jstark Δημοσ. Πέμπτη στις 10:25 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:25 μμ Ναι είμαι με ενδοδαπεδια. Θα το δοκιμάσω αυτό που λες. Ευχαριστώ 37 minutes ago, purif said: Είσαι με ενδοδαπέδια; Αν ναι, καλό είναι να μην πηγαίνουν τα νερά πάνω από 40, ίσως προκαλέσει ζημιά στο μέλλον. 35-37 είναι μια καλή θερμοκρασία νερών και αναλόγως, παίζεις και πιο κάτω αν δεις ότι ζεσταίνει αρκετά το σπίτι.
GiannisSol Δημοσ. Πέμπτη στις 10:59 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:59 μμ Οταν οι απωλειες σε ενα σπιτι ειναι 6.5KW σημαινει οτι θελουμε 6.5KW αντλια ή δεν παει ετσι;
cmaniac Δημοσ. Πέμπτη στις 11:15 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:15 μμ 7 λεπτά πριν, GiannisSol είπε Οταν οι απωλειες σε ενα σπιτι ειναι 6.5KW σημαινει οτι θελουμε 6.5KW αντλια ή δεν παει ετσι; Απώλειες 6.5kW σε ποιά εξωτερική θερμοκρασία; Και άντε και βρήκες οτι είναι 6.5kW στην χαμηλότερη πιθανή εξωτερική θερμοκρασία. Η αντλία θα πρέπει να αποδίδει κοντά σ αυτά τα 6.5 στην ίδια χαμηλή θερμοκρασία. Όχι απαραιτητα 6.5, γιατί έχει αδράνειες το δίκτυο και αντέχει, αλλά και γιατί έχεις κέρδη από το ήδη ζεστό σπίτι. Εάν περιμένεις όμως την απόλυτη ελάχιστη για μέρες, χωρίς να "ρεφάρει" το σύστημα εντός της ημέρας, τότε ζορίζει το πράγμα. Το ίδιο είναι στα κλιματιστικά, απλα η προσέγγιση δεν συμπεριλαμβάνει τις αδράνειες του νερού και τα πράγματα είναι πιο απόλυτα. 49 λεπτά πριν, jstark είπε Ναι είμαι με ενδοδαπεδια. Θα το δοκιμάσω αυτό που λες. Ευχαριστώ Τελικά υπήρχε βλάβη;
GiannisSol Δημοσ. Πέμπτη στις 11:23 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:23 μμ 4 λεπτά πριν, cmaniac είπε Απώλειες 6.5kW σε ποιά εξωτερική θερμοκρασία; Και άντε και βρήκες οτι είναι 6.5kW στην χαμηλότερη πιθανή εξωτερική θερμοκρασία. Η αντλία θα πρέπει να αποδίδει κοντά σ αυτά τα 6.5 στην ίδια χαμηλή θερμοκρασία. Όχι απαραιτητα 6.5, γιατί έχει αδράνειες το δίκτυο και αντέχει, αλλά και γιατί έχεις κέρδη από το ήδη ζεστό σπίτι. Εάν περιμένεις όμως την απόλυτη ελάχιστη για μέρες, χωρίς να "ρεφάρει" το σύστημα εντός της ημέρας, τότε ζορίζει το πράγμα. Το ίδιο είναι στα κλιματιστικά, απλα η προσέγγιση δεν συμπεριλαμβάνει τις αδράνειες του νερού και τα πράγματα είναι πιο απόλυτα. Τα 6.5 τα εβγαλα με τον οδηγο. Τοσο περιπου τα εβγαλε και ο μηχανολογος. Δεν γνωριζω σε τι εξωτερικη τα υπολογιζουν. Μιλαμε για κλιμα Αθηνας, κεντρου. Οι προτασεις αντλιων ειναι 8 ή 10kw.
jstark Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες Τελικά αλλάχτηκε ο αισθητήρας θερμοκρασίας αλλά ο τεχνικός είπε ότι όντως λείπει ένα μικρό (έστω 30 λίτρα) δοχείο αδράνειας. Αυτό που αναφέρατε και εδώ. Μείωσε λίγο την θερμοκρασία στα νερά μήπως και "διορθωθεί" το φαινόμενο αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανιστεί πάλι. Επομένως χρειάζεται όντως κάτι περισσότερο σε όγκο νερού να ζεσταίνει γιατί (είπε) πως όταν κλείσουν οι κυκλοφορητες η αντλία μπορεί να δουλέψει για μερικά λεπτά (!) ακόμη. Αναρωτιέμαι αν θα ήταν δυνατό σε αυτό το σενάριο που κλείνουν οι κυκλοφόρησες και η αντλία ακόμη γκαζώνει να γύριζε σε ζέσταμα ζεστού νερού... 8 hours ago, cmaniac said: Απώλειες 6.5kW σε ποιά εξωτερική θερμοκρασία; Και άντε και βρήκες οτι είναι 6.5kW στην χαμηλότερη πιθανή εξωτερική θερμοκρασία. Η αντλία θα πρέπει να αποδίδει κοντά σ αυτά τα 6.5 στην ίδια χαμηλή θερμοκρασία. Όχι απαραιτητα 6.5, γιατί έχει αδράνειες το δίκτυο και αντέχει, αλλά και γιατί έχεις κέρδη από το ήδη ζεστό σπίτι. Εάν περιμένεις όμως την απόλυτη ελάχιστη για μέρες, χωρίς να "ρεφάρει" το σύστημα εντός της ημέρας, τότε ζορίζει το πράγμα. Το ίδιο είναι στα κλιματιστικά, απλα η προσέγγιση δεν συμπεριλαμβάνει τις αδράνειες του νερού και τα πράγματα είναι πιο απόλυτα. Τελικά υπήρχε βλάβη;
cmaniac Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 9 ώρες πριν, GiannisSol είπε Τα 6.5 τα εβγαλα με τον οδηγο. Τοσο περιπου τα εβγαλε και ο μηχανολογος. Δεν γνωριζω σε τι εξωτερικη τα υπολογιζουν. Μιλαμε για κλιμα Αθηνας, κεντρου. Οι προτασεις αντλιων ειναι 8 ή 10kw. Υπολόγιζε γύρω στους 0 χαμηλή με 43-44 υψηλή αν θες και ψύξη. Κοίτα τις καμπύλες απόδοσης τους, για τους 0 βαθμους, με διόρθωση για τις αποψύξεις εάν οι πίνακες λένε πως δεν τις περιλαμβάνουν, και αντίστοιχα για τους 43-44 ή εκεί γύρω. Η διαφορά με τα κλιματιστικά είναι ότι εδώ παίζει ρόλο και η θερμοκρασία του νερού. Φαντάζομαι στο ζεστό ο στόχος σας είναι γύρω στους 40 με μέγιστο 45. Φαντάζομαι μια 8ρα θα σε καλύψει.
mechpanos Δημοσ. πριν από 16 ώρες Δημοσ. πριν από 16 ώρες (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, GiannisSol είπε Τα 6.5 τα εβγαλα με τον οδηγο. Τοσο περιπου τα εβγαλε και ο μηχανολογος. Δεν γνωριζω σε τι εξωτερικη τα υπολογιζουν. Μιλαμε για κλιμα Αθηνας, κεντρου. Οι προτασεις αντλιων ειναι 8 ή 10kw. Από αυτά που έβγαλε ο μηχανολόγος, να δείς πώς τα έχει βγάλει. Γιατί μπορεί να τα έχει βγάλει με το στανταράκι, 0 εξ. - 20 εσ. ... Αλλά εσύ για να αισθάνεσαι άνετα, να θες 22. Μιλάμε για 10% αύξηση. Επίσης στην μελέτη του μηχανικού, περιλαμβάνεται και ένας συντελεστής αναθέρμανσης. Δηλαδή αν το σπίτι είναι κλειστό και κρύο, σε πόση ώρα θα πρέπει να είναι σε θέση η αντλία, να το ζεστάνει. Επίσης αυτό που λέει ο @cmaniac αν το σπίτι είναι μονωμένο και λειτουργικό, υπάρχει μια θερμική αδράνεια, την οποία μπορείς να αξιοποιήσεις αναλόγως και της περιοχής της κατοικίας: Πόση ώρα θα κάνει μηδέν, πραγματικά; Μια - δυο; Μετά αν αρχίζει και ανεβαίνει στους +2, +5 κλπ, +7, η αντλία θα είναι σε θέση να ρεφάρει, δεν θα σε κρεμάσει. Άρα μπορείς να πας και με την ονομαστική, ή λίγο παραπάνω. Αν όμως μπορεί να ρίξει χιονιά και να μείνει κοντά στο μηδέν για μέρες, πρέπει η αντλία να έχει την απαραίτητη ισχύ να κρατήσει το σπίτι ζεστό. Παράδειγμα (το έχω ξαναπεί) εγώ είχα βγάλει απώλειες 19kw στους 0. Μηδέν όμως, κάνει στον Πύργο 2-3 φορές το χρόνο, για 2-3 ώρες. Επέλεξα 16άρα. Στην πράξη (επειδή έχω και καλή μόνωση), 2-3 φορές το χρόνο μόνο έπιασε τέρμα ισχύ, όλες τις υπόλοιπες παίζει μεταξύ 25 και 50% της ισχύος (στην θέρμανση...η ψύξη είναι άλλο, ακριβό σπορ!!!) Άρα θεωρώ κι εγώ ότι μια 8άρα ή 9άρα θα σε υπερκαλύψει. Κοίτα να πέφτει χαμηλά το inverter της γιατί θα δουλεύει αρκετά, στο ρελαντί!!! Επεξ/σία πριν από 16 ώρες από mechpanos 1
_^ThEo^_ Δημοσ. πριν από 15 ώρες Δημοσ. πριν από 15 ώρες 19 minutes ago, mechpanos said: Κοίτα να πέφτει χαμηλά το inverter της γιατί θα δουλεύει αρκετά, στο ρελαντί!!! Πως μπορούμε να το δούμε αυτό σε μία αντλία; Είναι κάπου στα τεχνικά χαρακτηριστικά;
mechpanos Δημοσ. πριν από 15 ώρες Δημοσ. πριν από 15 ώρες 20 λεπτά πριν, _^ThEo^_ είπε Είναι κάπου στα τεχνικά χαρακτηριστικά; Δεν νομίζω! Μάλλον ψαχτική σε forum, facebook και αναφορές χρηστών, όπως εδώ!
GiannisSol Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, mechpanos είπε Από αυτά που έβγαλε ο μηχανολόγος, να δείς πώς τα έχει βγάλει. Γιατί μπορεί να τα έχει βγάλει με το στανταράκι, 0 εξ. - 20 εσ. ... Αλλά εσύ για να αισθάνεσαι άνετα, να θες 22. Μιλάμε για 10% αύξηση. Επίσης στην μελέτη του μηχανικού, περιλαμβάνεται και ένας συντελεστής αναθέρμανσης. Δηλαδή αν το σπίτι είναι κλειστό και κρύο, σε πόση ώρα θα πρέπει να είναι σε θέση η αντλία, να το ζεστάνει. Επίσης αυτό που λέει ο @cmaniac αν το σπίτι είναι μονωμένο και λειτουργικό, υπάρχει μια θερμική αδράνεια, την οποία μπορείς να αξιοποιήσεις αναλόγως και της περιοχής της κατοικίας: Πόση ώρα θα κάνει μηδέν, πραγματικά; Μια - δυο; Μετά αν αρχίζει και ανεβαίνει στους +2, +5 κλπ, +7, η αντλία θα είναι σε θέση να ρεφάρει, δεν θα σε κρεμάσει. Άρα μπορείς να πας και με την ονομαστική, ή λίγο παραπάνω. Αν όμως μπορεί να ρίξει χιονιά και να μείνει κοντά στο μηδέν για μέρες, πρέπει η αντλία να έχει την απαραίτητη ισχύ να κρατήσει το σπίτι ζεστό. Παράδειγμα (το έχω ξαναπεί) εγώ είχα βγάλει απώλειες 19kw στους 0. Μηδέν όμως, κάνει στον Πύργο 2-3 φορές το χρόνο, για 2-3 ώρες. Επέλεξα 16άρα. Στην πράξη (επειδή έχω και καλή μόνωση), 2-3 φορές το χρόνο μόνο έπιασε τέρμα ισχύ, όλες τις υπόλοιπες παίζει μεταξύ 25 και 50% της ισχύος (στην θέρμανση...η ψύξη είναι άλλο, ακριβό σπορ!!!) Άρα θεωρώ κι εγώ ότι μια 8άρα ή 9άρα θα σε υπερκαλύψει. Κοίτα να πέφτει χαμηλά το inverter της γιατί θα δουλεύει αρκετά, στο ρελαντί!!! Αυτή τη τελευταία πληροφορία δυστηχως δεν μπορώ να την βρω πουθενα. Όλες ινβερταρουν λένε αλλά κανένας δεν ξέρει πόσο χαμηλά πέφτουν . Εγώ πιστεύω ότι στο 70-80% των ημερών της χειμερινης σεζον η αντλία θα δουλεύει με πολλες επανεκκινήσεις όσο και εάν δεν θέλει κανείς να γίνεται αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές μέρες στην Αθήνα με θερμοκρασίες 11-15 βαθμούς και πολύ υγρασία . Κατόπιν έχουμε ολιγοήμερο κρύο 5-9 βαθμών και μετά ξανά ζέστη . Αυτή είναι η λούπα του καιρού στην Αθήνα. Το θέμα είναι όταν μερικές φορές πιάσει 0 με χιονια για 2-3 μέρες , που οι απαιτήσεις εκτοξεύονται , να μπορέσει να ζεστάνει. Όσο αφορά την εσωτερική την θέλω 22 βαθμούς . Τώρα με κλειστή θέρμανση στους 20 κρυώνω αρκετά. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο θα ισχύει αυτό με συνεχόμενη θερμανση στο σπίτι . Άλλο 20 με κρύα σώματα και πτωτική τάση και άλλο 20 με ζεστά σώματα και σταθερή θερμοκρασιακή τάση . Επεξ/σία πριν από 13 ώρες από GiannisSol 1
liakjim Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες Πάρτε daikin. Δεν ξέρω πόσο ινβερτάρουν αλλά αν θα στοιχημάτιζα, θα έβαζα σε αυτές τη ψήφο μου. Θα άξιζε πάντως να μας πει κάποιος.
mechpanos Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 9 λεπτά πριν, liakjim είπε Πάρτε daikin. Δεν ξέρω πόσο ινβερτάρουν αλλά αν θα στοιχημάτιζα, θα έβαζα σε αυτές τη ψήφο μου. Θα άξιζε πάντως να μας πει κάποιος. Εντάξει και πανάκριβες όμως! Είναι και αυτό το site: https://heatpumpmonitor.org/ που έχουνε βάλει διάφοροι κυρίως από Αγγλία, online τις αντλίες τους. Καλά να δείτε τώρα στην Αγγλία κάτι σπίτια 100m2 να θερμαίνονται με 6kw αντλιούλες...Αγγλία ρε φίλε!!! ...εκεί έχει διάφορα στοιχεία, COP, διάγραμμα ισχύος κλπ, ανά εγκατάσταση. Μπορείς με ένα φίλτρο να δεις μια αντλία με τί COP (πραγματικό!) δούλεψε, και σε τί συνθήκες, και από την ισχύ να συμπεράνεις πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει... 2
liakjim Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες Μόλις τώρα, mechpanos είπε Εντάξει και πανάκριβες όμως! Είναι και αυτό το site: https://heatpumpmonitor.org/ που έχουνε βάλει διάφοροι κυρίως από Αγγλία, online τις αντλίες τους. Καλά να δείτε τώρα στην Αγγλία κάτι σπίτια 100m2 να θερμαίνονται με 6kw αντλιούλες...Αγγλία ρε φίλε!!! ...εκεί έχει διάφορα στοιχεία, COP, διάγραμμα ισχύος κλπ, ανά εγκατάσταση. Μπορείς με ένα φίλτρο να δεις μια αντλία με τί COP (πραγματικό!) δούλεψε, και σε τί συνθήκες, και από την ισχύ να συμπεράνεις πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει... Spoiler Έχουμε κάτι ανάλογο για τα σπλιτάκια; 🙃
mechpanos Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 4 λεπτά πριν, liakjim είπε Έχουμε κάτι ανάλογο για τα σπλιτάκια; Αααα δεν ξέρω, εσύ είσαι ο doctor!!!
liakjim Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 9 λεπτά πριν, mechpanos είπε Εντάξει και πανάκριβες όμως! Είναι και αυτό το site: https://heatpumpmonitor.org/ που έχουνε βάλει διάφοροι κυρίως από Αγγλία, online τις αντλίες τους. Καλά να δείτε τώρα στην Αγγλία κάτι σπίτια 100m2 να θερμαίνονται με 6kw αντλιούλες...Αγγλία ρε φίλε!!! ...εκεί έχει διάφορα στοιχεία, COP, διάγραμμα ισχύος κλπ, ανά εγκατάσταση. Μπορείς με ένα φίλτρο να δεις μια αντλία με τί COP (πραγματικό!) δούλεψε, και σε τί συνθήκες, και από την ισχύ να συμπεράνεις πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει... Αν βάλουμε κατά running cop, στις πρώτες θέσεις βλέπω να φιγουράρει μια Vaillant Arotherm+ .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα