Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 ώρες πριν, duffyduck είπε

Ενα απο τα δυσκολα σημεια με το linux ειναι πως του κανεις clone και resize σε μικροτερο δισκο.

Tutorial

π.χ.  Σε VMware virtual machine. Clone απο 60GB virtual disk σε 30GB virtual disk.

1. Περιβαλλον (host OS) Win 10 x64, ενω Guest OS ειναι το Ubuntu 20.04 LTS 64bit.

2. Αρχικα φτιαχνεις τον 2ο 30GB virtual disk μεσα απο το Edit virtual machine settings πατας το add, και στο αρχειο του δισκου δωστε ενα όνομα π.χ. Ubuntu30GB.vmdk. Προσοχη στο που θα το αποθηκευσετε.

3. Μπαινεις στο BIOS του VMware (VM --> Power --> Power On to Firmware) και αλλαζεις στο boot την προτεραιοτητα του CDROM και το βαζεις πανω πανω (πας πανω στο CDROM και πατας στο + για να ανεβει, με το - κατεβαινει), τελος F10 για σωσιμο των αλλαγών και έξοδο.

4. Φορτωνεις το Gparted live iso και κανεις resize στον 60GB virtual disk. Στην περίπτωση μου τα κατειλημμένα ηταν 15GB, οποτε εκανα resize γυρω στα 25GB. Shutdown απο τις επιλογες του Gparted live iso.

5. Τωρα αναλαμβανει το Clonezilla Live iso. Το φορτώνεις στο VMware και bootάρεις:

Select the source disk and destination disk. Choose EXPERT mode and enable the “-icds” option. You need to also choose the option"Resize partitional table proportionally" (πρεπει να ειναι ήδη τσεκαρισμενη by default).

image.png.424fb9074aac2c5cfca43ad0411b89a3.png

6. Οσο για τις υπολοιπες επιλογες, αφηστε τα defaults (παταμε yes οπου χρειαστει για να συνεχισει). Μετα το περας της κλωνοποιησης, επιλεγουμε απο τις επιλογες του Clonezilla να κανει shutdown. (Αν χρειαστει βγάζουμε/unmount και το iso απο τα settings της virtual machine, για να bootαρει απο τον εικονικο hard disk).

7. Μετα αφου η Virtual machine ειναι off παμε στο Edit virtual machine settings. Κανουμε remove τους δυο εικονικους δισκους και παταμε OK.

8. Παλι απο το Edit virtual machine settings με το add προσθετουμε σκληρο δισκο. Και για αρχειο δισκου επιλεγουμε το Ubuntu30GB.vmdk που περιέχει τον κλωνο. Παταμε ΟΚ.

9. Ξεκιναμε την Virtual machine και αν εχουν παει ολα καλα, φορτωνει κανονικα το Ubuntu. Μεσα απο τον Software Manager του Ubuntu εγκαθιστουμε το Gparted και κανουμε resize την home partition μεχρι τα 30GB του εικονικου δισκου να καλυφθουν πληρως. Εναλλακτικα μπορειτε να χρησιμοποιησετε το Gparted live iso.

10. Αφου πλεον ολα ειναι OK, μπορειτε να σβησετε τα παλια αρχεια, π.χ.

image.png.498cc0feb4036a7b55b7fb9b1360e4a9.png

Σημείωση: Είναι προφανες, οτι ο παραπανω Tutorial μπορει να εφαρμοστει σε πραγματικο pc / δισκους, π.χ. αν εχετε 500GB hdd και θελετε να κλωνοποιησετε σε 240GB ssd.

Και που κολλάει όλο αυτό με το θέμα "Επιλογή Linux για αρχάριους";

• Απαντ. 712
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, duffyduck είπε

α) Εεεεεεεεε, Αρχάριος είμαι στο linux :D

β) Κάπου έπρεπε να το γράψω

:D :D :P :P

Και γιατί δεν το έκανες νέο θέμα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, korakios είπε

Πιστεύω είναι η πιο εύχρηστη διανομή για όσους προέρχονται από Windows 

Αληθεια ειναι , αλλα η αντιγραφη ειναι τοσο πιστη που αν καποιος με μηδεν εμπειρια στο λινουξ την δει και παει να την χρησιμοποιησει ισως παρασυρθει οτι ολα στο λινουξ γινονται οπως στα windows. Και αυτο μπορει να παει κατα διαολου πολυ γρηγορα.
Δηλαδη λιγο διαφορετικοτητα απο τα windows , αλλα στα πλαισια της ευχρηστιας ισως δωσουν καποιο hint στον χρηστη οτι ξερεις ? Εισαι καπου αλλου πλεον , δεν εισαι windows , καποια πραγματα διαφερουν , πρεπει να τα μαθεις...
Παντως δεν ειναι κακη προσπαθεια για αυτο που προσπαθει να κανει...

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 31/8/2020 στις 1:32 ΠΜ, RTW4ever είπε

Και που κολλάει όλο αυτό με το θέμα "Επιλογή Linux για αρχάριους";

Tο συγκεκριμενο θέμα ειναι αστοχο απο τοτε που δημιουργηθηκε 🤣🤣

• Like 2
Δημοσ.
23 ώρες πριν, ConstantineP είπε

Tο συγκεκριμενο θέμα ειναι αστοχο απο τοτε που δημιουργηθηκε 🤣🤣

Υπάρχουν άστοχες γνώμες ?

Εγώ τη γνώμη μου ειπα...

Παραίνεσα τους νέους χρήστες να δουν και την επιλογή των archbased διανομών.

Oυτε να βάλουν Gentoo, ουτε linux from scratch, ούτε arch σκέτο.

Arcolinux B community edition    και    Artix community edition είναι δυο καλές επιλογές.

Γιατί να περιορίσω έναν καινούριο χρήστη ?

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, rhtoras είπε

Υπάρχουν άστοχες γνώμες ?

Εγώ τη γνώμη μου ειπα...

Ξέρεις πόσα γνωμικά υπάρχουν για τις γνώμες των ανθρώπων και δεν ειναι πάντα καλοπροαιρετα ;) 🤣

1 ώρα πριν, rhtoras είπε

Παραίνεσα τους νέους χρήστες να δουν και την επιλογή των archbased διανομών.

Oυτε να βάλουν Gentoo, ουτε linux from scratch, ούτε arch σκέτο.

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει αρχικά μόνο την πρώτη σελίδα ένα πράγμα θα καταλάβει σίγουρα...την ύπαρξη του Artix που τα κάνει όλα και συμφέρει 🤣 🤣

1 ώρα πριν, rhtoras είπε

Arcolinux B community edition    και    Artix community edition είναι δυο καλές επιλογές.

Και συνεχίζει δυναμικά 🤣 ( 27 σελίδες και αναφέρεις το Manjaro  με το σταγονόμετρο , σχεδόν το έχεις εξαφανίσει απο την κουβέντα, τι δεν είναι καλό archbase αυτο για αρχάριο? 🤣 )

Υ.Γ επιτέλους έφτιαξες την υπογραφή σου ;) (έτσι γίνετε σωστά οχι μεσα στο τερματικό 🤣

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, ConstantineP είπε

Ξέρεις πόσα γνωμικά υπάρχουν για τις γνώμες των ανθρώπων και δεν ειναι πάντα καλοπροαιρετα ;) 🤣

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει αρχικά μόνο την πρώτη σελίδα ένα πράγμα θα καταλάβει σίγουρα...την ύπαρξη του Artix που τα κάνει όλα και συμφέρει 🤣 🤣

Και συνεχίζει δυναμικά 🤣 ( 27 σελίδες και αναφέρεις το Manjaro  με το σταγονόμετρο , σχεδόν το έχεις εξαφανίσει απο την κουβέντα, τι δεν είναι καλό archbase αυτο για αρχάριο? 🤣 )

Υ.Γ επιτέλους έφτιαξες την υπογραφή σου ;) (έτσι γίνετε σωστά οχι μεσα στο τερματικό 🤣

Το manjaro είναι γνωστή διανομή και την ανέφερα. Το θέμα είναι να αναφερόμαστε και σε άλλες εύκολες. Αν ήθελα να διαφημίσω μια διανομή θα άνοιγα σχετικό θέμα. Ούτε απαγορεύεται, ούτε είναι και κακό. Δεν ήταν σκοπός μου να προβώ σε διαφημιστική καμπάνια.

Σκοπός του εν λόγω θέματος είναι να δει και ο πλέον δύσπιστος. Τι να δει? Ότι ως νέος βάζεις archbased και μπορείς να επιζήσεις. Όπως μπορείς να επιζήσεις χωρίς systemd, χωρίς google κ.λ.π

Όταν διαβάζω να προτείνουν fedora και Ubuntu σε αρχάριους θα προτείνω κι εγώ archbased. Που στην τελική δεν ειναι πιο δύσκολο. Αλλά δεν προτείνω ότι είναι γενικά archbased. Διανομές προσεγμένες με community iso ή μεγάλη βάση.

Arcolinux, manjaro, Artix, endeavourOS. Δε θα προτεινα π.χ archex που είναι απλά ένα iso πακετάρισμενο με το deepin και yaourt προεγκατεστημένο. Να ξέρουμε τι λέμε. Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν archbased erroreous για να δυσφημίσουν την προσέγγιση. Απέτυχαν. Ο κόσμος έχει μυαλό να κρίνει. Δοκιμάζεις άρα γνωρίζεις.

Όσο για την υπογραφή μου: Ναι είναι ένα νέο forum που αφορά το Linux χωρίς systemd αλλά και bsd, Unix και άλλα καλούδια. Αφορά μόνο το GNU/linux και το Unix όπως και την POSIX φιλοσοφία. Για αυτό λέγεται και unchained-gnu.

Επεξ/σία από rhtoras
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, rhtoras είπε

Δεν ήταν σκοπός μου να προβώ σε διαφημιστική καμπάνια.

Γελανε και οι διαφημιστικες ταμπελες των γηπεδων μαζι σου !! χαχα

Σε αλλα νεα , το distrowatch θεωρει διανομες για αρχαριους ... αυτες. O αλλος προτεινει αυτες. Ο επομενος αυτες. Και καποιος αλλος αυτες. Δηλαδη καπου καταλαβαινουμε ποιες ειναι beginner-friendly οταν βλεπεις καποιες διανομες να προτεινονται απο ολους.
Παραυτα ο ρητορας μπηκε στο κοσμο του λινουξ , ειδε το φως το αληθινο , πορωθηκε , σκεφτηκε κατσε να το παιξω επαναστατης , γκουρου στους φιλους μου , ψαγμενος με arch-based και χακεριστικα κολπα και με τις ελλειπεις γνωσεις του μπηκε και στο ινσομνια για να πει τι ? Βαλτε Artix ο,τι αναγκη και να εχετε. Μπορειτε και σεις. 

Στο ubuntu-gr.org ειδα το εξης καλο. Για υπογραφη εχουν κατι του στυλ...
"Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος"
"Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★"
"Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου"
"Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά"

Με λιγα λογια ξερεις αυτος που ρωταει τι επιπεδου χρηστης ειναι και ποσο καλα Αγγλικα γνωριζει. Το ιδιο γνωριζεις για αυτον που απανταει και βλεπεις αν συμβαδιζουν οι αρλουμπες που απανταει με το τι εχει βαλει για υπογραφη. Στην τελικη βλεπεις και πως κρινει ο καθενας τον εαυτο του οσον αφορα τις γνωσεις του.
Στην ουσια οι πληροφοριες αυτες ειναι καποιες απο αυτες που ειχα βαλει στην φορμα , σε εκεινο το πεθαμενο ποστ μου...

Βεβαια εκει ειναι εξιδεικευμενο φορουμ μονο για λινουξ/ubuntu και εχει νοημα μια τετοια υπογραφη , εδω που το φορουμ ειναι ποικιλης υλης δεν ξερω αν εχει εφαρμογη και νοημα κατι τετοιο...

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδω στο φορουμ  μας θα ειχε νοημα κατι τετοιο:

Είσαι ??? 🔲  Μαλάκας: Μεγάλος | Πολυξερόλας: Παντογνώστης φωτεινός | Μεγας Ναπολέων: Είναι πολύ μικρός μπροστά μου | Όλοι οι άλλοι είναι άσχετοι: Κουτορνίθια

:D :D :D :D :P :P :P  :P

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, duffyduck είπε

Εδω στο φορουμ  μας θα ειχε νοημα κατι τετοιο:

Είσαι ??? 🔲  Μαλάκας: Μεγάλος | Πολυξερόλας: Παντογνώστης φωτεινός | Μεγας Ναπολέων: Είναι πολύ μικρός μπροστά μου | Όλοι οι άλλοι είναι άσχετοι: Κουτορνίθια

:D :D :D :D :P :P :P  :P

οκ ήταν αστείο και ελπίζω οτι δεν το είπες για εμένα διότι εγώ λέω μεν τη γνώμη μου αλλά τονίζω οτι είμαι νεος

εμαθα πολλά? Ξεκάθαρα

αλλά εχω πολλά καρβελια ακόμα... 5 δράμια μυαλό τα έχω να σκεφτώ τα βασικά...

Οπως και να έχει το θέμα ειναι να δει νεος κόσμος τις archabased διανομές και πόσο αυτές βοηθάνε αν θέλεις να μάθεις linux

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, rhtoras είπε

5 δράμια μυαλό τα έχω να σκεφτώ τα βασικά...

με 5 δραμια (=16γραμμαρια) μυαλο , συγκαταλεγεσαι και επισημα στα "φυτα" και οχι με την καλη εννοια :)

Οπως και να εχει , το θεμα ειναι να ΜΗΝ δει o νεος κοσμος τις archbased διανομες και ποσο αυτες ΔΕΝ βοηθανε αν θελεις να μαθεις linux.

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
Στις 3/9/2020 στις 11:32 ΜΜ, rhtoras είπε

οκ ήταν αστείο και ελπίζω οτι δεν το είπες για εμένα διότι εγώ λέω μεν τη γνώμη μου αλλά τονίζω οτι είμαι νεος

εμαθα πολλά? Ξεκάθαρα

αλλά εχω πολλά καρβελια ακόμα... 5 δράμια μυαλό τα έχω να σκεφτώ τα βασικά...

Οπως και να έχει το θέμα ειναι να δει νεος κόσμος τις archabased διανομές και πόσο αυτές βοηθάνε αν θέλεις να μάθεις linux

Ρητοράκοοοο....

Αύριο σου χω μεγάλα πράγματα... Τώρα νυχτιάτικα δεν προλαβαίνω... Όποιος ψάχνει βρίσκει...

Αύριο τα σπουδαία, υπομονή!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...