sarakats85 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 45 λεπτά πριν, ababa641 είπε Επανέρχομαι στο θέμα που έχω με τις καταναλώσεις της αντλίας και με τα on-off που κάνει. Αυτές τις μέρες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών 1-3 βαθμούς, η κατανάλωση έχει ανέβει 53-55 kwh τη μέρα. Μίλησα σήμερα με την μηχανολόγο της ΑΒΒ που μου είχε πει να βάλω buffer 200 λίτρα και μου είπε οτι και 80αρι να βάλω δεν θα δω διαφορά στην κατανάλωση. Επίσης μου είπε οτι την κατανάλωση την βρίσκει φυσιολογική και μου το έκανε πολύ μπακαλίστικα οτι αφού έχω αντλία 6hp και έχει μια λειτουργία το 24ωρο 10 ώρες συνολικά 6*10=60 kwh... αν είχα μικρότερη θα έκαιγα λιγότερο. Προσπάθησα να εξηγήσω οτι δεν δουλεύει όλες τις ώρες σε φουλ ρυθμούς και ούτε πρέπει να δουλεύει σε φουλ ρυθμούς για να υπάρχει και οικονομία. Την προβλημάτισε για τα on-off που κάνει και κρυώνουν εντελώς τα σώματα και μου είπε οτι πρέπει να κοιτάξω το σύστημά μου από το δευτερεύον κυκλοφορητή και μετά γιατί δεν υπάρχει συνεχώς ροή. Εξήγησα πάλι οτι έχει μπει αντεπίστροφη (με ελατήριο μου είπε ο εγκαταστάτης) γιατί η αντλία προσπαθούσε να ζεστάνει το 200αρι buffer αλλά δεν μπορούσε γιατί το ζεστό νερό πήγαινε προς τα επάνω στα σώματα και δεν μπορούσα να πιάσω επιθυμητή θερμοκρασία νερού στο buffer. Την ρώτησα αν η εταιρεία (ΑΒΒ) αναλαμβάνει να διορθώσει ότι λάθος μπορεί να υπάρχει και είπε όχι. Μπορεί να στείλει έναν μηχανολόγο να δει την εγκατάσταση και να πει τι πρέπει να αλλαχθεί αλλά όχι να το κάνουν αυτοί. Με εταιρία κατασκευής buffer που μίλησα σήμερα μου είπαν οτι 200αρι buffer βάζουν σε αντλίες 30kw και άνω και όχι σε 14kw που είναι η δική μου. Επίσης μου είπε να κοιτάξω το ηλεκτρομπόιλερ που έχω συνδέσει από γραμμή σώματος και συνεχίζει το νερό εκεί, να το κλείσω και δουλεύει μόνο με ρεύμα για κάποιες μέρες για να δω αν θα έχει διαφορά η κατανάλωση. Πάντως μηχανολόγος με μηχανολόγο έχουν διαφορετική αντίληψη και στο τέλος την πληρώνουμε εμείς. Παραθέτω και το βίντεο με την εγκατάσταση που έχω το οποίο το έστειλα και στην ΑΒΒ σήμερα. Ελπίζω να βρεις λύση φιλε γρήγορα.. Σε ποια περιοχή βρισκεσαι? 1
ababa641 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 10 λεπτά πριν, sarakats85 είπε Ελπίζω να βρεις λύση φιλε γρήγορα.. Σε ποια περιοχή βρισκεσαι? Βοιωτία 1
_^ThEo^_ Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Καλησπέρα, βρίσκομαι σε αναζήτηση αντλίας θερμότητας, έχω ηλιακό διπλής ενέργειας και μιλώντας για ΖΝΧ μου προτάθηκε να βάλω ένα boiler στο πατάρι το οποίο θα ζεσταίνει η αντλία τους χειμερινούς μήνες, η είσοδος του κρύου νερού σε αυτό θα γίνεται από την έξοδο των ζεστών του ηλιακού, και τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρακάμπτεται τελείως και θα έχω ζεστά μόνο από τον ηλιακό. Έχει νόημα κάτι τέτοιο; Δεν θα ήθελα να αλλάξω τον ηλιακό σε τριπλής είτε με αλλαγή boiler είτε με προσθήκη σερπαντίνας-αντίστασης.
proximo Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 14 λεπτά πριν, _^ThEo^_ είπε Καλησπέρα, βρίσκομαι σε αναζήτηση αντλίας θερμότητας, έχω ηλιακό διπλής ενέργειας και μιλώντας για ΖΝΧ μου προτάθηκε να βάλω ένα boiler στο πατάρι το οποίο θα ζεσταίνει η αντλία τους χειμερινούς μήνες, η είσοδος του κρύου νερού σε αυτό θα γίνεται από την έξοδο των ζεστών του ηλιακού, και τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρακάμπτεται τελείως και θα έχω ζεστά μόνο από τον ηλιακό. Έχει νόημα κάτι τέτοιο; Δεν θα ήθελα να αλλάξω τον ηλιακό σε τριπλής είτε με αλλαγή boiler είτε με προσθήκη σερπαντίνας-αντίστασης. Είμαι σε παρόμοια κατάσταση: ηλιακός διπλής ενέργειας + αντλία θερμότητας. Δεν είμαι μηχανολόγος, αλλά αυτό που σας πρότειναν μου φάινεται πολύ λογικό και καλή ιδέα. Θα ρωτήσω τον υδραυλικό μου, μήπως το κάνω.
GiannisSol Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 33 λεπτά πριν, _^ThEo^_ είπε Καλησπέρα, βρίσκομαι σε αναζήτηση αντλίας θερμότητας, έχω ηλιακό διπλής ενέργειας και μιλώντας για ΖΝΧ μου προτάθηκε να βάλω ένα boiler στο πατάρι το οποίο θα ζεσταίνει η αντλία τους χειμερινούς μήνες, η είσοδος του κρύου νερού σε αυτό θα γίνεται από την έξοδο των ζεστών του ηλιακού, και τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρακάμπτεται τελείως και θα έχω ζεστά μόνο από τον ηλιακό. Έχει νόημα κάτι τέτοιο; Δεν θα ήθελα να αλλάξω τον ηλιακό σε τριπλής είτε με αλλαγή boiler είτε με προσθήκη σερπαντίνας-αντίστασης. Υπάρχει αντλία ελληνικής συναρμολόγησης inventive energy από Ηράκλειο Κρήτης , που παράγει ζεστά νερά χρήσης χωρίς μποιλερ . Απευθείας μόλις ανοίξεις τη βρύση . Με έχει βάλει σε σκέψεις αυτή η αντλία και όπου έχω ψάξει ακούω μόνο θετικά σχόλια . 1
giannnis122 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Το να έχεις ηλιακό και για κάποιες ημέρες το χειμώνα μποιλερ μέσω αντλιας πιστεύω δεν θα είναι σωστό και υγιεινό μιας τους υπόλοιπους μήνες το νερό θα παραμείνει στάσιμο στο μποιλερ με ότι αυτό συνεπάγεται
mechpanos Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 1 ώρα πριν, _^ThEo^_ είπε Καλησπέρα, βρίσκομαι σε αναζήτηση αντλίας θερμότητας, έχω ηλιακό διπλής ενέργειας και μιλώντας για ΖΝΧ μου προτάθηκε να βάλω ένα boiler στο πατάρι το οποίο θα ζεσταίνει η αντλία τους χειμερινούς μήνες, η είσοδος του κρύου νερού σε αυτό θα γίνεται από την έξοδο των ζεστών του ηλιακού, και τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρακάμπτεται τελείως και θα έχω ζεστά μόνο από τον