Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στο forum , έχω αγοράσει την Arielli KM-540BS από μία προσφορά του e-shop (έπαιζε στα 47,9 και είχε ανέβει αντίστοιχο νήμα στις προσφορές) και ξεκίνησα σιγά σιγά να φτιάχνω τον δικό μου espresso στο σπίτι.

Από τότε έχω δει αρκετά βίντεο και ψαχτεί γενικότερα με το πως μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του καφέ. 

Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει όλους τους καφέδες από τα Coffe Island με βαθμό κοπής 2,2 (στους grinders των coffee island). Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως είναι ότι η κάθε ποικιλία μου δίνει και διαφορετική ροή. Κάποιες φορές έχω μεγάλη ροή, με 17 γραμμάρια καφέ παίρνω 40 γραμμάρια σε 10 δευτερόλεπτα, άλλες λίγο πιο νορμάλ δηλαδή πάλι με 17 γραμμάρια in και 40 out στα 25 δευτερόλεπτα , αλλά ποτέ μα ποτέ δεν έχω consistent αποτελέσματα.

Για τον παραπάνω λόγο αλλά και επειδή έχω διαβάσει ότι ο καφές χάνει τα αρώματα του σε λίγα λεπτά μετά την άλεση, σκοπεύω να αγοράσω τον δικό μου χειροκίνητο μύλο.

Από την στιγμή λοιπόν που θα αγοράσω μύλο, συγκεκριμένα έχω καταλήξει στον CrushGrind Brazil, σκέφτομαι ότι ήρθε και η ώρα να αλλάξω το pressurised basket με το οποίο ήρθε η μηχανή σε ένα non pressurised.

Η ερώτηση μου είναι, έχει κανείς από εσάς κάνει αυτό το upgrade στην δικιά του Arielli συσκευή; Εάν ναι , μπορείτε να μου παραθέσετε ένα link από το basket που έχετε αγοράσει;

Σας ευχαριστώ πολύ 

 

 

Δημοσ.

Αν πιστεύεις ότι αξίζει να μπεις σε κόπο και χρήμα με μυλους, baskets, κοπές κλπ με την arielli γελάει ο κόσμος. Μια μηχανή χωρίς boiler ή έστω χωρίς thermoblock. Φιλικά πάντα. 

  • Like 4
  • Sad 1
Δημοσ.

Δηλαδή τι μηχανή χρειάζομαι για να ξεκινήσω να ενδιαφέρομαι για κοπές, μύλους, baskets και για το χόμπυ γενικότερα; 

Είμαι νέος στον χώρο, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου στο παρελθόν πριν την αγορά της Arielli, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να ξεκινήσω με μια ακριβή μηχανή για να μάθω τα βασικά, πίνοντας ταυτόχρονα και έναν νόστιμο καφέ. Δεν λέω ότι θα αγγίζει σε ποιότητα μιας έστω Gaggia Classic αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις τον καφέ που παίρνεις ακόμα και από μια φθηνή μηχανή σαν αυτή.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, TrevieL είπε

Δηλαδή τι μηχανή χρειάζομαι για να ξεκινήσω να ενδιαφέρομαι για κοπές, μύλους, baskets και για το χόμπυ γενικότερα; 

Gaggia Classic

Απάντησες μόνος σου στην ερώτηση σου. Αυτή είναι το ελάχιστο. Δεν είμαι φανατικός της διαδικασίας αλλά αν θες μυλους κλπ κλπ από αυτή και πάνω. Αλλιώς βρες ένα καφέ έτοιμο κομμένο να σου αρέσει και φτιάχνε. Αποψη μου πάντα μην παρεξηγηθώ. 

  • Like 2
  • 8 μήνες μετά...
Δημοσ.

Επειδή τυχαίνει να έχω το ιδιο θέμα και θέλω να μετατρέψω την arielli km 501b και διαβαζω οτι θεωρητικά γίνεται η μετατροπή σε non pressurized. Ωραια όλοι λέτε για πρωτο κλασατες μηχανές για εσπρεσαρα και για μηχανες τπου gaggia και αλλες που ξεκινας με ενα ταβανι 300 ευρω και πας ακομα και σε χιλιαδες ευρω. Εχω λοιπόν το ευλογο ερώτημα σε όλους τους "pro". Εχει πραγματικά κανείς πιεί απο μια φθηνη non presurized και επειτα σε μια gaggia να πει ρεαλιστικα αποτελεσματα? να πει ρε παιδι μου πολυ μαπα ο καφε σου ρε φιλος με το φθηνο μυλο και τη φθηνη μηχανη. η απλά ολοι κανουν φλεξ τις ακριβούτσικες μηχανές τους και τον ακριβό μύλο λεγοντας οτι μονο ε΄τσι πινεις εναν αξιοπρεπή εσπρεσο σπιτακι σου? ειλικρινά το έχω μεγάλη απορρία ευχαριστώ για το παραληριμα που ειδατε

Δημοσ.
6 ώρες πριν, timwros3 είπε

Επειδή τυχαίνει να έχω το ιδιο θέμα και θέλω να μετατρέψω την arielli km 501b και διαβαζω οτι θεωρητικά γίνεται η μετατροπή σε non pressurized. Ωραια όλοι λέτε για πρωτο κλασατες μηχανές για εσπρεσαρα και για μηχανες τπου gaggia και αλλες που ξεκινας με ενα ταβανι 300 ευρω και πας ακομα και σε χιλιαδες ευρω. Εχω λοιπόν το ευλογο ερώτημα σε όλους τους "pro". Εχει πραγματικά κανείς πιεί απο μια φθηνη non presurized και επειτα σε μια gaggia να πει ρεαλιστικα αποτελεσματα? να πει ρε παιδι μου πολυ μαπα ο καφε σου ρε φιλος με το φθηνο μυλο και τη φθηνη μηχανη. η απλά ολοι κανουν φλεξ τις ακριβούτσικες μηχανές τους και τον ακριβό μύλο λεγοντας οτι μονο ε΄τσι πινεις εναν αξιοπρεπή εσπρεσο σπιτακι σου? ειλικρινά το έχω μεγάλη απορρία ευχαριστώ για το παραληριμα που ειδατε

Ότι πληρώσεις παίρνεις. Εγω ανέβηκα σε μηχανή και καφέ. Καμμία σχέση με πριν. Καλως κακώς ετσι είναι.

  • Like 2
Δημοσ.

@isimΑυτό θέλω να διαπιστώσω και περιμένω παραγκελία 51mm ελευθερο μπασκετ και μύλο graef για να δω τι αποτελέσματα θα έχω. Εαν όντως φταιει η μηχανή και δεν δω καμία βελτίωση (εφόσον μαθω κοψιμο καφε,tamper σωστο και ελευθερο καλαθακι χρήση) , τότε θα πώ ναι είχατε δίκιο ότι εκανα ειναι μαπα, και πρεπει να σκάσω 300+ ευρώ για να δώ εσπρεσο. Οταν βλέπω απόλυτα σχόλια χωρίς δικαιολόγηση δε μπορώ να τα καταπιώ αμάσιτα όλα. Είμαι αρχάριος στο καφέ αλλά δεν ειναι όλοι σε θέση να σκανε 500αρια για να κανουνς κ@υλες. Είδα αρκετά βιντεάκια με τη μοντα ελευθερο μπασκετ σε δελονγκι 680-685 και είπαν οτι έιχε σημαντική διαφορά. Δεν απαιτω 10/10 εσπρεσο γευση με φθηνή μηχανή, αλλά εφοσον γινεται φθηνα μοντα για βελτιωση γεύσης και επίγευσης εφοσον μιλάμε για 1 καφεδάκι την ημέρα γιατί οχι! 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, timwros3 είπε

@isimΑυτό θέλω να διαπιστώσω και περιμένω παραγκελία 51mm ελευθερο μπασκετ και μύλο graef για να δω τι αποτελέσματα θα έχω. Εαν όντως φταιει η μηχανή και δεν δω καμία βελτίωση (εφόσον μαθω κοψιμο καφε,tamper σωστο και ελευθερο καλαθακι χρήση) , τότε θα πώ ναι είχατε δίκιο ότι εκανα ειναι μαπα, και πρεπει να σκάσω 300+ ευρώ για να δώ εσπρεσο. Οταν βλέπω απόλυτα σχόλια χωρίς δικαιολόγηση δε μπορώ να τα καταπιώ αμάσιτα όλα. Είμαι αρχάριος στο καφέ αλλά δεν ειναι όλοι σε θέση να σκανε 500αρια για να κανουνς κ@υλες. Είδα αρκετά βιντεάκια με τη μοντα ελευθερο μπασκετ σε δελονγκι 680-685 και είπαν οτι έιχε σημαντική διαφορά. Δεν απαιτω 10/10 εσπρεσο γευση με φθηνή μηχανή, αλλά εφοσον γινεται φθηνα μοντα για βελτιωση γεύσης και επίγευσης εφοσον μιλάμε για 1 καφεδάκι την ημέρα γιατί οχι! 

Συμφωνω για το θεμα κοστους που λες. Τωρα θα καταλαβεις τι σημαινει σε τι χρειαζεται ο ελεγχος θερμοκρασιας, και το να εχεις και να μπορεις να ρυθμισεις μια συνεχομενη θερμοκρασια κατα τη διαρκεια της εκχυλισης (PID). Αν δεν υπαρχει συνεπεια σε αυτα θα εχεις ξυνο καφε.

Το αλλο που πρεπει να δεις ειναι η ποσοτητα καφε σε γραμμαρια/χρονο εκχυλισης. Αν ειναι πολυ ψιλο το κοψιμο ισως να μην εχει αρκετη πιερση η μηχανη σου και να μην εκχυλιζει, η να ειναι πολυ χοντρο και να ειναι πολυ γρηγορη η εκχυλιση.

Ολες αυτες τις παραμετρους το pressurized καλαθακι τις κρυβει.

  • Like 1
Δημοσ.

@isimαυτο για το boiler και τον ελεγχο θερμοκρασίας είδα οτι το εχουν τα ακριβότερα μοντέλα και λογικά υπάρχει λόγος διότι ελεγαν οτι η καλυτερη θερμοκρασια ειναι στους 88 βαθμους κελσιου +/-1 νομιίζω. έχω ζυγαριά γραμαριων και έχω δει ποσα γραμαρια εσπρεσο θέλει το καλαθάκι (πιστευω,νομίζω απτα βιντεακια π ειδα).
Η μηχανή διαφιμίζει 15 bar (γνωρίζοντας οτι είναι μαρκετινγκ τα πολλα bar και θες ιδανικα 9 bar για την εκχυλιση απο τι εχω καταλαβει επισης). Το κόψιμο έχω δει 2-3 βαθμους κοψίματος νομιζω ο πειραματισμος θα μου δείξει τι βγαίνει και πως.
Όντως το Pressurized απο τι κατάλαβα έχει ταβανι και δεν πας παραπάνω , απλά θέλω να το δω με τα μάτια μου και ας κάνω κρας τεστ με τη φθηνούλα μηχανή. Νόμιζω οτι ο μύλος δεν ειναι κακη επενδυση. 
Επίσης ασχετο αλλα ο πρώτος καφες εγινε με buondi yellow bourbon και φιλος πρωην μπαριστας ενθουσιαστηκε με το αποτέλεσμα, μαζι και εγω έχοντας πιει εξω απειρους καμενους και νερουλιασμενους εσπρεσο. Αυτα 😅😅

Για τους μη πιστούς 

 

 

Δημοσ.
Στις 20/7/2020 στις 4:36 ΠΜ, TrevieL είπε

Δηλαδή τι μηχανή χρειάζομαι για να ξεκινήσω να ενδιαφέρομαι για κοπές, μύλους, baskets και για το χόμπυ γενικότερα; 

Είμαι νέος στον χώρο, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου στο παρελθόν πριν την αγορά της Arielli, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να ξεκινήσω με μια ακριβή μηχανή για να μάθω τα βασικά, πίνοντας ταυτόχρονα και έναν νόστιμο καφέ. Δεν λέω ότι θα αγγίζει σε ποιότητα μιας έστω Gaggia Classic αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις τον καφέ που παίρνεις ακόμα και από μια φθηνή μηχανή σαν αυτή.

μη μασας γινεται να βελτιωθει ο καφές

Δημοσ.

Αφού είσαι λάτρης του καφέ και μετράς τα δευτερόλεπτα της κάθε σταγόνας, θα πάρεις μια μηχανή υπεραυτοματη, να σου κόβει τον καφέ σε κάθε δόση , στην πυκνότητα και την ποσότητα που σου αρέσει και θα βγαίνει όπως θέλεις. Μια Magnifica είναι αρκετή. Ναι κοστίζει 300€ περίπου, αλλά αν καταναλώνεις 1 κιλό καφέ τον μήνα , τότε τα αξίζει τα λεφτά της.

Μην παίρνεις καφέδες από coffee island, ειδικά από την στιγμή που τους δοκίμασες όλους και δεν σου άρεσε κάποιος πάρα πολύ.

Μόλις μπεις στο τρυπάκι του φρεσκοκομμενου καφέ κάθε πρωί , με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, δεν θα ξαναφυγεις.

Επειδή είχα αλλάξει πάνω από 7 μηχανές τα τελευταία 16 χρόνια, όταν πήγα στη υπεραυτοματη , ησύχασα και Ναι βρήκα την ποιότητα που θέλω. Κάπου στα 10 χρόνια, είχα κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό στα λεφτά που έχω ξοδέψει σε καφέ, ήταν πάνω από 3000€. Οπότε αν είναι μια απόλαυση που σου αρέσει, επενδυσε σε αυτήν.

  • Like 2
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν απευθύνεσαι σε μενα αλλα οταν θα είμαι άνετος οικονομικά θα επιχειρήσω επένδυση σε μία καλύτερη μηχανή. Δεν λεω ότι αμφισβητώ τους παντες που εχουν εμπειρία χρονών φτιαζοντας εσπρεσσο καφε, αλλα δηλώνω μπουχτιζμένος απο σχόλια τύπου πουλα το, δε κανει τιποτα,αν δε δωσεις 500 ευρω δε πινεις εσπρεσο κτλπ. λες και ειδικά αυτή τη περίοδο που διανύουμε τα λευτά ειναι στραγάλια. Οποιος το επιχειρησε με γεια του με χαρα του και προς τιμήν του. 

  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, timwros3 είπε

Δεν ξέρω αν απευθύνεσαι σε μενα αλλα οταν θα είμαι άνετος οικονομικά θα επιχειρήσω επένδυση σε μία καλύτερη μηχανή. Δεν λεω ότι αμφισβητώ τους παντες που εχουν εμπειρία χρονών φτιαζοντας εσπρεσσο καφε, αλλα δηλώνω μπουχτιζμένος απο σχόλια τύπου πουλα το, δε κανει τιποτα,αν δε δωσεις 500 ευρω δε πινεις εσπρεσο κτλπ. λες και ειδικά αυτή τη περίοδο που διανύουμε τα λευτά ειναι στραγάλια. Οποιος το επιχειρησε με γεια του με χαρα του και προς τιμήν του. 

Δεν είπα ποτέ 'πουλα το' , ούτε νομίζω πως υπάρχει λόγος να αντιδρας έτσι. Φυσικά αναφέρθηκα στο αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ, μπορεί και του αξίζει να πάρει μια καλή μηχανή εσπρέσο. Εννοείται δεν θα την πάρει με το καλημέρα. Μετά απο 14 χρόνια πήρα και εγώ την καλή μου την μηχανή. Ούτως ή άλλως αν πίνεις καφέ σπίτι, στην δουλειά, στην βόλτα σου από τον καφέ σπίτι σου, την απόσβεση την κάνεις πιο γρήγορα. Ποσό μάλλον αν μαζεύεις και την παρέα σου σπίτι και κερνάς καφεδάκια.

 Αλλά ναι, αν δεν δώσεις 200-300€ για μηχανή εσπρέσο, δεν θα φτάσεις την ανώτερη ποιότητα που θέλεις. Ούτως ή άλλως οι καφέδες κοστίζουν πιο πολύ.

  • Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, SilentVoice είπε

Δεν είπα ποτέ 'πουλα το' , ούτε νομίζω πως υπάρχει λόγος να αντιδρας έτσι. Φυσικά αναφέρθηκα στο αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ, μπορεί και του αξίζει να πάρει μια καλή μηχανή εσπρέσο. Εννοείται δεν θα την πάρει με το καλημέρα. Μετά απο 14 χρόνια πήρα και εγώ την καλή μου την μηχανή. Ούτως ή άλλως αν πίνεις καφέ σπίτι, στην δουλειά, στην βόλτα σου από τον καφέ σπίτι σου, την απόσβεση την κάνεις πιο γρήγορα. Ποσό μάλλον αν μαζεύεις και την παρέα σου σπίτι και κερνάς καφεδάκια.

 Αλλά ναι, αν δεν δώσεις 200-300€ για μηχανή εσπρέσο, δεν θα φτάσεις την ανώτερη ποιότητα που θέλεις. Ούτως ή άλλως οι καφέδες κοστίζουν πιο πολύ.

Το δέχομαι. Αυτό κάνω πίνω εγώ,κερνάω οικογένεια,φιλους γενικα φευγουν γρήγορα τα 250g. Δεν αντιδράω συγκεκριμένα σε εσένα έτσι, ειναι μια γενική αντίδραση στο αν τυχον διαβάσουν το σχόλιο μου ελιτιστες του καφε. Είναι σαν ενας καγκουρας που σου λεει αμα δε παρεις τζαπαν δεν οδηγας αμαξι. Και ειναι το σημειο που θες να πεις, δεν είμαστε όλοι διατεθιμένοι να τα σκάμε για τρελες,αλλα τον αφηνεις τα μιλαει. Τελος παντων να μη μακρυγορώ. Όντως ο στοχος μου ειναι για μία μηχανη με boiler σταθερη θερμοκρασια οταν οικονομικά το σηκώσω. Για τωρα εχει μοντα του φτωχου με ελευθερο καλαθακι και εναν τιμιο (παροτι με λιγα αρνητικα) graef cm 702 grinder για να δουμε διαφορα προ κομενου και φρεσκο κομενου καφε. Συμφωνω σε οσα λες

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...