tziminhio Δημοσ. Κυριακή στις 11:25 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:25 μμ (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Manos901 είπε Καλησπερα Παιδια! θελω την βοηθεια σας στην επιλογη αντλιας θερμότητας. Καταρχήν το σπίτι είναι μεζονετα του 2004, στην Ραφηνα, 131τμ (2 οροφων), με panels νερού για θερμανση. Σκοπος ειναι να μπω στο εξοικονωμω 2025 και να κανω θερμοπροσωψη 7cm και εσωτερικα της στεγης 3cm. Επισης εχει τοποθετηθει net metering φωτοβολταικο 5αρι. Εχω τις εξης προσφορες για την αντλια θερμοτητας: DAIKIN EBLA14D3W1 - 14KW στα 8500€ Haier SuperAqua HE AW11NMXCHA - 11KW στα 6900€ καταρχην μου κανει εντυπωση γιατι ο ενας προτεινει 14KW και ο αλλος 11KW λεγοντας οτι κανονικα πρεπει να βαλω ακομα μικροτερη. Γενικα ισχυει οτι η daikin ειναι η καλυτερη στις αλτιες, να την εμπιστευτώ; Τέλος εχει κανει κάποια εκτιμηση ποσο θα καιει την ημερα μεσοσταθμικά; Δυστυχώς δεν θα βγάλεις άκρη.. Ο ενας μηχανικός λέει 12kw, ο άλλος 14-16kw και εκπρόσωπος γνωστής εταιρείς 8kw. Σύμφωνα με την μελέτη που έκανε ο αδερφός μου (μηχανολόγος στην Ολλανδία που ασχολείται με ενέργεια και όχι με αυτό το κομματι) μου έβγαλες απώλειες 7.700. Θα μπει και θερμοπρόσοψη οπότε στην χειρίτερη θε πέσουν οι απώλειες κατα 30%. Παρ' ολα αυτα οι μηχανικοί που ήρθαν και το είδαν ο ενας επέμενε για 12-14 και μαλλον 12αρα και ο αλλος 14-16. Αντε βγάλε άκρη τώρα εσύ ποιον να εμπιστευτείς... Και μιλάμε για νουμερα τώρα ετσι και έχω 3 διαφορετικές γνώμες. ΠΟυ να στηριζόντουσαν και σε φαντασία, λογική εμπειρία δλδ.. Επεξ/σία Κυριακή στις 11:33 μμ από tziminhio
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 11:29 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:29 μμ 2 λεπτά πριν, tziminhio είπε Δυστυχώς δεν θα βγάλεις άκρη.. Ο ενας μηχανικός λέει 12kw, ο άλλος 14-16kw και εκπρόσωπος γνωστής εταιρείς 8kw. Σύμφωνα με την μελέτη που έκανε ο αδερφός μου (μηχανολοόγος στην Ολλανδία που ασχολείται με ενέργεια και όχι με αυτό το κομμα΄τι) μου έβγαλες απώλειες 7.700. Θα μπει και θερμοπρόσοψη οπότε στην χειρίτερη θε πέσουν οι απώλειες κατα 30%. Παρ' ολα αυτα οι μηχανικοί που ήρθαν και το είδαν ο ενας επέμενε για 12-14 και μαλλον 12αρα και ο αλλος 14-16. Αντε βγάλε άκρη τώρα εσύ ποιον να εμπιστευτείς... Και μικάμε για νουμερα τώρα ετσι και έχω 3 διαφορετικές γνώμες. ΠΟυ να στηριζόντουσαν και σε φαντασία λογική εμπειρία δλδ.. 7.7kW με τι εξωτερική και τι εσωτερική; Πχ εάν η εσωτερική είναι σε Ολλανδικά νούμερα (18-19 βαθμούς), τότε παίζει να πρέπει να την τσιμπήσεις λίγο.
tziminhio Δημοσ. Κυριακή στις 11:32 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:32 μμ 3 λεπτά πριν, cmaniac είπε 7.7kW με τι εξωτερική και τι εσωτερική; Πχ εάν η εσωτερική είναι σε Ολλανδικά νούμερα (18-19 βαθμούς), τότε παίζει να πρέπει να την τσιμπήσεις λίγο. Εξωτερική 0 και εσωτερική 20
Joe22 Δημοσ. Κυριακή στις 11:39 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:39 μμ 23 λεπτά πριν, mechpanos είπε 1. Ναι. 2. Αν δεν τηρείται αλλάζει παροχή η αντλία μέχρι να τηρηθεί. Αν παρόλα αυτά συνεχίζει να μην τηρείται, είτε κάνει off αν είναι μικρότερο, είτε δουλεύει στην τσίτα αν είναι μεγαλύτερο... Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Στην 1η ερώτηση, υπάρχει πιθανότητα καλής λειτουργίας της αντλίας κατά την οποία όμως να μην επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη (από την τομή των αξόνων) θερμοκρασία νερών προσαγωγής; (Δεν είμαι σίγουρος ότι το κάνει συνέχεια, κάποιες φορές όμως δεν ταιριάζει)…. Αν όχι, τί σκεφτόμαστε διαγνωστικά, τί τσεκάρουμε πρώτα;
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 11:44 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:44 μμ 9 λεπτά πριν, tziminhio είπε Εξωτερική 0 και εσωτερική 20 Εάν οι 0 σου φτάσουν και οι 20 επίσης, νομίζω ότι υπάρχει απάντηση.
grtopo Δημοσ. Δευτέρα στις 12:58 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 12:58 πμ Στις 18/1/2025 στις 9:04 ΠΜ, procostas1 είπε καλημέρα για σπίτι 100 m2 στην Φλώρινα τη αντλία πρέπει να κοιτάξω??? σκέφτομαι να την συνδέσω στην υπάρχουσα εγκατάσταση των καλοριφέρ Φίλε μου δεν παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά αλλά οι απώλειες. Εγώ στη Φλώρινα σε σπίτι 270 τ.μ. έχω αντλία 14kw
tziminhio Δημοσ. Δευτέρα στις 01:12 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:12 πμ 1 ώρα πριν, cmaniac είπε Εάν οι 0 σου φτάσουν και οι 20 επίσης, νομίζω ότι υπάρχει απάντηση. Αρα κοιταω για 10αρα και πανω υψηλων θερμοκρασιων, λογω συνδεσης σε υπαρχοντα σωματα, σωστα καταλαβαίνω?
cmaniac Δημοσ. Δευτέρα στις 01:23 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:23 πμ 8 λεπτά πριν, tziminhio είπε Αρα κοιταω για 10αρα και πανω υψηλων θερμοκρασιων, λογω συνδεσης σε υπαρχοντα σωματα, σωστα καταλαβαίνω? Η υψηλών θερμοκρασιών, όπως σου είπαν όλοι, και εγώ, θα σε βάλει "μέσα" κατά πολύ. Δεν αξίζει καν να ασχοληθείς για COP 2 και 2μιση. Από 4 και πάνω πρέπει να είναι ο στόχος.
Damich Δημοσ. Δευτέρα στις 06:27 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 06:27 πμ Στις 15/2/2025 στις 9:23 ΠΜ, mechpanos είπε Για κάνε μια περιγραφή πώς είναι η εγκατάστασή σου! Τί διάταξη κυκλώματος έχεις στο υδραυλικό κομμάτι και πώς είναι η συνδεσμολογία του καυστήρα και της αντλίας με το κύκλωμα. Και αν υπάρχει buffer με 1ον - 2ον και πώς είναι αυτό συνδεδεμένο με την αντλία και τον καυστήρα πετρελαίου. Και τί ΔΤ έχεις ρυθμισμένο στην αντλία σου! Παρακολούθησα την πορεία του ζεστού νερού και τώρα μπορώ να το περιγράψω. Μόνο το νερό της αντλίας θερμαίνει το buffer και επιστρέφει στην αντλία. Όχι το νερό του λέβητα που απευθείας δίνεται στα σώματα. Μπορεί αυτό να δικαιολογήσει τη διαφορά θερμοκρασίας χώρου στην ίδια θερμοκρασία νερού προς τα σώματα? Γιατί στους 50οC νερού από τον λέβητα τα σώματα ζεματάνε ενώ στης αντλίας είναι χλιαρά.
tziminhio Δημοσ. Δευτέρα στις 09:11 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:11 πμ (επεξεργασμένο) Αναφορά σε κείμενο Η υψηλών θερμοκρασιών, όπως σου είπαν όλοι, και εγώ, θα σε βάλει "μέσα" κατά πολύ. Δεν αξίζει καν να ασχοληθείς για COP 2 και 2μιση. Από 4 και πάνω πρέπει να είναι ο στόχος. Σορρυ αρα τι προτείνετε? Απ οτι είδα και η χαμηκών θερμοκρασιών αν ανεβάσω τα νερά στου 55-60 θα μειώσουν το COP και το ίδιο και οι υψηλών έχουν μειωμένο COP. Ο τελευταίος μηχανολόγος που ήρθε χθές μου είπε για υψηλών και οτι θα έχω COP 4 με κατανάλωση περίπου 15kwh το 24 ωρο μ.ο.. Τι να πώ τώρα Επεξ/σία Δευτέρα στις 09:56 πμ από tziminhio
proximo Δημοσ. Δευτέρα στις 09:41 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:41 πμ 15 ώρες πριν, tziminhio είπε Η αντλία σου είναι χαμηλων η υψηλων θερμοκρασιων? Είναι μεσαίων θερμοκρασιών, η LG HM123MR U34.
mechpanos Δημοσ. Δευτέρα στις 10:00 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:00 πμ (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, tziminhio είπε Δυστυχώς δεν θα βγάλεις άκρη.. Ο ενας μηχανικός λέει 12kw, ο άλλος 14-16kw και εκπρόσωπος γνωστής εταιρείς 8kw. Σύμφωνα με την μελέτη που έκανε ο αδερφός μου (μηχανολόγος στην Ολλανδία που ασχολείται με ενέργεια και όχι με αυτό το κομματι) μου έβγαλες απώλειες 7.700. Θα μπει και θερμοπρόσοψη οπότε στην χειρίτερη θε πέσουν οι απώλειες κατα 30%. Παρ' ολα αυτα οι μηχανικοί που ήρθαν και το είδαν ο ενας επέμενε για 12-14 και μαλλον 12αρα και ο αλλος 14-16. Αντε βγάλε άκρη τώρα εσύ ποιον να εμπιστευτείς... Και μιλάμε για νουμερα τώρα ετσι και έχω 3 διαφορετικές γνώμες. ΠΟυ να στηριζόντουσαν και σε φαντασία, λογική εμπειρία δλδ.. Αυτά πρέπει να τα ρωτήσεις τους ίδιους. Η διαστασιολόγηση της αντλίας δεν βγαίνει με το να έρθουν και να το δουν. Βγαίνει με μελέτη απωλειών και μελέτη θέρμανσης ουσιαστικά δηλαδή αυτές τις απώλειες που βρήκα, με τί διάλο σώματα θα κληθώ να τις καλύψω και με τί διάλο παροχή νερού... Σε τί διάλο θερμοκρασία λειτουργίας θα πρέπει να δουλέψει όλο αυτό και σε τί εξωτερική... Αααααα ωραία...αφού τα έχουμε αυτά, πάμε στους γαμωπίνακες τεχνικών χαρακτηριστικών και βλέπουμε ότι η Ντάικιν η 12άρα είναι 12 στους 7 βαθιμούς κελσίου εξωτερική, με τριάνταπέντε βαθιμούς νερά προσαγωγής, στους μηδέν με πενήντα πέντε που θέλουμε εμείς γιατί υπάρχοντα σώματα, βγάζει εννιά. Ααααα, εμείς βρήκαμε οχτώ απώλειες άρα μας φτάνει. Όμως δε ζούμε στη Δράμα που θα κάνει μηδέν κάθε μέρα για δυο μήνες σερί μένουμε στη μαγευτική Ηλεία που μηδέν κάνει πέντε μέρες το χρόνο για δυο ώρες και τις υπόλοιπες μέρες και ώρες είναι το λιγότερο πέντε βαθιμοί, να πάμε να καλύψουμε τις απώλειες της μελέτης, από τους πίνακες; Όχι ΝΑ ΣΟΥ κι αν κρεμάσει το σύστημα για 2 ώρες 5 μέρες το χρόνο, το 99% του χρόνου σε καλύπτει και η ονομαστική. Οπότε πάμε στην 9άρααααα... Το περιέγραψα όσο πιο επιστημονικά μπορούσα. Οπότε συμπλήρω τα κομμάτια που σου λείπουνε ώστε να μπορείς να διαβάσεις τους πίνακες/διαγράμματα λειτουργίας/απόδοσης των μοντέλων, και γράψε τους μηχανικούς που ήρθαν είδαν είπαν. Μέραααααα..... 10 ώρες πριν, Joe22 είπε Στην 1η ερώτηση, υπάρχει πιθανότητα καλής λειτουργίας της αντλίας κατά την οποία όμως να μην επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη (από την τομή των αξόνων) θερμοκρασία νερών προσαγωγής; (Δεν είμαι σίγουρος ότι το κάνει συνέχεια, κάποιες φορές όμως δεν ταιριάζει)…. Ναι υπάρχει περίπτωση άριστης λειτουργίας αντλίας που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν πιάνει τα χαρακτηριστικά της καμπύλης, δηλαδή η καμπύλη λέει 40 και η αντλία έχει 42...αν είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει πρόβλημα, θα αναλάβει το inverter του συμπιεστή και θα φτιάξει, αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να ελεχθεί γιατί συμβαίνει, μπορεί πχ να είναι λάθος ρυθμισμένο ΔΤ και να μην μπορεί να το πιάσει ή να το πιάνει πολύ εύκολα και να είναι ασταθής η συμπεριφορά, θέλει μελέτη και παρατήρηση το πράμα. Επεξ/σία Δευτέρα στις 10:01 πμ από mechpanos 2 2
liakjim Δημοσ. Δευτέρα στις 10:25 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:25 πμ Πολύ φοβάμαι ότι αν στα σπλιτάκια γίνεται μια φορά μακελιό (αν και κουτσά - στραβα θα δουλέψουν), στις αντλίες θα κλάψουν πολλές μανούλες. 1
tziminhio Δημοσ. Δευτέρα στις 11:52 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:52 πμ 1 ώρα πριν, mechpanos είπε Αυτά πρέπει να τα ρωτήσεις τους ίδιους. Η διαστασιολόγηση της αντλίας δεν βγαίνει με το να έρθουν και να το δουν. Βγαίνει με μελέτη απωλειών και μελέτη θέρμανσης ουσιαστικά δηλαδή αυτές τις απώλειες που βρήκα, με τί διάλο σώματα θα κληθώ να τις καλύψω και με τί διάλο παροχή νερού... Σε τί διάλο θερμοκρασία λειτουργίας θα πρέπει να δουλέψει όλο αυτό και σε τί εξωτερική... Αααααα ωραία...αφού τα έχουμε αυτά, πάμε στους γαμωπίνακες τεχνικών χαρακτηριστικών και βλέπουμε ότι η Ντάικιν η 12άρα είναι 12 στους 7 βαθιμούς κελσίου εξωτερική, με τριάνταπέντε βαθιμούς νερά προσαγωγής, στους μηδέν με πενήντα πέντε που θέλουμε εμείς γιατί υπάρχοντα σώματα, βγάζει εννιά. Ααααα, εμείς βρήκαμε οχτώ απώλειες άρα μας φτάνει. Όμως δε ζούμε στη Δράμα που θα κάνει μηδέν κάθε μέρα για δυο μήνες σερί μένουμε στη μαγευτική Ηλεία που μηδέν κάνει πέντε μέρες το χρόνο για δυο ώρες και τις υπόλοιπες μέρες και ώρες είναι το λιγότερο πέντε βαθιμοί, να πάμε να καλύψουμε τις απώλειες της μελέτης, από τους πίνακες; Όχι ΝΑ ΣΟΥ κι αν κρεμάσει το σύστημα για 2 ώρες 5 μέρες το χρόνο, το 99% του χρόνου σε καλύπτει και η ονομαστική. Οπότε πάμε στην 9άρααααα... Το περιέγραψα όσο πιο επιστημονικά μπορούσα. Οπότε συμπλήρω τα κομμάτια που σου λείπουνε ώστε να μπορείς να διαβάσεις τους πίνακες/διαγράμματα λειτουργίας/απόδοσης των μοντέλων, και γράψε τους μηχανικούς που ήρθαν είδαν είπαν. Μέραααααα..... Εσύ μια χαρά τα λές.. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι οτι ο μηχανικος του εξοικονομώ δεν έκανε μελέτη για να βγάλει απώλειες, έβγαλε απλά ενα ΠΕΑ. Ο άλλος μηχανικός που ήρθε εχθές δεν μου ζήτησε καν αν υπάρχει μελέτη (εγώ του είπα για τις απώλειες που έβγαλε ο αδερφός μου). Δηλαδή ρε γ..τη αγανάκτηση σε αυτη την κωλοχώρα δεν υπάρχει ένας που να κάνει σωστά την δουλειά του ? Δηλαδή αν δεν ψαχτείς μόνος σου να καταλάβεις τι γίνεται χ..σε μέσα. Δλδ έχουμε 7,7 απώλειες και θα μπεί και θερμοπρόσοψη και επέμενε για 12αρα επειδή λέει απο την εμπειρία του το πάει 1kw ανα 10τ.μ. Δηλαδή σε οποιδήποτε σπιτι πας με αυτή την λογική? Εκεί που είχα ψιλοαποφασίσει για 8-9αρα και με προβλημάτιζαν τα νερά που θα δουλεύουν τα σώματα (χαμηλων ή υψηλών θερμοκρασιών), τώρα δεν ξέρω.
mechpanos Δημοσ. Δευτέρα στις 12:13 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 12:13 μμ 20 λεπτά πριν, tziminhio είπε ο μηχανικος του εξοικονομώ δεν έκανε μελέτη για να βγάλει απώλειες, έβγαλε απλά ενα ΠΕΑ. Φυσικά. Το "εξοικονομώ" δεν απαιτεί μελέτη θερμομόνωσης ούτε θέρμανσης. Μη σε προβληματίζει αυτός, έκανε τη δουλειά που χρειαζόταν για το "εξοικονομώ". 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα