nemesiskp Δημοσ. 26 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα Η γυναίκα μου είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί. Πιθανή ημερομηνία τοκετού έχουμε την 1η Νοέμβρη. Σύμφωνα με το ΙΚΑ για να πάρεις το επίδομα μητρότητας πρέπει να πληρείς τις παρακάτω προϋποθέσεις Για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στην ασφαλισμένη μισθωτή του ΕΦΚΑ Μισθωτών (τ.ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτού είναι η ασφαλισμένη να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη τα προηγούμενα της πιθανής ή της πραγματικής ημέρας τοκετού και να μην εργάζονται κατά το χρόνο της επιδότησης. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν τις 200 μέρες εργασίας τις μετράει από την ημέρα τοκετού ή από την χρονολογία ημέρας τοκετού. Δηλαδή με πιθανή μέρα τοκετού την 1η Νοέμβρη 2020 μας πιάνει από 1η Νοέμβρη του 2018 ή πιάνει ολόκληρα τα δύο προηγούμενα έτη δηλαδή όλο το 2018 - 2019; Το ρωτάω γιατί ενώ το 2018 το δούλεψε ολόκληρο σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2019 λόγω επιπλοκών της πρώτης εγκυμοσύνης με αναρρωτική άδεια μέχρι που γέννησε. Επεξ/σία 26 Ιουλίου 2020 από nemesiskp
NikosKallithea Δημοσ. 26 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2020 Αυτο που ξερω εγω ειναι οτι η αναρρωτική λογίζεται σαν χρόνος εργασίας με ένσημα μισθό κλπ, αρα κανένα πρόβλημα.
nemesiskp Δημοσ. 26 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2020 Το θέμα είναι ότι μας είπαν ότι δεν καλύπτουμε τις μέρες για να πάρει το επίδομα αναρρωτικής άδειας που έχει τώρα και ουσιαστικά είναι απλήρωτη. Για αυτό το ψάχνω με το επίδομα μητρότητας. Ήδη έχω βρει έναν εργατολογο και θέλω να τον ρωτήσω.
greekparot Δημοσ. 27 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2020 Στις 26/7/2020 στις 8:09 ΠΜ, nemesiskp είπε Καλημέρα Η γυναίκα μου είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί. Πιθανή ημερομηνία τοκετού έχουμε την 1η Νοέμβρη. Σύμφωνα με το ΙΚΑ για να πάρεις το επίδομα μητρότητας πρέπει να πληρείς τις παρακάτω προϋποθέσεις Για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στην ασφαλισμένη μισθωτή του ΕΦΚΑ Μισθωτών (τ.ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτού είναι η ασφαλισμένη να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη τα προηγούμενα της πιθανής ή της πραγματικής ημέρας τοκετού και να μην εργάζονται κατά το χρόνο της επιδότησης. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν τις 200 μέρες εργασίας τις μετράει από την ημέρα τοκετού ή από την χρονολογία ημέρας τοκετού. Δηλαδή με πιθανή μέρα τοκετού την 1η Νοέμβρη 2020 μας πιάνει από 1η Νοέμβρη του 2018 ή πιάνει ολόκληρα τα δύο προηγούμενα έτη δηλαδή όλο το 2018 - 2019; Το ρωτάω γιατί ενώ το 2018 το δούλεψε ολόκληρο σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2019 λόγω επιπλοκών της πρώτης εγκυμοσύνης με αναρρωτική άδεια μέχρι που γέννησε. Λοιπόν αφού έχει ΠΗΤ 1 Νοεμβρίου οι 56 ημέρες του επιδόματος κυοφορίας είναι από 6/9-31/10/2020. Άρα πρακτικά θα μπορεί να εργαστεί η σύζυγος έως και 5/9. Χρειάζονται 200 ένσημα από 1/11/2018 εως και 5/9/2020. Εάν τα έχει και είναι οριστικοποιημενα θα πάρει έγκριση από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Το διάστημα 6/9-31/10/2020 δεν το υπολογίζω για ένσημα γιατί δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να βάλει ένσημα. Αν χρειαστείς κατι επιπλέον ρώτησε ελεύθερα. 1
nemesiskp Δημοσ. 28 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, greekparot είπε Λοιπόν αφού έχει ΠΗΤ 1 Νοεμβρίου οι 56 ημέρες του επιδόματος κυοφορίας είναι από 6/9-31/10/2020. Άρα πρακτικά θα μπορεί να εργαστεί η σύζυγος έως και 5/9. Χρειάζονται 200 ένσημα από 1/11/2018 εως και 5/9/2020. Εάν τα έχει και είναι οριστικοποιημενα θα πάρει έγκριση από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Το διάστημα 6/9-31/10/2020 δεν το υπολογίζω για ένσημα γιατί δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να βάλει ένσημα. Αν χρειαστείς κατι επιπλέον ρώτησε ελεύθερα. Ευχαριστω για την απαντηση Αρα εσυ μου λες οτι μετραει απο 1/11/2018 που ειναι και το λογικο. Οποτε δυσκολα τα πιανει λογικα γιατι δεν εχει σχεδον καθολου μερες εργασιας το 2020. Επειδη δεν μπορει να παει να εργαστει σκεφτομαστε να παρει την υπολοιπη κανονικη αδεια της, αυτο θα μετρησει στα ενσημα σωστα; Θα μετρησει στο ΕΦΚΑ μπας και πιασουμε το οριο των 200; Το ρωταω γιατι ποιο πανω λεει μερες ΕΡΓΑΣΙΑΣ . Δεν ξερω αν κανω χαζες ερωτησεις αλλα στο εφκα πραγματικα δεν ξερουν τι τους γινεται. Μπαλακι απο τηλεφωνο σε τηλεφωνο χωρις να σου δινουν σαφη απαντηση. EDIT για προσθεση σχολιων Επισης τα ενσημα πως θα τα μετρησουν εως 5/9/20; Στην εκτυπωση μου βγαζει ολοκληρο μηνα.Πχ του λεω 09/20 και βγαζει ολον τον 9ο. Επεξ/σία 28 Ιουλίου 2020 από nemesiskp
greekparot Δημοσ. 28 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2020 Η κανονική άδεια έχει ένσημα υποχρεούται να βάλει απδ ο εργοδότης για εκείνη την περίοδο. Μέσα στο 2020 δεν έχει καθόλου ένσημα; Δεν θα δουλέψει καθόλου δηλ έως 5/9; Αν θέλεις στείλε μου σε pm τον ΑΜΑ της να το ελέγξω.
nemesiskp Δημοσ. 29 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 29 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) Εχει ελαχιστα ενσημα για 3 μερες που πηγε στην δουλεια. Ως 11/08 εχει αναρωτικη αδεια και μετα σκεφτομαστε να παρει την κανονικη-ο εργοδοτης ειναι οκ. Για εργασια δεν μπορει να παει. Οποτε ενσημα στο 20 δεν εχει. Εχει στο 19 75 μερες εργασιας και 70 ενσημα απο τον ΟΑΕΔ λογω της αδειας προστασιας μητροτητας. Αρχικα δεν ξερω γιατι ο ΟΑΕΔ εχει βαλει μονο 70 ενσημα ενω η αδεια ειναι 6μηνη(τους καλω αλλα δεν το σηκωνουν) και απο οτι μου λενε στο ΙΚΑ τα συγκεκριμενα δεν πιανουν για επιδοματα αναρωτικης αδειας.Ισχυει αυτο; Στην μητροτητα μετραει; Σε ευχαριστω για το ενδιαφερον σου. Επισης απο οτι καταλαβαινω οσο εισαι στην αδεια μητροτητας(119) μερες δεν σου κολλανε ενσημα σωστα; Επεξ/σία 29 Ιουλίου 2020 από nemesiskp
greekparot Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Στις 29/7/2020 στις 11:50 ΠΜ, nemesiskp είπε Εχει ελαχιστα ενσημα για 3 μερες που πηγε στην δουλεια. Ως 11/08 εχει αναρωτικη αδεια και μετα σκεφτομαστε να παρει την κανονικη-ο εργοδοτης ειναι οκ. Για εργασια δεν μπορει να παει. Οποτε ενσημα στο 20 δεν εχει. Εχει στο 19 75 μερες εργασιας και 70 ενσημα απο τον ΟΑΕΔ λογω της αδειας προστασιας μητροτητας. Αρχικα δεν ξερω γιατι ο ΟΑΕΔ εχει βαλει μονο 70 ενσημα ενω η αδεια ειναι 6μηνη(τους καλω αλλα δεν το σηκωνουν) και απο οτι μου λενε στο ΙΚΑ τα συγκεκριμενα δεν πιανουν για επιδοματα αναρωτικης αδειας.Ισχυει αυτο; Στην μητροτητα μετραει; Σε ευχαριστω για το ενδιαφερον σου. Επισης απο οτι καταλαβαινω οσο εισαι στην αδεια μητροτητας(119) μερες δεν σου κολλανε ενσημα σωστα; Εάν πήρε ολο το 6μηνο από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει σύνολο 150 ένσημα (25/μηνα), τα οποία έχουν κρατήσεις σε χρήμα άρα είναι αποδεκτά για το επίδομα από τον ΕΦΚΑ. Γιατί έχει μόνο 70 δεν ξέρω καλό είναι να ρωτήσεις στον ΟΑΕΔ. Στις 119 ημέρες όχι δεν λαμβάνει ένσημα.
Πανος999 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Μια απ τα ιδια.. Η γυναικα μου λογω δυσκολης εγκυμοσύνης παίρνει αναρρωτικη κ προς εκπληξη μου το χαρτι απ το ΙΚΑ μας βγηκε ακυρωτικο γτ λέει δν εχει τα απαιτουμενα ενσημα.. Θελει 120 ενσημα πριν να αρχισει να παιρνει τν αναρρωτικη.. Πρωτη φορα το ακουσα αυτο! Δεν θα πληρώνεται ουτε ευρώ στις αναρρωτικες.. Ουτε ενσημα, ουτε τπτ..Στεναχωρηθηκα πολυ γτ ηλπιζα σε καποια λιγα εστω..
nemesiskp Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2020 11 ώρες πριν, greekparot είπε Εάν πήρε ολο το 6μηνο από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει σύνολο 150 ένσημα (25/μηνα), τα οποία έχουν κρατήσεις σε χρήμα άρα είναι αποδεκτά για το επίδομα από τον ΕΦΚΑ. Γιατί έχει μόνο 70 δεν ξέρω καλό είναι να ρωτήσεις στον ΟΑΕΔ. Στις 119 ημέρες όχι δεν λαμβάνει ένσημα. Το επιδομα απο τον ΕΦΚΑ εννοεις το επιδομα μητρότητας ετσι; Αν οντως μετρανε τα ενσημα του ΟΑΕΔ εκει (στο επιδομα ασθενειας για παραδειγμα μου λενε οτι δεν μετρανε,ισχυεί;) τα πιανω τα 200 που χρειαζεται για το επιδομα μητροτητας.
Jeansophia Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Καλησπέρα, είδα το θέμα σας και ήθελα να ρωτήσω τι άκρη βγάλατε τλκ. Σόρρυ πρώτη φορά σχολιάζω σε φόρουμ δεν ξέρω πως λειτουργεί η φάση. Κ είπα μήπως ξέρει κανένας αν τα 25 ένσημα ασθένειας που μπαίνουν από τον εργοδότη αφού έχουν ξεκινήσει οι 56 μέρες άδειας μετράνε στα 200 που χρειάζονται για το επίδομα.
A_panM Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2022 Ερώτηση για γυναίκα φίλου. Πητ 25/11/21 Με τα ένσημα αυτά παίρνει το επίδομα από εφκα; Ευχαριστώ!
Konti87 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Γεια σας!!! Εγω έπαιρνα αναρρωτικες από τον 3ο μηνα εγκυμοσύνης μέχρι την γέννα, μετά πήρα όλα τα επιδόματα κανονικά ΙΚΑ κ 6μηνο ΟΑΕΔ. Γύρισα στην δουλειά 1/11/22 κ τώρα είμαι ξανά έγκυος. Θέλω να ρωτήσω αν μετράνε τα ένσημα του ΟΑΕΔ κ αυτά που έβαλε το ΙΚΑ την περίοδο του επιδόματος μητρότητας που είχα πάρει για να ξανά πάρω το επίδομα από το ΙΚΑ αν χρειαστεί να ξανά πάρω αναρρωτική άδεια μέχρι την γέννα.
athinabou46 Δημοσ. 10 Αυγούστου Δημοσ. 10 Αυγούστου Καλησπέρα. Έχει πάρει ή έχει κάνει αίτηση κάποια μητέρα για το επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ; Έχω κάνει αίτηση πάνω από 1 μήνα και ακόμα αναγράφει "Αίτηση σε επεξεργασία".
daskala Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου Καλησπερα. Αν καποιος δουλευει μειωμενου με 20 ενσημα το μηνα, τι ποσο επιδοματος μητροτηταα θα λαβει απο τον οαεδ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα