gtok34 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Καλημέρα σήμερα για πρώτη φορά είδα στην Daikin monoblock EDLA09DV3 στην πίσω πλάτη να είναι στην σερπαντίνα τελείως καλυμμενη με πάγο εκτός ένα μέρος στο πάνω κομματι.Ειναι προφανώς από το κρύο σαν πάγος αλλά όχι ακριβώς σαν πάχνη να το πω στην αίσθηση σαν σκόνη στην αφή πολύ ασπρο. Όπως στα αυτοκίνητα που πιάνει στα τζάμια. Τι πρέπει να κάνω ? Πρέπει να ανοίξω κάποια λειτουργία από την αντλία ώστε να μην πιάνει πχ σαν anti ice η κάτι παρόμοιο? Edit μετά από λίγο ξαφνικά και γρήγορα άρχισε να λιώνει με ατμό φυσικά να παράγεται και να επανέρχεται. Δεν το είχα ξαναδεί και τρόμαξα. Επεξ/σία 20 Ιανουαρίου από gtok34
Antretng Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Καλημέρα. Σκεφτομουν να βαλω αντλια θερμοτητας στο προσφάτως ανακαινισμενο σπιτι μου (έχω έτοιμες σωληνώσεις για αυτόνομη θερμανση). Ειναι στον πρώτο όροφο (κατοικείτε τοσο το ισόγειο όσο και ο πάνω όροφος) πολυκατοικίας Καλλιθέα Αττικής (στο τέλος ακολουθούν τα στοιχεία απο τον υπολογισμό θερμίδων). Σε κάποια δωμάτια έχω ΑΚΑΝ και σε κάποια πάνελ. Αυτά που έβαλα ειναι αρκετά μεγαλύτερα (σχεδόν τα διπλάσια σε θερμίδες) από οτι ηταν στη κεντρική θέρμανση, την οποία εδώ και χρόνια δεν τη λειτουργούν και απλά είχα διλημμα αν θα πήγαινα σε αντλία ή αέριο. Δεν εχει γινει κάποια μελέτη, απλά μπακαλίστικα, μέσω της εφαρμογής, είχα εκτιμήσει τις θερμίδες που χρειαζόταν το κάθε δωμάτιο. Επίσης αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό να τοποθετηθεί υπερηψωμένα η αντλια, οπως μπαίνουν τα κλιματιστικά, με στήριξη από δύο τοίχους (γωνία) και πόδι στο κάγκελο που εχει μείνει από παλιό 24ρι κλιματιστικό του 80 (ήταν λιγο τέρας το εξωτερικό σώμα). Το προβλημα μου ειναι οτι εκεί που είναι ο κολέκτορας με τις σωληνώσεις κόβει το μπαλκόνι στη μέση αλλά ακριβώς από πάνω του έχει παραμείνει η βαση του παλιου κλιματιστικου την οποια σκοπίμως κράτησα μην τυχον εδινε λυση. Θα ανεβασω φωτογραφία οταν επιστρέψω σπίτι. Επεξ/σία 20 Ιανουαρίου από Antretng
cmaniac Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, gtok34 είπε Καλημέρα σήμερα για πρώτη φορά είδα στην Daikin monoblock EDLA09DV3 στην πίσω πλάτη να είναι στην σερπαντίνα τελείως καλυμμενη με πάγο εκτός ένα μέρος στο πάνω κομματι.Ειναι προφανώς από το κρύο σαν πάγος αλλά όχι ακριβώς σαν πάχνη να το πω στην αίσθηση σαν σκόνη στην αφή πολύ ασπρο. Όπως στα αυτοκίνητα που πιάνει στα τζάμια. Τι πρέπει να κάνω ? Πρέπει να ανοίξω κάποια λειτουργία από την αντλία ώστε να μην πιάνει πχ σαν anti ice η κάτι παρόμοιο? Edit μετά από λίγο ξαφνικά και γρήγορα άρχισε να λιώνει με ατμό φυσικά να παράγεται και να επανέρχεται. Δεν το είχα ξαναδεί και τρόμαξα. Μπήκες στην περιοχή defrost. Δεν τρέχει τίποτα, ούτε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Απλά η αντλία σταματάει να προσφέρει θέρμανση στον χώρο μέχρι να φύγει ο πάγος. Στην θεωρία, ο μηχανικός σου έχει υπολογίσει την "ενσωματωμένη" (integrated το λέει η Daikin) απόδοση της αντλίας σε αυτές τις συνθήκες σε σχέση με τις ανάγκες του χώρου σου, οπότε δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. 52 λεπτά πριν, Antretng είπε Καλημέρα. Σκεφτομουν να βαλω αντλια θερμοτητας στο προσφάτως ανακαινισμενο σπιτι μου (έχω έτοιμες σωληνώσεις για αυτόνομη θερμανση). Ειναι στον πρώτο όροφο (κατοικείτε τοσο το ισόγειο όσο και ο πάνω όροφος) πολυκατοικίας Καλλιθέα Αττικής (στο τέλος ακολουθούν τα στοιχεία απο τον υπολογισμό θερμίδων). Σε κάποια δωμάτια έχω ΑΚΑΝ και σε κάποια πάνελ. Αυτά που έβαλα ειναι αρκετά μεγαλύτερα (σχεδόν τα διπλάσια σε θερμίδες) από οτι ηταν στη κεντρική θέρμανση, την οποία εδώ και χρόνια δεν τη λειτουργούν και απλά είχα διλημμα αν θα πήγαινα σε αντλία ή αέριο. Δεν εχει γινει κάποια μελέτη, απλά μπακαλίστικα, μέσω της εφαρμογής, είχα εκτιμήσει τις θερμίδες που χρειαζόταν το κάθε δωμάτιο. Επίσης αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό να τοποθετηθεί υπερηψωμένα η αντλια, οπως μπαίνουν τα κλιματιστικά, με στήριξη από δύο τοίχους (γωνία) και πόδι στο κάγκελο που εχει μείνει από παλιό 24ρι κλιματιστικό του 80 (ήταν λιγο τέρας το εξωτερικό σώμα). Το προβλημα μου ειναι οτι εκεί που είναι ο κολέκτορας με τις σωληνώσεις κόβει το μπαλκόνι στη μέση αλλά ακριβώς από πάνω του έχει παραμείνει η βαση του παλιου κλιματιστικου την οποια σκοπίμως κράτησα μην τυχον εδινε λυση. Θα ανεβασω φωτογραφία οταν επιστρέψω σπίτι. Και δίπλα στα κλιματιστικά ισχύει το ίδιο, αλλά και εδώ. Όταν βάζετε αποτελέσματα, πρέπει να είναι όλο το πινακάκι, γιατί τώρα θα πρέπει να γίνουν 100 ερωτήσεις για την περιοχή σου, να καταλάβουμε σε ποιά ζώνη είναι αυτά τα 6kW, να προβάλλουμε με τις αποδόσεις των αντλιών κλπ. Οπότε πάμε από την αρχή τώρα: Σε ποιά περιοχή είσαι και σε σχέση με το meteo ποιός έιναι ο κοντινότερος σταθμός; meteo.gr: Μετεωρολογικοί Σταθμοί Δικτύου Edit: Τώρα το είδα, το έχασα από το κείμενο. Καλλιθέα, άρα ζώνη Β. Με 6.8 στην ζώνη Β τα πράγματα είναι πολύ απλά, αν εξαιρέσεις την υγρασία που θα σου κάνει παγοποιήσεις. Το θέμα σου τώρα είναι εάν τα σώματα επαρκούν για θερμοκρασίες 40-45 βαθμών και εξωτερικές γύρω στους 6-8 βαθμούς. Μπορείς να πας στην προηγούμενη σελίδα και να βάλεις τα στοιχεία των σωμάτων σου; Έτσι όπως το ακούω μπορεί να καταφέρεις να κατέβεις και κάτω από 40. Επεξ/σία 20 Ιανουαρίου από cmaniac 1
Antretng Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 20 λεπτά πριν, cmaniac είπε Μπήκες στην περιοχή defrost. Δεν τρέχει τίποτα, ούτε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Απλά η αντλία σταματάει να προσφέρει θέρμανση στον χώρο μέχρι να φύγει ο πάγος. Στην θεωρία, ο μηχανικός σου έχει υπολογίσει την "ενσωματωμένη" (integrated το λέει η Daikin) απόδοση της αντλίας σε αυτές τις συνθήκες σε σχέση με τις ανάγκες του χώρου σου, οπότε δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Και δίπλα στα κλιματιστικά ισχύει το ίδιο, αλλά και εδώ. Όταν βάζετε αποτελέσματα, πρέπει να είναι όλο το πινακάκι, γιατί τώρα θα πρέπει να γίνουν 100 ερωτήσεις για την περιοχή σου, να καταλάβουμε σε ποιά ζώνη είναι αυτά τα 6kW, να προβάλλουμε με τις αποδόσεις των αντλιών κλπ. Οπότε πάμε από την αρχή τώρα: Σε ποιά περιοχή είσαι και σε σχέση με το meteo ποιός έιναι ο κοντινότερος σταθμός; meteo.gr: Μετεωρολογικοί Σταθμοί Δικτύου Edit: Τώρα το είδα, το έχασα από το κείμενο. Καλλιθέα, άρα ζώνη Β. Με 6.8 στην ζώνη Β τα πράγματα είναι πολύ απλά, αν εξαιρέσεις την υγρασία που θα σου κάνει παγοποιήσεις. Το θέμα σου τώρα είναι εάν τα σώματα επαρκούν για θερμοκρασίες 40-45 βαθμών και εξωτερικές γύρω στους 6-8 βαθμούς. Μπορείς να πας στην προηγούμενη σελίδα και να βάλεις τα στοιχεία των σωμάτων σου; Έτσι όπως το ακούω μπορεί να καταφέρεις να κατέβεις και κάτω από 40. Το συνολο των θερμίδων θέλεις ή αναλυτικα τι ειναι το κάθε σωμα; (πχ τριστηλο πανελ 50 πλατος 90 υψος)
gtok34 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 23 λεπτά πριν, cmaniac είπε Μπήκες στην περιοχή defrost. Δεν τρέχει τίποτα, ούτε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Απλά η αντλία σταματάει να προσφέρει θέρμανση στον χώρο μέχρι να φύγει ο πάγος. Στην θεωρία, ο μηχανικός σου έχει υπολογίσει την "ενσωματωμένη" (integrated το λέει η Daikin) απόδοση της αντλίας σε αυτές τις συνθήκες σε σχέση με τις ανάγκες του χώρου σου, οπότε δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Κατάλαβα. Άρα δεν πρέπει να κάνω κάτι από το κοντρόλ. Γιατί εκεί είδα ότι έχει στα info απενεργοποίημενη αντιψυκτικη προστασία , αντιπαγετικη προστασία και απόψυξη επιστροφής λαδιού. Καθώς και έκτακτης ανάγκης. Αυτά πρέπει να είναι έτσι απενεργοποιημένα? Και το κάνουν το καθένα?
mechpanos Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2 ώρες πριν, gtok34 είπε Καλημέρα σήμερα για πρώτη φορά είδα στην Daikin monoblock EDLA09DV3 στην πίσω πλάτη να είναι στην σερπαντίνα τελείως καλυμμενη με πάγο εκτός ένα μέρος στο πάνω κομματι.Ειναι προφανώς από το κρύο σαν πάγος αλλά όχι ακριβώς σαν πάχνη να το πω στην αίσθηση σαν σκόνη στην αφή πολύ ασπρο. Όπως στα αυτοκίνητα που πιάνει στα τζάμια. Τι πρέπει να κάνω ? Πρέπει να ανοίξω κάποια λειτουργία από την αντλία ώστε να μην πιάνει πχ σαν anti ice η κάτι παρόμοιο? Edit μετά από λίγο ξαφνικά και γρήγορα άρχισε να λιώνει με ατμό φυσικά να παράγεται και να επανέρχεται. Δεν το είχα ξαναδεί και τρόμαξα. Φυσιολογικό φαινόμενο dont worry! 52 λεπτά πριν, gtok34 είπε Κατάλαβα. Άρα δεν πρέπει να κάνω κάτι από το κοντρόλ. Γιατί εκεί είδα ότι έχει στα info απενεργοποίημενη αντιψυκτικη προστασία , αντιπαγετικη προστασία και απόψυξη επιστροφής λαδιού. Καθώς και έκτακτης ανάγκης. Αυτά πρέπει να είναι έτσι απενεργοποιημένα? Και το κάνουν το καθένα? Αντιψυκτική προστασία: Η αντλία παίρνει μόνη της μπροστά, αν είναι σβηστή, όταν η εξωτερική θερμοκρασία τείνει να πέσει σε θερμοκρασία παγετού, για να προστατεύσει τις σωλήνες. Αν είναι μονομπλόκ η αντλία σου, που σημαίνει ότι έχει σωλήνες νερού σε εξωτερικό χώρο, είναι απαραίτητο να είναι ενεργοποιημένο. Αντιπαγετική προστασία: Αφορά τον χώρο. Αν η αντλία είναι σβηστή, παίρνει μόνη της μπροστά αν πέσει η εξωτερική θερμοκρασία σε συνθήκες παγετού, για να μην παγώσει ο χώρος. Αλλά νομίζω στο info δεν βλέπεις τί ρύθμιση έχει, αλλά ποια λειτουργία τρέχει. Απλά το ενεργοποίηση/απενεργοποιημένη πρέπει να είναι λάθος απόδοση της μετάφρασης...Θα έπρεπε να είναι ενεργό/ανενεργό, ξέρω'γω! Λογικά σου λέει ενεργοποίηση Θέρμανση και τα άλλα απενεργοποιημένα... Θα πρέπει να μπεις στο μενού εγκαταστάτη, για να δεις πραγματικά αν οι αντίστοιχες ρυθμίσεις, είναι επιλεγμένες. 1
GiannisSol Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 3 ώρες πριν, cmaniac είπε Το θέμα σου με αυτό είναι ότι παρατηρείς πολυ μπακάλικα τις συνθήκες που έχεις εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για τις χ, ψ συνθήκες πώς θα συμπεριφερθεί με κίνδυνο να έχεις προβλήματα. Η ζήτηση αυξάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας και η απόδοση της αντλίας μειώνεται. Εάν θέλεις να το δεις σωστά, θα πρέπει να μετρήσεις τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας (βαθμοί ανά ώρα) ώστε να βγάλεις την πλεονάζουσα ισχύ, προσθέτοντας την στις υπολογισμένες απώλειες στις συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες ώστε να βγάλεις την συνολικά αποδιδόμενη ισχύ. Για να βγάλεις τις απώλειες για τις συνθήκες που επικρατούν μπορείς να προβάλλεις το αποτέλεσμα του ίδιου χώρου στο καρτεσιανό (χ θερμοκρασία, ψ ισχύς) με βάση δύο διαφορετικές ζώνες (ώστε να έχεις δύο σημεία στο καρτεσιανό), αφού απ'όσο θυμάμαι είναι γραμμική η εξίσωση. Καλύτερα να μετρήσεις τα σώματα, για μένα, το άλλο είναι εργασιοθεραπεία. Edit: Ένα ΔΤ για τα σώματα γύρω στο 6 για να φτάσει στην αντλία 8, ακούγεται ρεαλιστικό. Θα βοηθήσει και ο @mechpanos αν ακούγεται καλό αυτό. Σίγουρα εχεις δίκιο για το μπακάλικο τρόπο και δεν είναι ο κανόνας αυτό. Εγώ έχω σώματα αλουμινιου, δεν υπάρχει τυποποίηση στις θερμίδες , μόνο ένα πίνακα έχω βρει που λέει πόσες θερμίδες είναι το κάθε στοιχείο και αρχιζεις τις προσθέσεις . Λιγο πολύ τα έβγαλα τα σώματα διπλάσια σε θερμίδες από τις απώλειες του σπιτιού. Τη συμπεριφορά του σπιτιού στη θέρμανση είχα αρχίσει να τη παρακολουθώ από τον τελευταίο χιόνια της Αθήνας . Είναι ότι χειρότερο μπορεί να βιώσει θερμοκρασιακά η Αθήνα . 0-3 βαθμοί για 3-4 μέρες το πολύ. Λόγο διάρκειας και χαμηλής μέγιστης περνάει και στο σπίτι το κρύο πλέον. Ήμουν εντάξει και εκεί με 50 βαθμούς νερα.
gtok34 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου αν εχει καποιος αλλος Monoblock atherma ας μου πει λιγο αν εχει βαλει καποιες προστασιες που λεει. Σε μενα ειναι ολα off. χρειαζεται να μπουν? η οχι? και τι δουλεια αν ξερετε κανει το καθενα. το συστημα μου ειναι με καλοριφερ χωρις ζεστο νερο , με παραλληλο κυκλωμα και δοχειο αδρανειας με δευτερο κυκλοφορητη. Περιοχη Θρακη. Δεν εχω θερμοστατη δουλευω μονο με την θερμοκρασια νερων εξοδου.
Silverage Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Ξέρει κανείς τί λένε οι αντλίες θερμότητας Vaillant; Μίλαγα με μια μηχανικό που αναλαμβάνει Εξοικονομώ και μου είπε ότι βάζουνε τέτοιες.
purif Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 3 minutes ago, Silverage said: Ξέρει κανείς τί λένε οι αντλίες θερμότητας Vaillant; Μίλαγα με μια μηχανικό που αναλαμβάνει Εξοικονομώ και μου είπε ότι βάζουνε τέτοιες. Kαλές είναι, τα νερά τα πάνε 70+ αλλά χρησιμοποιούν R290 που για εμένα ήταν Χ για λόγους ασφαλείας. Και σα γερμανικές αντλίες, μου είπαν ότι τα ανταλλακτικά τσούζουν.
ababa641 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 1 λεπτό πριν, Silverage είπε Ξέρει κανείς τί λένε οι αντλίες θερμότητας Vaillant; Μίλαγα με μια μηχανικό που αναλαμβάνει Εξοικονομώ και μου είπε ότι βάζουνε τέτοιες. Σε κουβέντες που είχα με εγκαταστάτες λέγανε πολύ καλά λόγια, αλλά είναι ακριβές. Να βάλεις και στην εξίσωση και το service της εκάστοτε αντιπροσωπείας και γενικότερα πόσο πρόθυμοι είναι να σε βοηθήσουν.
greg4 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2 hours ago, purif said: αλλά χρησιμοποιούν R290 που για εμένα ήταν Χ για λόγους ασφαλείας Γιατί θεωρείς ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας;
mechpanos Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 24 λεπτά πριν, greg4 είπε Γιατί θεωρείς ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας; Γιατί είναι εύφλεκτο (φυσικό αέριο). Εντάξει άμα είναι μονομπλόκ κλάιν βασικά... αν υπάρξει διαρροή χάνεται αμέσως στο περιβάλλον. Δεύτερον πόση ποσότητα αερίου έχει...όλοι έχουμε τα διαολογκαζάκια στα σπίτια μας εκεί δεν είναι θέμα ασφάλειας...
GiannisSol Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 10 λεπτά πριν, mechpanos είπε Γιατί είναι εύφλεκτο (φυσικό αέριο). Εντάξει άμα είναι μονομπλόκ κλάιν βασικά... αν υπάρξει διαρροή χάνεται αμέσως στο περιβάλλον. Δεύτερον πόση ποσότητα αερίου έχει...όλοι έχουμε τα διαολογκαζάκια στα σπίτια μας εκεί δεν είναι θέμα ασφάλειας... Μια μικρή διόρθωση , προπάνιο είναι . Πολλές συσκευές έχουν r290 και τις έχουμε μεσα στο σπίτι μας . Στεγνωτηρια με αντλία θερμότητας , ψυγεία ..... Μη μιλησω για μπουκάλες υγραερίου για τη κουζίνα που είναι τεράστια ποσότητα .. Το θέμα κινδύνου για τη μικρή ποσότητα προπανιου εντός μιας αντλίας θερμότητας είναι ελαχιστο. Φυσικά πρέπει να πάρθουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας αν προβλέπονται. 3 ώρες πριν, Silverage είπε Ξέρει κανείς τί λένε οι αντλίες θερμότητας Vaillant; Μίλαγα με μια μηχανικό που αναλαμβάνει Εξοικονομώ και μου είπε ότι βάζουνε τέτοιες. Εξαιρετικές αλλά πολύ ακριβές . Κάνεις την δουλειά σου εξίσου καλά με μισή τιμή και επώνυμες ασιατικές....midea ,sendo ,aux hitachi και πολλές άλλες .
purif Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 3 hours ago, purif said: Kαλές είναι, τα νερά τα πάνε 70+ αλλά χρησιμοποιούν R290 που για εμένα ήταν Χ για λόγους ασφαλείας. Και σα γερμανικές αντλίες, μου είπαν ότι τα ανταλλακτικά τσούζουν. Όταν εννοώ θέμα ασφαλείας, εννοώ για την ίδια την αντλία. Χτύπα ξύλο αν γίνει κανένα μπαμ, παίρνεις όλη την αντλία στο χέρι. Και δεν εμπιστεύομαι τα μαστόρια μας να βάλουν χέρι σε αντλία με προπάνιο. Και το R32 είναι εύφλεκτο αλλά όχι σαν το προπάνιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα