opensuser Δημοσ. 18 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2020 Καλησπέρα, έχω το εξής θέμα. Προσπαθώ να εγκαταστήσω την Debian stable έκδοση 10.4 στο HP Spectre 15" μου. Έχω κατεβάσει Live CD και το έχω βάλει μέσω unetbootin σε έναν εξωτερικό σκληρό. Κατά την εγκατάσταση, στον partition manager μου ζητάει να δηλώσω ένα partition EFI, το οποίο να γίνει mount στο /boot/efi. Το κάνω στο partition 260Mb που έχει από τότε που το αγόρασα. Έκανα shrink το partition των Windows και έκανα νέο ext4 για root. Η εγκατάσταση πηγαίνει μια χαρά και όταν ανοίγει το laptop bootάρει στα windows κατευθείαν. Καμία ιδέα; Ευχαριστώ προκαταβολικά, Αναστάσης
mphxths Δημοσ. 18 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2020 Τα dual boot ειναι μπλεξιμο. Ο bootloader του debian (grub) εγκατασταθηκε κατα την διαρκεια της εγκαταστασης και αν ναι που ? Δεν μπορεις να εχεις δυο bootloaders σε εναν δισκο. Αυτην την στιγμη παιζει μπαλα αυτος των windows. Αν θες να παιξεις με τον grub , θα πρεπει να μπεις σε live environment και να κανεις εγκατασταση τον grub στον δισκο. Χοντρικα η διαδικασια παει ως εξης : 1. Μπουταρεις live environment και κανεις mount τον δισκο και ολα τα δημιουργηθεντα partitions σε καποιο προσωρινο σημειο π.χ. /mnt. 2. Κανεις chroot στην εγκατασταση. 3. Εγκαθιστας το grub , αν δεν ειναι ηδη εγκατεστημενο καθως και το os-prober για να τσεκαρει για αλλα λειτουργικα κατα το σεταρισμα του. 4. Το εγκαθιστας στον δισκο. Π.χ. αν ο δισκος ειναι ο /dev/sda , τοτε με ενα grub-install /dev/sda γινεται η δουλεια. Τσεκαρε αν οντως η εντολη ειναι grub-install ή καπως παρομοια. 5. Δημιουργεις το config του. Συνηθως γινεται με grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Τωρα που εχεις και efi partition τσεκαρε μετα απο τα βηματα 3-4 , σε ποιο σημειο εχει δημιουργηθει ο grub υποφακελος και τροποποιεις την εντολη αναλογως. 6. Βγαινεις απο το chroot , κανεις umount οτιδηποτε εχεις κανει mount...και τραβας reboot και ο θεος μαζι σου. ΥΓ : Σε dual boots με windows/linux θελει ιδιαιτερη προσοχη στην ωρα του συστηματος. Διαβασε εδω την παραγραφουλα να καταλαβεις τι γινεται.
snowflake99 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2020 Χρησιμοποίησες ως EFI partition ένα ήδη υπάρχον partition; Χρειάζεσαι ένα ξεχωριστό EFI partition και καλό είναι να είναι περίπου 512 MB. Το partition των Windows, μαζί με όλα τα υπόλοιπα partitions που δημιουργούν τα Windows κατά την εγκατάσταση, μην τα πειράζεις. Χρειάζεσαι 2 (τουλάχιστον) νέα partitions, 1 για EFI και 1 για root. Η διαδικασία που περιγράφει ο φίλος από πάνω θα πιάσει, μόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσεις και κάποιες ακόμα επιλογές μιας και μιλάμε για UEFI, οπότε προτείνω να δεις κατευθείαν ArchWiki για οδηγίες.
opensuser Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το κατάφερα όλο αυτό με τα EFI, με τις οδηγίες σας και μου δουλεύουν. Τώρα έχω το εξής θέμα: έχω την Intel Wi-Fi 6 AX 201 κάρτα δικτύου. Εγκατέστησα από εδώ το αρχείο που λέει βάζοντας το στο /lib/firmware, αλλά τίποτα. Δεν αναγνωρίζει καμία συσκευή wifi. Καμία ιδέα; Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Αναστάσης
mphxths Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 8 ώρες πριν, opensuser είπε Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το κατάφερα όλο αυτό με τα EFI, με τις οδηγίες σας και μου δουλεύουν. Τώρα έχω το εξής θέμα: έχω την Intel Wi-Fi 6 AX 201 κάρτα δικτύου. Εγκατέστησα από εδώ το αρχείο που λέει βάζοντας το στο /lib/firmware, αλλά τίποτα. Δεν αναγνωρίζει καμία συσκευή wifi. Καμία ιδέα; Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Αναστάσης Debian stable και καινουργιο hardware δεν πανε στην ιδια προταση. Ποιον κερνελ εχει ? 4.x ? Αν ναι ατυχησες. Αν δεις στο λινκ που παρεθεσες , το firmware για την ΑΧ 201 ειναι για 5.2 και πανω. Οπως και να χει , υποθετω οτι παιρνεις το αρχειο απο το λινκ , το αποσυμπιεζεις και πετας τα περιεχομενα του στο /lib/firmware , σωστα ? Αν ναι και δεν παιζει τοτε κατα πασα πιθανοτητα φταιει οτι εχεις παλιο κερνελ.
opensuser Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 Ναι αυτό που λες κάνω. Θα δοκιμάσω τότε να βάλω τον τελευταίο. Ευχαριστώ.
mphxths Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2020 1 ώρα πριν, opensuser είπε Ναι αυτό που λες κάνω. Θα δοκιμάσω τότε να βάλω τον τελευταίο. Ευχαριστώ. Γυρνα το σε debian testing και θα εχεις λιγοτερες σκοτουρες απο μη ενημερωμενα πακετα και κερνελς...
opensuser Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Με το testing και έκδοση πυρήνα 5.7.0 δούλεψε η κάρτα δικτύου, αλλά χάλασε η κάρτα ήχου που δούλευε στο 4.19. Μπορώ κάπως να πάρω τους driver της κάρτας ήχου από τον παλιότερο kernel; Είναι bootable και οι δύο kernel. lspci -nn | egrep -i "audio" 00:1f.3 Multimedia audio controller [0401]: Intel Corporation Cannon Lake PCH cAVS [8086:a348] (rev 10) 01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation Device [10de:10fa] (rev a1)
snowflake99 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) @opensuser, υποθέτω σωστά ότι είσαι αρχάριος χρήστης; Προσωπικά δε θα πρότεινα debian σε αρχάριο, επειδή: 1) το πράγμα μπερδεύει λίγο όταν μιλάμε για testing / unstable (δεν είναι απλά ένα κουμπί που ξεκλειδώνει καινούργια software χωρίς να συνεπάγεται τίποτα άλλο) 2) χρειάζεται λίγο "πείραγμα" για να βρεις πολλά από τα software που μπορεί να χρειαστείς (συγκεκριμένα εννοώ την ενεργοποίηση των contrib και non-free repositories). Μέσα σε αυτά είναι και οι drivers από διάφορα hardware, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται να μπεις στον κόπο που μπαίνεις τώρα για να τα κάνεις να δουλέψουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα debian στη default μορφή τους, δε συμπεριλαμβάνουν non-free software. Σαν εναλλακτική θα πρότεινα Pop_OS! ή Linux Mint, ό,τι σού αρέσει. Ειδικά τα Linux Mint είναι ένα από τα πιο δημοφιλή distros για αρχάριους χρήστες, επειδή έχει εύκολο setup και συμπεριλαμβάνει πολλά προγράμματα που μπορεί να θελήσεις/ χρειαστείς από ένα home distro, out of the box. Επίσης, με ένα τέτοιο distro, το πιο πιθανό είναι όλα τα hardware σου επίσης να δουλέψουν out of the box. Αν παρόλα αυτά είσαι αποφασισμένος για debian testing, μπορεί να θέλεις να ρίξεις μια ματιά εδώ και εδώ. Επίσης, σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε distro, πάντα να προσπαθείς να κατεβάζεις ό,τι χρειαστείς από τα repositories (μέσω software manager ή terminal), και να αφήνεις σαν τελευταία λύση να τα κατεβάζεις από άλλες πηγές. edit: έβαλα ένα ακόμα link. Επεξ/σία 21 Ιουλίου 2020 από snowflake99
opensuser Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2020 Δεν είμαι ούτε τελείως αρχάριος, ούτε προχωρημένος. Απλά δε μου χει τύχει τόσοι driver να μη παίζουν εξαρχής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα