bill987 Δημοσ. Κυριακή στις 03:20 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 03:20 μμ Καλησπέρα, όταν έκανα την αίτηση για εξοικονομώ ο μηχανικός μου είπε για αντλία θερμότητας wolf, με μια αναζήτηση που έκανε δεν βρήκα και πολλά σχετικά με αυτές... Γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω ???
papresa Δημοσ. Κυριακή στις 03:43 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 03:43 μμ Ερώτηση, ο θείος μου μένει σε πολυκατοικία, όπου εδώ και πολλά χρόνια δεν ανάβουν τα καλοριφέρ πετρελαίου. Σκέφτηκε το φυσικό αέριο. Του μίλησα για αντλία θερμότητας, τον είδα θετικό. Έχουν όμως τα παλαιού τύπου σώματα (φέτες). Μπορεί να λειτουργήσει σε αυτά η αντλία ή θα πρέπει να τα αντικαταστήσει...;;;
NikosKallithea Δημοσ. Κυριακή στις 03:47 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 03:47 μμ 1 λεπτό πριν, papresa είπε Ερώτηση, ο θείος μου μένει σε πολυκατοικία, όπου εδώ και πολλά χρόνια δεν ανάβουν τα καλοριφέρ πετρελαίου. Σκέφτηκε το φυσικό αέριο. Του μίλησα για αντλία θερμότητας, τον είδα θετικό. Έχουν όμως τα παλαιού τύπου σώματα (φέτες). Μπορεί να λειτουργήσει σε αυτά η αντλία ή θα πρέπει να τα αντικαταστήσει...;;; Ουτε με αντλία ουτε με φ/α δεν θα κανει δουλειά, κυριως λόγω σωληνώσεων, θέλει να εγκατάσταση, οπότε θα βαλει και νέα σώματα. ...και αν θέλει και ζεστά νερα χρήσης μιλάμε για ανακαίνιση του διαμερίσματος. 1
macrun Δημοσ. Κυριακή στις 04:01 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:01 μμ 4 ώρες πριν, cmaniac είπε Οι αντλίες θερμότητας αποδίδουν τα ονομαστικά στους 7 βαθμούς, χαμηλότερα πέφτει η θερμική απόδοση τους. Τώρα θα μου πείτε λεπτομέρεια αλλα ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν πήρα την Daikin και εδωσα παραπάνω για την Panasonic. Δεν θα είχε διαφορά σε μένα μιας και το κλίμα έιναι ήπιο αλλά το μικρόβιο του γκατζετάκια δεν μου άφησε περιθώρια. Σε αυτή την μαρκετίστικη πρόταση τους "αγόρασα": Διατηρεί την ονομαστική ισχύ έως και -20°C σε έξοδο νερού 35°C. Ίδια απόδοση ανεξαρτήτως εξωτερικής θερμοκρασίας και νερών (μην ασχολείστε με το κιτρινισμένο που ειναι για 55 νερα, δείτε τα υπολοιπα).
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 04:13 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:13 μμ 10 λεπτά πριν, macrun είπε Τώρα θα μου πείτε λεπτομέρεια αλλα ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν πήρα την Daikin και εδωσα παραπάνω για την Panasonic. Δεν θα είχε διαφορά σε μένα μιας και το κλίμα έιναι ήπιο αλλά το μικρόβιο του γκατζετάκια δεν μου άφησε περιθώρια. Σε αυτή την μαρκετίστικη πρόταση τους "αγόρασα": Διατηρεί την ονομαστική ισχύ έως και -20°C σε έξοδο νερού 35°C. Ίδια απόδοση ανεξαρτήτως εξωτερικής θερμοκρασίας και νερών (μην ασχολείστε με το κιτρινισμένο που ειναι για 55 νερα, δείτε τα υπολοιπα). At what cost όμως. Πρέπει να έχουν βάλει μέσα και το backup heater.
macrun Δημοσ. Κυριακή στις 04:32 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:32 μμ 16 λεπτά πριν, cmaniac είπε At what cost όμως. Πρέπει να έχουν βάλει μέσα και το backup heater. T-CAP stands for Total Capacity. This line-up is able to maintain the same nominal capacity even at -15°C without the help of an electrical booster heater. The 16kW model is able to heat the water at 55°C and is highly efficient even when the temperature is as low as -27°C. Cooling operation can be activated on the remote control to cool water up to +5°C. Οταν το ψαχνα διαβαζα πολωνικά site (εκεί έχουμε φτάσει..) που την ακούνε καλά τον χειμώνα.
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 04:46 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:46 μμ 1 λεπτό πριν, macrun είπε T-CAP stands for Total Capacity. This line-up is able to maintain the same nominal capacity even at -15°C without the help of an electrical booster heater. The 16kW model is able to heat the water at 55°C and is highly efficient even when the temperature is as low as -27°C. Cooling operation can be activated on the remote control to cool water up to +5°C. Οταν το ψαχνα διαβαζα πολωνικά site (εκεί έχουμε φτάσει..) που την ακούνε καλά τον χειμώνα. Άλλο το booster heater, άλλο το backup heater. Booster heater είναι για ΖΝΧ. Η 12ρα έχει έναν backup (internal) heater ΝΑ με το συμπάθειο. 9kW λέει κάπου και μάλιστα έχει 3 επίπεδα ρύθμισης, 3, 6, 9kW. Παίζουν με τις λεξούλες εδώ..
ThanG Δημοσ. Κυριακή στις 05:15 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 05:15 μμ 1 ώρα πριν, macrun είπε Τώρα θα μου πείτε λεπτομέρεια αλλα ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν πήρα την Daikin και εδωσα παραπάνω για την Panasonic. Δεν θα είχε διαφορά σε μένα μιας και το κλίμα έιναι ήπιο αλλά το μικρόβιο του γκατζετάκια δεν μου άφησε περιθώρια. Σε αυτή την μαρκετίστικη πρόταση τους "αγόρασα": Διατηρεί την ονομαστική ισχύ έως και -20°C σε έξοδο νερού 35°C. Ίδια απόδοση ανεξαρτήτως εξωτερικής θερμοκρασίας και νερών (μην ασχολείστε με το κιτρινισμένο που ειναι για 55 νερα, δείτε τα υπολοιπα). Είτε θα κρατήσει σταθερή "όσο γίνεται την κατανάλωση", είτε το "cop". Κοιτάξτε την ακριβώς αριστερη στήλη με το input power.
macrun Δημοσ. Κυριακή στις 05:22 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 05:22 μμ 10 λεπτά πριν, cmaniac είπε Άλλο το booster heater, άλλο το backup heater. Booster heater είναι για ΖΝΧ. Η 12ρα έχει έναν backup (internal) heater ΝΑ με το συμπάθειο. 9kW λέει κάπου και μάλιστα έχει 3 επίπεδα ρύθμισης, 3, 6, 9kW. Παίζουν με τις λεξούλες εδώ.. Σωστά, σωστά 👍. Απο το service manual αυτά που μαζεύω είναι T-cap is engineered to maintain its nominal heating capacity down to -15°C without the need for an auxiliary electrical heater. The system includes a backup heater, but under standard operating conditions, it remains inactive. The backup heater is designed to activate only under specific circumstances, such as during defrost cycles, extremely low outdoor temperatures beyond the unit's specified operational range, or if the heat pump alone cannot meet the heating demand. Σε μένα, οπως είναι φυσικό, βλέπω ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.
ThanG Δημοσ. Κυριακή στις 05:27 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 05:27 μμ 2 ώρες πριν, cmaniac είπε Έχεις κάνει την άσκηση για αντικατάσταση των σωμάτων; Έχεις τις απώλειες των χώρων και ειδικά της σοφίτας; Πόσες θερμίδες είναι το σώμα στην ονομαστική θερμοκρασία και πόσες είναι στους 45 βαθμούς; Μήπως η αντικατάσταση του σώματος είναι επιβεβλημένη; Online υπολογισμός απόδοσης θερμαντικών σωμάτων καλοριφέρ | ΑΕΝΑΟΣ Α.Ε. - Θέρμανση - κλιματισμός - Θεσσαλονίκη Τα περιγράφεις εξαιρετικά. Είναι όμως πολύ λίγοι οι μηχανικοί που κάνουν την μελέτη by the book. Πλέον πιστεύω πως μόνο με συστημένο μηχανικό που ξέρει το αντικείμενο άριστα, μπορείς να κάνεις δουλειά. Χωρίς να είμαι ειδικός, δεν θα συμφωνήσω με τα 200+ λίτρα κυκλωματος. Δεν το περιγράφει κανένα μηχάνημα. Θες σωστες απώλειες, στη συνέχεια διαστασιολογηση ανά χώρο, σωλήνωση ανά χώρο (ώστε να μην κλείνεις με θερμοστατικες και περιορίζεις την ποσότητα νερού) και τέλος το κατάλληλο μηχάνημα για τα παραπάνω. Τότε ζεσταίνονται όλοι οι χώροι το ίδιο, με την προεπιλεγμένη θερμοκρασία νερού. 1 λεπτό πριν, ThanG είπε Τα περιγράφεις εξαιρετικά. Είναι όμως πολύ λίγοι οι μηχανικοί που κάνουν την μελέτη by the book. Πλέον πιστεύω πως μόνο με συστημένο μηχανικό που ξέρει το αντικείμενο άριστα, μπορείς να κάνεις δουλειά. Χωρίς να είμαι ειδικός, δεν θα συμφωνήσω με τα 200+ λίτρα κυκλωματος. Δεν το περιγράφει κανένα μηχάνημα. Θες σωστες απώλειες, στη συνέχεια διαστασιολογηση ανά χώρο, σωλήνωση ανά χώρο (ώστε να μην κλείνεις με θερμοστατικες και περιορίζεις την ποσότητα νερού) και τέλος το κατάλληλο μηχάνημα για τα παραπάνω. Τότε ζεσταίνονται όλοι οι χώροι το ίδιο, με την προεπιλεγμένη θερμοκρασία νερού. Και αν ξέρετε κάποιον μηχανικό που τα κάνει αυτά, να μου τον προτείνετε και εμένα. 1
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 05:45 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 05:45 μμ 1 λεπτό πριν, ThanG είπε Τα περιγράφεις εξαιρετικά. Είναι όμως πολύ λίγοι οι μηχανικοί που κάνουν την μελέτη by the book. Πλέον πιστεύω πως μόνο με συστημένο μηχανικό που ξέρει το αντικείμενο άριστα, μπορείς να κάνεις δουλειά. Χωρίς να είμαι ειδικός, δεν θα συμφωνήσω με τα 200+ λίτρα κυκλωματος. Δεν το περιγράφει κανένα μηχάνημα. Θες σωστες απώλειες, στη συνέχεια διαστασιολογηση ανά χώρο, σωλήνωση ανά χώρο (ώστε να μην κλείνεις με θερμοστατικες και περιορίζεις την ποσότητα νερού) και τέλος το κατάλληλο μηχάνημα για τα παραπάνω. Τότε ζεσταίνονται όλοι οι χώροι το ίδιο, με την προεπιλεγμένη θερμοκρασία νερού. Το buffer σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά χρήσης θερμοστατικών, είναι υποχρεωτικό. Μπορεί να μηδενίσει όλη η εγκατάσταση υπό συνθήκες και να βγάλει error η αντλία. Για defrosts συστήνεται επίσης σε δυσκολότερα μέρη ( ..που η φύση προσπαθεί να σε σκοτώσει με κάθε τρόπο). Η hitachi έχει και τον τρόπο υπολογισμού στο manual:
Manos901 Δημοσ. Κυριακή στις 05:46 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 05:46 μμ Καλησπερα Παιδια! θελω την βοηθεια σας στην επιλογη αντλιας θερμότητας. Καταρχήν το σπίτι είναι μεζονετα του 2004, στην Ραφηνα, 131τμ (2 οροφων), με panels νερού για θερμανση. Σκοπος ειναι να μπω στο εξοικονωμω 2025 και να κανω θερμοπροσωψη 7cm και εσωτερικα της στεγης 3cm. Επισης εχει τοποθετηθει net metering φωτοβολταικο 5αρι. Εχω τις εξης προσφορες για την αντλια θερμοτητας: DAIKIN EBLA14D3W1 - 14KW στα 8500€ Haier SuperAqua HE AW11NMXCHA - 11KW στα 6900€ καταρχην μου κανει εντυπωση γιατι ο ενας προτεινει 14KW και ο αλλος 11KW λεγοντας οτι κανονικα πρεπει να βαλω ακομα μικροτερη. Γενικα ισχυει οτι η daikin ειναι η καλυτερη στις αλτιες, να την εμπιστευτώ; Τέλος εχει κανει κάποια εκτιμηση ποσο θα καιει την ημερα μεσοσταθμικά;
tziminhio Δημοσ. Κυριακή στις 06:35 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 06:35 μμ 5 ώρες πριν, proximo είπε Καλημερά, Μιας και έχετε σώματα καλοριφέρ, αν έχετε πρόσβαση σε φυσικό αέριο, έχετε σκεφτεί αντί για αντλία θερμότητας (Α/Θ), να βάλετε ένα σύγχρονο λέβητα συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου; Θα έχετε σίγουρα ζέστη και στην οικονομία δεν νομίζω να δείτε διαφορά. Το λέω με βάση την δική μου εμπειρία με Α/Θ. Έχω και εγώ σώματα καλοριφέρ ιδίου τύπου, σε σπίτι 100 τ.μ. περίπου, με μέτρια μόνωση (έτος κατασκευής 1993). Παραλιακή Κορινθία. Έβαλα πέρυσι αντλία θερμότητας, 12 kW τριφασική LG, αυτή πρότεινε ο μηχανικός. Τις "κρύες" μέρες καίει πολύ (40+ kWh) και το υπνοδωμάτιο σοφίτα δεν ζεσταίνεται επαρκώς. Γιατί; Λογικά γιατί δεν είναι αρκετά υπερδιαστασιολογημένα τα σώματα ώστε να αποδίδουν ικανοποιητικά με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού που 'παίζουν' οι Α/Θ. Αν πας ψήλά τις θερμοκρασίες νερού, καίνε πολύ. 'Εχω κάνει πειραματισμούς, τώρα λειτουργώ την Α/Θ με καμπύλη αντιστάθμισης, αλλά και πάλι καίει. Είναι ακριβό άθλημα οι Α/Θ, και απαιτείται καλός μηχανικός που θα κάνει σωστή μελέτη, να σου πει αν κάνει μια Α/Θ για το σπίτι και ποια. Το δύσκολο είναι να βρεις τον μηχανικό που θα κάνει σωστή μελέτη, αλλά μάλλον σπανίζουν από αυτά που διαβάζω και εδώ στο φόρουμ. Ειδικός δεν είμαι, απλά καταθέτω την γνώμη μου, με βάση την δική μου εμπειρία. Η αντλία σου είναι χαμηλων η υψηλων θερμοκρασιων?
Joe22 Δημοσ. Κυριακή στις 07:25 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:25 μμ Καλησπέρα, δύο ερωτήσεις κι από μένα για τους πιο έμπειρους: 1) αν αποτυπώσουμε σε χαρτί μιλιμετρέ την καμπύλη αντιστάθμισης που έχουμε, τότε για συγκεκριμένη εξωτερική θερμοκρασία τα νερά προσαγωγής θα πρέπει να έχουν τη θερμοκρασία που προκύπτει από την καμπύλη στο σημείο που τέμνονται οι άξονες (εξωτ.θερμοκρασίας - νερών προσαγωγής) της; 2) υπάρχουν περιπτώσεις καλής λειτουργίας στις οποίες όμως το ΔΤ να μην τηρείται; Για παράδειγμα σε ρύθμιση ΔΤ5 να μη βλέπεις διαφορά 5 βαθμών μεταξύ των νερών προσαγωγής και απαγωγής, χωρίς αυτό να σημαίνει κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ
mechpanos Δημοσ. Κυριακή στις 11:06 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:06 μμ 3 ώρες πριν, Joe22 είπε Καλησπέρα, δύο ερωτήσεις κι από μένα για τους πιο έμπειρους: 1) αν αποτυπώσουμε σε χαρτί μιλιμετρέ την καμπύλη αντιστάθμισης που έχουμε, τότε για συγκεκριμένη εξωτερική θερμοκρασία τα νερά προσαγωγής θα πρέπει να έχουν τη θερμοκρασία που προκύπτει από την καμπύλη στο σημείο που τέμνονται οι άξονες (εξωτ.θερμοκρασίας - νερών προσαγωγής) της; 2) υπάρχουν περιπτώσεις καλής λειτουργίας στις οποίες όμως το ΔΤ να μην τηρείται; Για παράδειγμα σε ρύθμιση ΔΤ5 να μη βλέπεις διαφορά 5 βαθμών μεταξύ των νερών προσαγωγής και απαγωγής, χωρίς αυτό να σημαίνει κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ 1. Ναι. 2. Αν δεν τηρείται αλλάζει παροχή η αντλία μέχρι να τηρηθεί. Αν παρόλα αυτά συνεχίζει να μην τηρείται, είτε κάνει off αν είναι μικρότερο, είτε δουλεύει στην τσίτα αν είναι μεγαλύτερο... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα