Προς το περιεχόμενο

kolimata sklirwn...ftaiei h geiwsh?

predator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
les ontos na parw polirizo prostasias?ma exw UPS...den einai to idio?:roll:

Όχι προς Θεού!

Απλά ανέφερα το θέμα της γείωσης.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για καλό και για κακό, αν έχεις φίλο ηλεκτρολόγο και δεν σε χρεώσει πες να κάνει έναν έλεγχο στην πρίζα να δει αν έχει γείωση.

Με τις απαντήσεις που σου έδωσαν τα παιδιά επάνω (π.χ. άλλη τροφοδοσία, προσωρινά άλλο τροφοδοτικό) πρέπει να είσαι ΟΚ.

Πάντως δεν χάνεις τίποτα στο να αλλάξεις και 2 IDE καλώδια. Δεν έχουν και μεγάλο κόστος.

Δημοσ.
O υπολογιστής γειώνεται από την τροφοδοσία.Όλο το σασί είναι συνδεμένο με την γείωση της πρίζας σου.Δεν χρειάζεται παραπάνω γείωση.

Ναι αλλά δεν είναι πάντα όλες οι πρίζες γειωμένες. Το παρατήρησα όταν χρησιμοποίησα τον υπολογιστή μου στο σαλόνι όπου και ακουμπόντας το κουτί με 'χτύπησε' ελαφρά. Από την άλλη μεριά, στο δωμάτιό μου ποτέ κανένα πρόβλημα, ακόμα και χωρίς UPS και πολύπριζο...

Δημοσ.

έλεγχο στην πρίζα να δει αν έχει γείωση.

les na einai toso aney8ynoi wste na mhn exoun geiwsei tis prizes?:shock:

pantws mou kanei entypwsh oti me to pou shkwsa to ena pc sti 3ilini bash (ousiastika den akoumpaei sto patwma) e3aleif8hkan ta fainomena pou perigrafw.

ti mas leei ayto?

YG:IDE kalwdia exw hdh alla3ei,trofodotiko exw arketa kalo (chieftec) kai de nomizw pws ftaiei,trofodosia alla3a,UPS exw...ti sto kerato!?:(

Δημοσ.

les na einai toso aney8ynoi wste na mhn exoun geiwsei tis prizes?:shock:

Αυτό είναι μιά άλλη πικρή ιστορία.

Ηλεκτρολογικά δεν ξέρω αλλά ο πεθερός μου έχει μαγαζί με ηλεκτρολογικά και μου έχει πει πολλά.

Οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι (οι μεγάλοι σε ηλικία) κάνουν δουλειές άρπα-κόλα.

Σε μία φίλη μου για να λειτουργεί το ψυγείο, έπρεπε να έχει ανοιχτό το θερμοσίφωνα της κουζίνας. (Πρωτότυπο ε;;;)

Στο θέμα τώρα.

Άσε το PC όπως είναι και βλέπουμε.

Το ότι το έβαλες επάνω σε κάτι ξύλινο δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει διότι δεν μπορώ να το εξηγήσω με τα λίγα ηλεκτρολογικά που ξέρω.

Δημοσ.

fantazomai oti an ftaiei to reuma sto spiti sou kai to UPS sou einai kanena stand by ths kakias wras to opoio to mono pou kanei einai na dwsei reuma otan h tash pesei polu xamhla tote den tha kanei diafora to oti exeis sundesei epanw to mhxanaki sou....

Δημοσ.
Το ότι το έβαλες επάνω σε κάτι ξύλινο δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει διότι δεν μπορώ να το εξηγήσω με τα λίγα ηλεκτρολογικά που ξέρω.

to 8ema de nomizw pws einai to 3ylo ka8eaytou alla to oti den akoumpaei to pc sto patwma.

kata ena para3eno tropo epiase...mia ebdomada exei na mou parousiastei to problhma.

opoios gnwrizei hlektrologika as pei tis apopseis tou...

Δημοσ.
fantazomai oti an ftaiei to reuma sto spiti sou kai to UPS sou einai kanena stand by ths kakias wras to opoio to mono pou kanei einai na dwsei reuma otan h tash pesei polu xamhla tote den tha kanei diafora to oti exeis sundesei epanw to mhxanaki sou....

line interactive einai tis BLAZER (marka me kapses) 500 W nomizw (an 8imamai kala)...

Δημοσ.

Είτε βάλεις τον υπολογιστή πάνω σε μάρμαρο είτε τον έχεις πάνω σε σίδερο δεν περνά το ρεύμα.έχει πλαστικά ποδαράκια απο κάτω για την στήριξή του.

Δημοσ.

egw to mono pou 3erw einai oti apo tote pou to ekana auto pou eipa, li8ike to problhma mou. 3 pc diaforetikwn kataskeyastwn (me diaforetika cases,PSU,CPU,Mobo,,HD,Ram klp) pa8ane AKRIBWS to idio kai twra exoune hremisei kai ta 3!!!

mhpw telika eixe dikio o filos mou Dreamstorm pou eipe oti to spiti mou einai daimonismeno!?:shock:

Δημοσ.

Λοιπόν, άργησα πολύ να ξαναδώ το topic σου φίλε μου predator και αναγκάστηκα να διαβάσω ένα σωρό απορίες εκ των οποίων κάποιες που θυμάμαι θα τις απαντήσω πρόχειρα αλλά όσο πιο σοβαρά μπορώ γιατί ...τρέχω!

Πρώτον κάποιος είπε πως ακούμπηκε το pc και σε κάποια φάση τον χτύπησε ελαφρά.

Νομίζω ήταν ο φίλος KWSN_Men... Συμφωνώ. Απλά όμως να προσθέσω πως όταν συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτο ότι φταίει η μπρίζα που έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή.

Πολύς κόσμος παρανοεί και νομίζει πως τον χτυπάει το ρεύμα επειδή φταίει η συσκευή αλλά μπορεί απλά να φταίει η εγκατάσταση. Σύντομο παράδειγμα : Βάζετε την οθόνη σε άλλη τροφοδοσία από αυτή του pc. Το pc και η οθόνη λοιπόν παίρνουν από άλλες μπρίζες. Αν (ξαναλέω) η κάθε μπρίζα έχει διαφορά φάσης με την άλλη τότε μπορεί όχι μόνο να σας χτυπήσει το ρεύμα χωρίς να φτάιει κάποια συσκευή αλλά να χαλάσει και μια εκ των δύο ή ακόμα χειρότερα και οι δύο (απίθανο)

Δε θα αναλωθώ σε παραδείγματα. Δεν έχει και νόημα άλλωστε.

Απλά δεχτείτε ότι όταν σας χτυπά το ρεύμα από μια συσκευή το πρόβλημα δεν είναι πάντα απλό. Εδώ ακόμα και αν η συσκευή είναι γειωμένη και εσείς 'φορτισμένοι' πχ. λόγω μη-αγώγιμων παπουτσιών τότε θα νιώσετε να σας χτυπά (από στατικό) η συσκευή ενώ στην πραγματικότητα θα γίνεται το ακριβώς αντίθετο (εσείς θα αποφορτίζεστε πάνω της)

Ακόμα να πω το ότι ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ένα ηλεκτρολογικό κατσαβίδι για να σας δείξει αν κάπου υπάρχει ρεύμα διαρροής ή επικίνδυνο να προκαλέσει ζημιά. Για την ακρίβεια, το κατσαβίδι που δουλεύει πεδιακά (αυτά που τα κρατάτε και ανάβουν με λυχνία κενού) ανάβουν ακόμα και αν δεν υπάρχει ρεύμα αρκετό για να σας σκοτώσει αλλά αρκετό για να δημιουργεί πεδίο στο λαμπτήρα. Με απλά λόγια τα διαγνωστικά πάντα υπερβάλουν και αυτό είναι άλλωστε το σωστό, αλλά το αναφέρω γιατί αν τρέχει κάποιο 'σύνθετο' πρόβλημα ΔΕΝ μπορείτε να το εμπιστεύεστε για να βγάλετε συμπέρασμα για τη βλάβη (που, ποιο και πως χάλασε).

Φίλε predator μου είπες πως όσα αναφέρω σου φαίνονται σύνθετα και μου ζήτησες πρακτικές λύσεις. Απλά να 'απολογηθώ' λέγοντας πως όσα γράφω δεν τα γράφω μόνο για σένα. Είναι πάγια τακτική μου όταν κάνω post να αναφέρομαι όσο το δυνατόν στο πρόβλημα με τρόπο που να καλύπτω όμως και απορίες όλων όσων τα βλέπουν (ή θα τα δουν μελλοντικά) - Μη ξεχνάς ότι κάποιος αύριο μεθάυριο μπορεί να έχει το ίδιο πρόβλημα και ταυτόχρονα την προονοητικότητα να κάνει ένα search και να βρει το topic σου εδώ στο insomnia... Έτσι, ίσως με το topic μου προσπαθώ να βοηθήσω και άλλους. Άσε που ταυτόχρονα το πρόβλημά σου μου δίνει την αφορμή να ξεδιαλύνω στο βαθμό που μπορώ και παραπλήσιες απορίες ή να διασκεδάσω πιθανούς μύθους...

Τώρα σε ότι αφορά μια πρακτική λύση που ζήτησες. Μπορείς να βάλεις την πρίζα ανάποδα. Τι εννοώ ανάποδα; Να την περιστρέψεις 180 μοίρες ώστε να μπούν τα ποδαράκια της μπρίζας ανάποδα στην εσοχή των 220 στον τοίχο. Γιατί αυτό;

ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι συσκευές ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ απο κανονισμό ευρωπαικό (και όχι μόνο) να έχουν διακόπτες με τουλάχιστον 4 ποδαράκια (ή αλλιώς δύο ζευγάρια μεταλλικών επαφών) ώστε να αποκόπτουν και τη φάση αλλά και τον ουδέτερο όταν κλείνουμε τη συσκευή. Αυτό παρόλο που αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων όσων κατασκευάζουν ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές πολλοί δεν τον κάνουν και αποκόπτουν μόνο τον ένα πόλο. Αποτέλεσμα : Να αποκόπτεται καμιά φορά ο ουδέτερος ενώ η φάση να βρίσκεται με κάποια σύνθετη αντίσταση (αυτή του δικτύου, τη δική μας και της συσκευής) πάνω στο σασσί ελέυθερη να μας δώσει ένα καλό ταρακούνημα ή να χαλάσει άλλες συσκευές συνδεδεμένες πάνω της.

Επίσης ρώτησες γιατί διορθώνεται το πρόβλημα όταν βάζεις το pc πάνω σε κάτι ξύλινο (γενικά μη αγώγιμο).

Καταρχήν θα θεωρήσω ότι δεν πρόκειται για την απλή περίπτωση που αυτό που ουσιαστικά έχεις κάνει είναι να το μετακινήσεις με τρόπο που τα καλώδια σου να διόρθωσαν (καθώς κουνήθηκαν στις επαφές τους) το πρόβλημα.

Θα θεωρήσω ότι στην περίπτωσή σου πράγματι αντιμετοπίζεις το πρόβλημα της εσφαλμένης γείωσης και όχι κατ' ανάγκη αυτής του δικτύου της ΔΕΗ αλλά πιθανότητα και κάποιας άλλης (αυτό μπορεί να προκληθεί για μια σωρεία λόγων).

Αν λοιπόν το πρόβλημά σου είναι πράγματι αυτό τότε η ερμηνεία του γιατί συμβαίνει είναι λίγο σύνθετη αλλά μπορώ να σου τη δώσω να την καταλάβεις απλά με το εξής παράδειγμα : Σου έχει τύχει ποτέ να κρατάς ραδιόφωνο, να το περιστρέφεις και να μην πιάνεις τον σταθμό καλά, και με το που το αγγίζεις με το χέρι σου, να συντονίζεται σωστά και να ακούς τον σταθμό ξεκάθαρα άσχετα με το που το έχεις στρέψει;

'Οσο και αν σου φαίνεται περίεργο το παράδειγμα, το φαινόμενο τελικά προκύπτει να είναι παρόμοιο...

Και μάλιστα με αυτό που κάνεις, δηλαδή ξεγελώντας το πρόβλημα της κακής γείωσης, δεν τιθασέυεις το 'σήμα' πάνω στο κουτί και τα πάντα δουλέυουν μεν άψογα καθώς δεν διαμορφώνεται διαφορά τάσης μεταξύ τους (πχ. κάποια που να φτάνει στον σκληρό) αλλά βρίσκονται σε κάποιο κοινό δυναμικό κάνωντας το pc σου πιο ευάλωτο. Για παράδειγμα μια μικρή διαφορά τάσης θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάπου ως πολύ μεγαλύτερη και να χαλάσει ότιδήποτε ευπαθές έχει την τύχη. [πχ. ένα απίθανο σενάριο είναι το παρακάτω : ο στατικός της οθόνης σου (λόγω αστοχίας του κυκλώματος εκκίνησης) να προσθίτεται έως ότου εκτονωθεί μέσω της κάρτας γραφικών στο σασσί και στη συνέχεια στον σκληρό (που εσύ τώρα θεωρείς ότι δουλεύει σωστά)

Το πρόβλημα έτσι δεν λύνεται. Απλά κουκουλώνεται με κίνδυνο να εκδηλωθεί αργότερα με σοβαρές συνέπειες!

Επίσης σε ότι αφορά τα UPS. Τα UPS ΔΕΝ σου εξασφαλίζουν με βεβαιότητα κάποια γείωση, το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Πολλά από αυτά δεν έχουν ανάγκη τη γείωση (αλλά παρόλ' αυτά επιβάλλεται να την φέρουν για θέματα ασφάλειας) καθώς αποτελούν απομωνωτές δικτύου και παράγουν από την αρχή και πάλι τα 220V τα οποία όμως παρουσιάζουν πολύ μικρότερη διαφορά τάσης σε σχέση με τον άνθρωπο. Οι inverters αυτής της μορφής όταν συνδυαστούν και με τα παλμικά τροφοδοτικά ενός pc παρέχουν πλήρη προστασία, θεωρώντας βέβαια πάντα ότι δεν έχουμε τραβήξει πάνω στο pc μας κάποια γείωση διάφορη αυτής του UPS. Πάντα όμως και όλοι μας τραβάμε μια γείωση πρόσθετη αφού έχουμε πάντα κάποια ακόμα συσκευή που χρειάζεται εκεί κοντά ρεύμα και έμμεσα συνδέεται και με τον υπολογιστή. Το πρόβλημα θα μπορούσε να παρουσιάζεται από εκείνη κιόλας τη στιγμή επειδή δημιουργούμε μόνοι μας ένω μικρό κλειστό κύκλωμα. Ωστόσο ποτέ δε δημιουργείται και αυτό χάρη στην σχεδιαστική προονοητικότητα των μηχανικών (ευτυχώς).

Το να έχεις ένα UPS σε γλυτώνει από πολλά προβλήματα αλλά δεν είναι πανάκεια. Απαιτείται προσοχή όταν τραβάμε πρόσθατα καλώδια παράλληλα του UPS και πολύ περισσότερο αν είναι από διαφορετική γραμμή γιατί μπορεί να προκαλέσουμε ζημιά. Όλα τα UPS το αναφέρουν αυτό είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Ορισμένα δεν επιτρέπουν να συνδεθούν παρά μόνο συγκεκριμένων ειδών και κατανάλωσης φορτία, ορισμένα άλλα προιδοποιούν πως παρέχουν τις κατάλληλες προστασίες.

Ωστόσο άκριτα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως ΑΠΑΞ και βάλαμε UPS λυσαμε και το πρόβλημά μας. Αντίθετα μπορεί μόλις να το δημιουργήσαμε ( σε ειδικές περιπτώσεις βέβαια, αλλά εμένα ποιος μου λέει ότι δεν είσαι κι εσύ μια από αυτές ; )

Είναι μύθος λοιπον το πως αν έχεις ένα UPS τότε γλυτώνεις από προβλήματα τροφοδοσίας. Δε γλυτώνεις, αντίθετα πρέπει να γίνεσαι πολύ προσεκτικός πως και που συνδέεται ότιδήποτε πρόσθετο.

Δημοσ.

eyxaristw file mou gia to analitikotato kai katatopistikotato post sou!:)

bebaia,nomizw pws den einai toso tragika ta pragmata opws ta parousiazeis sto telos.toulaxiston euxomai na min einai!:P

egw pisteyw oti efoson ws wras pane ola ,edw kai dyo bdomades peripou, kala den exw logw na kanw otidipote allo.

pantws kala ekanes kai aneferes osa anefres,gia melontikous xristes,opws eipes kai esy!:)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...