Προς το περιεχόμενο

Dedicated igpu ram

Freakmachine

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, έχω το Acer aspire 7 ryzen 5 3550h gtx1650 (https://www.amazon.es/gp/product/B086W4GY7L)

Γίνεται να μειώσω την dedicated Vega 8 ram από 2gb σε 1; Δλδ από τα 8gb ram τα δυο πηγαίνουν στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Προσπαθήσω από το bios αλλά δεν υπάρχει η ρύθμιση στο advance tab. Ευχαριστώ 

Επεξ/σία από Freakmachine
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχω ρωτησει και εγω το ιδιο εδω: καθως δεν εχω βρει καποιον τροπο να μειωνεται, και
απο τις παλιοτερες amd επισης, και κανεναν που να μας εχει πει οτι καπως το πετυχε..!👺

• Sad 1

23 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε

Εχω ρωτησει και εγω το ιδιο εδω: καθως δεν εχω βρει καποιον τροπο να μειωνεται, και
απο τις παλιοτερες amd επισης, και κανεναν που να μας εχει πει οτι καπως το πετυχε..!👺

Ως μοναδική λύση βλέπω την αναβάθμιση ραμ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, Vincanity είπε

εφόσον έχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, δεσμευει και πάλι για την dedicated?

Τα παντα τρεχουν στην ενσωματωμενη. Εκτος και αν εχει δηλωθει κατι διαφορετικο. Τα ιδια τα windows τρεχουν στην ενσωματωμενη.
Το θεμα ειναι οτι η χρηση της system ram απο την ενσωματωμενη πιστευω οτι ειναι dynamic. Δηλαδη παιρνει η igpu οση χρειαζεται ανα πασα στιγμη , και οταν δεν την χρειαζεται την δινει πισω.
Για παραδειγμα , στο φορητο μου εχω 2 καρτες γραφικων ( igpu intel 630 + nvidia gtx 1050) και 16gb ram. Αυτην την στιγμη το gpu-z δειχνει για την intel 630 "Memory usage (dedicated) : 250MB" και "System Memory Used : 6570MB". To νουμερο αυτο συμβαδιζει με την χρησιμοποιουμενη μνημη του συστηματος.
Εκλεισα το chrome για να τεσταρω τι θα γινει και οση ram ελευθερωθηκε απο το συστημα τοση ram ελευθερωθηκε και απο το "System Memory Used" στο gpu-z για την intel 630.

Οπως εγραψα δηλ , ολα τρεχουν (σχεδον ολα , εκτος καποιες εφαρμογες που δεν εχουν γραφικη απεικονιση , services κλπ δηλ) στην εσωτερικη καρτα και μονο ο,τι στελνουμε στην "εξωτερικη" παει εκει. Και η ενσωματωμενη απλα θα τραβαει και θα δινει πισω οση ram χρειαζεται και βρισκει απο το συστημα για να κανει την δουλεια της.

Αρα ναι , η αυξηση της ram του συστηματος ειναι εν ολιγοις η μοναδικη λυση :)

Επεξ/σία από mphxths

4 λεπτά πριν, Vincanity είπε

πλατιάσαμε λίγο αλλά είναι σχετικό με το θέμα, δλδ δεν υπάρχει επιλογή "απενεργοποίησης" ?

https://support.ubisoft.com/en-gb/faqs/000027100/Switching-to-the-laptop-s-dedicated-GPU/

Οχι γιατι η ουσια ειναι εδω : "The integrated graphics chipset is built into the processor" . Απενεργοποιηση τινος ? Της ενσωματωμενης ? Προφανως οχι. Οσο υπαρχει επεξεργαστης , υπαρχει ενσωματωμενη καρτα. Της vram ? Με vram υποθετω εννοουμε καποιου ειδους "δικης" της μνημης. Αυτη ειναι σταθερη και γενικως δεν αλλαζει παρα μονο απο καποια σχετικη ρυθμιση στο bios που απλα αυξομειωνεις αυτην την "δικη της" ram. Το να τραβαει επιπλεον ( της δικης της ) ram απο το συστημα ? Οχι. Αυτο δεν απενεργοποιειται. Οσο υπαρχει system ram η ενσωματωμενη απλα θα τραβαει οση ram θεωρει οτι χρειαζεται χωρις να μπορουμε εμεις να της πουμε ποσο να τραβαει. The End.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ρύθμιση στο bios.

Tώρα όσο αφορά την μνήμη ραμ υπάρχει η dedicated gpu memory και η shared gpu memory. Νομίζω πως η shared αυξομειώνεται, δλδ αν χρειαστεί παραπάνω από τα 2gb που δίνει το σύστημα στην gpu. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον αλλά ίσως να μην υπάρχει κάποια λύση για amd.   

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Vincanity Το βιντεο που παρεθεσες αναφερεται σε desktop μηχανημα και εκει :
1ον το bios εχει απειρως περισσοτερες επιλογες απο ο,τι σε ενα φορητο.
2ον μπορεις να απενεργοποιησεις την ενσωματωμενη καρτα γραφικων γιατι πολυ απλα η μητρικη μπορει να δωσει εξοδο ( στην οθονη ) απο οποιαδηποτε καρτα γραφικων.
Αυτο δεν μπορει να συμβει στα φορητα. Τουλαχιστον της τελευταιας 5ετιας. Δηλαδη ακομα και με καποιο custom bios αν εχεις την επιλογη να απενεργοποιησεις την ενσωματωμενη , αν το κανεις brick-αρες το μηχανημα.
Ολες οι εξοδοι  , εσωτερικη οθονη , vga output , hdmi out σε ενα φορητο ειναι hardwired στην ενσωματωμενη.Την απενεργοποιεις , παπαλα. Δεν εχεις εικονα.Οι δευτερες καρτες (ασχετου μαρκας) δουλευουν "πανω" στην ενσωματωμενη. Δηλαδη η ενσωματωμενη σχεδιαζει τα γραφικα και ενιοτε οποτε δωσουμε εμεις την εντολη η 2η καρτα επεξεργαζεται τα γραφικα (σε παιχινιδια π.χ. που θελουμε δυναμη) και τα στελνει πισω στην ενσωματωμενη να τα απεικονισει. Χοντρικα το περιεγραψα :) Δες εδω στο φορητο μου που σκανε οι εξοδοι.

@Freakmachine Η ενσωματωμενη εχει 2 ειδων ram ..Την δικη της (αυτην αυξομειωνεις στο bios εφοσον υπαρχει η σχετικη ρυθμιση) και η shared. Αυτην την shared δεν ξερω αν μπορεις να την πειραξεις. Δηλαδη το ποσο θα τραβαει απο το συστημα. Οσο θα βρισκει θα τραβαει για τις αναγκες της. Οπως στο δικο μου παραδειγμα που εχει τραβηξει 6.5γιγα για τις τρεχουσες εφαρμογες που ειναι ανοιχτες και προφανως τρεχουν πανω στην ενσωματωμενη.

Ολα αυτα που γραφω ειναι για φορητα. Σε desktop μηχανηματα υπαρχουν αλλες επιλογες και αλλες συνθηκες.

Επεξ/σία από mphxths

Μην μπερδευουμε τους Intel εδω παιδες, ομως καμια σχεση με AMD! 😢 Οποιος εχει τροπο, για τους φορητους
amd επεξεργαστες, ας μας διαφωτισει παρακαλω και ευχαριστω προκαταβολικα: ε ναι, θα σωσει κοσμο πολυ! 👺

Τα 1 η 2 gb δεν εχω εντοπισει τροπο να μειωθουν καπως, κι υπο αυτη την εννοια η μνημη ειναι παντα -1 η -2 gb,
δεν ειναι δηλαδη 8 gb! Oυσιαστικα @ προγραμματα ειναι 6, η 7 αν μιλαμε για παλιοτερες apu που κλεβουν 1gb..!
😿

2 ώρες πριν, Vincanity είπε

πλατιάσαμε λίγο αλλά είναι σχετικό με το θέμα, δλδ δεν υπάρχει επιλογή "απενεργοποίησης" ?

https://support.ubisoft.com/en-gb/faqs/000027100/Switching-to-the-laptop-s-dedicated-GPU/

Δεν χρειαζεται απαραιτητα, κατι τοσο "ριζικο" -αν και τις Intel ενιοτε τις απενεργοποιουσαν εντελως αρχικα /απο τη
παραγωγη διαφορες εταιρειες σε λαπτοπ, πραγμα που μπορει να ειναι και επικινδυνο -> πχ αν σου "καει" η ετερη vga!
💀
Η amd αν μας εδινε τη δυνατοτητα καθορισμου της: σε 512mb - 1gb - 2gb, θα γλυτωναμε κατα το δοκουν απο το -2gb

Καλησπερα, σκεφτομαι το πιο κατω

https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/laptops/windows-laptops/hp-14-dk0013nv-laptop-ryzen-3-3200u-4-gb-128gb-ssd-1tb-hdd-radeon-vega-3-_3425320

Θεωρειται οτι αξιζει;η οθονη δεν με απασχολει καθως θα το βγαζω στην τηλεοραση.προοριζεται για εργασια απο το σπιτι.το budget κινειται σε αυτα τα επιπεδα.350-400.

Η τιμη ειναι καλη για 14"αρι και μαλλον η καλυτερη -εκτος των ενιοτε προσφορων- που βρισκεις
για λαπτοπ με 3200U, ομως εγω θα προτιμουσα (η εστω θα τσεκαρα σιγουρα για) τον i3-1005G1 🤓
https://www.mgmanager.gr/notebooks/90218-dell-inspiron-3593-i3-1005g1156-fhd4gb1tb-hddwebcamlinux-.html
https://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i3-1005G1-Laptop-Processor-Ice-Lake.423869.0.html

Αυτα που λεει ειναι για φορητο?? Αν δεν ειναι για φορητο -η αν δεν υπαρχει τετοια επιλογη στο bios του λαπτοπ &
κατα 99% δεν υπαρχει!- δεν εχουν καμια αξια => δεν μας νοιαζουν εδω: αν δεν εφαρμοζονται καπως σε φορητα!! ☹️

Η R5 ας πουμε -των φορητων παντοτε- σε εξαναγκαζε να βαλεις 8GB για να εχεις...(-1) 7!
Ενω αν χανεις απο τα 8gb τα 2 δηλαδη το 1/4 με τις νεες apu δεν το λες πως ειναι λιγο 🙀

Επαναλαμβανω, καμια σχεση με τις Intel: που οταν εχεις ας πουμε την 620 και δευτερη vga,
στα 8GB σου κλεβει τρελα λιγοτερα -> 8gb 7.87gb ειναι δυνατη η χρηση, οχι μονο 6 /Amd 🤬

process-speed-ram-windows-settings-scree

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...