Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Boubis1411 είπε

Αν εισαι δημόσιος μπορείς να πάρεις δάνειο άνετα. 

Η δόση λογικά είναι ίση με το μηνιαίο ενοίκιο αλλά πλέον αν έχεις εισόδημα κάτω των 17500 με δύο παιδιά παίρνεις 175 επιδότηση από το κράτος, ψιλό συμφέρει έτσι να νοικιαζεις ένα σπίτι των 400 ευρώ. 

Το λογικά θα μου το πεις όταν δοκιμάσεις. 

Με 100.000 τι σπίτι αγοράζεις; 

Με το επιτόκιο φτάνει στην αποπληρωμή να έχεις δώσει 150.000€.

• Απαντ. 89
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 minutes ago, karaLRS said:

Στην αποπληρωμή θα έχεις δώσει ένα σημαντικό ποσοστό επάνω από το δανειζόμενο κεφάλαιο, ωστόσο συγκριτικά με το ενοίκιο εξακολουθείς να είσαι καλύτερα. Στο νοίκι θα έχεις πετάξει το 100% του ποσού στα σκουπίδια (ή στις καταθέσεις του ιδιοκτήτη, όπως το δει κανείς). 

Τώρα, όσον αφορά το ύψος της δόσης συγκριτικά με το ενοίκιο, αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ωστόσο και η επισφάλεια που ονομάζεται αύξηση ενοικίου στο μέλλον (πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύ έντονα και ο TS επί του παρόντος - και μιλάμε για ποσοστό αύξησης 25%+ για το ίδιο πρακτικά σπίτι! ), έξοδα μετακομίσεων και αντίστοιχες φθορές, καθώς και το (ανυπολόγιστο) ψυχικό κόστος των συνεχών - κι ενίοτε ξαφνικών - μετακινήσεων. 

Επεξ/σία από DrFreeman
Typos
  • Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, karaLRS είπε

Ενώ με ένα ενοίκιο των 400 -που δεν θα είναι πάντα τόσο- θα έχεις δώσει πάλι 150 σε 30 χρόνια και δεν θα έχεις τίποτε!

Αλλά θα έχεις τη χαρά να αλλάζεις σπίτι και γειτονιά και να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματά σου πετώντας ό,τι έχει χαλάσει από τις μετακομίσεις!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, SB_1957 said:

Αλλά θα έχεις τη χαρά να αλλάζεις σπίτι και γειτονιά και να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματά σου πετώντας ό,τι έχει χαλάσει από τις μετακομίσεις!

Αυτό που το πας!

Κι επιπροσθέτως bonus: ευκαιρία για shopping (κι άλλα έξοδα...) μετά τα ξεκαθαρίσματα. 

Επεξ/σία από DrFreeman
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν εισαι σε αδιεξοδο.Θα μπορουσες νασουν Ιδ υπ κ να μη ξερεις τι ξημερωνει σε 1-2 χρονια.Τωρα εχεις μεγαλο αβανταζ που εισαι ΔΥ.Τεραστιο.Γιγαντιαιο.Δε τιθεται θεμα ενοικιασης.Επρεπε ναχες βαλει ηδη δανειο για δικο σου σπιτι με 5μελη οικογενεια..Στη χειροτερη να δουλεψει κ η γυναικα,η να τσονταρουν τα πεθερικα.Οπως τα φερνες βολτα με 410 νοικι φτιαξε δανειο με τοσα κ ας ειανι 10 χρονια παραπανω.ΔΥ εισαι δεν αλλαζει κατι.

Επεξ/σία από magicnumbers
  • Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, magicnumbers είπε

Δεν εισαι σε αδιεξοδο.Θα μπορουσες νασουν Ιδ υπ κ να μη ξερεις τι ξημερωνει σε 1-2 χρονια.Τωρα εχεις μεγαλο αβανταζ που εισαι ΔΥ.Τεραστιο.Γιγαντιαιο.Δε τιθεται θεμα ενοικιασης.Επρεπε ναχες βαλει ηδη δανειο για δικο σου σπιτι με 5μελη οικογενεια..Στη χειροτερη να δουλεψει κ η γυναικα,η να τσονταρουν τα πεθερικα.Οπως τα φερνες βολτα με 410 νοικι φτιαξε δανειο με τοσα κ ας ειανι 10 χρονια παραπανω.ΔΥ εισαι δεν αλλαζει κατι.

Δεν είναι τόσο απλό,πλέον δεν δίνουν τόσο εύκολα δάνεια,τουλάχιστον σε σχέση με προ κρίσης,αλλά συμφωνώ δάνειο η έστω έπρεπε να εξεταστεί ως ενδεχόμενο (δεν ξέρω αν είχε γίνει).

Δημοσ.
2 ώρες πριν, DrFreeman είπε

Προφανώς είναι διαφορετικές οι ανάγκες και ο προγραμματισμός σας. Π.χ. αδυνατώ να καταλάβω γιατί χρειάζεστε 6000 ετησίως για ασφάλεια υγείας δύο ατόμων και υποθέτω πως έχετε κάποια πολύ εξειδικευμένα και πλούσια προγράμματα.

Επειτα ο πολύ υψηλός ΕΝΦΙΑ σημαίνει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω πως πιθανότατα αποφέρει και αξιόλογα εισοδήματα. Ενδεχομένως να σας σύμφερε να πουλήσετε μέρος των ακινήτων και να επενδύσετε σε κάτι διαφορετικό. Από την άλλη το θέμα της θέρμανσης δεν λύνεται με κάτι αποδοτικότερο; Π.χ. φυσικό αέριο;

Η ασφάλεια είναι από ισόβιο συμβόλαιο που το κάναμε το 2003, γιατί δεν εργαζόταν κανένας μας και ήμασταν ανασφάλιστοι, το θέμα είναι οτι αυξήθηκαν πάρα πολύ τα ασφάλιστρα με τα χρόνια, εγώ πλέον ως ανασφάλιστος τώρα καλύπτομαι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά πρατικά με τους χρόνους αναμονής είναι πολύ δύσκολο να κάνω κάτι εκεί και τελικώς να προσφύγω στα ιδιωτικά, απ' την άλλη η ασφαλιστική δεν με καλύπτει σε τίποτα προυπάρχον..... Ο ΕΝΦΙΑ προέρχεται από ένα τεράστιο διατηρητέο 100+ ετών που μου το άφησε ο πατέρας μου, ζούμε από το νοίκι σε έναν όροφο του σπιτιού και από ένα άλλο διαμέρισμα της μητέρας μου, δυστυχώς η πιθανότητα πώλησης του ακινήτου είναι μηδαμινή, πολλές φθορές και μεγάλο κόστος συντήρησης υποχρεώσεις και άλλα βάρη, υποβαθμισμένη περιοχή, για να μπει αέριο μόνο στον δικό μας όροφο θέλει αρκετά λεφτά και δεδομένου οτι υπάρχουν προβλήματα που θα χρειαστεί να καλυφθούν κάποια στιγμή π.χ πτώσεις σοβάδων σε μπαλκόνι κτλ, τα κρατάμε στην άκρη .

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, magicnumbers said:

Προφανώς και είναι σε πλεονεκτική θέση ως ΔΥ. Παρόλα αυτά, εδώ υπάρχουν δύο μύθοι:

α) του καλοπληρωμένου ΔΥ. Στα 980€ καθαρά δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτό που νομίζουν κάποιοι που έχουν λαμβάνειν οι ΔΥ. 

β) πως η τράπεζα θα σου δώσει όσο δάνειο θέλεις αν είσαι ΔΥ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο: το εισόδημα θα καθορίσει το ύψος του μέγιστου δανείου και στην προκειμένη περίπτωση, με ετησιο εισόδημα κάτω των 13Κ προφανώς μιλάμε για συνολικό δάνειο πολύ κάτω από τις 100Κ. Δεν βρίσκεις σπίτι με αυτά τα χρήματα.

Επεξ/σία από DrFreeman
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, DrFreeman είπε

β) πως η τράπεζα θα σου δώσει όσο δάνειο θέλεις αν είσαι ΔΥ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο: το εισόδημα θα καθορίσει το ύψος του μέγιστου δάνειο και στην προκειμένη περίπτωση, με ετησιο εισόδημα κάτω των 13Κ προφανώς μιλάμε για συνολικό δάνειο πολύ κάτω από τις 100Κ. Δεν βρίσκεις σπίτι με αυτά τα χρήματα.

Ισχύει εκτός αν έχεις κάποιο ποσό στην άκρη για προκαταβολή και δανείζεσαι το υπόλοιπο.

Δημοσ.
13 minutes ago, Dark_Nightfall said:

Ισχύει εκτός αν έχεις κάποιο ποσό στην άκρη για προκαταβολή και δανείζεσαι το υπόλοιπο.

Νομίζω ανέφερε πως οι καταθέσεις είναι περί τα 15Κ. Ίσως βοηθήσει, αν και νομίζω πως δε θα κάνει σπουδαία διαφορά, είναι μικρό το ποσόν.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, johnieXoX είπε

Η ύπαρξη μετρητών για προκαταβολή βελτιώνει τις πιθανότητες έγκρισης δανείου, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητη.

Το βασικό, πέρα φυσικά από τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεων από τον δανειολήπτη, είναι η τιμή πώλησης και η αξία που θα βγάλει ο εκτιμητής της τράπεζας.

Ας πούμε ότι βρίσκεις ένα σπίτι που πωλείται 70.000 €. Η τράπεζα σου δανειοδοτεί μέχρι το 70% της αξίας που βγάζει ο εκτιμητής της. Αν ο εκτιμητής της τράπεζας εκτιμήσει πως το σπίτι αξίζει 100.000 € υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σου εγκριθεί δάνειο 70.000 €, όσο δηλαδή είναι η αξία του σπιτιού, χωρίς να χρειαστεί εσύ να δώσεις λεφτά για προκαταβολή. Δεν είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο, αλλά αν βρεις μια ευκαιρία μπορεί να γίνει και έχει γίνει.

Καταρχήν το να βρεις τόσο μεγάλη ευκαιρία - δλδ 30% κάτω από την εμπορική αξία - είναι πολύ απίθανο (μη πω αδύνατο), αλλά και να τη βρεις σίγουρα ο πωλητής θα θέλει άμεσα μετρητά και δεν θα περιμένει τουλάχιστον 2 μήνες που απαιτούνται για έγκριση/εκταμίεση του δανείου.

Αλλά εκτός από το παραπάνω υπάρχει κιάλλο θέμα, η τράπεζα στο παράδειγμα σου για να εκταμιεύσει τις 70.000€ του δανείου θα πρέπει πρώτα και να δει ότι έχεις κάνει κατάθεση την προκαταβολή των 30.000€ στο λογαριασμό του πωλητή, αλλά και τα συμβόλαια με τίμημα 100.000€ (άρα θα πρέπει να πληρώσεις υπερτιμημένους όλους τους φόρους και τα έξοδα).

Αυτό που περιγράφεις γινόταν παλιότερα, τώρα πλέον έχουν σφίξει τα πράγματα.

Δημοσ.

Πρέπει να αυξήσεις το οικογενειακό σου εισόδημα, είτε αυτό σημαίνει δεύτερη δουλειά για εσένα είτε να βγεί η γυναίκα σου στην δουλειά.

Ένας από τους 3 κύριους λόγους για τα αυξημένα ενοίκια είναι το επίδομα ενοικίου, κακώς το έχασες, δες τι μπορεί να γίνει και από πότε μπορείς να το πάρεις.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, DrFreeman είπε

Αν είσαι από Θεσσαλονίκη φαντάζομαι πως ξέρεις ότι ένα σπίτι του 1985 δεν το λες παλιό :)

Πρακτικα του 2000 θεωρούνται νεόδμητα έτσι όπως είναι το σύνολο των πολυκατοικιών (Το 60% των κτιρίων είναι από τη δεκαετία του 1970 και πίσω...)

350 για τρία δωμάτια ακούγεται τρομερή τιμή, δεν ξέρω τι συμφωνία έχεις κάνει βέβαια. Όπως και ο TS όμως, αδυνατώ να βρω κάτω από τα 500 αυτή τη στιγμή, στη ευρύτερη περιοχή της Αν. Θεσσαλονίκης, με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Καταρχήν δεν έχουμε αέριο.... Θερμοσυσσωρευτες έχουμε. Δεύτερον δεν έχουμε κουφώματα καινούρια... 

Είπε ότι στην 3ετια πάνω θα μας βάλει οκ. 

Γενικα όμως είναι καλό σπίτι και πάρκινγκ κάτω στην τιμή μέσα. 

7 ώρες πριν, karaLRS είπε

Μια χαρά σπίτι Θεσσαλονίκη παίρνεις με 100 χήνες. Μην ψάχνεις πολυτέλειες.... Πάρε ένα σπίτι να ζεις 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Βεβαια όταν έχεις δικό σου σπίτι δεν σταματάνε τα έξοδα.Και φόροι υπάρχουν,και αβαρίες θα έχει,και συντήρηση θα θέλει.

Συνυπολογίζοντας κι αυτά, νομίζω πως παραμένει αρκετά συμφέρουσα η αγορά σπιτιού στη Ελλάδα σήμερα - από οικονομικής άποψης αλλά και ποιότητας ζωής.

Το πρόβλημα νομίζω πως εντοπίζεται στη δυνατότητα αγοράς (έκδοση/έγκριση δανείων).

Δεν κρίνω από την αγορά άλλων χωρών. Π.χ. εσύ που νομίζω πως ζεις UK, προφανώς εκτιμάς τη δυνατότητα ευελιξίας του ενοικίου. Διότι σήμερα είσαι Κάρντιφ, σε δύο χρόνια Λονδίνο και σε 5 χρόνια Εδιμβούργο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο για μένα.

Επιπλέον όπως προανέφερα, το ενοίκιο είναι πολύ πιο ασταθές από τη δόση του στεγαστικού. Πλήρωνω ενοίκιο ~400€ τόσα χρόνια και ξαφνικά διαπιστώνω πως πρέπει να ψάξω ξανά σπίτι και τίποτα δεν είναι κάτω από τα 550€, αν θέλω να διατηρήσω τη βασική ποιότητα ζωής της οικογένειας που είχαμε μέχρι τώρα.

8 ώρες πριν, magicnumbers είπε

Αναγνωρίζω πως το να είσαι ΔΥ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο δε διορθώνει όλα τα προβλήματα. Η σύζυγος αδυνατεί να βρει εργασία - ακόμη κι αν έβρισκε όμως, τα πεθερικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως μπορούν να αναλάβουν full time το βάρος όλων των παιδιών, έχουν και μια ηλικία.

Επιπλέον, το να συζητήσουμε για βοήθεια από γυναίκα, είναι εντελώς ασύμφορο. Βάσει των μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα σήμερα και στις θέσεις που θα μπορούσε να απασχοληθεί η σύζυγος, ότι παίρνει θα πρέπει να το δίνει στη γυναίκα. Μία η άλλη. Ίσως όταν μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά και υπάρχει κανονικό πρόγραμμα σχολείου.

Συμφωνώ όμως ότι η αγορά είναι μάλλον με διαφορά πιο συμφέρουσα - για τη δική μου περίπτωση πάντα.

1 ώρα πριν, Boubis1411 είπε

Καταρχήν δεν έχουμε αέριο.... Θερμοσυσσωρευτες έχουμε. Δεύτερον δεν έχουμε κουφώματα καινούρια... 

Είπε ότι στην 3ετια πάνω θα μας βάλει οκ. 

Γενικα όμως είναι καλό σπίτι και πάρκινγκ κάτω στην τιμή μέσα. 

Μια χαρά σπίτι Θεσσαλονίκη παίρνεις με 100 χήνες. Μην ψάχνεις πολυτέλειες.... Πάρε ένα σπίτι να ζεις 

Κοίταξε, τα κουφώματα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε και το αέριο. Μιλάμε για οικονομία και αποδοτικότητα. Ένα σπίτι με ξύλινα κουφώματα θέλει πολλά κατοστάρικα παραπάνω κάθε χειμώνα για να μείνει ζεστό και το αέριο σου προσφέρει φθηνή θέρμανση και νερό 24/7 όλο το χρόνο, on demand. 

Τώρα όσον αφορά τα 100Κ - υπάρχουν σπίτια όντως, αλλά δεν είναι κατοικήσιμα άμεσα κατ' εμέ. Θέλουν λίγο χρήμα μέσα για να γίνουν ανθρώπινα. Εξού και συμπεραίνω πως μιλάμε για περίπου 120Κ το λιγότερο. Δυστυχώς οι τιμές είναι συνολικά ανεβασμένες.

1 ώρα πριν, tsioulak είπε

Πρέπει να αυξήσεις το οικογενειακό σου εισόδημα, είτε αυτό σημαίνει δεύτερη δουλειά για εσένα είτε να βγεί η γυναίκα σου στην δουλειά.

Ένας από τους 3 κύριους λόγους για τα αυξημένα ενοίκια είναι το επίδομα ενοικίου, κακώς το έχασες, δες τι μπορεί να γίνει και από πότε μπορείς να το πάρεις.

Δεν είναι εύκολο (και κυρίως: δεν είναι ασφαλές) για ένα ΔΥ να βρει δεύτερη εργασία έτσι απλά. Πρωτίστως είναι παράνομο κι ας μην το υποτιμούμε αυτό ως δυνητικό κίνδυνο. Δεν είναι λίγες οι καρφωτές που έχουν γίνει. Ισως επιχειρηματικά στο όνομα της συζύγου θα μπορούσε να γίνει κάτι.

Τώρα, όσον αφορά τη σύζυγο, είναι σύνθετη η κατάσταση. Υπάρχει βοήθεια μεν, αλλά δεν μπορεί να φορτώσει τα παιδιά 100% στους γονείς της και να βγει για full time εργασία, καθότι αυτά είναι μικρά ακόμη και οι άνθρωποι ηλικιωμένοι.

Από την άλλη επειδή κάναμε έρευνα σχετικά (και αρκετές υποβολές CV), δεν είναι εύκολη η πρόσληψη. Θέλει χρόνο και πολύ ψάξιμο, ίσως και δικτύωση.

Για το επίδομα ενοικίου την πατήσαμε με τους (γελοίους) τόκους της προθεσμιακής - ~250€ - χάσαμε πάνω από 2Κ. Του χρόνου - αν φυσικά υφίσταται επιδότηση ενοικίου - δε θα έχουμε πρόβλημα, αλλά για φέτος κάηκε δυστυχώς... 

Επεξ/σία από riskus
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...