Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Ξεκινάω ανακαίνιση σε ένα καινούριο διαμέρισμα που θα μπει από την αρχή αυτόνομη θέρμανση και ψάχνω τα φώτα σας, για να κρίνω κάποιες προσφορές/μελέτες που έχω πάρει από μηχανολόγους/εμπόρους/εγκαταστάτες.

• Πρόκειται για διαμέρισμα 133τμ, κατασκευής 1967, στην Αθήνα (κυψέλη).
  • Θέρμανση με αντλία/σώματα και ψύξη με συμβατικά κλιματιστικά.
  • Το σπίτι θα θερμαίνεται καθημερινά στους 21 καθώς θα δουλεύω από εκεί.
  • Τελευταίος όροφος (ρετιρέ)
  • Προσανατολισμός: Σαλόνι νότιο-δυτικό γωνία, Κρεβατοκάμαρα βόρειο-ανατολική (γωνία).
  • Μονώσεις: Θα μπει θερμοπρόσοψη στο σαλόνι, και εσωτερική n-thermon στην κρεβατοκάμαρα. Το υπόλοιπο σπίτι είναι μεσοτοιχίες με άλλα διαμερίσματα/πολυκατοικίες. Στην ταράτσα από πάνω υπάρχει μια μόνωση αγνώστων στοιχείων, και αν χρειαστεί θα συμπληρωθεί με θερμομονωτικά πλακίδια σε δεύτερο χρόνο. Στην πλάκα του πατώματος δε νομίζω να υπάρχει καμία μόνωση.
  • Ύψος ταβανιών 293.
  • Κουφώματα: αλουμίνια με ενεργειακά τζάμια. Κάποια θα αλλάξουν με θερμοδιακοπή. 9 μπαλκονόπορτες και 2 παράθυρα σε φωταγωγούς.
  • Η νότια και η δυτική πλευρά είναι εκτεθειμένη στον αέρα. Η βόρεια ανατολική είναι εν μέρει εκτεθειμένη (η κρεβατοκάμαρα που θα μπει το n-thermon).

Βάζοντας τα στοιχεία αυτά στον υπολογιστή απωλειών, έχω 3 σενάρια:

1. Δυσμενέστερο: Απώλειες 12000 - (Καλή μόνωση τοίχων, πλημμελής οροφής, εκτεθειμένο πανταχόθεν)
  2. Μέτριο: Απώλειες 8600 - (Κέλυφος τοίχων, πλημμελής οροφής, βόρεια πλευρά κλειστή)
  3. Καλό: Απώλειες 6600 - (Κέλυφος τοίχων, μέτρια οροφής, βόρεια πλευρά κλειστή)

Μέχρι στιγμής και οι δυο προσφορές που έχω λάβει είναι για αντλία DAIKIN EDLA14D3W1, ισχύος 12.5kW σε νερό 45 βαθμών, με ενσωματωμένη εφεδρική αντίσταση. Στην μία προσφορά που αποτυπώνονται και τα μεγέθη των σωμάτων, ενδεικτικά για υπνοδωμάτιο 16τμ είναι 22χ900χ1000 και για αντίστοιχο γωνιακό (εκτεθειμένο δηλαδή) είναι 33χ900χ1000. Μου είπε ότι είναι υπολογισμένα για αντλία.

Όταν άνοιξα κουβέντα με τον έναν σχετικά με μεγέθη αντλίας, μου είπε ότι καλύτερα πιο μεγάλο μηχάνημα για να δουλεύει πιο "ξεκούραστα", το οποίο δεν ξέρω αν ισχύει η όχι. Όπως δεν ξέρω και αν τα σώματα έχουν σωστή διάσταση.

Η σκέψη μου είναι ότι μια πιο μικρή αντλία ίσως να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες για το 90% του αθηναϊκού χειμώνα, και αν πέσει πολύ η θερμοκρασία για 5 μέρες το χρόνο, υπάρχει τόσο η εφεδρική αντίσταση, όσο και 4 κλιματιστικά που μπορεί να βοηθήσουν. 

H εγνοια μου επίσης είναι ότι δε θέλω να βάλω τεράστια σώματα που θα μου πιάσουν πολύ χώρο στο σπίτι, και τεράστια αντλία που θα είναι συνέχεια στο on-off. Ειδικά για την αντλία, ψαχνω να βρω την καμπύλη απόδοσης να δω πόσο χαμηλά μπορεί να δώσει όταν έξω πχ εχει 15 βαθμούς, και δεν την βρίσκω πουθενά.

Θεωρώ ότι και μηχανολογική μελέτη να ζητήσω και να πληρώσω, πάλι το αποτέλεσμα θα είναι κατά προσέγγιση καθώς υπάρχουν παρά πολλοί άγνωστοι παράγοντες σε ένα παλιό σπίτι, ακόμα και παρεμβάσεις να γίνουν. Κάνω λάθος; 

Τα φώτα σας παρακαλώ και ευχαριστώ!

• Απαντ. 3,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 ώρες πριν, mechpanos είπε

Απάντησα πριν ότι αυτά δεν είναι ρυθμίσεις, είναι πληροφόρηση τί δουλεύει ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ.
Πρέπει να μπεις στο μενού εγκαταστάτη και να δεις τις αντίστοιχες επιλογές, για να δεις αν είναι επιλεγμένες!
Κι εμένα, που είναι τα πάντα όλα επιλεγμένα, στο info όλα off φαίνονται, αφού δεν δουλεύουν!! Δουλεύουν, 1-2 φορές το χρόνο!

Μπήκα αλλά δεν καταλαβαίνω που είναι το καθένα και τι ακριβώς κάνει το καθένα. Εμένα με ενδιαφέρει από πλευράς ασφαλείας μην παγώσει κάτι και γίνει ζημιά. Γι'αυτό το αναφέρω. Και ήδη έχω κάνει ερώτηση στην Daikin αλλά δεν μου απάντησε ακόμα . Όταν πχ λέει anti frost απενεργοποιημένο που ξέρω εγώ ότι αν πιάσει -10 βαθμούς δεν προκληθεί κάποια ζημιά στην αντλία πχ παγώνοντας ένα εξάρτημα? Γι'αυτό ρωτάω είναι σημαντικό να ξέρουμε τι σημαίνει το καθένα . 

18 ώρες πριν, @pnea1973 είπε

Συνήθως μπαίνουν boiler με μεγαλύτερη σερπατινα εσωτερικά. 

Αλλα γνωρίζω και περιπτώσεις πολλές που και τα κανονικά boiler δουλεύουν άψογα. 

Εγώ το ίδιο έχω το άφησα αλλά μην ζητάς να σου ζεσταίνει το νερό με 35 40 και 45 εξόδου από την αντλία.... Βγαίνει χλιαρό. Δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο με αυτό. Ξέχνα το. Απλά όταν το ανοίγεις στο ηλεκτρικό θα κάνει ποιο λόγο χρόνο να στο ζεστάνει το νερό γιατί ήδη έχει μια θερμοκρασία. Όποτε σου κάνει κάποια εξοικονόμηση. 

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, gtok34 είπε

είναι σημαντικό να ξέρουμε τι σημαίνει το καθένα

Έχω απαντήσει 2 3 σελίδες πριν τι κάνει το καθένα. Επίσης τα λέει αναλυτικά το βιβλίο της αντλίας, δεν σου το δώσανε (υπάρχει και online, το πιο πλήρες είναι το βιβλίο αναφοράς εγκαταστάτη). 

• Like 1
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, orestis είπε

Καλησπέρα! Ξεκινάω ανακαίνιση σε ένα καινούριο διαμέρισμα που θα μπει από την αρχή αυτόνομη θέρμανση και ψάχνω τα φώτα σας, για να κρίνω κάποιες προσφορές/μελέτες που έχω πάρει από μηχανολόγους/εμπόρους/εγκαταστάτες.

• Πρόκειται για διαμέρισμα 133τμ, κατασκευής 1967, στην Αθήνα (κυψέλη).
  • Θέρμανση με αντλία/σώματα και ψύξη με συμβατικά κλιματιστικά.
  • Το σπίτι θα θερμαίνεται καθημερινά στους 21 καθώς θα δουλεύω από εκεί.
  • Τελευταίος όροφος (ρετιρέ)
  • Προσανατολισμός: Σαλόνι νότιο-δυτικό γωνία, Κρεβατοκάμαρα βόρειο-ανατολική (γωνία).
  • Μονώσεις: Θα μπει θερμοπρόσοψη στο σαλόνι, και εσωτερική n-thermon στην κρεβατοκάμαρα. Το υπόλοιπο σπίτι είναι μεσοτοιχίες με άλλα διαμερίσματα/πολυκατοικίες. Στην ταράτσα από πάνω υπάρχει μια μόνωση αγνώστων στοιχείων, και αν χρειαστεί θα συμπληρωθεί με θερμομονωτικά πλακίδια σε δεύτερο χρόνο. Στην πλάκα του πατώματος δε νομίζω να υπάρχει καμία μόνωση.
  • Ύψος ταβανιών 293.
  • Κουφώματα: αλουμίνια με ενεργειακά τζάμια. Κάποια θα αλλάξουν με θερμοδιακοπή. 9 μπαλκονόπορτες και 2 παράθυρα σε φωταγωγούς.
  • Η νότια και η δυτική πλευρά είναι εκτεθειμένη στον αέρα. Η βόρεια ανατολική είναι εν μέρει εκτεθειμένη (η κρεβατοκάμαρα που θα μπει το n-thermon).

Βάζοντας τα στοιχεία αυτά στον υπολογιστή απωλειών, έχω 3 σενάρια:

1. Δυσμενέστερο: Απώλειες 12000 - (Καλή μόνωση τοίχων, πλημμελής οροφής, εκτεθειμένο πανταχόθεν)
  2. Μέτριο: Απώλειες 8600 - (Κέλυφος τοίχων, πλημμελής οροφής, βόρεια πλευρά κλειστή)
  3. Καλό: Απώλειες 6600 - (Κέλυφος τοίχων, μέτρια οροφής, βόρεια πλευρά κλειστή)

Μέχρι στιγμής και οι δυο προσφορές που έχω λάβει είναι για αντλία DAIKIN EDLA14D3W1, ισχύος 12.5kW σε νερό 45 βαθμών, με ενσωματωμένη εφεδρική αντίσταση. Στην μία προσφορά που αποτυπώνονται και τα μεγέθη των σωμάτων, ενδεικτικά για υπνοδωμάτιο 16τμ είναι 22χ900χ1000 και για αντίστοιχο γωνιακό (εκτεθειμένο δηλαδή) είναι 33χ900χ1000. Μου είπε ότι είναι υπολογισμένα για αντλία.

Όταν άνοιξα κουβέντα με τον έναν σχετικά με μεγέθη αντλίας, μου είπε ότι καλύτερα πιο μεγάλο μηχάνημα για να δουλεύει πιο "ξεκούραστα", το οποίο δεν ξέρω αν ισχύει η όχι. Όπως δεν ξέρω και αν τα σώματα έχουν σωστή διάσταση.

Η σκέψη μου είναι ότι μια πιο μικρή αντλία ίσως να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες για το 90% του αθηναϊκού χειμώνα, και αν πέσει πολύ η θερμοκρασία για 5 μέρες το χρόνο, υπάρχει τόσο η εφεδρική αντίσταση, όσο και 4 κλιματιστικά που μπορεί να βοηθήσουν. 

H εγνοια μου επίσης είναι ότι δε θέλω να βάλω τεράστια σώματα που θα μου πιάσουν πολύ χώρο στο σπίτι, και τεράστια αντλία που θα είναι συνέχεια στο on-off. Ειδικά για την αντλία, ψαχνω να βρω την καμπύλη απόδοσης να δω πόσο χαμηλά μπορεί να δώσει όταν έξω πχ εχει 15 βαθμούς, και δεν την βρίσκω πουθενά.

Θεωρώ ότι και μηχανολογική μελέτη να ζητήσω και να πληρώσω, πάλι το αποτέλεσμα θα είναι κατά προσέγγιση καθώς υπάρχουν παρά πολλοί άγνωστοι παράγοντες σε ένα παλιό σπίτι, ακόμα και παρεμβάσεις να γίνουν. Κάνω λάθος; 

Τα φώτα σας παρακαλώ και ευχαριστώ!

Μεγαλυτερη αντλια για να δουλευει πιο ξεκουραστα, μαλιστα. Ψαξε για σοβαρο εγκαταστατη που δεν θα λεει τετοια. Η Αθηνα κυριολεκτικα δεν εχει χειμωνα παρα μονο ελαχιστες μερες πιανει , και οχι καθε χρονο,  θερμοκρασιες κοντα στο μηδεν. Δεν θες μεγαλη αντλια ουτε κατα διανοια. 

Τα σωματα αναγκαστικα πρεπει να ειναι μεγαλα, εκει ειναι ολη η ουσια της αντλιας, μεγαλα σωματα μικρες θερμοκρασιες νερων. Θα σου προτεινα να κοιταξεις καλυτερα τη μονωση της ταρατσας γιατι ειναι μεγαλη εκταση και θα εχει πολλες απωλειες. Μην την αφηνεις σε αλλο χρονο γιατι βαση αυτης θα γινει ο σωστος υπολογισμος απωλειων. 

Αν πας σε ανεστραμμένη μονωση , δηλαδη πρωτα υγρομονωση και με μετα θερμομόνωση, να ξερεις οτι δεν θα εχεις σχεδον κανενα οφελος το χειμωνα , καθως τα κρυα νερα της βροχης και της υγρασιας θα περνανε τις θερμομονωτικες πλακες και θα καθονται κρυα πανω στην υγρομονωση. Καταλαβαινεις οτι η πλακα θα παγωνει και οι απωλειες θα εκτοξευονται. Αυτη η θερμομόνωση δουλευει καλα το καλοκαιρι.   

Δωσε μεγαλη εμφαση στη ταρατσα. Πας για συμβατικη μονωση, ή την απιστευτη και κορυφαια ολων μονωση πολυουρεθανης , με τα αρνητικα της πληρους βατοτητας, δηλαδη δεν μπορεις να στησεις παρτυ στη ταρατσα ή αν εχει προσβαση ο καθε ενας που μπορει να την τραυματισει με κατι βαρυ ή μυτερο. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, GiannisSol είπε

Μεγαλυτερη αντλια για να δουλευει πιο ξεκουραστα, μαλιστα. Ψαξε για σοβαρο εγκαταστατη που δεν θα λεει τετοια. Η Αθηνα κυριολεκτικα δεν εχει χειμωνα παρα μονο ελαχιστες μερες πιανει , και οχι καθε χρονο,  θερμοκρασιες κοντα στο μηδεν. Δεν θες μεγαλη αντλια ουτε κατα διανοια. 

Τα σωματα αναγκαστικα πρεπει να ειναι μεγαλα, εκει ειναι ολη η ουσια της αντλιας, μεγαλα σωματα μικρες θερμοκρασιες νερων. Θα σου προτεινα να κοιταξεις καλυτερα τη μονωση της ταρατσας γιατι ειναι μεγαλη εκταση και θα εχει πολλες απωλειες. Μην την αφηνεις σε αλλο χρονο γιατι βαση αυτης θα γινει ο σωστος υπολογισμος απωλειων. 

Αν πας σε ανεστραμμένη μονωση , δηλαδη πρωτα υγρομονωση και με μετα θερμομόνωση, να ξερεις οτι δεν θα εχεις σχεδον κανενα οφελος το χειμωνα , καθως τα κρυα νερα της βροχης και της υγρασιας θα περνανε τις θερμομονωτικες πλακες και θα καθονται κρυα πανω στην υγρομονωση. Καταλαβαινεις οτι η πλακα θα παγωνει και οι απωλειες θα εκτοξευονται. Αυτη η θερμομόνωση δουλευει καλα το καλοκαιρι.   

Δωσε μεγαλη εμφαση στη ταρατσα. Πας για συμβατικη μονωση, ή την απιστευτη και κορυφαια ολων μονωση πολυουρεθανης , με τα αρνητικα της πληρους βατοτητας, δηλαδη δεν μπορεις να στησεις παρτυ στη ταρατσα ή αν εχει προσβαση ο καθε ενας που μπορει να την τραυματισει με κατι βαρυ ή μυτερο. 

Ναι αυτό το "ξεκούραστα" με προβλημάτισε... Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν το 12.5 kw θεωρείται μεγάλο ή οχι. 

Δυστυχώς η ταράτσα είναι κοινόχρηστη με 23 διαμερίσματα, το να ξηλωθεί η υπάρχουσα μόνωση και να μπει καινούρια, είναι κάτι που χρειάζεται λεπτές κινήσεις για να βάλουν το χέρι στην τσέπη όλοι. Πρέπει να σηκωθούν διάφοροι θερμοσίφωνες, η αντλία που θα βάλω κλπ κλπ, καθόλου απλή διαδικασία. Για αυτό λέω ότι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, μόλις μετακομίσω μέσα και αποκτήσω μια σχέση με τους υπόλοιπους.

Ένας μονωσάς που ήρθε να δώσει προσφορά, μου είπε ότι φαίνεται ότι κάποια μόνωση φαίνεται να υπάρχει κάτω από το ασφαλτόπανο, κρίνοντας μόνο από την υψομετρική διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πλάκας. Το ασφαλτόπανο από ότι έμαθα μπήκε σχετικά πρόσφατα, την τελευταία δεκαετία σίγουρα. Αλλά, για να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται, πρέπει να κατοικηθεί το σπίτι για να δημιουργηθούν θερμοκρασιακές διαφορές, και να το επισκεφτεί με θερμική κάμερα...

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, orestis είπε

Ναι αυτό το "ξεκούραστα" με προβλημάτισε... Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν το 12.5 kw θεωρείται μεγάλο ή οχι. 

Δυστυχώς η ταράτσα είναι κοινόχρηστη με 23 διαμερίσματα, το να ξηλωθεί η υπάρχουσα μόνωση και να μπει καινούρια, είναι κάτι που χρειάζεται λεπτές κινήσεις για να βάλουν το χέρι στην τσέπη όλοι. Πρέπει να σηκωθούν διάφοροι θερμοσίφωνες, η αντλία που θα βάλω κλπ κλπ, καθόλου απλή διαδικασία. Για αυτό λέω ότι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, μόλις μετακομίσω μέσα και αποκτήσω μια σχέση με τους υπόλοιπους.

Ένας μονωσάς που ήρθε να δώσει προσφορά, μου είπε ότι φαίνεται ότι κάποια μόνωση φαίνεται να υπάρχει κάτω από το ασφαλτόπανο, κρίνοντας μόνο από την υψομετρική διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πλάκας. Το ασφαλτόπανο από ότι έμαθα μπήκε σχετικά πρόσφατα, την τελευταία δεκαετία σίγουρα. Αλλά, για να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται, πρέπει να κατοικηθεί το σπίτι για να δημιουργηθούν θερμοκρασιακές διαφορές, και να το επισκεφτεί με θερμική κάμερα...

10kw νομιζω σε καλυπτουν ανετα για κλιμα Αθηνας. Μην λυπηθεις τα μεγαλα σωματα. Μελετηστε τα για οχι το πιο ευνοικο σεναριο. Μπορεις να δεις τη θερμομονωση οροφης και απο μεσα με γυψοσανιδα και το καταλληλο μονωτικο ενδιαμεσα. Θελει ομως πολυ καλη λειτουργια της υγρομονωσης απο πανω γιατι αμα μπουν νερα θα τα δεις απο κατω οταν θα εχει γινει μεγαλη ζημια πλεον. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Έχω απαντήσει 2 3 σελίδες πριν τι κάνει το καθένα. Επίσης τα λέει αναλυτικά το βιβλίο της αντλίας, δεν σου το δώσανε (υπάρχει και online, το πιο πλήρες είναι το βιβλίο αναφοράς εγκαταστάτη). 

Σε ευχαριστω.

θα ψαξω προς τα πισω να τα βρω. διαβασα στο manual αλλα μου φαινονται ακαταλαβιστικα. δεν μπορεσα να βγαλω ακρη. Δεν με ενδιαφερει να δω τι κανει το  καθενα. Θελω απλα να ξερω αν θα πρεπει καποιο να ερνεργοποιηθει τωρα με τα κρυα η οχι. απλα πραγματα. users ειμαστε δεν ειμαστε εγκαταστατες

edit πηγα και 20 σελιδες πριν δεν βρηκα κατι. αν εχεις την σελιδα σου που ειναι γραμμενα δωσ μου την. 

Επεξ/σία από gtok34
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, cmaniac είπε

Γιατί μετά το μπόιλερ παίζει ανάποδα: το νερό του μπόιλερ ζεσταίνει το νερό της αντλίας, κόβει ο κυκλοφορητής της αντλίας και κρυώνει το σπίτι.

Ποιός τα κάνει αυτά και βάζει υπογραφές, ήθελα να ήξερα.

Αυτά έιναι βασικά πράγματα και τα ήξεραν οι θερμοϋδραυλικοί, γι'αυτό τα μπόιλερ διπλής ενέργειας ηλεκτρισμού-καλοριφέρ ΚΑΝΟΝΙΚΑ έμπαιναν στα κολεκτέρ με άλλη ηλεκτροβάνα σε σχέση με τα σώματα. Γιατί κινδύνευες πολύ εύκολα να κρυώσεις το θερμοσίφωνο για να επιστρέψεις ζεστά νερά στο δίκτυο του καλοριφέρ, έχοντας ΕΣΥ κάψει ρεύμα για να ζεστάνεις την πολυκατοικία σου.

Μάθε τι έχει σχεδιάσει και ποιές είναι οι μεταβλητές που έχει εισάγει στη μελέτη.

Μονώσεις

Θερμοκρασία νερών (πρέπει να είναι κάτω από 45, ιδανικά κάτω από 40)

Buffer

Απώλειες ανα δωμάτιο και συνολικές για το σπίτι για την ελάχιστη θερμοκρασία αναφοράς στην περιοχή σου (προσοχή στα κέρδη επίσης, μην υπολογίσει κέρδη που δεν υπάρχουν)

Απόδοση και κάλυψη των απωλειών των χώρων από τα σώματα στην θερμοκρασία των νερών

Απόδοση αντλίας στην ελάχιστη θερμοκρασία αναφοράς και, εάν είναι μικρότερη, ποιά είναι η δισθενής θερμοκρασία και ποιά τα kW στην δισθενή

Για το μπόιλερ θα σου έλεγα να το ξεχάσεις και να βάλεις ηλιακό εάν έχεις χώρο στην ταράτσα.

Θα πάω μόλις βρω χρόνο να μου πει αναλυτικά τι θα κάνουμε.. ηλιακό έχω βάλει διπλής ενεργείας. 

Αν βάλω μποιλερ που μπορεί να δουλέψει με αντλία τότε θα έχω ζεστό  νερό που θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο χωρίς να χρειάζεται να ανάψουμε με το ρευμα το μποιλερ? Επίσης το buffer είναι καλό να μπει?

Επεξ/σία από pavloa
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, GiannisSol είπε

10kw νομιζω σε καλυπτουν ανετα για κλιμα Αθηνας. Μην λυπηθεις τα μεγαλα σωματα. Μελετηστε τα για οχι το πιο ευνοικο σεναριο. Μπορεις να δεις τη θερμομονωση οροφης και απο μεσα με γυψοσανιδα και το καταλληλο μονωτικο ενδιαμεσα. Θελει ομως πολυ καλη λειτουργια της υγρομονωσης απο πανω γιατι αμα μπουν νερα θα τα δεις απο κατω οταν θα εχει γινει μεγαλη ζημια πλεον. 

Τώρα μόλις έβαλα κάτω τα σώματα που προτείνει, με βάση τα στοιχεία του κατασκευαστή και για νερά 55/35 το συνολικό άθροισμα είναι 12500 kw/h. Οπότε φαίνεται ότι τουλάχιστον ο συγκεκριμένος (δεν είναι ο "ξεκούραστος") έχει μια συνοχή μεταξύ απόδοσης αντλίας και σωμάτων. 

Ενδεχομένως να πρέπει να βάλω μια γυψοσανίδα στην οροφή κατά τόπους γιατί γκρεμίζονται τοίχοι και ίσως να έχουμε θέμα αλφαδιάς στο ταβάνι. Αν γίνει αυτό σίγουρα θα μπει και μια έξτρα μόνωση, αλλά λογικά δε θα είναι ολική σε όλο το σπίτι... Θα φανεί αυτό σύντομα μόλις ξεκινήσουν τα γκρεμίσματα.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος να πάω στο σπίτι με μια ηλεκτρική θερμάστρα και να δω δωμάτιο-δωμάτιο πως αντιδρά ο χώρος. Ίσως να μου έδινε κάποια αίσθηση της μόνωσης της ταράτσας, πχ σε κάποιο μπάνιο που δεν έχει επαφή με τον εξωτερικό χώρο...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GiannisSol είπε

Και όχι μόνο... Υπάρχει κίνδυνος αντιμετώπισης υγροποίησης μέσα από τη γυψοσανίδα, πίσω από το μονωτικό και παρουσία μούχλας. Θέλει επίλυση κατά glasier...βλ. Ubakus.de... αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλου topic ίσως αξίζει να το συζητήσουμε στα τεχνικά θέματα επισκευές κλπ!!! 

1 ώρα πριν, gtok34 είπε

Σε ευχαριστω.

θα ψαξω προς τα πισω να τα βρω. διαβασα στο manual αλλα μου φαινονται ακαταλαβιστικα. δεν μπορεσα να βγαλω ακρη. Δεν με ενδιαφερει να δω τι κανει το  καθενα. Θελω απλα να ξερω αν θα πρεπει καποιο να ερνεργοποιηθει τωρα με τα κρυα η οχι. απλα πραγματα. users ειμαστε δεν ειμαστε εγκαταστατες

edit πηγα και 20 σελιδες πριν δεν βρηκα κατι. αν εχεις την σελιδα σου που ειναι γραμμενα δωσ μου την. 

Θα σου ανεβάσω σε λίγο και τα μενού που πρέπει να τα ενεργοποιήσεις, ή να δεις αν είναι ενεργοποιημένα!

Δημοσ.
4 ώρες πριν, orestis είπε

Ειδικά για την αντλία, ψαχνω να βρω την καμπύλη απόδοσης να δω πόσο χαμηλά μπορεί να δώσει όταν έξω πχ εχει 15 βαθμούς, και δεν την βρίσκω πουθενά.

Σαν αυτό;

Για τα σώματα ό,τι σου είπαν τα παιδιά. Διαστασιολόγησε τα για 45 βαθμούς ή και 40, αν βγαίνει.

Για την μελέτη, ο μηχανικός μπορεί να βρει τους συντελεστές θερμοδιαπερατότητας και πειραματικά, έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Σαν αυτό;

Για τα σώματα ό,τι σου είπαν τα παιδιά. Διαστασιολόγησε τα για 45 βαθμούς ή και 40, αν βγαίνει.

Για την μελέτη, ο μηχανικός μπορεί να βρει τους συντελεστές θερμοδιαπερατότητας και πειραματικά, έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Όχι ακριβώς, ψάχνω την ελάχιστη ισχύ/κατανάλωση. Δηλαδή, μπορεί η 14 να λειτουργήσει με απορρόφηση ισχύος πχ 500W μόνο; Ή θα έχει συχνά start-stop; 

Ερώτηση γενική για τις θερμικές απώλειες και τα σώματα κλπ - μιλάμε πάντα για την πιο κρύα μέρα του χειμώνα, σωστά; Που σημαίνει ότι ένας ήπιος Αθηναϊκός χειμώνας θα έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά. Για αυτό σκέφτομαι μικρότερη αντλία (και στο μέτρο του δυνατού, σώματα), και συμβολή των απλών AC κατά περίπτωση.

Δυστυχώς, εφόσον η μόνωση δεν έχει μπει ακόμα, η μέτρηση για να γίνει η μελέτη πειραματικά είναι μάλλον αδύνατη. Αλλά, θα ρωτήσω κιόλας, αφού η θερμοπρόσοψη θα είναι με γνωστά στοιχεία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατόπιν αυτοψίας και κουβέντας με έναν μηχανολόγο, ανακάλυψα ότι η ταράτσα έχει πάνω από 10 πόντους φελιζόλ!

Το τσέκαρα και σε αλλά σημεία που είναι εκτεθειμένο το πλαϊνό, και είναι όντως παντού αυτό. Η πολυκατοικία είναι η πρώτη λέει ενός διάσημου εργολάβου και την είχε προσέξει (και φαίνεται). Με τα νέα στοιχεία, ο υπολογισμός δείχνει 5600 Watt απώλειες, συνεπώς μια 6άρα αντλία θα με καλύπτει σίγουρα... Αλλά μάλλον μου φαίνεται θα πληρώσω μηχανολόγο να μου κάνει αυτόνομη μελέτη επί πληρωμή. Αν έχετε να προτείνετε παρακαλώ στείλτε μου DM.

image.jpeg.23a1fc04da1a9c34939ea1b2dc6ceb91.jpeg

Επεξ/σία από orestis
Δημοσ.
17 ώρες πριν, orestis είπε

Όταν άνοιξα κουβέντα με τον έναν σχετικά με μεγέθη αντλίας, μου είπε ότι καλύτερα πιο μεγάλο μηχάνημα για να δουλεύει πιο "ξεκούραστα".

Κατι τετοιοι κυκλοφορουν και γεμιζουν τα φορουμ ερωτησεις τι δεν παει καλα με την αντλια μου κ βοηθεια.

Πες του τοτε αν εχει να μας προτεινει καμια 18αρα να παιζουμε μπαλιτσα χαλαρα 😂

Χρειαζεσαι μια αντλια κοντα στις απωλειες του σπιτιου και με βαση τις τοπικες εξωτερικες θερμοκρασιες και θα προτεινα να μεινεις μακρια απο τον συγκεκριμενο εγκαταστατη

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...