ηλιακό. Έχει νόημα κάτι τέτοιο; Δεν θα ήθελα να αλλάξω τον ηλιακό σε τριπλής είτε με αλλαγή boiler είτε με προσθήκη σερπαντίνας-αντίστασης. Έχει. Λειτουργικά όμως η αντλία θα βλέπει το ένα μπόιλερ, αν έχει ζεστό νερό ή όχι, για να ξεκινήσει το πρόγραμμα ΖΝΧ. Και μπορεί εσύ να έχεις ζεστό νερό από τον ήλιο σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα, και να ζεστάνεις και το μπόιλερ χωρίς λόγο. Αλλά ενεργειακά δεν νομίζω να είναι μεγάλο πρόβλημα, καλύτερα ίσως να ζεσταίνεις το μπόιλερ "αχρείαστα" 5-10 φορές το χρόνο, παρά κάθε μέρα τον ηλιακό έξω στο βοριά. Μπόιλερ δηλαδή για ποσά λίτρα λες; Έχεις βρει κατάλληλο για πατάρι με εναλλάκτη για αντλία;
_^ThEo^_ Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Με λίγο ψάξιμο βλέπω ότι υπάρχουν μόνο μεγάλα, δλδ >160lt. Εγω θα ήθελα 80lt. Αλλά και μικρό να βρω δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη λύση διότι για την υλοποίηση με boiler θα πρέπει να φεύγει σωλήνας 12 μέτρα απο τα ζεστά του ηλιακού στο boiler και άλλος ενας 10 μέτρα από το boiler για την είσοδο του ζεστού για το σπίτι. Επίσης θα χρειάζονται 2 σωλήνες 4 μέτρα από την αντλία στο boiler. Για την λύση του ηλιακού τριπλής θα χρειάζονται 2 σωλήνες 8 μέτρα απο την αντλία στον ηλιακό.
mechpanos Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 1 λεπτό πριν, _^ThEo^_ είπε Με λίγο ψάξιμο βλέπω ότι υπάρχουν μόνο μεγάλα, δλδ >160lt. Εγω θα ήθελα 80lt. Αλλά και μικρό να βρω δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη λύση διότι για την υλοποίηση με boiler θα πρέπει να φεύγει σωλήνας 12 μέτρα απο τα ζεστά του ηλιακού στο boiler και άλλος ενας 10 μέτρα από το boiler για την είσοδο του ζεστού για το σπίτι. Επίσης θα χρειάζονται 2 σωλήνες 4 μέτρα από την αντλία στο boiler. Για την λύση του ηλιακού τριπλής θα χρειάζονται 2 σωλήνες 8 μέτρα απο την αντλία στον ηλιακό. Το ερώτημα για το μέγεθος έχει να κάνει και με το απαιτούμενο μέγεθος εναλλάκτη, κατάλληλο για αντλία. Κανονικά γράφει το manual της αντλίας μέσα, πόσο μέγεθος εναλλάκτη θέλει, συνήθως πάνω από 1m2 επιφάνειας. Που και να χωρέσει σε μικρό boiler μεγάλος εναλλάκτης, θα το χάσεις από τα ωφέλιμα λίτρα νερού. Το θέμα δεν είναι απλή άσκηση, θέλει μελέτη τεχνικά και οικονομικά, τί συμφέρει. Δηλ. μπορεί να συμφέρει να πάρεις ένα μεγάλο μπόιλερ με 2 εναλλάκτες (αντλίας + ηλιακού) + ένα κιτ solar και να κάνεις τον ηλιακό βεβιασμένης (να κρατήσεις μόνο τα πάνελ στην ουσία). Στο πατάρι όλα αυτά !!! Χαρά που θα κάνει ο υδραυλικός!
purif Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Όσοι έχετε ενδοδαπέδια μαζί με αντλία θερμότητας, μερικές ερωτησούλες: 1) Σε τι θερμοκρασία έχετε ρυθμίσει τα νερά; 2) Τη λειτουργείται με αντιστάθμιση ή με σταθερή θερμοκρασία; 3) Αν με αντιστάθμιση, σε τι θερμοκρασίες έχετε βάλει την καμπύλη; Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου από purif
Tsino Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 23 minutes ago, purif said: Όσοι έχετε ενδοδαπέδια μαζί με αντλία θερμότητας, μερικές ερωτησούλες: 1) Σε τι θερμοκρασία έχετε ρυθμίσει τα νερά; 2) Τη λειτουργείται με αντιστάθμιση ή με σταθερή θερμοκρασία; 3) Αν με αντιστάθμιση, σε τι θερμοκρασίες έχετε βάλει την καμπύλη; 1) 33 2) σταθερη Όταν δω ότι ζοριζει λόγω κρύου θα την ανεβάσω στους 35. 1
Nikolas1974 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2 ώρες πριν, mechpanos είπε Το ερώτημα για το μέγεθος έχει να κάνει και με το απαιτούμενο μέγεθος εναλλάκτη, κατάλληλο για αντλία. Κανονικά γράφει το manual της αντλίας μέσα, πόσο μέγεθος εναλλάκτη θέλει, συνήθως πάνω από 1m2 επιφάνειας. Που και να χωρέσει σε μικρό boiler μεγάλος εναλλάκτης, θα το χάσεις από τα ωφέλιμα λίτρα νερού. Το θέμα δεν είναι απλή άσκηση, θέλει μελέτη τεχνικά και οικονομικά, τί συμφέρει. Δηλ. μπορεί να συμφέρει να πάρεις ένα μεγάλο μπόιλερ με 2 εναλλάκτες (αντλίας + ηλιακού) + ένα κιτ solar και να κάνεις τον ηλιακό βεβιασμένης (να κρατήσεις μόνο τα πάνελ στην ουσία). Στο πατάρι όλα αυτά !!! Χαρά που θα κάνει ο υδραυλικός! θα σου προτεινα να μην παρεις 80 λιτρα γιατι το θεωρω μικρο και η διαφορα στα λεφτα ειναι μικρη.Επομενως πας κατευθειαν στα 120 με την λογικη το μεγαλο μικρο γινεται.Οσο για συνδεσης της αντλιας με τον ηλιακο το θεωρω περιτο μιας και οταν θα ζεστανει νερο ο ηλιακος το γυρνας σε αυτον και αφηνεις την αντλια να σου παρεχει μονο ζεστα νερα για θερμανση.
jstark Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι ; Σήμερα ήρθε τεχνικός από Toshiba και ρύθμισε την αντλία από τους 45 σταθερή στους 42 3 hours ago, Tsino said: 1) 33 2) σταθερη Όταν δω ότι ζοριζει λόγω κρύου θα την ανεβάσω στους 35.
dimpap61 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Απορίες ενός αδαούς: 1. Αυξομειώνοντας το ποσοστό απόδοσης του κυκλοφορητή, τι ακριβώς πετυχαίνουμε; 2. όταν η θερμοκρασία νερών της επιστροφής είναι μεγαλύτερη από αυτήν της προσαγωγής η αντλία σταματά να λειτουργεί; Κι αν ναι, είναι κάτι που το θέλουμε; 3. Αν η ισχύς μιας αντλίας είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται ένας χώρος, κερδίζουμε ή χάνουμε κάτι; 4. Για τον έλεγχο ροής των νερών της αντλίας υπάρχουν οι επιλογές "βέλτιστος ρυθμός ροής", "σταθερή ροή", "σταθερό Δt" και "απόδοση αντλίας". Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους; (κοίτα να δεις που στα γεράματα πάμε ξανά πανεπιστήμιο...)
purif Δημοσ. 16 Ιανουαρίου Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 4 hours ago, jstark said: Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι ; Σήμερα ήρθε τεχνικός από Toshiba και ρύθμισε την αντλία από τους 45 σταθερή στους 42 Είσαι με ενδοδαπέδια; Αν ναι, καλό είναι να μην πηγαίνουν τα νερά πάνω από 40, ίσως προκαλέσει ζημιά στο μέλλον. 35-37 είναι μια καλή θερμοκρασία νερών και αναλόγως, παίζεις και πιο κάτω αν δεις ότι ζεσταίνει αρκετά το σπίτι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα