Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ThanG είπε

Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω πως έχεις συνολικά καλύτερη εγκατάσταση.

Εντούτοις μου κάνει εντυπωση που χρησιμοποιείς θερμοστατικές καθως αυτό που συστήνεται συνήθως είναι να έιναι τελείως ανοιχτό το κύκλωμα, ώστε να έχεις ροή (άρα και απόδοση ισχύος). Εγώ ας πούμε με δύο κλάδους και 4 σώματα σε κάθε έναν, δεν έχω την βέλτιστη ροή και εκεί θα χε νόημα ένα buffer με πρωτεύον δευτερεύον. Ομως σε αυτή την περίπτωση τοσο η αντιστάθμιση, όσο και το cop, πάνε λίγο περίπατο. Αλλά ας μας διαφωτίσουν οι μηχανικοί σε αυτό. Εγώ δεν είμαι.

Οι δικές μου καταναλώσεις για Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2024, Ιανουάριο 2025 και Φεβρουάριο (μέχρι σήμερα), είναι 227, 390, 395, 109Kwh αντίστοιχα. Περιοχή νότια προάστια Αττικής (αρα σιγά τα κρύα).

Δύο σώματα στο σαλόνι είναι τέρατα (τύπου τριπλά 0.8Χ1.40) γιατί όπως εξήγησα είναι βορινό και έχει μόνο παράθυρα σαν θερμοκήπιο. Αν δεν είχαν θερμοστατικές το σαλόνι θα είχε 25 βαθμούς ξέρωγω.

Οκτώβριος 35kwh 

Νοέμβριος 273kwh

Δεκέμβριος 495kwh

Ιανουάριος 515kwh

Φεβρουάριος 90kwh (ήρθαν γείτονες μέχρι τώρα το δίπλα διαμέρισμα ήταν άδειο). 

12.7-12.8 μέσο όρο όσες μέρες είναι ανοιχτή και θα πέσει κι άλλο μέχρι τον Απρίλιο φυσικά, λογικά θα κάτσει κάπου στα 10. 

Επεξ/σία από fylatos
  • Like 1
  • Απαντ. 4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Λογικό να πιάνει τέτοιες θερμοκρασίες λοιπόν. Εμένα έγινε μια σχετική υπερδιαστασιολογηση πριν την εγκατάσταση αντλίας, όταν αλλάχτηκαν από τα παλαιά σε panel. Οπότε δεν μπορούν να αποδώσουν ανάλογα.

@sndev δεν είναι ίδιο, καθώς όταν εφαρμόσεις modulation και του offset, θα δεις πως μόλις ξεκινάει, επειδή η θερμοκρασία απέχει από τον στόχο, ανεβάζει στο όριο του τη θερμοκρασια των νερών για να τον πετύχει πιο γρηγορα, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερο. Διαφορετικά του λες, "με τη θερμοκρασία νερών που σου χω δώσει, πιάσε τη θερμοκρασία του χωρου" και έτσι καιει λιγότερο. Απ' την άλλη όταν φτάνει στον στόχο ρίχνει ανάλογα τη θερμοκρασία νερών. Αυτό που είπε ο @mechpanos. Αρκεί το σύστημα να μπορεί να την υποστηρίξει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, ThanG είπε

Λογικό να πιάνει τέτοιες θερμοκρασίες λοιπόν. Εμένα έγινε μια σχετική υπερδιαστασιολογηση πριν την εγκατάσταση αντλίας, όταν αλλάχτηκαν από τα παλαιά σε panel. Οπότε δεν μπορούν να αποδώσουν ανάλογα.

Εμείς είχαμε την επιλογή όταν έγινε η ανακαίνιση να ξηλώσουμε όλα τα πατώματα αλλά δε θέλαμε, ώστε να μπει υποδαπέδια. Είχαμε επίσης αγοράσει μόλις πριν 2 χρόνια ακριβά κλιματιστικά που δε θα είχαμε τι να τα κάνουμε οπότε δεν άξιζε η αγορά fancoils, συνεπώς πήραμε μεγάλα kermi σώματα, νομίζω η σύντροφος μου τρόμαξε τον μηχανικό λέγοντας του ότι είναι κρυουλιάρα και έβαλε ο μηχανικός τα μεγαλύτερα σώματα που χωρούσαν σε κάθε δωμάτιο. Τα σώματα βέβαια είναι αρκετά όμορφα ειδικά αυτά με την τελείως flat όψη. Επίσης τα kermi έχουν μια λειτουργία που ζεσταίνουν πρώτα την μπροστά όψη και ίσως βοηθάει; Δε ξέρω.

Πάντως είχε γίνει ενεργειακή επιθεώρηση, βγάλαμε τις ανάγκες του σπιτιού και σίγουρα τις υπερκαλύψαμε. 

Screenshot_20250207_115021_Photos.jpg

Επεξ/σία από fylatos
Αυτή είναι η βορινή πλευρά και η μόνη στην οποία δε θα χρειαζόταν κρεμαστή σκαλωσιά για την μόνωση. Η μόνωση υπολογίσαμε ότι θα ήθελε κάπου 15-20 χρόνια να βγάλει τα λεφτά της, οπότε δε την κάναμε.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολύ καλά έκανες, γι'αυτό και σου αποδίδει έτσι. Εγώ δεν πείραξα το κύκλωμα, δεν μπορούσα να δηλώσω τα πάντα και να περνάω σωλήνες και γυψοσανίδες. Ήταν στα πλαίσια του εξοικονομώ με εμάς να κατοικούμε μεσα

Επεξ/σία από ThanG
Δημοσ.
17 minutes ago, ThanG said:

δεν είναι ίδιο, καθώς όταν εφαρμόσεις modulation και του offset, θα δεις πως μόλις ξεκινάει, επειδή η θερμοκρασία απέχει από τον στόχο, ανεβάζει στο όριο του τη θερμοκρασια των νερών για να τον πετύχει πιο γρηγορα, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερο. Διαφορετικά του λες, "με τη θερμοκρασία νερών που σου χω δώσει, πιάσε τη θερμοκρασία του χωρου" και έτσι καιει λιγότερο. Απ' την άλλη όταν φτάνει στον στόχο ρίχνει ανάλογα τη θερμοκρασία νερών.

Δλδ σε απλα λογια λες οτι του λες 40 +2 εκτός λειτουργίας θα παει τη θερμοκρασία νερων 42 οποτε θα κάψει περισσότερο αππ το να πήγαινε 40; Απλα να κατανοησω θέλω τη λογική σου. 

Εαν λες αυτο ποσο παραπανω νομιζεις θα καψει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, ThanG said:

Ακριβώς! Η αύξηση στην κατανάλωση μπορεί να ναι και 0.5kwh κατά την εκκίνηση.

Περιττός ο λογος να ασχοληθείς μιλας για 0.5 την ωρα. Αυτο θα γίνει μια φορα για 10 λεπτά κ πολυ ισως λεω σε καθε on. Αμα έχω χρόνο μετα θα σου εξηγήσω με γράφημα να καταλαβεις οτι το 0.5 σου για τα 10 λεπτα δεν αξιζει τη φαια ουσία. Ασχολεισου με το να ειναι σε ισορροπία για ωρα χωρις οφφ αντι για το ποσο καιει στην εκκίνηση. Η ουσιαστική κατανάλωση εκεί είναι 

Επεξ/σία από sndev
Δημοσ.

σήμερα άκουσα το εξής...πρόκειται να βάλω αντλία το καλοκαιρι με πάνελ σώματα

ότι μια αντλία 9αρα με μεγάλα σώματα πανελ δουλεύει καλύτερα αποτι μια 12αρα με μικρά σώματα πάνελ για τον ίδιο χώρο και ίδιες θερμίδες συνολικά πάνελ...πως ακούγεται αυτό???

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, sndev είπε

Περιττός ο λογος να ασχοληθείς μιλας για 0.5 την ωρα. Αυτο θα γίνει μια φορα για 10 λεπτά κ πολυ ισως λεω σε καθε on. Αμα έχω χρόνο μετα θα σου εξηγήσω με γράφημα να καταλαβεις οτι το 0.5 σου για τα 10 λεπτα δεν αξιζει τη φαια ουσία. Ασχολεισου με το να ειναι σε ισορροπία για ωρα χωρις οφφ αντι για το ποσο καιει στην εκκίνηση. Η ουσιαστική κατανάλωση εκεί είναι 

Σωστά, εγώ ψάχνω τροπο να μειώσω την 1kwh που καίει σταθερά  (24kwh τη μερα αν λειτουργεί ασταμάτητα) σε συνθήκες ισορροπίας και από forum του εξωτερικού διαβάζω πως αυτές οι αντλίες edla9-16 δεν πέφτουν κάτω από 900watt/h. 

Ελπίζω να κάνω λαθος και να υπάρχει κάποιος τρόπος να μειωθεί περαιτέρω.

8 λεπτά πριν, kostasbm είπε

ότι μια αντλία 9αρα με μεγάλα σώματα πανελ δουλεύει καλύτερα αποτι μια 12αρα με μικρά σώματα πάνελ για τον ίδιο χώρο και ίδιες θερμίδες συνολικά πάνελ...πως ακούγεται αυτό???

Κώστα από τα λίγα που έχω μάθει (the hard way), μελέτη από μηχανικό και προσοχή στους εγκαταστάτες και την τελική ρύθμιση.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, fylatos είπε

Εμείς είχαμε την επιλογή όταν έγινε η ανακαίνιση να ξηλώσουμε όλα τα πατώματα αλλά δε θέλαμε, ώστε να μπει υποδαπέδια. Είχαμε επίσης αγοράσει μόλις πριν 2 χρόνια ακριβά κλιματιστικά που δε θα είχαμε τι να τα κάνουμε οπότε δεν άξιζε η αγορά fancoils, συνεπώς πήραμε μεγάλα kermi σώματα, νομίζω η σύντροφος μου τρόμαξε τον μηχανικό λέγοντας του ότι είναι κρυουλιάρα και έβαλε ο μηχανικός τα μεγαλύτερα σώματα που χωρούσαν σε κάθε δωμάτιο. Τα σώματα βέβαια είναι αρκετά όμορφα ειδικά αυτά με την τελείως flat όψη. Επίσης τα kermi έχουν μια λειτουργία που ζεσταίνουν πρώτα την μπροστά όψη και ίσως βοηθάει; Δε ξέρω.

Πάντως είχε γίνει ενεργειακή επιθεώρηση, βγάλαμε τις ανάγκες του σπιτιού και σίγουρα τις υπερκαλύψαμε. 

Screenshot_20250207_115021_Photos.jpg

Την καλύτερη δουλειά κάνατε. Τα δάπεδα αυτά είναι έργα τέχνης δεν γίνονται πλέον. 

15 λεπτά πριν, kostasbm είπε

Αν και οι δύο καλύπτουν τις ανάγκες, ΝΑΙ. Αν δεν καλύπτει τις ανάγκες η 9αρα όμως δεν έχει σημασία το ότι θα έχεις μεγάλα σώματα.

Μήπως σου είπαν άλλο, ότι σε υψηλές θερμοκρασίες πέφτει η απόδοση της αντλίας άρα άμα βάλεις σώματα για πετρέλαιο, θα σου αποδίδει η 12αρα ίδιες θερμίδες με την 9αρα με μεγάλα σώματα στους 0 βαθμούς.

• Like 1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, ThanG είπε

Σωστά, εγώ ψάχνω τροπο να μειώσω την 1kwh που καίει σταθερά  (24kwh τη μερα αν λειτουργεί ασταμάτητα) σε συνθήκες ισορροπίας και από forum του εξωτερικού διαβάζω πως αυτές οι αντλίες edla9-16 δεν πέφτουν κάτω από 900watt/h. 

Ελπίζω να κάνω λαθος και να υπάρχει κάποιος τρόπος να μειωθεί περαιτέρω.

Κώστα από τα λίγα που έχω μάθει (the hard way), μελέτη από μηχανικό και προσοχή στους εγκαταστάτες και την τελική ρύθμιση.

νομίζω έχει γραφήματα ο sndev στη Daikin να ινβερταρει στα~ 600w.

Έχει διαφορετικό μοντέλο από το δικό σου;

Δημοσ.

Επίσης να πω κάτι ακόμα για την εγκατάσταση. Με τεράστιο κόπο γιατί δεν έμπαινε γερανός σε εκείνη τη μεριά, μπήκε η εξωτερική μονάδα σε ανατολικό μπαλκόνι σε σημείο με ηλιοφάνεια και δεν την εδώ δει ποτέ με πάγους κλπ. δεν νομίζω ότι έκανε ποτέ defrost. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, ThanG said:

σε τη θερμοκρασια εχεις τα νερα? 

εγώ εχω split 16αρα μονοφασική κ την εχω φθάσει μέχρι 0,45. στα 0,80Κwh είμαι τώρα μέσω ορο με 6-7 εξωτερική. το σπίτι 22 βαθμοι στο πιο κρυο σημείο με  fancoil.  νερα 32 εξαγωγή +2 εκτός οριου.

τεχνικά η εγκατασταση μου αν το 10 ειναι το αριστο ειναι στο 5,5-6. 

για να κανεις δουλεια μονο με espaltherma όπως ειπε ο @mechpanos για να κατανοείς καλυτέρα που χολενει  αλλιώς χάνεις το χρόνο σου 

παρε το γράφημα του 24ωρου, 4 off γτ το σπίτι εχει παραζεσταθεί. δες ποσο λίγο χρόνο αναλογικά καίει 2,5 kwh. το μονοί που πρέπει να σε απασχολεί είναι να είναι οσο ποιο αραιά αυτά τα 2,5.

image.png.8814badec518acc3b03509007b817c3b.png

Επεξ/σία από sndev
Δημοσ.

Όταν βλέπεις 800w/h στο software που χρησιμοποιείς, στην δίωρη ένδειξη του controoler της αντλίας, τι βλέπεις?

Ρωταω μήπως και κάνει στρογγυλοποίηση τελείως στο περίπου.

Αναμφίβολα η λύση που προτείνετε, είναι η βέλτιστη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...