GeorgeR1_700 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Καλημέρα σας, μου έδωσε ένας φίλος μου ένα παλιό laptop με windows 7 δανικά για 2 μήνες. Εγώ το πήρα και επειδή κολλούσε υπερβολικά πολύ, είπα να του περάσω τα xubuntu (διανομή linux) χωρίς να του σβήσω τα windows 7 από μέσα. Πριν μπω στην διαδικασία είδα ότι είχε και ένα free dos (που δεν ήξερα τι είναι). Να μην τα πολύ λέω πήγα να περάσω τα xubuntu και τελικά μου έσβησε τα windows 7 (backup είχα ήδη πάρει φυσικά). Οπότε τώρα έχω μέσα τα xubuntu και το free dos. Πέρασε τώρα το 2μηνο και θα του πω αν θέλει να του βάλω πάλι τα windows 7 ή αν θέλει τα xubuntu. Το free dos αν το διαγράψω φαντάζομαι πως δεν θα έχω θέμα. Αν κατάλαβα σωστά είναι απλώς ένα ακόμα λειτουργικό, όπως τα windows, οι διανομές linux, κτλ. Δεν έχει καμία σχέση με το bios, ή γενικά δεν χρειάζεται να υπάρχει για να βοηθάει πχ τα windows 7. Αυτό έχω καταλάβει αλλά θα ήθελα και την δικιά σας γνώμη για να μην κάνω κανένα λάθος και κλειδώσω το laptop διαγράφοντας το free dos... Από την άλλη βέβαια μάλλον δεν είναι δύσκολο να κάνω format χωρίς να διαγράψω το free dos, εγώ το είχα κάνει να με ρωτάει κάθε φορά πιο λειτουργικό θέλω να ανοίγει (μόνο που είχα σβήσει τα windows όπως είπα), απλά τώρα θα πρέπει να βάλω άλλη επιλογή χωρίς να με ρωτάει. Όπως και να χει πάντως αυτά που λέω για το free dos είναι σωστά? To laptop είναι το lenovo b590. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
micos000 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Το Freedos δε χρειάζεται πουθενά. Είναι ένα DOS, δηλαδή με γραμμή εντολών χωρίς παραθυρικό περιβάλλον. Το βάζουν στα λάπτοπ που λένε NoOS, δηλαδή δεν έχουν λειτουργικό κατά την αγορά. Τώρα, έτσι που το έκανες καλά είναι να μιλήσεις με τον φίλο σου και να του πεις τι έγινε και τι θέλει αυτός. Αν θέλει να το αφήσει με ΤΟ xubuntuμ καλώς, άστο έτσι. Αν θέλει windows μπούταρε με το dvd ή το usb των 7 και κατά την εγκατάσταση επέλεξε για περισσότερες επιλογές και διέγραψε όλα τα partitions που έχει και κάνε την εγκατάσταση στον, ενιαίο πλέον, ακαταχώρητο δίσκο. Να ξέρεις ότι τα 7άρια έχουν ένα θέμα με τα updates και πρέπει να εγκατασήσεις κάποιες ενημερώσεις χειροκίνητα πριν το αφήσεις να ψάξει μόνο του για ενημερώσεις. Επίσης θα πρέπει να έχεις έτοιμους του οδηγούς για την κάρτα δικτύου πριν κάνεις το φορμάτ γιατί μπορεί να μην στήσει αυτόματα το wifi. Εγώ θα πρότεινα windows 10. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 3 λεπτά πριν, micos000 είπε Το Freedos δε χρειάζεται πουθενά. Είναι ένα DOS, δηλαδή με γραμμή εντολών χωρίς παραθυρικό περιβάλλον. Το βάζουν στα λάπτοπ που λένε NoOS, δηλαδή δεν έχουν λειτουργικό κατά την αγορά. Τώρα, έτσι που το έκανες καλά είναι να μιλήσεις με τον φίλο σου και να του πεις τι έγινε και τι θέλει αυτός. Αν θέλει να το αφήσει με ΤΟ xubuntuμ καλώς, άστο έτσι. Αν θέλει windows μπούταρε με το dvd ή το usb των 7 και κατά την εγκατάσταση επέλεξε για περισσότερες επιλογές και διέγραψε όλα τα partitions που έχει και κάνε την εγκατάσταση στον, ενιαίο πλέον, ακαταχώρητο δίσκο. Να ξέρεις ότι τα 7άρια έχουν ένα θέμα με τα updates και πρέπει να εγκατασήσεις κάποιες ενημερώσεις χειροκίνητα πριν το αφήσεις να ψάξει μόνο του για ενημερώσεις. Επίσης θα πρέπει να έχεις έτοιμους του οδηγούς για την κάρτα δικτύου πριν κάνεις το φορμάτ γιατί μπορεί να μην στήσει αυτόματα το wifi. Εγώ θα πρότεινα windows 10. Δηλαδή δεν μπορώ να περάσω απλά τα w7, αλλά θέλει δουλίτσα 🙁. Ούτως ή άλλως θα ξαναπεράσω το xubuntu (αν τελικά θέλει να το κρατήσει ο φίλος μου ) γιατί θέλω να αλλάξω τους κωδικούς που του έχω βάλει. Είναι και μόνο 1,5 gb ram για να του βάλω τα w10. Ε καλά δε νομίζω να έχει θέμα να έχει τα xubuntu μιας και το έχει αφήσει εντελώς στην άκρη, άσε που με τα w7 και κολλούσε αλλά δεν έχει και security updates. Αλλά και να μην πειστεί είναι μια ευκαιρία να μάθω και κάτι νέο 🙂 (άσχετα που τα w7 δεν θα μου χρειαστούν ξανά στο μέλλον λογικά). Για μένα το σημαντικότερο είναι να μην πάθει κάτι το laptop με την αφαίρεση του free dos, αλλά εφόσον δεν παίζει κανέναν ρόλο θα το επιχειρήσω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
micos000 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Δεν παίζει κανένα ρόλο στη λειτουργία του λάπτοπ το partition του freedos. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lefstef Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 αν είναι αυτό το λάπτοπ κάτι κάνεις πολύ λάθος. έχει 4 gb ram για απλή χρήση είναι πολύ καλό. αν του βάλετε ένα ssd και windows 10 θα πετάει Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 13 ώρες πριν, lefstef είπε αν είναι αυτό το λάπτοπ κάτι κάνεις πολύ λάθος. έχει 4 gb ram για απλή χρήση είναι πολύ καλό. αν του βάλετε ένα ssd και windows 10 θα πετάει Το ξέρω πως κανονικά είναι με 4 GB ram αλλά τα windows 7 που είδα έβλεπαν μόνο 1.5 GB. Λογικά του είχε καεί η μία ram... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hp8 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 1 ώρα πριν, GeorgeR1_700 είπε Το ξέρω πως κανονικά είναι με 4 GB ram αλλά τα windows 7 που είδα έβλεπαν μόνο 1.5 GB. Λογικά του είχε καεί η μία ram... γιατι να έχει καεί κάποια ραμ ? Πιθανόν να έχει αυτή την ραμ η να έχεις 32 bit λειτουργικό και να βλέπει 1,5GB Αν έχεις ακόμα το xubuntu άνοιξε το τερματικό και δώσε αυτή την εντολή sudo lshw να δεις πόση μνήμη έχεις εγκατεστημενη Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 6 λεπτά πριν, hp8 είπε γιατι να έχει καεί κάποια ραμ ? Πιθανόν να έχει αυτή την ραμ η να έχεις 32 bit λειτουργικό και να βλέπει 1,5GB Αν έχεις ακόμα το xubuntu άνοιξε το τερματικό και δώσε αυτή την εντολή sudo lshw να δεις πόση μνήμη έχεις εγκατεστημενη Θα το δω το απόγευμα που θα μπορώ. Αλλά και πάλι είχα ανοίξει να βλέπω τις επιδόσεις της ram και εκεί έλεγε πάλι 1,5... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lefstef Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 μπορεί να έβλεπες το swap Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, lefstef είπε μπορεί να έβλεπες το swap Όχι το είχε μέσα, "Διαχειριστής εργασιών" λέγεται. Spoiler 4 ώρες πριν, hp8 είπε γιατι να έχει καεί κάποια ραμ ? Πιθανόν να έχει αυτή την ραμ η να έχεις 32 bit λειτουργικό και να βλέπει 1,5GB Αν έχεις ακόμα το xubuntu άνοιξε το τερματικό και δώσε αυτή την εντολή sudo lshw να δεις πόση μνήμη έχεις εγκατεστημενη Και εκεί μου λέει πως είναι 2gb. Να πω εδώ πως ξέχασα να αναφέρω κάτι ασύμαντο. Και στα windows 7 2gb μου έδειχνε ότι είχα αλλά επειδή ξέρω πως τα 0,4gb τα χρησημοποιεί η κάρτα γραφικών, αυτό που μένει είναι 1,6gb ram (1.5 gb στρογγυλά). Επίσης του έχω βάλει 64bit λειτουργικό. Επεξ/σία 31 Ιουλίου 2020 από GeorgeR1_700 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hp8 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 1 ώρα πριν, GeorgeR1_700 είπε Όχι το είχε μέσα, "Διαχειριστής εργασιών" λέγεται. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Και εκεί μου λέει πως είναι 2gb. Να πω εδώ πως ξέχασα να αναφέρω κάτι ασύμαντο. Και στα windows 7 2gb μου έδειχνε ότι είχα αλλά επειδή ξέρω πως τα 0,4gb τα χρησημοποιεί η κάρτα γραφικών, αυτό που μένει είναι 1,6gb ram (1.5 gb στρογγυλά). Επίσης του έχω βάλει 64bit λειτουργικό. άρα όλα καλά Δεν έχουν πρόβλημα οι μνήμες Απλα πρέπει να προσθέσεις αν ισχύει ότι δέχεται 4 gb Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Μόλις τώρα, hp8 είπε άρα όλα καλά Δεν έχουν πρόβλημα οι μνήμες Απλα πρέπει να προσθέσεις αν ισχύει ότι δέχεται 4 gb Δε νομίζω να το είχε αγοράσει με 2gb ram, και δεν παίζει να την έβγαλε μιας και δεν ξέρει από αυτά. Λογικά κάηκε αλλά όπως και να έχει, εν τέλη είναι με 1,5 gb ram. Δε νομίζω να του βάλει ram καθώς το έχει παρατημένο στην άκρη (έχει άλλο laptop, για αυτό) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
micos000 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Share Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 2 ώρες πριν, GeorgeR1_700 είπε Λογικά κάηκε Αυτό δεν ...παίζει. Αν έχει δύο ντιμάκια και το ένα έχει πρόβλημα τότε δε θα δουλεύει σωστά το λάπτοπ και θα έχει συχνές μπλέ οθόνες και επανεκκινήσεις. Μπορείς πολύ απλά να κατεβάσεις το cpu-z και να το τρέξεις (έχει και portable zip έκδοση). Στην καρτέλα memory να δεις πόση μνήμη έχει εγκατεστημένη και στην καρτέλα spd μπορείς να ελέγξεις πόσες μπάνκες έχει για μνήμη και σε ποιες από αυτές έχει τοποθετημένα ντιμάκια. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 1 Αυγούστου 2020 37 λεπτά πριν, micos000 είπε Αυτό δεν ...παίζει. Αν έχει δύο ντιμάκια και το ένα έχει πρόβλημα τότε δε θα δουλεύει σωστά το λάπτοπ και θα έχει συχνές μπλέ οθόνες και επανεκκινήσεις. Μπορείς πολύ απλά να κατεβάσεις το cpu-z και να το τρέξεις (έχει και portable zip έκδοση). Στην καρτέλα memory να δεις πόση μνήμη έχει εγκατεστημένη και στην καρτέλα spd μπορείς να ελέγξεις πόσες μπάνκες έχει για μνήμη και σε ποιες από αυτές έχει τοποθετημένα ντιμάκια. Θυμάμαι πως το είχα δει και μέσω bios αλλά θα δοκιμάσω και το cpuz. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeR1_700 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 1 Αυγούστου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα σας, να πω κάτι που ξέχασα να αναφέρω χθες προς απάντηση του micos000, δεν έχει θέματα το laptop (δηλ δεν έχει επανεκκινησεις, μπλε οθόνες κτλ). Απλα κολλάει το ποντίκι αν του ανοίξω το firefox για λίγα δευτερόλεπτα, μετά ξεκολλάει μέχρι να googlάρω κάτι, εκεί πάλι θα κολλήσει για λίγα δεύτερα (αυτό προφανώς γίνεται λόγω της χαμηλής ram). Τώρα όσο για τα υπόλοιπα, το cpuz δεν υπάρχει για linux. Δοκίμασα το cpu-g αλλά δεν μπορεί για κάποιον λόγο να μου το ανοίξει. Έλεγα να το δοκιμάσω με i-nex, αλλά για να είμαι σίγουρος καθώς δεν έχω ασχοληθεί πολύ με xubuntu πέρα από τα βασικά, για να βάλω το i-nex να το κάνω με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν στα ubuntu? Το cpu-g το έκανα όπως το κάνανε στα ubuntu και τώρα δεν μπορεί καν να απεγκατασταθεί (αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο, καθώς θα μπορέσω να βρω την λύση αλλά ούτως ή άλλως θα πάει για format). Βέβαια θα δοκιμάσω και το cpu-x. Όλα αυτά που αναφέρω δεν υπάρχουν στο store του xubuntu. Μήπως να του κάνω ένα memtest 86 να τελειώνω? Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2020 από GeorgeR1_700 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα