Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, alexander098 είπε

Το καλοκαίρι τα fan coils από κατανάλωση πως πάνε; 

Θα σου πω πως πάνε σε μένα, δεν ξέρω γενικα. Δεν έχω καλά δεδομένα γιατί επαιζα με τις ρυθμίσεις, σίγουρα ήμουν ένα 20-25% παραπάνω σε σχέση με μήνα θέρμανσης. Δηλαδή σύγκριση Γενάρης με Αύγουστος ας πούμε που είναι απ'τους χειρότερους μήνες θερμανσης και ψύξης αντίστοιχα. Φέτος θα έχω ακριβώς τα νούμερα.

• Thanks 1
  • Απαντ. 4,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, macrun είπε

Δεν ξηραίνουν τον αέρα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που μπορεί να μειώσουν την υγρασία του χώρου

Δεν ισχύει/συμβαίνει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παίδες σε περιοχή της Πέλλας 287€ ρεύμα σε 135 τετραγωνικά μονοκατοικία με ενδοδαπεδια πολλά δεν είναι ;

Επίσης ενώ είναι ρυθμισμένη να δουλεύει 24/7 το βράδυ το πάτωμα το νιώθω να μου κρυώνει τα πόδια 

Γενικά δεν νιώθω άνετα όταν περπατάω το βράδυ 

Επεξ/σία από NOODLE
Δημοσ.
7 hours ago, NOODLE said:

Παίδες σε περιοχή της Πέλλας 287€ ρεύμα σε 135 τετραγωνικά μονοκατοικία με ενδοδαπεδια πολλά δεν είναι ;

Επίσης ενώ είναι ρυθμισμένη να δουλεύει 24/7 το βράδυ το πάτωμα το νιώθω να μου κρυώνει τα πόδια 

Γενικά δεν νιώθω άνετα όταν περπατάω το βράδυ 

Για ένα μήνα είναι αυτά τα 287; Εγώ έχω πληρώσει 260 για μήνα Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, και για θέρμανση και για το σπίτι οι καταναλώσεις…

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, star_cruiser είπε

Για ένα μήνα είναι αυτά τα 287; Εγώ έχω πληρώσει 260 για μήνα Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, και για θέρμανση και για το σπίτι οι καταναλώσεις…

Για ένα μήνα συνολικα όλα μαζί 

Εσύ για τι σπίτι μιλάς για αυτές τις καταναλώσεις 

Δημοσ.
3 minutes ago, NOODLE said:

Για ένα μήνα συνολικα όλα μαζί 

Εσύ για τι σπίτι μιλάς για αυτές τις καταναλώσεις 

Πέλλα και εγώ 80 τμ αλλά με σώματα 

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, star_cruiser είπε

Πέλλα και εγώ 80 τμ αλλά με σώματα 

Με τι αντλία ; Μάρκα κλπ 

Δημοσ.
21 ώρες πριν, macrun είπε

Εχω ακριβώς την αντίθετη άποψη, στο σπίτι υπάρχουν fan coils εδω και 2 χρόνια.

Έχει να κάνει με την εγκατάσταση/διαστασιολόγηση και με την ποιότητα των fan coils γι' αυτό και υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες. Γιατί το μυστικό ειναι να δουλεύουν συνεχώς στο ελάχιστο ή και να κλείνουν όταν δεν χρειάζεται (όταν κλείνουν δεν σημαίνει οι σωλήνες σταματάνε να είναι ζεστοί).

Η ουσία για μένα είναι ότι η 24ωρη ζεστασιά είναι ισάξια (για να μην υπερβάλλω) με τα καλοριφέρ που δουλεύουν συνήθως x ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη, το ψυχρότερο σημείο του σπιτιού μου δεν έχει μεγάλη διαφορά απ'το αντίστοιχο θερμότερο.

Συνοπτικά, διαφορές που βρίσκω σε σύγκριση με τα κλιματιστικά:

1. Τα fan coils θερμαίνουν τον αέρα πιο ήπια και τον κυκλοφορούν με χαμηλότερη ταχύτητα. Χρησιμοποιεί νερό που θερμαίνεται από την αντλία θερμότητας και κυκλοφορεί σε σωλήνες. Ο ανεμιστήρας απλά βοηθά στη διάχυση της θερμότητας στον χώρο. Αντίθετα, το κλιματιστικό χρησιμοποιεί άμεσα τον αέρα ως μέσο μεταφοράς θερμότητας, χωρίς την ενδιάμεση φάση του νερού.
  2. Δεν ξηραίνουν τον αέρα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που μπορεί να μειώσουν την υγρασία του χώρου. 
  3. Δε δημιουργούν έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, καθώς η αντλία θερμότητας λειτουργεί πιο αποδοτικά και διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία.
  4. Το fan coil φυσάει πιο απαλά, χωρίς τα "ρεύματα" που δημιουργεί ένα A/C.

Το καλοκαίρι δεν το συζητάμε, δεν θέλω να βγω απ'το σπίτι. Οταν είχα A/C δεν μπορούσα να τα δουλεύω συνεχόμενα, δεν μπορούσα να ανασάνω (και εκει είχε να κάνει με την ποιότητα των κλιματιστικών, είχα απλά καλά όχι τα καλύτερα). 

Short answer: Fan coil. Τα υπόλοιπα θα τα δεις με πιο ειδικούς. Εχει να κάνει και με την κατανάλωση. Ριξε και μόνωση όπου μπορέσεις και είσαι έτοιμος. Έσκασα ένα σκασμο λεφτά στην μόνωση και οι καταναλώσεις μου τον Φλεβάρη ειναι ~6.07 kWh/μέρα.

Άψογα, πολύ οικονομικό, όσο ένα επώνυμο κλιματιστικό 16αρι! Πόσο πάχος μόνωσης και πόσα τετραγωνικά?

Να υποθέσω ότι έχεις μικρή αντλία που λειτουργεί σχεδόν συνεχόμενα. 

Βόρεια ή νότια Ελλάδα?

Δημοσ.
Στις 25/2/2025 στις 6:23 ΠΜ, mechpanos είπε

Κάνε το 60 σε 45 και δες αν ζεσταίνει το σπίτι ή κρυώνεις.

Δεν ζεσταίνει. Ξέχασα να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό ότι υπήρχε πρόβλεψη για εγκατάσταση λεβητα πετρελαίου οπότε οι σωληνώσεις είναι πιο στενές. Επίσης παρατήρησα τώρα μια εβδομάδα που το δουλεύω ότι αν δεν φτάσουν να νερά πάνω από 40°C τα fan coil δεν ξεκινάνε. Γενικά με έχει κουράσει η όλη φάση....παρόλο που έχω πειραματιστεί πολύ δεν έχω βρει τη σωστή λειτουργία..  ή τα fan coil  θα κάνουν start stop όλη νύχτα ή δεν θα ζεσταίνεται το νερό να ξεκινάνε.

Δημοσ.
7 minutes ago, golfv140 said:

Δεν ζεσταίνει. Ξέχασα να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό ότι υπήρχε πρόβλεψη για εγκατάσταση λεβητα πετρελαίου οπότε οι σωληνώσεις είναι πιο στενές. Επίσης παρατήρησα τώρα μια εβδομάδα που το δουλεύω ότι αν δεν φτάσουν να νερά πάνω από 40°C τα fan coil δεν ξεκινάνε. Γενικά με έχει κουράσει η όλη φάση....παρόλο που έχω πειραματιστεί πολύ δεν έχω βρει τη σωστή λειτουργία..  ή τα fan coil  θα κάνουν start stop όλη νύχτα ή δεν θα ζεσταίνεται το νερό να ξεκινάνε.

Τα fc γενικα ξεκινανε απο 29 βαθμούς να δουλεύουν. Ποια έχεις; Μήπως οι αισθητήρες δεν είναι σωστα τοποθετημενοι; Για αρχή διαβασε το μανουαλ των fc αν εχει επιλογή να βγάλεις off τους αισθητήρες και να παιζει το fc με οποια θερμοκρασία 

Δημοσ.

Κοιταζω μια καινουρια πολυκατοικια με fan coils που δεν επιτρεπει να βαλεις κλιματιστικα. Το καλοκαιρι αν θελω να αναψω μονο σε ενα δωματιο κλιματιστικο δε θαναι ασυμφορο να αναβω ολη την αντλια για ενα μονο fan coil? 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Georgebek2 είπε

Κοιταζω μια καινουρια πολυκατοικια με fan coils που δεν επιτρεπει να βαλεις κλιματιστικα. Το καλοκαιρι αν θελω να αναψω μονο σε ενα δωματιο κλιματιστικο δε θαναι ασυμφορο να αναβω ολη την αντλια για ενα μονο fan coil? 

Σωστά.

Δημοσ.

Έχω μπει στο εξοικονομώ και τώρα είμαι σε φάση αναζήτησης για αντλία.

Δεν έχω ξεκινήσει, σπίτι παλιό με καλοριφέρ τέλη '80, και και σώματα φέτες τεράστια. 

Η αλλαγή μόνο της πηγή θερμότητας από πετρέλαιο σε αντλία με τις παλιές σωληνώσεις και καλοριφέρ αξίζει; Η θα έχω θέματα και θα πρέπει να αλλάξω και αλλά πράγματα; Σωληνώσεις, σώματα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...