Προς το περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Συμβουλές/αγορά/απορίες/προβλήματα/κτλπ

Billagrinio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

On 31/10/2023 at 17:48, star_cruiser said:

Για αρχη να ξερεις πως οτι κανεις ειναι με δικη σου ευθυνη...Κατα δευτερον ακομη δεν την εχω ανοιξει την δικη μου για να κανω την καμπυλη...και κατα τριτο αυτα ειναι ρυθμισεις απο φιλο μηχανικο για την δικια μου περιοχη που μου εχει δωσει και μεσα απο διαβασμα που εχω κανει εγω σε φορουμ

Πας στις ρυθμισεις και κρατας πατημενο το βελακι προς τα πανω μεχρι να μπεις στο μενου. Σου ζηταει τον κωδικο που ειναι η version του θερμοστατη της lg χωρις τα μηδενικα και τελειες(εμενα πχ ειναι 3055)

μετα μπορεις να ορισεις εσυ τις θερμοκρασιες

Αυτες που θα παιξω εγω ειναι αυτες:

θερμοκρασια θερμανσης αερα 18  24

επιθυμιτη θερμοκρασια νερου 30  50(ή 37-47)

εξωτερικη θερμοκρασια auto -5(-10)  20(εδω βαζεις την θερμοκρασια της δικιας σου περιοχης,ελαχιστη και μεγιστη)

εσωτερικη θερμοκρασια 18  23 

θερμοκρασια νερου auto 33  47(ή 37-47)

Θα πεξουμε στην αρχη μονο με νερα και μετα ισως με νερα+αερα με ενεργοποιημενο το auto/ai

Επισης σημειωσε τις προηγουμενες ρυθμισης σε οτι πειραξεις ωστε αν χρειαστει να τις ξαναπερασεις!!!

Το αστείο είναι πως ενώ εσύ καλά κάνεις κ παραθέτεις τη δικιά σου  καμπύλη αντιστάθμισης, τώρα θα πάει ο καθένας που δεν ξέρει που παν τα 4 να την αντιγράψει. Άσχετα εάν μένει ξέρω εγώ στη Κρήτη κ εσύ πχ μένεις Αλεξανδρούπολη. Άσχετα εάν πχ εσύ έχεις fancoil κ αυτός έχει καλοριφέρ.

Κ μετά θα παραπονιέται ότι του ήρθε η ΔΕΗ 4500000 ευρώ.

Δεν πάει έτσι παίδες 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους,

Σύντομα θα γίνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε μονοκατοικία με σώματα καλοριφέρ. Με βάση την εμπειρία σας, πόσο απαραίτητα θεωρείται: 

1. Τον επιτηρητή τάσης (θα μπει απαγωγός κρουστικών υπερτάσεων)
  2. Το πλύσιμο του δικτύου 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από proximo

Για εμένα θες και τα 2. Εγώ δεν έβαλα επιτηρητή και το έχω συνέχεια στο μυαλό μου ότι έκανα βλακεία, στην 1η ευκαιρία θα φωνάξω τον ηλεκτρολόγο να βάλω. Ο απαγωγός σε γλιτώνει από τους κεραυνούς, ο επιτηρητής από το να δουλεύει η αντλία σε λάθος τάση ή με 1 φάση εκτός (αν είναι 3φασική) λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Το πλύσιμο επίσης πιστεύω ότι είναι απαραίτητο και για καλύτερη απόδοση και για προστασία της αντλίας, από την γλίτσα που θα έχει πιάσει μέσα όλα αυτά τα χρόνια. Και οπωσδήποτε μαγνητικό φίλτρο στην επιστροφή.

6 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Για εμένα θες και τα 2. Εγώ δεν έβαλα επιτηρητή και το έχω συνέχεια στο μυαλό μου ότι έκανα βλακεία, στην 1η ευκαιρία θα φωνάξω τον ηλεκτρολόγο να βάλω. Ο απαγωγός σε γλιτώνει από τους κεραυνούς, ο επιτηρητής από το να δουλεύει η αντλία σε λάθος τάση ή με 1 φάση εκτός (αν είναι 3φασική) λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Το πλύσιμο επίσης πιστεύω ότι είναι απαραίτητο και για καλύτερη απόδοση και για προστασία της αντλίας, από την γλίτσα που θα έχει πιάσει μέσα όλα αυτά τα χρόνια. Και οπωσδήποτε μαγνητικό φίλτρο στην επιστροφή.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Πραγματικά χρειάζονται όλα απλά δεν σου τα λένε στην αρχή . Τα έχω και εγώ έτοιμα (μετά από 8 χρόνια λειτουργίας ) μαζί με επιτηρητή ,αντικεραυνική προστασία  και δυο τρία πραγματάκια ακόμα θα μπουνε μόλις βρω ηλεκτρολόγο καλο!!!

Στις 31/10/2023 στις 5:48 ΜΜ, star_cruiser είπε

Για αρχη να ξερεις πως οτι κανεις ειναι με δικη σου ευθυνη...Κατα δευτερον ακομη δεν την εχω ανοιξει την δικη μου για να κανω την καμπυλη...και κατα τριτο αυτα ειναι ρυθμισεις απο φιλο μηχανικο για την δικια μου περιοχη που μου εχει δωσει και μεσα απο διαβασμα που εχω κανει εγω σε φορουμ

Πας στις ρυθμισεις και κρατας πατημενο το βελακι προς τα πανω μεχρι να μπεις στο μενου. Σου ζηταει τον κωδικο που ειναι η version του θερμοστατη της lg χωρις τα μηδενικα και τελειες(εμενα πχ ειναι 3055)

μετα μπορεις να ορισεις εσυ τις θερμοκρασιες

Αυτες που θα παιξω εγω ειναι αυτες:

θερμοκρασια θερμανσης αερα 18  24

επιθυμιτη θερμοκρασια νερου 30  50(ή 37-47)

εξωτερικη θερμοκρασια auto -5(-10)  20(εδω βαζεις την θερμοκρασια της δικιας σου περιοχης,ελαχιστη και μεγιστη)

εσωτερικη θερμοκρασια 18  23 

θερμοκρασια νερου auto 33  47(ή 37-47)

Θα πεξουμε στην αρχη μονο με νερα και μετα ισως με νερα+αερα με ενεργοποιημενο το auto/ai

Επισης σημειωσε τις προηγουμενες ρυθμισης σε οτι πειραξεις ωστε αν χρειαστει να τις ξαναπερασεις!!!

Καλησπέρα φίλε. Την άναψες την δική σου? Τι έκανες να μου πεις εντυπώσεις. Εγώ όχι ακόμα ..

33 minutes ago, ALXIOA said:

Καλησπέρα φίλε. Την άναψες την δική σου? Τι έκανες να μου πεις εντυπώσεις. Εγώ όχι ακόμα ..

Ναι έχει ανάψει η αντλία, στην αρχή μόνο νερά και τώρα με νερό+αέρα για να δω πως πάει. Δεν ινβερταρει όμως και σταματάει και ξεκινάει και δεν ξέρω γιατί, αλλά θα το βρω με ψάξιμο... εννοείται ότι έχουν κατέβει τα νούμερα γιατί για το δικό μου σπίτι ήταν πάρα πολύ...γύρω στις 10με15 κιλοβατώρες την μέρα καίει, αλλά είναι και ο καιρός ακόμη που κρατά ακόμη... αργότερα πιστεύω πολύ παραπάνω αν και το σπίτι κρατάει την ζέστη 

27 minutes ago, korakios said:

ας σπαμάρω για το 300άρι

μέχρι τέλος του έτους ισχύει οπότε θα το πετάω μια την εβδομάδα ,

Αυτό γνωρίζεται αν ισχύει και για αυτούς που έχουν βάλει την αντλία με το πρόγραμμα εξοικονομώ;;; Επειδή ακόμη δεν έχει κλείσει το πρόγραμμα εντελώς, φοβάμαι μην κόψουν καμιά επιδότηση...

15 λεπτά πριν, star_cruiser είπε

Αυτό γνωρίζεται αν ισχύει και για αυτούς που έχουν βάλει την αντλία με το πρόγραμμα εξοικονομώ;;; Επειδή ακόμη δεν έχει κλείσει το πρόγραμμα εντελώς, φοβάμαι μην κόψουν καμιά επιδότηση...

δεν γνωρίζω τίποτα , απλά το έχω σταμπάρει

αυτό που ρωτάς πάντως είναι στο "Συχνές ερωτήσεις" απο το λινκ στο site της ΔΕΗ :)

9 ώρες πριν, star_cruiser είπε

Θεωρώ πως δεν σχετίζεται η επιδότηση αγοράς του εξοπλισμού, με την επιδότηση στην κατανάλωση. Άλλο πράμα το ένα, άλλο το άλλο!

9 ώρες πριν, star_cruiser είπε

Δεν ινβερταρει όμως και σταματάει και ξεκινάει και δεν ξέρω γιατί

Γιατί ο καιρός είναι αρκετά ήπιος...φτάνει την θερμοκρασία νερών που έχεις ορίσει και προσπαθεί να κρατήσει το ΔΤ που έχει οριστεί (πχ 5)...τα σώματα δεν προλαβαίνουν να ρίξουν την θερμοκρασία των νερών, οπότε ρίχνει παροχή (γυρίζει τα νερά πιο αργα) για να προλάβουν τα σώματα να την ρίξουν...ρίχνει ρίχνει ρίχνει, μέχρι που φτάνει το ελάχιστο... αν συνεχίζει για κάποια ώρα και δεν πιάνεται το ΔΤ, δηλ. αντί για 5 να νερά γυρίζουν με 1-2 βαθμούς διαφορά στην ελάχιστη παροχή, σβήνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ινβερτάρει... Αν το κάνει έντονα, δοκίμασε να χαμηλώσεις κι άλλο την θερμοκρασία.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, mechpanos said:

Θεωρώ πως δεν σχετίζεται η επιδότηση αγοράς του εξοπλισμού, με την επιδότηση στην κατανάλωση. Άλλο πράμα το ένα, άλλο το άλλο!

Γιατί ο καιρός είναι αρκετά ήπιος...φτάνει την θερμοκρασία νερών που έχεις ορίσει και προσπαθεί να κρατήσει το ΔΤ που έχει οριστεί (πχ 5)...τα σώματα δεν προλαβαίνουν να ρίξουν την θερμοκρασία των νερών, οπότε ρίχνει παροχή (γυρίζει τα νερά πιο αργα) για να προλάβουν τα σώματα να την ρίξουν...ρίχνει ρίχνει ρίχνει, μέχρι που φτάνει το ελάχιστο... αν συνεχίζει για κάποια ώρα και δεν πιάνεται το ΔΤ, δηλ. αντί για 5 να νερά γυρίζουν με 1-2 βαθμούς διαφορά στην ελάχιστη παροχή, σβήνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ινβερτάρει... Αν το κάνει έντονα, δοκίμασε να χαμηλώσεις κι άλλο την θερμοκρασία.

Ναι ο καιρός όντως είναι ήπιος σε αυτό θα συμφωνήσω...από εκεί και πέρα λειτουργεί κάνα 10λεπτο με 1 ή 2 κιλοβάτ και μετά σταματάει η αντλία να λειτουργεί και κρατεί απλά το σπίτι την θερμοκρασία...

Αυτά που έχω ορίσει πάντως είναι:

θερμοκρασία θέρμανσης αέρα 19-24

επιθυμητή θερμοκρασία νερού 30-45

Στα αυτόματα το έχω βάλει στην θέρμανση με

- εξωτερική θερμοκρασία -10 με 20

Και θέρμανση στόχου στους -10 45 και στους 20 βαθμούς 30

Νερό θέρμανσης υστέρησης -1 με off 1 και με αέρα στέρησης πάλι 1με1.... 

Το Δτ είναι στο 8(μήπως θέλει κατέβασμα?)

Λειτουργία αέρας+νερό 

Και απόδοση στο 70%

Πιο κάτω τα νερά αν τα πάω φοβάμαι για κάνα σφάλμα

Την υστέρηση στο ποσό την έχετε εσείς; και αν έχετε καμία καλύτερη ρύθμιση για τα νερά ευπρόσδεκτη!!!

Επεξ/σία από star_cruiser
  • Like 1

51 λεπτά πριν, star_cruiser είπε

Ναι ο καιρός όντως είναι ήπιος σε αυτό θα συμφωνήσω...από εκεί και πέρα λειτουργεί κάνα 10λεπτο με 1 ή 2 κιλοβάτ και μετά σταματάει η αντλία να λειτουργεί και κρατεί απλά το σπίτι την θερμοκρασία...

Αυτά που έχω ορίσει πάντως είναι:

θερμοκρασία θέρμανσης αέρα 19-24

επιθυμητή θερμοκρασία νερού 30-45

Στα αυτόματα το έχω βάλει στην θέρμανση με

- εξωτερική θερμοκρασία -10 με 20

Και θέρμανση στόχου στους -10 45 και στους 20 βαθμούς 30

Νερό θέρμανσης υστέρησης -1 με off 1 και με αέρα στέρησης πάλι 1με1.... 

Το Δτ είναι στο 8(μήπως θέλει κατέβασμα?)

Λειτουργία αέρας+νερό 

Και απόδοση στο 70%

Πιο κάτω τα νερά αν τα πάω φοβάμαι για κάνα σφάλμα

Την υστέρηση στο ποσό την έχετε εσείς; και αν έχετε καμία καλύτερη ρύθμιση για τα νερά ευπρόσδεκτη!!!

Για να σου πει κάποιος σωστά θερμοκρασίες και ΔΤ, πρέπει να έχει στα χέρια του την μελέτη θέρμανσης και τα σώματα που είναι εγκατεστημένα, στην κατοικία. Αλλιώς μόνο με την μέθοδο try and error, που την κάνεις εσύ :) 
Δεν ξέρω σε τι αντιστοιχεί η κάθε ρύθμιση της LG, καθότι Daikinάκιας εγώ παίζω μόνο με νερά. 
Πάντως σου κυκλάρει αρκετά, ίσως είναι υπερδιαστασιολογημένη; Δεν ξέρω! Δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς θα έχεις καλύτερο COP και απόδοση στα πολλά κρύα. Μπορεί να είναι και θέμα ρύθμισης. Ίσως να χαμηλώσεις θερμοκρασίες νερών ώστε να μην κάνει καθόλου overshoot την θερμοκρασία του χώρου.

Δες το διάγραμμα το δικό μου, από το Σ/Κ. Τις νυχτερινές ώρες ρίχνω επίτηδες την θερμοκρασία νερών κατά 5 βαθμούς βάζοντας αρνητικό offset στην αντιστάθμιση, από την εφαρμογή της Daikin στο κινητό. Δες πώς κύκλαρε τις προηγούμενες μέρες, και σήμερα που έβαλε λίγο κρύο πώς κρατάει περισσότερο χωρίς να κάνει τόσους κύκλους σταματημάτων - εκκινήσεων...

Στιγμιότυπο οθόνης από 2023-11-20 12-36-12.png

• Like 1

8 minutes ago, mechpanos said:

Για να σου πει κάποιος σωστά θερμοκρασίες και ΔΤ, πρέπει να έχει στα χέρια του την μελέτη θέρμανσης και τα σώματα που είναι εγκατεστημένα, στην κατοικία. Αλλιώς μόνο με την μέθοδο try and error, που την κάνεις εσύ :) 
Δεν ξέρω σε τι αντιστοιχεί η κάθε ρύθμιση της LG, καθότι Daikinάκιας εγώ παίζω μόνο με νερά. 
Πάντως σου κυκλάρει αρκετά, ίσως είναι υπερδιαστασιολογημένη; Δεν ξέρω! Δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς θα έχεις καλύτερο COP και απόδοση στα πολλά κρύα. Μπορεί να είναι και θέμα ρύθμισης. Ίσως να χαμηλώσεις θερμοκρασίες νερών ώστε να μην κάνει καθόλου overshoot την θερμοκρασία του χώρου.

Δες το διάγραμμα το δικό μου, από το Σ/Κ. Τις νυχτερινές ώρες ρίχνω επίτηδες την θερμοκρασία νερών κατά 5 βαθμούς βάζοντας αρνητικό offset στην αντιστάθμιση, από την εφαρμογή της Daikin στο κινητό. Δες πώς κύκλαρε τις προηγούμενες μέρες, και σήμερα που έβαλε λίγο κρύο πώς κρατάει περισσότερο χωρίς να κάνει τόσους κύκλους σταματημάτων - εκκινήσεων...

Στιγμιότυπο οθόνης από 2023-11-20 12-36-12.png

Εσύ είσαι μια χαρά... εμένα κάνει κάτι peak στα 2-3 κιλοβάτ μέχρι να ζεστάνει κάνα 10λεπτο το νερό και μετά σταματάει(αυτό με τα αέρα+νερό...με σκέτα τα νερά ήταν γύρω στα 0,7/8 μέχρι 1κιλοβατ...απλά το αφήνω να μάθει λίγο και αυτό το auto του, γιατι με μια μέρα δεν μπορείς να δεις συμπεριφορά)...τα σώματα μου είναι 5 μεγάλα φέτες,ένα μικρό 10στηλο στο μπάνιο και το θερμοσίφωνα που το βλέπει σαν σώμα και το έβαλαν το ΔΤ στο 8...Το cop γύρω στα 4,4 ειναι

Μια χαρά είσαι. Δεν σε ενδιαφέρουν τα peak, αν παίρνεις καλό cop και ζεσταίνεσαι.

Άστο κάποια στιγμή θα ισορροπήσει κ βλέπεις, αλλάζοντας ένα πράγμα την φορά...

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...