Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@gtok34 έχεις δίκιο σε αυτά που λες. Αλλά όταν πρόκειται για υλικά προστασίας που τα βάζεις στο σπίτι σου παίρνεις μόνο επώνυμα για τη σιγουριά που προσφέρουν. Αυτό πληρώνεις . Ναι μπορεί και το κινέζικο από το Ali να είναι ισάξιο σε ποιότητα με το ABB αλλά αυτό δεν το ξέρει κανείς. Μόνο δοκιμάζοντας το διαπιστώνεις. Ε δεν έχει κάποιος την άνεση ευκολα να δοκιμάσει τέτοια υλικά πάνω σε μια αντλία θερμότητας μερικών χιλιάδων ευρώ. 

• Απαντ. 4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 27/12/2024 στις 3:41 ΜΜ, tziminhio είπε

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία εύχομαι!  Μένω σε γωνιακή μονοκατοικία του 2010, 136τμ 3 ορόφων με εσωτερική σκάλα στο Μενιδι Με το εξοικονομώ που πρόκειται να βγεί σκέφτομαι να μπεί θερμοπρόσοψη και αντλία θερμότητας. Η θέρμανση γινεται με πετρέλαιο. Το κτίριο είναι εν κλάσης Η. Παρακάτω παραθέτω στοιχεία απο το ΠΕΑ

Υπολογιζόμενη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας*
Κτηρίου αναφοράς [kWh/m2]: 169.3
Επιθεωρούμενου κτηρίου [kWh/m2]: 747.7

Επισυνάπτω επίσης κ κάποια στοιχε'ια απ το ΠΕΑ.

Τι θα προτείνατε για αντλία θερμότητας σε kw και θα πηγαίνατε σε monoblock η split ? Θα είναι μόνο για θέρμανση και θα μπεί πάνω στα υπάρχοντα σώματα

Ευχαριστώ

Screenshot 2024-12-27 151711.png

Λοιπον επανέρχομαι και πάλι.. Ο μηχανικός μου πρότεινε ισχύς 14-16kw και υπεύθυνος μεγάλης εταιρείας με αντλίες που ήρθε και είδε τον χώρο καθώς επίσης και σχέδια κλπ αφου του φανηκε υπερβολικη η 14αρα, μου πρότεινε 8αρα.. Οπότε είμαστε στα 2 άκρα και αντε να βγάλεις άκρη τωρα..  Εμένα προσωπικά σαν άσχετος και τα 2 μου φαίνονται υπερβολικά. Τονίζω οτι θα μπεί και θερμοπρσοψη. 

Επεξ/σία από tziminhio
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Δεν διαφωνώ στα ανωτέρω που γράφεις, πλην όμως διαφωνώ στο τελευταίο, ότι επειδή έβαλε CE ένας Κινέζος παραγωγός, σημαίνει ότι ισχύει κιόλας. Αν διαβάσεις το link που μου παρέθεσες, το CE είναι σήμανση που τοποθετείται κατά δήλωση του ίδιου του παραγωγού, ο οποίος έχει και την ευθύνη. Δηλαδή λεω εγώ ο Πάνος, δηλώνω ότι το gadget που παράγω, συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των προτύπων τάδε, τάδε και τάδε, και ορίστε σου βάζω και το CE marking επάνω για να το βλέπεις. Υπάρχουν διάφορα συστήματα δήλωσης CE, για κάποια προϊόντα μπορείς να δηλώσεις μόνος σου χωρίς να σε ελέγξει εξωτερικός φορέας απλά να έχεις ISO, για κάποια σε ελέγχει εξωτερικός φορέας μια φορά και μετά παράγεις αβέρτα, και για κάποια σε ελέγχει εξωτερικός φορέας σε τακτά διαστήματα. Ο φορέας είναι της επιλογής σου, πιστοποιημένος όμως. Αυτό βέβαια, πρέπει να το τρέξεις εσύ, ως παραγωγός. Οπότε ο Κινέζος παραγωγός, παίρνει έναν τυχαίο Κινέζο κοινοποιημένο φορέα, του κάνει έναν έλεγχο για τα μάτια του κόσμου και βγάζει μετά αβέρτα, λες και θα τον ελέγξει κανένας ευρωπαίος εισαγωγέας τί κάνει! Άσε είμαι σε θέση να γνωρίζω περιστατικά CE και πιστοποιήσεων μούφα στην ελληνική αγορά γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.
Αλλά εγώ σου λέω και το άλλο, ότι είναι κομπλέ και δεν θα πάρεις φωτιά από το Κινέζικο ρελέ, το εμπιστεύεσαι για την ακρίβειά του το ίδιο με ένα επώνυμο Schneider, Hager, ABB ξέρω'γω... βάλτο μόνο για να παίρνεις τη μέτρηση που δεν χάθηκε και τίποτα να βγεί 1 κιλοβατώρα πάνω ή κάτω, αλλά αν πρέπει να κόψει όταν έχεις αστάθεια ή ασυμμετρία μέσα σε συγκεκριμένα msec για να μη γίνει ζημιά, βάλε κάτι καλό, με αυτά δεν παίζουμε. Αυτά...

Με την ίδια λογική έπρεπε πχ βραστηρες να περναμε πάντα επώνυμους και έχουν βγει χιλιάδες εταιρείες. Επειδή τα εισαγει ένας εισαγωγεας σημαίνει οτι είναι και εντάξει? Τηλεοράσεις παιρνουμε μόνο Sony Samsung lg ? Πχ? Λέει μέσα στο λινκ ότι πριν να βάλει το ce απαιτούνται κάποια πράγματα να κάνει. Έχουν γίνει αυστηρά τα πράγματα με το ce . Ναι κάποτε γίνονταν αυτό που λες....αλλά πλέον η Ευρώπη είναι αυστηρή στους κανόνες. Λέει επίσης ότι αν ζητήσει η ευρωπαϊκή ένωση να αποδείξει την πληρότητα του ce πρέπει να  το κάνει.  Αν διαβάσεις σωστά λέει ότι το ce το βάζει ο ίδιος αλλά προηγουμένως πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

Λέει "Δεν χρειάζεστε άδεια για την τοποθέτηση της σήμανσης CE στο προϊόν σας, ωστόσο, οφείλετε προηγουμένως:

να βεβαιωθείτε για τη συμμόρφωσή του προς όλες τις σχετικές απαιτήσεις που ισχύουν στην ΕΕ

να διερευνήσετε αν μπορείτε να αξιολογήσετε το προϊόν σας εσείς ή να ζητήσετε την αξιολόγησή του από κοινοποιημένο οργανισμό

να καταρτίσετε έναν τεχνικό φάκελο που να τεκμηριώνει τη συμμόρφωση: να ενημερωθείτε για την τεχνική τεκμηρίωση

να συντάξετε και να υπογράψετε δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ. " 

Νομίζω τα λέει όλα τι πρέπει να κάνει για να βάλει την σήμανση CE ....Ε τώρα αν δεν τα κανει ο Κινέζος....μπορεί το ίδιο να μην τα  κάνει και ένας Έλληνας η κάποιος άλλος Ευρωπαίος κατασκευαστης. Πάντως στα ηλεκτρολογικά εκτός των εταιρειών που ανέφερες όλα τα άλλα είναι κινέζικα εισαγωγής. Ποια είναι η διαφορά? Ότι κάποιος εισαγωγέας παίρνει τα κινέζικα και τα βαφτίζει ευρωπαϊκά με CE? Νομίζω είναι κορόιδια αν συμβαίνει αυτό. Στο σκρουτζ υπάρχουν πολλά καταστήματα που πουλανε τον ίδιο επιτηρητή με άλλο όνομα...εκείνο είναι καλό και αυτό σκάρτο?

Επεξ/σία από gtok34
Δημοσ.

Δεν πειράζει εγώ σου εξέθεσα την άποψή μου, έχεις διαφορετική, δεν έχει νόημα. 
Περί CE επίτρεψέ μου μόνο να σου πω ότι δεν ελέγχει κανένας κανέναν, και αυτό μπορώ να το πω μετά απολύτου βεβαιότητας και συναίσθησης του τί λέω. Επαφίεται στην σοβαρότητα και μόνο, της κάθε εταιρείας. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά.

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Δεν πειράζει εγώ σου εξέθεσα την άποψή μου, έχεις διαφορετική, δεν έχει νόημα. 
Περί CE επίτρεψέ μου μόνο να σου πω ότι δεν ελέγχει κανένας κανέναν, και αυτό μπορώ να το πω μετά απολύτου βεβαιότητας και συναίσθησης του τί λέω. Επαφίεται στην σοβαρότητα και μόνο, της κάθε εταιρείας. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά.

ok δεκτο θα συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε αλλα πλεον εχουν γινει αυστηρα τα πραγματα απο πλευρας EE. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γνώμη των ειδικών για την :

LG THERMA V R290 Monobloc;

Αντικαθιστά, διαφημίζει, επάξια το λέβητα πετρελαίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Επεξ/σία από MARIOSNURSE
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MARIOSNURSE είπε

Γνώμη των ειδικών για την :

LG THERMA V R290 Monobloc;

Αντικαθιστά, διαφημίζει, επάξια το λέβητα πετρελαίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Δεν είμαι ειδικός .

Λάθος εγκατάσταση θα κάνεις αν απλά αντικαταστήσεις τον λέβητα

(δε γνωρίζω την αντλία , φαντάζομαι υψηλών , σου είπαν να μπει και buffer και να κουμπώσει στα υπάρχοντα σώματα)

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, korakios είπε

Δεν είμαι ειδικός .

Λάθος εγκατάσταση θα κάνεις αν απλά αντικαταστήσεις τον λέβητα

(δε γνωρίζω την αντλία , φαντάζομαι υψηλών , σου είπαν να μπει και buffer και να κουμπώσει στα υπάρχοντα σώματα)

Ήταν μια από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι.

Μου αναφέρθηκε ως "νέο, αξιόλογο μοντέλο, χωρίς παρεμβάσεις στο σπίτι, με τα υπάρχοντα σώματα και μποιλερ".

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Ήταν μια από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι.

Μου αναφέρθηκε ως "νέο, αξιόλογο μοντέλο, χωρίς παρεμβάσεις στο σπίτι, με τα υπάρχοντα σώματα και μποιλερ".

Περισσότερο πρόταση ακούγεται απο κατάστημα που θέλει να σπρώξει αντλία . (υψηλών , με buffer , αρρύθμιστη παίζοντας μόνο με το θερμοστάτη και μετά τραβά τα μαλλιά του ο κάτοχος με την κατανάλωση )

Κάνε πρώτα μια μελέτη (απο μηχανικό που δεν είναι πωλητής) , μπαλώνοντας ότι μπορείς πρώτα απο μόνωση , ρώτα τι σώματα θα χρειαστούν για αντλία χαμηλών να παίζει χαλαρά με αντιστάθμιση (αν μπαίνει , ανάλογα και τα τμ ή αν θα χρειαστεί επιπλέον μόνωση)

• Like 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, korakios είπε

Περισσότερο πρόταση ακούγεται απο κατάστημα που θέλει να σπρώξει αντλία . (υψηλών , με buffer , αρρύθμιστη παίζοντας μόνο με το θερμοστάτη και μετά τραβά τα μαλλιά του ο κάτοχος με την κατανάλωση )

Κάνε πρώτα μια μελέτη (απο μηχανικό που δεν είναι πωλητής) , μπαλώνοντας ότι μπορείς πρώτα απο μόνωση , ρώτα τι σώματα θα χρειαστούν για αντλία χαμηλών να παίζει χαλαρά με αντιστάθμιση (αν μπαίνει , ανάλογα και τα τμ ή αν θα χρειαστεί επιπλέον μόνωση)

Δεν βιάζομαι, σκοπός είναι να λειτουργεί τον επόμενο χειμώνα.

Κουράστηκα να δίνω 1500€ στο πετρέλαιο.

Αν κερδίσω το πρόγραμμα ακόμη καλύτερα.

Θα δούμε...

Δημοσ.
6 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε

Δεν βιάζομαι, σκοπός είναι να λειτουργεί τον επόμενο χειμώνα.

Κουράστηκα να δίνω 1500€ στο πετρέλαιο.

Αν κερδίσω το πρόγραμμα ακόμη καλύτερα.

Θα δούμε...

Το R290 ειναι το προπανιο παλιο υγρο και λενε οτι θα αντικαταστησει το R32 επειδη το R290 ειναι φιλικοτερο και ανεβαζει και θερμοκρασιες στους 70 βαθμους .
Οι r290 ειναι το μελλον απο οτι λενε , εαν εισαι σε περιοχη με χαμηλες θερμοκρασιες και δεν εχεις μεγαλλα σωματα καλοριφερ ισως σου κανει εαν εισαι σε περιοχη με ηπιο χειμωνα καλυτερα να την δουλεευεις σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες για οικονομια .
Ενα θεμα που πρεπει να δεις ειναι το εξης εαν παρεις R32 και το μοντελο ειναι ηδη 7 χρονια στην αγορα μεχρι ποτε θα το υποστηριζει η εταιρια σε ανταλακτικα κλπ ?
https://www.dwellow.co.uk/blog/r290-r32-heat-pump-refrigerant

Δημοσ.
15 ώρες πριν, tziminhio είπε

Λοιπον επανέρχομαι και πάλι.. Ο μηχανικός μου πρότεινε ισχύς 14-16kw και υπεύθυνος μεγάλης εταιρείας με αντλίες που ήρθε και είδε τον χώρο καθώς επίσης και σχέδια κλπ αφου του φανηκε υπερβολικη η 14αρα, μου πρότεινε 8αρα.. Οπότε είμαστε στα 2 άκρα και αντε να βγάλεις άκρη τωρα..  Εμένα προσωπικά σαν άσχετος και τα 2 μου φαίνονται υπερβολικά. Τονίζω οτι θα μπεί και θερμοπρσοψη. 

Η ισχύς που λέει ο μηχανικός σου πού βασίζεται; Αν έχει κάνει μελέτη απωλειών και καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, ΟΚ. Ο υπεύθυνος μεγάλης εταιρείας δηλαδή έκανε εκτίμηση πώς, με το μάτι; 
Τέλος πάντων δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. 
Πρέπει να γίνει μια μελέτη απωλειών λαμβάνοντας υπόψη και τη θερμομόνωση που θα μπει, και με βάση αυτή να προσδιορισθεί η απαιτούμενη ισχύς της αντλίας.

Υποθέτω αφού είναι σε υπάρχουσα κατασκευή αφού θα μπει πρόσθετη θερμομόνωση, θα είναι μόνο θέρμανση οπότε είναι πιο απλά τα πράγματα (η ψύξη είναι πιο δύσκολο σπορ και θα σου ανέβαζε τη διάσταση της αντλίας).

Τα 8 μου φαίνονται υπερβολικά λίγα, τα 12 με 14 μου κάθονται πιο καλά, αλλά απαιτείται μελέτη για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

Η κρίσιμη ερώτηση επίσης είναι πόσες μέρες το χρόνο μένει η θερμοκρασία συνεχόμενα κάτω από τους 6 βαθμούς...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...