώ. Για παράδειγμα αν εγκαταστήσω ένα deb αρχείο, δεν έχω ιδέα που το κάνει εγκατάσταση και που μπορώ να το βρω μέσα στον σκληρό. Τα βιβλία που ανέφερα παραπάνω είναι αρκετά μεγάλα για ένα άτομο σαν εμένα με περιορισμένο χρόνο για αυτό και ρώτησα αν υπάρχει κάτι πιο βατό. Το linux για αρχάριους από το wiki το έχω διαβάσει. Προσπάθησα να παίξω με τις ψιλο εντολές που δίνει σαν παραδείγματα αλλά που χρόνος, τα κάνεις μια φορά και τα ξεχνάς 😁 Από site έλα μια βόλτα στο unchained-gnu.gr με έλληνες dev's και κόσμο που ασχολείται χρόνια με το linux. Από βιβλία ένα που διάβασα και το βρήκα εύκολο είναι το που το είχα βρει σε ηλεκτρονική μορφή στο libgen. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις