Προς το περιεχόμενο

ΔΕΗ MyHome Online/Enter + Γ1/Γ1Ν

stathisgs800

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω μια απορία. Ο υπολογισμός της προσαύξησης γίνεται ανά περίπτωση με έναν από τους παρακάτω 2 τύπους:

1. α*(ΤΕΑm1-Ld)+β (ισχύει αν ΤΕΑm1<Ld).
  2. α*(ΤΕΑm1-Lu)+β (ισχύει αν ΤΕΑm1>Lu).

Οι τιμές των ορίων (Lu & Ld) όπως έχουν ανακοινωθεί είναι μικρές έναντι της ΤΕΑ των τελευταίων μηνών και θεωρώ ότι δεν πρόκειται να πέσει δραματικά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες. Οπότε ακόμη και στην περίπτωση που ο συντελεστής (β) είναι μηδενικός (ΤΕΑm1-TEAm2), δηλαδή οι 2 τελευταίοι μήνες έχουν ίδια ΤΕΑ, το γινόμενο της πράξης είναι θετικό (με τα σημερινά δεδομένα) άρα τον επόμενο μήνα η τιμής της κιλοβατώρας θα είναι μεγαλύτερη.

Χάνω κάτι ή δεν τα κατάλαβα σωστά; Γνωρίζω ότι ο πάροχος έχει ευχέρεια να παίξει με τις τιμές του ποσοστού έκπτωσης ή/και του συντελεστή (α) αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 29,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• korakios

3586

• washcloud

1106

• ekrepali

1008

• takoulou

793

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν το 4all είναι φθηνότερο από Γ1 στους κάτω των 500, και φθηνότερο από Γ1 στους πάνω, γιατί υπάρχει το Γ1;

Δεν καταλαβαίνω κάτι καλά;

Επεξ/σία από Dante80

1 hour ago, therock said:

Ρε παιδιά πήγα να καταθέσω ένδειξη μετρητή για ένα εξοχικό σε site Δεδδηε και μου λέει ένδειξη μετρητή 0... Και πάω τώρα για γιορτές εκεί και βλέπω ότι έχουν αντικαταστήσει τον παλιό μετρητή με έναν νέο ψηφιακό.. πως γίνεται αυτό χωρίς να έχω αιτηθεί κάτι? Οπότε τώρα ξεκινάω να κσταχωρω ενδείξεις από την αρχή ξεκινώντας από το 0?

Αν το εξοχικό είναι σε "δύσκολη" περιοχή για τον ΔΕΔΔΗΕ τότε στον άλλαξαν για να παίρνουν τις ενδείξεις απομακρυσμένα. Ναι, από το 0 ξεκινάς τώρα. 

• Like 1

51 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Αν το 4all είναι φθηνότερο από Γ1 στους κάτω των 500, και φθηνότερο από Γ1 στους πάνω, γιατί υπάρχει το Γ1;

Δεν ειναι φτηνοτερο το 4all στους πανω των 500kw

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Συνεχίζω όμως να μην καταλαβαίνω το πινακάκι που έχει αναρτήσει η ΔΕΗ για το Γ1/Ν π.χ. για Δεκέμβριο.

Το πινακάκι για Δεκέμβριο είναι το εξής:

image.png.0bf4c57e355eb99bff29397b5b396ce3.png

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ χωρίζει τις χρεώσεις σε δύο πινακάκια ημέρας και νύχτας, σε κάθε πινακάκι αναφέρεται και σε ημέρας και νύχτας:

s3.png.76f202d810d3ad67bfc1e71e0422d133.png

Κι ενώ στο πρώτο πινακάκι έχει δύο τμήματα, ένα για μέχρι 500 κι ένα για πάνω από 500 γιατί αναφέρεται σε πρώτες και επόμενες. Αφού αν έχεις μέχρι 500 δεν υπάρχουν επόμενες...

s4.png.8b2a7a83bb2206dfad9c962057da27a3.png

Μήπως μπορεί να εξηγήσει κάποιος το ρημάδι το πινακάκι? Ήμουν σε myHomeOpen στο οποίο μου ήταν ξεκάθαρες οι χρεώσεις και τώρα με γυρνάνε στο Γ1/Ν και προσπαθω να καταλάβω τις αναγράφουν ώστε να ξέρω πως υπολογίζονται οι χρεώσεις από εδώ και πέρα. 

6 minutes ago, Kate10S said:

Συνεχίζω όμως να μην καταλαβαίνω το πινακάκι που έχει αναρτήσει η ΔΕΗ για το Γ1/Ν π.χ. για Δεκέμβριο.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ χωρίζει τις χρεώσεις σε δύο πινακάκια ημέρας και νύχτας, σε κάθε πινακάκι αναφέρεται και σε ημέρας και νύχτας:

Κι ενώ στο πρώτο πινακάκι έχει δύο τμήματα, ένα για μέχρι 500 κι ένα για πάνω από 500 γιατί αναφέρεται σε πρώτες και επόμενες. Αφού αν έχεις μέχρι 500 δεν υπάρχουν επόμενες...

Μήπως μπορεί να εξηγήσει κάποιος το ρημάδι το πινακάκι? Ήμουν σε myHomeOpen στο οποίο μου ήταν ξεκάθαρες οι χρεώσεις και τώρα με γυρνάνε στο Γ1/Ν και προσπαθω να καταλάβω τις αναγράφουν ώστε να ξέρω πως υπολογίζονται οι χρεώσεις από εδώ και πέρα. 

Το πινακάκι χωρίζεται έτσι γιατί η επιδότηση αφορά τις πρώτες 500 συνολικές kwh. Η κλίμακα της ΔΕΗ αφορά μόνο τις ημερήσιες kwh. Η ΔΕΗ έχει σε pdf και παραδείγματα χρεώσεων κάτω από το πινακάκι. 

• Like 1

10 minutes ago, ant_ said:

Δεν ειναι φτηνοτερο το 4all στους πανω των 500kw

Ή έχω καταλάβει κάτι λάθος, ή το Γ1 χρεώνει και τις 500 πρώτες στην δεύτερη βαθμίδα όταν τις ξεπερνάς. Ήτοι το 4all παραμένει οικονομικότερο για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών ρεαλιστικά. 

Θα πρέπει να μην έχεις νυχτερινό και να βαράς τρελές κιλοβατώρες τον μήνα για να κάνεις το Γ1 φθηνότερο νομίζω (δεν έχω υπολογίσει το cut-off αλλά νομίζω πως θα το βγάζει το excel). 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, stapd_21 είπε

Καλημέρα σε όλους κα ισυγχαρητήρια στα παιδιά που προσπαθούν να μας διαφωτίσουν.  Βλέποντας τις καταναλώσεις των προηγούμενων χρόνων, διαπιστών πως τους τρεις μήνες του χειμώνα, σε σπίτι τριών ατόμων, έχουμε κατανάλωση 800 κιλοβατώρες το μήνα (το ένα τέταρτο αυτών νυχτερινές). Τον υπόλοιπο χρόνο π[έφτουμε κάτω από τις 500 το μήνα. Βλέπω πως το 4all ,σε αντίθεση με το Γ1Ν, χρεώνει τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες με την υωηλότερη τιμή. Οπότε μπακαλίστικα, θεωρείτε πως είνια μια καλή επιλογή για αρχή;

Με αυτές τις καταναλώσεις το 4All θα σου βγαίνει φθηνότερο.

1 ώρα πριν, jkoukos είπε

Έχω μια απορία. Ο υπολογισμός της προσαύξησης γίνεται ανά περίπτωση με έναν από τους παρακάτω 2 τύπους:

1. α*(ΤΕΑm1-Ld)+β (ισχύει αν ΤΕΑm1<Ld).
  2. α*(ΤΕΑm1-Lu)+β (ισχύει αν ΤΕΑm1>Lu).

Οι τιμές των ορίων (Lu & Ld) όπως έχουν ανακοινωθεί είναι μικρές έναντι της ΤΕΑ των τελευταίων μηνών και θεωρώ ότι δεν πρόκειται να πέσει δραματικά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες. Οπότε ακόμη και στην περίπτωση που ο συντελεστής (β) είναι μηδενικός (ΤΕΑm1-TEAm2), δηλαδή οι 2 τελευταίοι μήνες έχουν ίδια ΤΕΑ, το γινόμενο της πράξης είναι θετικό (με τα σημερινά δεδομένα) άρα τον επόμενο μήνα η τιμής της κιλοβατώρας θα είναι μεγαλύτερη.

Χάνω κάτι ή δεν τα κατάλαβα σωστά; Γνωρίζω ότι ο πάροχος έχει ευχέρεια να παίξει με τις τιμές του ποσοστού έκπτωσης ή/και του συντελεστή (α) αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Σωστά τα παρατηρείς. Αν η ΤΕΑm-2 είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ΤΕΑm-1, ακόμη κι αν η τελευταία είναι πάνω από το Lu, τότε ο Μηχανισμός Διακύμανσης βγαίνει αρνητικός και θα έχουμε έκπτωση στην Βασική Τιμή Προμήθειας.

1 ώρα πριν, Dante80 είπε

Το Γ1 με την τρέχουσα ΤΕΑ Δεκεμβρίου αρχίζει να βγαίνει φθηνότερο από το 4All για καταναλώσεις πάνω από 800 kWh. Το Γ1 υπάρχει γιατί σε αυτό θα πέσει η πλειοψηφία των Ελλήνων και δεν χρειάζεται να είναι ό,τι πιο φθηνό υπάρχει 😉

48 λεπτά πριν, Kate10S είπε

Λοιπόν αυτό που σε μπερδεύει (και όχι μόνο εσένα) είναι ότι προσπαθούν να ενσωματώσουν την κρατική επιδότηση στον πίνακα και καταλήγει δυσνόητο.

Με λίγα λόγια για το Δεκέμβριο:

• Αν έκαψες μέχρι και 500 kWh ημέρας, θα πληρώσεις 0.170 €/kWh για ημερήσιο και 0.129 €/kWh για νυχτερινό.
  • Αν έκαψες πάνω από 500 kWh ημέρας, θα πληρώσεις 0.182 € για ημερήσιο και 0.129 € για νυχτερινό.
  • Και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις έκπτωση 0.025 €/kWh στις πρώτες 500 kWh (ημέρας+νύχτας μαζί). Αν κατάφερες να κάνεις και 15% εξοικονόμηση σε σχέση με πέρυσι τότε θα έχεις την έκπτωση των 0.025 €/kWh και για όλες τις υπόλοιπες kWh.

Από 1/1 καταργείται η κρατική επιδότηση, αλλά η τιμολόγηση θα γίνεται όπως στις πρώτες 2 κουκίδες.

Επεξ/σία από doomnx
  • Like 1

19 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Ή έχω καταλάβει κάτι λάθος, ή το Γ1 χρεώνει και τις 500 πρώτες στην δεύτερη βαθμίδα όταν τις ξεπερνάς. Ήτοι το 4all παραμένει οικονομικότερο για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών ρεαλιστικά. 

Θα πρέπει να μην έχεις νυχτερινό και να βαράς τρελές κιλοβατώρες τον μήνα για να κάνεις το Γ1 φθηνότερο νομίζω (δεν έχω υπολογίσει το cut-off αλλά νομίζω πως θα το βγάζει το excel). 

Εγω 5-6 ατομα που ξερω τι καινε

Πανω απο 500 τον μηνα δεν ειναι(στις μισες και αν)

Οποτε δεν νομιζω η συντριπτικη πλειοψηφια να ξεπερναει τις 500kw τον μηνα

Ισως μεγαλες οικογενειες που βαζουν πλυντηρια συχνα κλπ η εχουν θερμανση με ρευμα

35 λεπτά πριν, doomnx είπε

Σωστά τα παρατηρείς. Αν η ΤΕΑm-2 είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ΤΕΑm-1, ακόμη κι αν η τελευταία είναι πάνω από το Lu, τότε ο Μηχανισμός Διακύμανσης βγαίνει αρνητικός και θα έχουμε έκπτωση στην Βασική Τιμή Προμήθειας.

Αυτά τα γνωρίζω και τα βλέπω στους υπολογισμούς. Το θέμα είναι ότι με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα (και θεωρώ στους προσεχείς χειμερινούς μήνες), η τιμή της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα βγαίνει πάντα μεγαλύτερη έναντι του τρέχοντος.

Για παράδειγμα η ΤΕΑ του Δεκεμβρίου πρέπει να πέσει ~5€ στο Γ1Ν1 και ~3€ στο Home4All για να μην υπάρχει προσαύξηση. Σήμερα είναι κάτω 1€ σε σχέση με τον Νοέμβρη.

20 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Αυτά τα γνωρίζω και τα βλέπω στους υπολογισμούς. Το θέμα είναι ότι με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα (και θεωρώ στους προσεχείς χειμερινούς μήνες), η τιμή της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα βγαίνει πάντα μεγαλύτερη έναντι του τρέχοντος.

Για παράδειγμα η ΤΕΑ του Δεκεμβρίου πρέπει να πέσει ~5€ στο Γ1Ν1 και ~3€ στο Home4All για να μην υπάρχει προσαύξηση. Σήμερα είναι κάτω 1€ σε σχέση με τον Νοέμβρη.

Για να βγει ο ΜΔ 0 € τον Ιανουάριο, η ΤΕΑ Δεκεμβρίου πρέπει να κλείσει στα 95 €/MWh για το Γ1 και 102.7 €/MWh για το 4All.

1 hour ago, dasnowy said:

Αν το εξοχικό είναι σε "δύσκολη" περιοχή για τον ΔΕΔΔΗΕ τότε στον άλλαξαν για να παίρνουν τις ενδείξεις απομακρυσμένα. Ναι, από το 0 ξεκινάς τώρα. 

Οκ κομπλέ, αυτό σημαίνει ότι τώρα δε τους ξαναστελνω ενδείξεις? Έχουν από μόνοι τους πρόσβαση στο ρολόι?

Με βάση τις τιμές που έχουν ανακοινωθεί για το μπλε (σταθερό) και για το πράσινο για το μήνα Γενάρη, για δυο στόμα με 900 κιλοβατορες το τετράμηνο καλύτερο θεωρείται το πράσινο ; 

δεδομένου ότι ναι μεν έχει διακυμάνσεις αλλά μπορεί να είναι σε χαμηλότερη τιμή από ότι του μπλε 

1 hour ago, doomnx said:

Για να βγει ο ΜΔ 0 € τον Ιανουάριο, η ΤΕΑ Δεκεμβρίου πρέπει να κλείσει στα 95 €/MWh για το Γ1 και 102.7 €/MWh για το 4All.

Μπορείς να γράψεις αναλυτικά τις πράξεις και για τις 2 προγράμματα με τις οποίες καταλήγεις σε αυτά τα συμπεράσματα;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...